< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (6)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (6)
Prosinac 2007 (6)
Studeni 2007 (7)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (8)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (10)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (12)
Travanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


 RSS | Komentari da/ne?






Tekstovi na blogu sadrže moja osobna mišljenja i ne izražavaju stajališta Glasa Amerike, ustanove u kojoj sam zaposlen kao novinar i producent.

Bojan Klima
Novinar sam i producent na Glasu Amerike u Washingtonu. Od 1993., radim na programima VOA na hrvatskom jeziku.

Pišem za web stranicu www.glasamerike.com. Intervjuirao sam niz američkih i hrvatskih političara koji su bili angažirani na okončavanju ratnog sukoba u RH i BiH, kao i mnoge američke stručnjake za Balkan.

U Sjedinjenim Državama živim od 1986. Magistrirao sam kriminologiju i sociologiju prava na Kent State University, te kao asistent radio na KSU i na Sveučilištu Akron u saveznoj državi Ohio. Diplomirao sam na Pravnom fakultetu u Zagrebu.


Linkovi

Zar i ti Barače? - Amerika će uskoro ustanoviti da je i Obama 'čovjek od krvi i mesa'

02.03.2008., nedjelja


U mjestu Garland u Teksasu, šestgodišnja djevojčica pobijedila je na natječaju za besplatne ulaznice za koncert Hannah Montane pismenim sastavom u kojem je napisala da joj je otac poginuo u Iraku.

Nakon što je organizator, lanac trgovina Club Libby Lu, ustanovio da je riječ o neistini, povukao je nagradu i dao je drugoj natjecateljki. Majka male lažljivice lokalnoj je radio postaji objasnila da su ona i kćer učinile 'sve kako bi pobijedile.' 'Željele smo ulaznice za koncert po svaku cijenu' – izjavila je, uz ispriku, Priscilla Ceballos.

Na početku američke izborne sezone, vrijedilo bi na trenutak zastati i razmisliti o ovoj izjavi. 'Whatever it takes' je fraza koja lako prelazi preko jezika stanovnika ove zemlje koja se diči 'pobjedničkim mentalitetom' a ljude prečesto dijeli na pobjednike i 'losere'.

One-man-truth-squad lista Washington Post, novinar Michael Dobbs, dokumentira i provjerava 'uljepšavanja' i poluistine iz predizbornih govora predsjedničkih kandidata, u rubrici Fact Checker. Kod republikanaca, Dobbs je samo u Iowi, prije dva mjeseca, razobličio sljedeće bisere:

Mitt Romney je tvrdio da je prije četrdesetak godina 'vidio' svog oca, bivšeg guvernera Michigana, uz Martina Luthera Kinga. Rudy Giuliani je u Londonu izjavio da je on 'jedan od pet najpoznatijih Amerikanaca u svijetu'. John McCain je rekao da Ustav Sjedinjenih Država određuje da je Amerika 'kršćanska nacija'. Ron Paul je izrazio zabrinutost da Washington u tajnosti planira izgradnju super-ceste na pravcu Meksiko-Kanada koja će biti temelj nove, sjevernoameričke konfederacije po uzoru na Europsku uniju, s valutom 'amerom'.

Kod demokrata, Barack Obama je ponavljao da je 'više mladih crnaca u zatvoru, nego na fakultetu.' Hillary Clinton je najavila da raspolaže s 'definitivnim rasporedom' za povlačenje američke vojske iz Iraka. John Edwards je rekao da je Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini, NAFTA, Sjedinjene Države 'koštao milijune radnih mjesta'. Joe Biden se hvalio da je kasnih sedamdesetih on osobno s Leonidom Brežnjevom pregovarao o kontroli raketnih arsenala.

Poluistine i uljepšavanja dio su takozvane silly season, stranačkih izbora koji se privode kraju. Slijedi ugly season, prava izborna bitka za Bijelu kuću, između dva kandidata u kojoj će se češće ići đonom.

To je prilika da se zaista vidi od kakvog je materijala satkan svaki od predsjedničkih kandidata.

Što postalo očito prije par dana, u prvim kritikama republikanaca na račun Baracka Obame – koji u ovom trenutku, kako se čini, ima najviše šanse da postane predsjednički kandidat Demokratske stranke. Moglo se očekivati da će Barack Husein Obama biti predmet raznih napada. I onih legitimnih – koji u pitanje dovode njegovu sposobnost prosuđivanja, njegov karakter i prošlost, kao i onih manje legitimnih, etničko-vjerskih, koji se tiču njegova identiteta.

Naime, čovjek koji ima isti middle name kao i irački diktator, a prezime mu se rimuje s 'Osama' na tom planu ima izvjesne probleme. Gotovo sigurni predsjednički kandidat Republikanske stranke, John McCain - Obamin kolega iz Senata - ogradio se doduše od takavih osobnih napada, međutim, kritike koje su se do sada mogle čitati isključivo u konzervativnoj blogosferi, osvanut će uskoro na televiziji i u novinama.

