MARIO JOZIĆ PUKOM SREĆOM IZBJEGAO JE TRAGEDIJU NA KORNATIMA: "Nedostaju mi do bola"
[ # ]

VODICE

Proteklo je devet godina, a kod danas 28-godišnjeg Marija Jozića, tada 19-godišnjeg pripadnika DVD-a Vodice i sudionika akcije gašenja požara na Kornatu, ne blijedu sjećanja na ovu tragediju i najbolje prijatelje Hrvoja Strikomana, Gabrijela Skočića i Karla Ševerdiju.

- Nedostaju mi do bola. Zajedno smo odrasli, ista smo školska generacija. Svakodnevno smo bili nerazdvojni, ne samo u domu našeg vatrogasnom domu u kojemu smo zajedno odradili tri ljetne sezone. I privatno smo bili nerazdvojni, ispijali kave, zajedno upoznavali i prve mladenačke ljubavi. I onda se tog četvrtka, 30. kolovoza sve srušilo. I danas mi se ponekad učini da to nije istina, da je to samo ružan san i da ćemo se čuti i negdje u selu, kako mi zovemo naše Vodice, naći i popiti kavu. Ma, još čuvam brojeve njihovih mobitela u svome. Na žalost, stvarnost je surova, njih više nema, a to je teško prihvatiti i nakon svih ovih proteklih godina. Sve to što se dogodilo na Kornatu pratit će me do kraja života – otvorio je dušu, u razgovoru za 'Jutarnji' Mario Jozić.

Samo pukom srećom ili igrom slučaja Mario je izbjegao strašnu sudbinu svojih najboljih prijatelja i ostalih kolega vatrogasaca. - Nakon što je helikopter u kojemu je nas je bilo 23, napravio krug nad otokom Velikom Kornatom kako bi snimili i utvrdili razmjere požara, sletjeli smo na uzvisinu tristotinjak metara od uvale Kravljačice. Kako je jedan krak požara išao u smjeru te uvale u kojoj nalazi jedan restoran i desetak vikendica, zapovjednik grupe, pokojni Dino Klarić odredio je šestoricu vatrogasaca da obrane tu lokaciju. Izbor je nasumce pao na mene i još petoricu kolega iz JVP-a Šibenik, a iz razloga što smo u helikopteru bili prvi do izlaznih vrata. Sjećam se da sam, izlazeći iz helikoptera, pogledao prema svojim prijateljima i ostalim kolegama, ne sluteći u tom trenutku da će to biti naš posljednji pogledi i da se više nikad nećemo vidjeti – potresno nam je ispričao Mario Jozić.

S preostalih 17 vatrogasaca, helikopter je potom odletio prema uvali Lučici, nastavio je svoju priču Mario, a Josip Zoričić iz šibenskog JVP-a koji je ostao s nama, još je neko vrijeme uspijevao održavati vezu preko motorole s Dinom Klarićem. - Posljednje što smo uspjeli doznati od Dina Klarića bilo je da su napustili uvali Lučicu i da će njih trinaestoricu helikopter prebaciti do brda iznad uvale Šipnata, gdje če ih čekati kruška s vodom, jer nitko u naprtnjačama nije imao vode. Također smo doznali da su uvali Lučica ostali Dinov otac Joško Klarić i tri člana DVD-a Zablaće Ivica Perković, Kristijan Popović i Krešo Grgas. Od tog trenutka, a bio je 13 sati i 40 minuta, veza s Dinom je puknula i više nismo znali što se događa. Nešto manje od dva sata kasnije, točno se sjećam bilo je 15 sati i 23 minute, na mobitel me je iz Vodica, ne znajući da smo odvojeni, uspio dobiti moj zapovjednik iz DVD-a Mirko Juričev-Mikulin. Kazao mi je kako je preko mobitela prije dvadesetak minuta uspio uspostaviti kontakt sa sinom Antom koji je bio u Dinovoj grupi, a koji mu je uspio tek reći kako se cijela grupa našla u vatrenom okruženju i kako se boji da će svi izginuti. Zapovjednik Mirko mi je još prenio kako je nakon tih njegovih riječi veza pukla i kako više ne može dobiti sina. O ovome smo još uspjeli preko motorole izvijestiti operativni centar JVP-a Šibenika nakon čega su prekinute komunikacijske veze – ispričao nam je Mario Jozić.

