< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (6)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (6)
Prosinac 2007 (6)
Studeni 2007 (7)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (8)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (10)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (12)
Travanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


 RSS | Komentari da/ne?






Tekstovi na blogu sadrže moja osobna mišljenja i ne izražavaju stajališta Glasa Amerike, ustanove u kojoj sam zaposlen kao novinar i producent.

Bojan Klima
Novinar sam i producent na Glasu Amerike u Washingtonu. Od 1993., radim na programima VOA na hrvatskom jeziku.

Pišem za web stranicu www.glasamerike.com. Intervjuirao sam niz američkih i hrvatskih političara koji su bili angažirani na okončavanju ratnog sukoba u RH i BiH, kao i mnoge američke stručnjake za Balkan.

U Sjedinjenim Državama živim od 1986. Magistrirao sam kriminologiju i sociologiju prava na Kent State University, te kao asistent radio na KSU i na Sveučilištu Akron u saveznoj državi Ohio. Diplomirao sam na Pravnom fakultetu u Zagrebu.


Linkovi

McCainova pobjeda jača šanse Hillary Clinton

06.02.2008., srijeda


Na sinoćnjim stranačkim izborima i kolegijima u 24 savezne države najbolje su rezultate postigli John McCain i Hillary Clinton, kao i Barack Obama.

Republikanski senator iz Arizone John McCain pobijedio je u devet saveznih država - među njima u najmnogoljdnijima poput Californije, New Yorka, New Jerseya i Illinoisa.

John McCain sasvim će sigurno nakon ovih pobjeda postati predsjednički kandidat Republikanske stranke.

McCainov glavni suparnik u utrci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney pobijedio je u šest saveznih država. Osim Massachusettsa, Romney je pobijedio u nekoliko manjih država na Zapadu te Minnesoti, koje će na nacionalnu konvenciju Republikanske stranke slati manji broj delegata u usporedbi recimo s Californijom, New Yorkom ili Illinoisom.

Mitt Romney je sinoć doživio spektakularni poraz, koji je utoliko veći zbog toga što je na kampanju potrošio najviše, mnogo više od svojih suparnika.

U pet saveznih država - većinom na Jugu - pobijedio je Mike Huckabee, bivši republikanski guverner Arkansasa.

U utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, senatorica iz New Yorka Hillary Clinton je pobijedila u osam saveznih država, među njima i New Yorku i Californiji. Njezin jedini suparnik u demokratskoj izbornoj utrci, senator iz Illinoisa Barack Obama pobijedio je na stranačkim izborima i kolegijima u 13 saveznih država, među njima Illinoisu i Georgiji te nizu manjih na Zapadu i Srednjem Zapadu.

Ovisno o rezultatima, svaki će kandidat dobiti određen broj delegata, koji će krajem ljeta sudjelovati na stranačkim konvencijama demokrata odnosno republikanaca, gdje će se i službeno izabrati predsjednički odnosno dopredsjednički kandidati za nacionalne izbore u studenom.

Da bi kandidat osvojio predsjedničku nominaciju Demokratske stranke potrebno mu je - odnosno potrebno joj je - 2025 delegatskih glasova. Kod republikanaca, za nominaciju je potreban 1191 glas. Sinoć se odlučivalo o oko 1600 delegatskih glasova kod Demokrata te za nešto više od tisuću kod republikanaca.

Anketa provedena u 16 saveznih država pokazuje da je glasačima ekonomija bila najvažnija tema. Pristašama Demokratske stranke, iza ekonomije po važnosti slijedio je rat u Iraku, a nakon toga reforma zdravstva. Za glasače Republikanske stranke, nakon ekonomije po važnosti slijedili su problemi vezani uz imigraciju, a nakon toga Irak.

Prema anketi koju je provela firma Edison Media Reserach, na Jugu Sjedinjenih Država glasačima su uz Irak i ekonomiju bila važna i pitanja vezana uz poreznu politiku te spektar tema vezanih uz vjeru. Na Zapadu Sjedinjenih Država izraženiji je bio interes za očuvanje okoliša te pitanja vezana uz energetiku.

