četvrtak, 06.12.2007.

Thompson u Tomislavgradu !

Još, još, još, jopet, jopet, jopet…“ pozivali su Duvnjaci na bis, na svoj način, Marka Perkovića Thompsona, u subotu uvečer, u Gradskoj sportskoj dvorani u Tomislavgradu. A Thompson je, svojim prodornim glasom i pjesmama koje su pogađale izravno u dušu i srce, ali i u glazbeni ukus više tisuća njegovih poklonika, izlazio i ponovno izlazio kako bi udovoljio svima. Znalci kažu da je na koncertu u Tomislavgradu bilo više od tri tisuće posjetitelja, koliko ih je i moglo stati u dvoranu. Bilo je djece, mladih, onih u srednjim, ali i zrelim godinama. I svi su oni znali riječi Thompsonovih pjesama, ne samo onih sa starih, nego i s najnovijeg albuma“Bilo jednom u Hrvatskoj“, radi kojega je i organizirana ova turneja, po Hrvatskoj, B i H, ali i Americi. Na koncertu u Tomislavgradu bilo je mnogo i Livnjaka i Kuprešaka, a Marko je i kum Kupreški, pa kada je zapjevao „Moj Ivane, pobratime mio, jesi l skoro na Kupresu bio“, dvorana se prolomila od pljeska. ( Priča se da je Kuprešacima ulaz bio besplatan!?).
Image Hosted by ImageShack.us

Pozitivna energija, nabijena emocijama, uzavrela atmosfera u publici, čini nam se još više na pozornici, gotovo da se mogla opipati! Mala djeca ispred pozornici, ili na rukama svojih roditelja, zaista su rijetka slika koncerata u Tomislavgradu. Advent ( Došašće) je i vrijeme darivanja, a Thompson je publici u Tomislavgradu, uoči paljenja adventske svijeće darovao svoje pjesme, koje, kako on kaže, govore o „Bogu, ljubavi, vjeri, domovini i obitelji“.
Mnogo je pitanja koja u svojim pjesmama Thompson postavlja sebi, svomu narodu i svojim suborcima, a jednu od njih „Prijatelji“ otpjevao je s Tihom Orlićem, da bi odmah potom pitao nešto vjetra s Dinare, a vatra je gorila u genima kamenim. I Ramci koji su došli na koncert u Tomislavgrad ( naravno, ne samo oni) došli su na svoje. Pjesmu o Divi Grabovčevoj pjevao je s publikom i pet puta se vraćao na bis.
„ Zaista mi je teško izdvojiti bilo koji koncert, jer me ljudi svugdje oduševljeno dočekuju i slušaju, od Amerike, Hrvatske, do evo, B i H. U Novom Travniku je bilo prekrasno, ali ovdje u Tomislavgradu, to je nešto posebno, riječima teško izgovoriti, preplave me osjećanja“, kazao je na kraju koncerta u Tomislavgradu Marko Perković Thompson, a već su ga djeca i mladi čekali u redu slikati se s njim. Prvi u redu su bili najmlađi članovi Moto kluba „Konjanici“ iz Tomislavgrada.
Image Hosted by ImageShack.us