Totalna komunikacijska blokada potrajala je sve do kasnih večernjih sati, nastavio je Mario, a oko 22 sata po njega je u uvalu Kravljačica došao brod Policije i od posade sam saznao da imaju zapovijed da s Kornata prebace u vatrogasne baze sve članove dobrovoljnih vatrogasnih društava, a da na otoku ostaju samo profesionalni vatrogasci.

- Policijskim brodom stigli smo do uvale Šipnate te su se u njega ukrcali zablaćki vatrogasci Ivica Perković, Kristijan Popović i Krešo Grgas. Tek od njih sam saznao kako ima poginulih i ozlijeđenih naših prijatelja i kolega. Naime, ovaj trojac koji je bio ostavljen u uvali Lučica, pješice je stigao do uvale Šipnate i zajedno s Joškom Klarićem pružao pomoć ozlijeđenima. No, ni oni nisu znali reći koji su kolege među poginulima, jer ih nisu dobro ni poznavali, a pojedina tijela su bila izgorena do neprepoznatljivosti. Nešto prije ponoći već sam bio u prostorijam DVD-a Vodica i još se pouzdano nije ništa znalo o imenima poginulih. Kolega iz DVD-a Ante Sladoljev čak je uspio preko mobitela dobiti Antu Juričev-Mikulina u zadarskoj bolnici, koji je unatoč teškim opeklinama bio pri svijesti i koji mu je kazao kako je s njime u Zadru Karlo Ševerdija s teškim ozljedama, dok o sudbini ostalih kolega nije znao ništa – nastavio je ovu potresnu priču Mario Jozić, dodajući da su tek tijekom jutra doznali surovu istinu o svim poginulim i ozlijeđenim.

Mario Jozić želio se vratiti i na početak ove tužne priče o usahlih životima vodičke mladosti na kornatskom kamenjru. Želio se u spomen svojih prijatelja kojih više nema, prisjetiti onih posljednjih trenutaka prije desanta na Kornat tog četvrtka, 30. kolovoza 2007. godine. Ja, Karlo, Hrvoje i Gabrijel bili smo zajedno u dežurnoj smjeni. Nešto prije podneva nazvao nas je zapovjednik DVD-a Mirko Juričev-Mikulin i prenio nam zapovijed iz Šibenika da se spremimo za helikopterski desant na Otok Kornat na kojemu je buknuo veliki požar. Iz Šibenika su tražili petoricu iz Vodica, a kako su tri naše kolege dan prije poslane na Hvar, zapovjednik Mirko nam je kao petoga priključio sina Antu koji nije bio u smjeni. U vojarnu 'Bribirskih knezova' u kojoj nas je čekao helikopter stigli smo u 12,30 sati. Zbog težine opreme, a i jakog vjetra, vođa posade helikoptera limitirao je broj vatrogasaca na 23, pa su otpala dva člana DVD-a Zablaće koji su bili planirani za Kornat. Tijekom leta bila je odlična atmosfera. Kod nas mlađih vladalo je posebno uzbuđenje, jer nam je to bio prvi let helikopterom. No, na kraju sve se pretvorilo u noćno moru koja će me pratiti do kraja života – zaključio je Mario Jozić.

Unatoč ovom strašnom iskustvu, Mario nije napustio vatrogastvo koje je postala njegova ljubav od tinejđerskih dana. Mario je danas profesionalni djelatnik Javne postrojbe grada Vodica, koja je formirana prije četiri godine. Gašenjem požara, spašavanjem ljudi i imovine, kaže, na dostojan način čuva uspomenu na svoje izgubljene prijatelje i ostale kolege iz Tisnoga i Šibenika.….jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

31.08.2016. ...14:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

30.08.2016. ...01:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TUŽNIH DEVET GODINA: Obitelji 3289 dana traže istinu o stravičnim događanjima na Kornatu
[ # ]

VODICE

U utorak 30. kolovoza obilježava se deveta godišnjica kornatske tragedije. Komemoracija za 12 poginulih vatrogasaca iz Vodica, Tisnoga i Šibenika održat će se na mjestu stradavanja s početkom u 11 sati, te će brojna izaslanstva položiti vijence u spomen-parku te podno 12 suhozidnih kamenih križeva.