Uvod u svojevrsnu 'hit paradu' bila je prošlotjedna fotografija Baracka Obame u somalijskoj narodnoj nošnji. Iako su njezino objavljivanje na Drudge Reportu svi kritizirali kao tendenciozno – ali i uz objašnjenje da se američki političari u inozemstvu često oblače u lokalne odore – fotografija je podsjetila na već nekoliko puta demantirane glasine o tome da je Barack Obama musliman te da je u Indoneziji kao dječak pohađao medresu.

Mnogo ozbiljniji problem za Baracka Obamu su događaji i ljudi vezani s njegovom karijerom u Chicagu – gradu koji je u Americi poznat kao neka vrst političkog zvjerinjaka. Izborni stožer Hillary Clinton već mjesecima nastoji skrenuti pozornost na događaje i ljude iz Obamine prošlosti koji ukazuju da je ovaj wunderkind svoj meteorski uspon ostvario uz pomoć 'lopova, terorista i neprijatelja Izraela' – piše Larry Diamond na blogu Huffington Post.

U glasinama koje se tiču 'lopova' dominantno mjesto zauzima izvjesni Tony Rezko, poslovni čovjek sirijskog podrijetla kojem ovaj tjedan počinje suđenje zbog podmićivanja. Rezko je bio jedan od prvih većih donatora Baracka Obame. Hillary Clinton ga je u jednoj od televizijskih debata opisala kao 'slum landlorda'. Rezko je 2003. Baracka Obamu upoznao s izvjesnim Nadhmijem Auchijem, britanskim milijarderom iračkog podrijetla koji je navodno umiješan u financijske malverzacije i druge kriminalne aktivnosti na tri kontinenta.

U glasinama koje se tiču 'terorista', svojedobnih prijatelja Baracka Obame, spominju se William Ayers i Bernardine Dohrn, bivši pripadnici revolucionarne terorističke organizacije Weather Underground koji su odslužili zatvorske kazne za podmetanje bombi u nekoliko vladinih ustanova, kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina. Bill Ayers danas predaje pedagogiju na Sveučilištu Illinoisa u Chicagu. Prije nekoliko godina izjavio je da se 'ne kaje za postavljanje bombi' i da mu je 'žao što ih više nije postavio.'

Blog-govorkanja o 'neprijateljima Izraela' koji su se u prošlosti mogli naći u društvu s Barackom Obamom spominju izvjesnog Rashida Khalidija, profesora na Sveučilištu Chicaga, danas na sveučilištu Columbija, koji je krajem sedamdesetih radio za PLO, a glasni je kritičar Izraela.

Tračeve iz blogosfere provjerit će u sljedećim tjednima i mjesecima nacionalni i lokalni mediji. Hoće li se Obama 'izvući' neće ovisiti o tome je li u njegovoj prošlosti bilo skandaloznih stvari. Glavno će biti 'koliko ih je bilo', o 'čemu se točno radilo' te je li nešto iz svega toga Barack Obama naučio.

Naime, političari često imaju kontakt s ljudima upitnog karaktera. Politika ne privlače svece i anđele. Ona privlači ljude koji žele biti blizu političara, 'u središtu zbivanja', kako bi ostvarili svoje interese. Jedan od tih interesa je postati još bogatiji. Politika također privlači ljude koji žele moć – iz različitih razloga. Jedan od njih – važan, ali samo jedan - je učiniti od svojeg grada, zemlje ili svijeta pristojnije, bolje, civiliziranije mjesto za život.

Dio cijele te 'zmešancije' su skandali, korupcija te vrlo često loše, pogrešne, 'nedopečene' odluke.

Kao što su novinarski bili 'prorešetani' osobni život i karijera drugih predsjedničkih kandidata, tako će biti provjereni i osobni život i karijera Baracka Obame. Kada su u pitanju kritike na njegov račun, do sada su se uglavnom čule glasine i neprovjerene stvari. No i to je dovoljno da se ljudima 'stavi buba u uho', da još jednom razmisle o tome 'žele li zemlju povjeriti baš takvom čovjeku.'

I to samo na temelju 'osobne prošlosti'.

Još se nisu ozbiljno niti proanalizirali politički stavovi Baracka Obame, a niti činjenica da je prilično zelen – upozorava Hillary Clinton, zaboravljajući da odgovornost za to u velikoj mjeri snosi njezin izborni stožer, odnosno ona sama.

Bilo kako bilo, senator iz Illinois u ovom trenutku više podsjeća na rock zvijezdu, a manje na političara. Moglo bi se dogoditi da u par mjeseci prijeđe dobro poznatu putanju marginalnijih celebrita. Od 'Barack Obama', preko 'BARACK!!' do 'Barack Who?'
objavljeno: nedjelja - 02.03.2008. - 18:48 - Komentari (19) - Ispis - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Bez prerada