U prije ponoćnim satima publika je napuštala dvoranu , još u zanosu pjevušeći Thompsonove pjesme, a vjetar s obližnje Dinare hladio im je ozarena lica.
Prije koncerta Thompson je izjavio da je tekstove svih svojih pjesama službeno preveo na engleski, kako bi zaštitio sebe, svoje pjesme i svoju publiku od bezočnih i bezrazložnih napada.
„Unatoč tomu, moji koncerti u Americi su bili odlično posjećeni. Nažalost, mnogi od onih koji su željeli doći na koncerte nisu imali ulaznice, jer tamo nema guranja u dvoranama: koliko mjesta, toliko posjetitelja. Zato ću ponovno na turneju preko oceana nakon Nove godine, u Australiju. Do tada planiram održati još četiri koncerta u B i H i četiri u Hrvatskoj, potom Mađarskoj, pa Zapadnoj Europi. Ne znam točan raspored. A za Novu godinu? Imam više ponuda, ali odluku još nisam donio“ , kazao je za naš Portal Marko Perković Thompson.
Iako se s turneje po Americi i Kanadi, radi negativne propagande o njemu i ignoriranja naše diplomacije, vratio pomalo razočaran, Marko Perković Thompson zadovoljan je što je održao sve planirane koncerte. Stoga je rado s nama podijelio zanimljive detalje, osjećaje i planove iz poslovnog i privatnog života, koje gotovo nikada ne dijeli s javnošću.
Radi turneje po Americi i Kanadi dugo niste vidjeli suprugu i djecu. Kako podnosite razdvojenost od obitelji?
- Supruga i djeca su sa mnom bili u Kanadi. Putovali smo ranije jer se udavala suprugina sestra. Zadnjih deset dana sam bio u Americi. No, od kada sam osnovao obitelj i postao otac, drukčije gledam na život, potpuno sam druga osoba. Obitelj je moj najveći oslonac, moje utočište. Sve me više muči razdvojenost od mojih najmilijih. Nedostaju mi. Kada sam na putu stalno razmišljam što rade, jesu li dobro, trebaju li me. Mislim da svaki otac prolazi kroz slične situacije.
Imate dva sina i kćerkicu. Planirate li još djece?
- Planiramo. Volio bih da moja curica ima seku. Nakon seke bismo možda mogli dobiti još jednog bracu...
Dakle, uskoro ćete ponovno postati otac?
- Ne baš uskoro. Trebam prvo pustiti suprugu, da se malo odmori. Jedno su želje, a realnost drugo.
Jeste li imali vremena za shopping u Americi?
- Jesam. Ondje je drukčija moda nego kod nas.
Sigurno ste malo obnovili i scensku garderobu?
- Za scenu ne trebam novu odjeću. Za nastupe imam takozvanu uniformu. U ormaru mi stoji oko sedam traperica i majice koje su šivane baš za turneju "Bilo jednom u Hrvatskoj". Taj problem sam odavno riješio. U Kanadi smo najviše kupili djeci, robicu, igračke. Poznate marke odjeće ne prodaju iste artikle u Americi, Zagrebu i Splitu. Ondje je mnogo bolji izbor.
S obzirom da se potpuno posvetila obitelji, je li Vam ikad supruga kazala da bi rado imala i karijeru?
- Upravo je moda zanima. Mislim da će otvoriti dućane s markama odjeće za djecu i odrasle koje se kod nas ne mogu kupiti. I meni se svidjela ta ideja. Primijetila je da Hrvati bez obzira na standard mnogo novca troše na odijevanje. Mislim da će joj taj posao biti pun pogodak.
Kada planirate realizirati više puta najavljivani mjuzikl prema Vašem posljednjem albumu "Bilo jednom u Hrvatskoj"?
- Životni mi je san da pjesme kroz koje pjevam o meni zanimljivim povijesnim temama, jednog dana pretočim u mjuzikl. Za sada se sve razvija u tom smjeru. No, za takav veliki projekt mi treba još albuma.
Koju biste povijesnu osobu Vi utjelovili u predstavi?
- Još nisam siguran.
Mislite li da biste se bolje našli u ulozi kralja Tomislava koji je sve navodno započeo ili biste bili bolji kao Zvonimir koji je prema predajama na hrvatski narod bacio kletvu?
- O obojici vladara se jako malo zna. U mojoj pjesmi sudbina naroda se provlači kroz lik Zvonimira kao izdajnika. Volio bih se vratiti u Srednji vijek kada su kraljevi dobivali velike bitke, poput Tomislava... I Zvonimir je bio veliki vojskovođa. Imao je veliku flotu.
Gdje biste se osjećali prirodnije na brodu ili na konju?
- Sigurno na konju.
Prema rezultatima stranačkih izbora Vaš je kum Miroslav Škoro postao saborski zastupnik. Hoćete li se i Vi okušati u politici kada Vam splasne popularnost?
- Drago mi je za mog kuma što su mu se ostvarile želje, međutim ja stvarno nemam nikakvih političkih ambicija. Protiv nepravde se borim na svoj način - pjesmom.