Tog kobnog 30. kolovoza 2007. u poslijepodnevnim satima na otoku Velikom Kornatu, u klancu podno Velog brda, a iznad uvale Šipnate, od vatrene stihije smrtno je stradalo 12 vatrogasaca. Živote su izgubile četiri profesionalna vatrogasca JVP-a grada Šibenika, četiri pripadnika DVD-a Tisno i četiri člana DVD-a Vodice. Na mjestu požarišta smrtno su stradali zapovjednik grupe Dino Klarić, Ivica Crvelin i njegov sin Ante, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić te maloljetni Marko Stančić. Od teških opeklina kože i unutarnjih organa kroz nekoliko dana u bolnicama u Zagrebu i Splitu umrli su Tomislav Crvelin, Marinko Knežević, Ivan Marinović, maloljetni Karlo Ševerdija i Josip Lučić, koji je civilni vojni rok služio u tišnjanskome DVD-u. Posljednja 12. žrtva kornatskog vatrenog ognja bio je 22-godišnji Ante Juričev - Mikulin, sin Mirka, zapovjednika DVD-a Vodica, koji je unatoč ogromnim naporima liječnika preminuo u splitskoj bolnici 16. rujna. Istog dana od tuge za izgubljenim mladim životima, sebi je život oduzeo prof. Gordan Alfirev, osnivač i dugogodišnji tajnik DVD-a Vodice. Kornatsku tragediju jedini je s trajnim invaliditetom preživio Frane Lučić iz DVD-a Tisno.
Image and video hosting by TinyPic
U ovih devet godina, obitelji i prijatelji stradalih nisu prihvatili službeno izvješće, prema kojemu je eruptivni požar doveo do pogibije njihovih najmilijih. U izvješću se, naime, navodi da je do stradavanja vatrogasaca došlo od toplinskog udara uzrokovanog eruptivnim efektom širenja požara, a do kojega je dovela biljna vegetacija. I dalje su brojna pitanja na koja roditelji poginulih gasitelja bezuspješno traže odgovore već punih devet godina ili točno 3289 dana:

1. Zašto su mrtva tijela šestorice vatrogasaca, prije očevida istražnog suca, tijekom noći 30. kolovoza helikopterom prebačena na aerodrom u Zemunik, pa sutradan ponovno vraćena na mjesto stradavanja?

2. Zašto je iste noći na Kornat stiglo 200 pripadnika specijalne postrojbe HV-a iz Delnica i pročešljalo mjesto tragedije, a tijekom ranih jutarnjih sati pridružili im se ministar obrane Berislav Rončević i načelnik Glavnog stožera HV-a, general Josip Lucić?

3. Je li kerozin koji je spalio vatrogasce iscurio iz probušenog rezervoara helikoptera?

4. Zašto su u izvješću korektorom prekrižena imena šeste posade helikoptera koji je bio na Kornatu?

5. Zašto su prebrisane sve trake na kojima su snimljeni razgovori u kabini helikoptera?

6. Zašto sporni helikopter nije pregledan odmah nakon tragedije?


Kao što je poznato, za kornatsku vatrogasnu tragediju dosad je na optuženičku klupu jedino sjeo bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica. Na suđenju u Zadru, Slavica je u rujnu 2013. oslobođen svih optužbi koje mu je šibensko Županijsko državno odvjetništvo stavljalo na teret. No, dvije i pol godine kasnije Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zadru zbog proceduralnih razloga i vratilo ovaj proces na ponovno suđenje. Naime, Vrhovni sud je ustvrdio da se suđenje odvijalo pred Sudskim vijećem od samo tri člana, a prema zakonu trebalo je biti pet članova. Inače, Županijsko državno odvjetništvo u optužnici na 60 stranica tereti Slavicu za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Tri su glavne teze optužnice: da je na intervenciju na Kornat poslao maloljetnike Marka Stančića i Karla Ševerdiju te civilnog ročnika Josipa Lučića, kao i nekoliko vatrogasaca bez završene obuke helikopterskog desanta; da je zakasnio s akcijom spašavanja stradalih nakon što je doznao za tragediju; da je s požarišta na Kornatu povukao jedan kanader i usmjerio ga na gašenje požara u zaleđu Vodica ….jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

29.08.2016. ...15:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽEVRNJA IZVRŠIO PRIMOPREDAJU ZAPOVJEDNOG VATROGASNOG VOZILA
[ # ]

SPLIT

Uručio je i 10 komada suvremenih tableta, vrijednosti 110.199.98 kn kojima se mogu mapirati površine zahvaćene požarom i gledati slike iz drona

U nazočnosti predsjednika Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanadera i glavnog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja izvršio je primopredaju zapovjednog vozila i 10 tablet računala financiranih iz projekta Holistic - holistički model integralne zaštite od šumskih požara. Splitsko -dalmatinska županija partner je projekta HOLISTIC čija je ukupna vrijednost 9,4 milijuna eura. U projektu, osim SDŽ, sudjeluje još 19 partnera iz 8 zemalja. Važno je naglasiti da iz RH, kao partneri ili suradnici, sudjeluju sve županije NUTS 2 regije Jadranska Hrvatska.