Što se prošla izborna večer bližila kraju bilo je sve očitije da će se kod demokrata utrka Clinton-Obama nastaviti, barem do 22. travnja kada se održavaju stranački izbori u Pennsylvaniji, a prije toga – početkom ožujka - u Teksasu i Ohiou. Naime, iako je Hillary Clinton pobijedila u nekoliko velikih država, Obama je pobijedio u više manjih, što je i njemu donijelo znatan broj delegata.

Kod republikanaca situacija je jasnija. Desno, konzervativno krilo Republikanske stranke, s dobrim dijelom stranačkog establishmenta, nadalo se da će sinoćnje izjašnjavanje ukazati na rastuću popularnost Mitta Romneya, bivšeg guvernera Massachusettsa. No, to se nije dogodilo – ovaj stručnjak za transformaciju posrnulih firmi, koji je na kampanju utrošio oko 40 milijuna svojih dolara, najveći je gubitnik jučerašnjih izbora. Pokazala se točnom izjava Mikea Huckabeeja da 'glasači žele da ih predsjednik države podsjeća na kolegu s posla, a ne na čovjeka koji ih je otpustio s posla.' Romneya je sinoć najviše ‘zeznuo’ upravo Mike Huckabee, pobjednik u pet saveznih država, koji se s Romneyem natjecao za glasove tzv. krščanske desnice.

Koliko je tko točno osvojio delegate znat će se vjerojatno tek za par dana. Ovo pitanje komplicira činjenica da svaka savezna država na svoj način organizira stranačke izbore. Osim toga, republikanci delegate u većini država dodjeljuju po načelu ‘pobjednik dobiva sve’, dok demokrati delegate dijele proporcionalno, i pobjedniku i poraženom, prema osvojenom postotku glasova.

Hillary Clinton iz ovih izbora izlazi s izvjesnom prednošću pred Barackom Obamom. I to se samo zato što je sinoć, očito, osvojila više delegata nego Obama.

Uz delegate, naime, postoje i super-delegati. To su izabrani dužnosnici Demokratske stranke, kongresmeni, senatori, pa onda guverneri i drugi lokalni funkcioneri, ukratko stranačka ‘elita’, koja će vjerojatno na nacionalnoj konvenciji kada se bude birao predsjednički kandidat stranke podržati suprugu Billa Clintona.

Uz to, Hillaryina je pobjeda ukazala na čvršće konture njezine baze – to je tradicionalni milje Demokratske stranke: radnička klasa, ljudi poznijih godina (dio populacije za koji je najsigurnije da će se pojaviti na biralištima), niža srednja klasa i slabije obrazovani.

Kod republikanaca je očito približavanje Huckabeeja McCainu. Njih se dvojica inače dobro slažu, a povezuje ih i priličan osobni animozitet prema Mittu Romneyu. Huckabee je omogućio McCainove pobjede jer je Romneyu – izabraniku izrazitih konzervativaca – ‘preoteo’ dobar dio kršćana, koji ni inače nisu bili veliki entuzijasti za Romneya zbog njegove mormonske vjere. Neki spominju mogućnost republikanskog ‘ticketa’ McCain-Huckabee. Romneyev izborni stožer Huckabeeja je nazvao ‘McCainovim Sanchom Pansom’.

Još prije mjesec dana očekivalo se da će super-utorak zacementirati i Hillarynu predsjedničku nominaciju. To se nije dogodilo, iako uspjeh Johna McCaina jača izglede Hillary Clinton da postane predsjednički kandidat Demokratske stranke. Naime, John McCain je najjači na području nacionalne sigurnosti, vanjske politike i obrane. Zbog toga Hillary Clinton - kao članica senatskog Odbora za oružane snage te osoba sa izvjesnim međunarodnim iskustvom i ugledom - vjerojatno ima veće šanse od Baracka Obame da na kraju postane predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke.
objavljeno: srijeda - 06.02.2008. - 09:42 - Komentari (45) - Ispis - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Bez prerada