- 22:42 - Komentari (25) - Printaj - #

subota, 01.12.2007.

Konferencija nakon povratka s američke turnje - " Tužit ću sve koji me zovu fašistom !" - MPT

Optužujem!
gnjevni Marko Perković osnovat ce odvjetnićki tim.
Tužit ću sve koji me zovu fašistom !
Ja i Hrvati iz SAD-a i Kanade borit cemo se protiv svih koji me optužuju, a najglasniji su Centar ‘Simon Wiesenthal’ i četnicka udruga ‘Ravna Gora’.
Image Hosted by ImageShack.us

Ja i Hrvati iz SAD-a i Kanade zajednički ćemo oformiti odvjetnićki tim koji ce se boriti protiv svih onih koji me blate i optužuju za fašizam, te na sve načine pokušavaju sprijećiti da održavam svoje koncerte i bavim se glazbom, rekao je Marko Perković Thompson na nedavnoj konferenciji za novinare u povodu završetka turneje “Bilo jednom u Hrvatskoj“ u SAD-u i Kanadi.Kontroverzni glazbenik otvorio je dušu hrvatskim novinarima i izrekao sve ono što ga tišti u posljednje vrijeme.
– Po cijeloj Americi i Kanadi, osim u Los Angelesu, imali smo problema s održavanjem koncerata i nevidenim pritiscima koji su se vršili na nas i sve one koji su prepoznati kao moja publika. Najglasniji od svih bili su Židovski centar “Simon Wiesenthal” i četnicka udruga “Ravna Gora” koja djeluje u SAD-u. U ovom mom slucaju dogodilo se nešto što je presedan u povijesti – neočetnicki pokret i židovske udruge udružili su se u zajedničkom cilju. Njima su se priključili i naši bijednici iz Hrvatske koje postavlja Ured predsjednika. Oni su shvatili da se izdaja Hrvata može dobro honorirati, pa su me proglasili nacistom i bezrazložno me napadali – ogorčeno je Thompson naveo krivce za probleme koji su pratili turneju.
Image Hosted by ImageShack.us

– Kao glavni adut u linču naveli su koncert na Maksimiru. Kažu da je to bio veliki skup nacista gdje su se veličali zločini iz Drugog svjetskog rata. Ja sam ponosan na taj koncert i daj Bože da se ponovi – prisjeca se pjevac s ponosom svoga najveceg domaceg nastupa.
– Da nije bilo Crkve, ne bi bilo šanse da održimo koncerte u Sjevernoj Americi. Upravo su oni jedini na vijestima otvoreno pozivali građane da dođu na koncert. U mojoj obrani prednjačio je jedan irski svećenik, Edward Egan, koji mi je pružio javnu podršku – otkriva Thompson. S druge strane, razočaran je ponašanjem hrvatske diplomacije u SAD-u i Kanadi:
– Dok su trajali napadi na mene, očekivao sam da će se naša veleposlanstva oglasiti nekim priopćenjem i izjavom za medije, medutim, ostali smo nezaštićeni. Čak su zabranili ljudima koji rade u konzulatima da dođu na moje koncerte.Unatoć nedaćama koje su ih pratile, Thompsonova producentska ekipa zadovoljna je turnejom i smatraju je uspješnom. Posjet je bio veći nego tijekom prošle turneje, a koncerte je do sada vidjelo 18 tisuća ljudi.
– Turneja još nije završena, nastavljamo s koncertima po Hrvatskoj i BiH, slijede Europa i Australija.
O Centru ‘Simon Wiesenthal’
•• Oni zlorabe opravdanu osjetljivost židovskog naroda na fašisticku ikonografiju i od toga prave biznis. Da bi se na račune njihove udruge godišnje mogle slijevati bogate donacije, moraju kretati u lov na vještice, a ovaj put ja sam im bio idealna meta.
Image Hosted by ImageShack.us