- Drago mi je što je Splitsko-dalmatinska županija bila nositelj ovog projekta, vrijednog 72 milijuna kuna. Ukupno smo realizirali 7.5 milijuna kuna za raznu opremu, uglavnom protupožarnu, što je vrlo važno ako uzmemo u obzir da naši vatrogasci na godišnjoj razini imaju oko 2500 intervencija. Ovo vozilo je najopremljenije u Republici Hrvatskoj i nadamo se da će i druge županije slijediti naš primjer, ulaganja u vatrogasnu opremu. Sa ovom opremom vatrogasna zajednica Splitsko dalmatinske županije, svakako je najopremljenija vatrogasna zajednica u Republici Hrvatskoj. Vrijednost ovog vozila je 1 040 000 kuna - kazao je župan Zlatko Ževrnja.
Image and video hosting by TinyPic
Zapovjedno vozilo, najsuvremenije u Hrvatskoj, opremljeno je s elektro opremom, signalnim sustavom, bespilotnom letjelicom Plurato Skycam s opremom, meterološkim senzorima, prijenosnim uređajem za mjerenje vlage, softverom za GIS mapiranje, softverom za detekciju ljudi, poslužiteljskim računalom, LCD- zaslonima, bežičnim 4G LTE routerom, sve u vrijednosti od 1.050,000.00 kn isporučitelja tvrtke Ziegler d.o.o.

Izvršena je i primopredaja deset komada suvremenih tableta, vrijednosti 110.199.98 kn kojima se mogu mapirati površine zahvaćene požarom i gledati slike iz drona. Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, čestitao je županu na realizaciji ovog projekta. - Ovo je prva županija koja ima ovakvo vozilo, koje je zapravo stožerno – zapovjedni centar koji se može izdvojiti u bilo koji dio županije, i sa tog mjesta upravljati najsloženijim intervencijama - kazao je Ante Sanader.
Glavni vatrogasni zapovjednik SDŽ Dražen Glavina zahvalio se županu na realizaciji sredstava koja su utrošena u opremanje ovog vozila koje je prijeko potrebno za rad na terenu.….dalmatinski portal

Image and video hosting by TinyPic

...14:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MIMOHODOM SJEĆANJA OBILJEŽENA 9. OBLJETNICA KORNATSKE TRAGEDIJE
[ # ]

VODICE

Mimohodom sjećanja danas je obilježena 9.obljetnica kornatske tragedije, tragedije u kojoj je svoj život izgubilo 12 vatrogasaca, tragedije u kojoj do dan danas roditelji ne znaju pravu istinu, tragedije u kojoj do dan danas nitko nije preuzeo i odgovarao za tragični događaj. Vatrene Vijesti 911 najmanje što mogu učiniti je odati im ovim člankom zahvalnost za hrabrost i položene živote i kako je napisao Josip Jadrijević "Kraljevi plamena zaboravit se neće".....

Povodom 9. Obljetnice Kornatske tragedije dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice i ove je godine organiziralo Mimohod sjećanja za stradale vatrogasce koji se održao u Vodicama danas s početkom u 17 sati. Mimohod je krenuo od spomenika braniteljima – Obala Juričev Ive Cota (kod pošte) i kretao se rivom do vodičkoga guvna na kojem se održala kratka ceremonija. Nakon toga kolona je nastavila kretnju Prvomajskom ulicom prema parku u kojem su se zapalile svijeće na spomeniku.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon toga mimohod se nastavljao do vodičkoga groblja na kojem se uz molitvu i polaganje cvijeća i svijeća na grobove naših vatrogasaca zahvalilo za njihovu hrabrost i živote što su ih dali. Vidljivo je da je iz godine u godinu odaziv vatrogasaca i svih onih koji žele odati počast stradalim vatrogascima sve veći. U Mimohodu sjećanja uz vatrogasce iz Hrvatske u velikom broju bili su vatrogasci iz Njemačke, Crne Gore, Srbije i Slovenije pokazajući time da vatrogastvo nema granica.

Image and video hosting by TinyPic

28.08.2016. ...18:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"DOBRO SE SJEĆAM: rekao mi je nevažno je tko sam i odakle sam, piši samo da sam vatrogasac"
[ # ]

SPLIT
Piše: Ojdana Koharević

Dobro se sjećam, bilo je to nakon velikog požara u Lokvi Rogoznici, kada sam trebala izjavu nekog od gasitelja; momak mi je na zgarištu sve ispričao i rekao: nevažno je tko sam, odakle sam i kako se zovem, napišite samo da sam vatrogasac.