Na konferenciji je bilo govora o dojmovima s turneje po SAD-u i Kanadi s koje se Thompson upravo vratio; o planovima za nastavak turneje po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Europi, Južnoj Americi a stižu pozivi i iz Južnoafričke Republike. Isto tako, najavljen je i novi live album s koncerta u Splitu održanog 27. srpnja ove godine na Starom placu. CD će biti u prodaji sredinom idućeg tjedna. Nazočnim predstavnicima medija predočen je, iz tiskare upravo pristigli, prvi primjerak CD tako da su ekskluzivno mogli vidjeti kako će izgledati treće po redu izdanje iz serije "Bilo jednom u Hrvatskoj".
Što se planova o nastavku turneje tiče, Thompson i Miljenko Ćurić, izvršni producent turneje “Bilo jednom u Hrvatskoj”, najavili su koncerte po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Švedskoj, Australiji itd. Nakon koncerata po BiH slijede koncerti u Koprivnici 15.12., u Daruvaru 16.12., Slavonskom Brodu 22.12., te u Bjelovaru 23.12.
Na pitanja nazočnih predstavnika medija o prosvjedima i negodovanju prilikom njegova gostovanja u SAD-u i Kanadi, Thompson je izrazio veliko razočaranje tolikim prozivanjem njegova lika i djela te uspoređivanjem sa velikim povijesnim zločincima. Isto tako je izjavio da su četnički pokret “Ravna Gora” i Centar Simon Wiesenthal ti koji su “zakuhali” cijelu priču te pokušali spriječiti njegove nastupe u dijaspori.
Naglašava da niti na jednom od nastupa u Americi i Kanadi nije bilo nikakvih fašističkih niti drugih kompromitirajućih obilježja, zbog čega je izrazito ponosan na svoju publiku koja je dokazala da su napisi tamošnjih medija čiste neosnovane optužbe. Najveće razočarenje i čuđenje, kod Thompsona je izazvala činjenica da mu, kao građaninu Republike Hrvatske, potporu, zaštitu i pomoć pri takvim monstruoznim napadima kojima je bio izložen u stranoj zemlji nije pružila hrvatska diplomacija a to joj je bila dužnost po zakonu. Duboko je uvrijeđen time što ga se naziva fašistom jer se on osobno gnuša fašizma i nacizma jer to jednostavno nije dio njegova svjetonazora.
No ono što je Thompsonu dalo snage i energije da sve pritiske izdrži je nesebična i sveprisutna potpora hrvatske iseljeničke zajednice i hrvatskog svećenstva koji su ustrajali i pomogli da se svi koncerti održe prema planu te dostojanstveno ustali u obranu od laži i kleveta.
"Ponosan sam na njih i moju publiku koja je opet, kao i na svim dosadašnjim koncertima pokazala da nije ono za što se zajedno sa mnom optužuje."
Image Hosted by ImageShack.us

Nije mi bilo lako, ali izdržali smo sve udarce i pritiske. Svugdje je bilo problema, osim u Los Angelesu. Na mojim su se koncertima okupljali ljudi, a ne nacisti. Vrijeda me to što su me nazvali nacistom, rekao je ogorčeni Thompson nakon povratka iz SAD-a i Kanade.
- Centar 'Wiesenthal’ traži naciste, a kako ih nema, oni ih izmišljaju. Ali moraju opravdati 60 milijuna dolara koje dobivaju na godinu. Napali su me i bijednici iz Hrvatske koji znaju da se tužakanje Hrvata honorira novcem ili politickim položajem - kaže pjevac. Dodao je da su mu tamošnji Hrvati i Crkva dali snage da izdrži.
- Naša diplomacija nije napravila ništa, a molio sam ih da me zaštite. Bili smo lincovani pa je bilo opasno šetati Torontom. Osjecam da i oni suraduju s cetnicima i Židovima. Radnici iz hrvatskoga konzulata slali su mi tajna pisma. S vrha države naredeno im je da ne dolaze na koncerte - tvrdi Thompson.
Image Hosted by ImageShack.us

- 19:21 - Komentari (7) - Printaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.