Eto, takvi su vam ti momci koji na zvuk prve sirene sjedaju u navalna kola, transportere, koji neće gledati je li dan ili noć, kojima nije problem s plaže uskočiti u oganj, žrtvovati godišnji odmor... Takvi momci ne traže zahvale i pohvalnice, njih ne pozivaju na prigodničarska slavlja i govorancije, oni ne pate od publiciteta, jer, kažu, najvažnije je da budu brzi i da nitko ne strada.
Image and video hosting by TinyPic
Da imamo takve, zlata vrijedne momke, sjetimo se svakog ljeta kad duž obale haraju katastrofalni požari, na požarištima na jugu nađu se gasitelji sa sjevera, a zatim na požarištu na sjeveru Dalmacije pristižu oni s juga. Tako je bilo i prošlih dana kod Šibenika kada se nije gledalo tko je odakle, tko se kako zove, bilo je bitno stići na požarište, spasiti ljude i kuće.

Oni nisu marili što nisu spavali noćima, oni nisu marili za to što im se u pluća i kožu uvukao opori miris dima, oni su bili sretni kad je vatra stavljena pod kontrolu, a ljudi i kuće spašeni. Među njima većina je dragovoljaca, oni za izlazak na teren ne dobivaju nikakvu naknadu, njima su najveća naknada ugašen požar i spašen život.

Zato naklonimo im se do poda, zahvalimo im što ćemo i dalje nakon zvuka sirene, u bilo koje doba dana ili noći ostati mirni, znajući da će u okršaj s vatrom krenuti hrabri gasitelji.….slobodna dalmacija

Image and video hosting by TinyPic

27.08.2016. ...08:06 [ Komentari (1) ] Isprintaj

HEROJI DANA: Hrabri vatrogasci iz 15 metara duboke jame pune lešina spasili dva štenca
[ # ]

BALE

Nepoznat netko odlučio je riješiti se svoja dva preslatka štenca bacanjem u čak 15 metara duboku jamu na području Rovinja, među krupni otpad i lešine drugih životinja. Bila bi to još jedna tužna priča kakvih ima daleko previše u Hrvatskoj da turisti slučajno nisu šetali tim područjem i hitno alarmirali DVD Bale, a oni pak svoje kolege iz Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno.
Image and video hosting by TinyPic
Budući da je riječ o stručnjacima za spašavanje u visinama i dubinama, hrabri momci nisu previše čekali i dva štenca ubrzo su, neozlijeđeni, izvučeni na sigurno. "U pitanju je jama od nekih 15-ak metara. Čim su nas čuli izvukli su se ispod lešina drugih životinja koje su bile na dnu jame i dočekali nas. Povremeno nam se dogodi slučaj kada psi upadnu u jamu, no u većini slučajeva to su lovački psi i vlasnici nas osobno zovu u pomoć. Srećom, ovakvi grozni slučajevi se ne događaju često kod nas", kaže Evilijano Gašpić, zapovjednik JVP-a.

"Jedan je već našao novog vlasnika, iskreno se nadam normalnog, dok je drugi uz sponzorstvo Grada Rovinja odmah smješten u stacionar i čeka svog čovjeka. Ti jadničci u ovoj jami ne bi odmah uginuli jer je bila puna lešina pa bi imali što jesti, ali da nije bilo slučajnih prolaznika, ne bi dugo poživjeli", kaže Gašpić. Imena vatrogasaca koji su se spustili među lešine i izvukli psiće na sigurno nije nam htio otkriti jer, kaže, oni sami ne žele da ih se posebno ističe. Ipak, da su i oni i njihovi kolege doista heroji, pokazuje i velik broj zahvala građana koji ih od objave ove priče na Facebooku zatrpavaju komplimentima - zasluženo.….index.hr

Image and video hosting by TinyPic

...07:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USPJEŠAN NASTUP HRVATSKIH VATROGASACA NA SVJETSKOM VATROGASNOM SPORTSKOM PRVENSTVU
[ # ]

OSTRAVA
Piše: Radovan Zadravec

Image and video hosting by TinyPic
Vatrogasna sportska udruga Žiškovec sudjelovala je s tri ekipe na Svjetskom vatrogasnom sportskom prvenstvu koje se od 14.-21.8. 2016. održavalo u češkoj Ostravi. Na prvenstvu je ekipa kadetkinja do 18 godina ostvarila izniman uspjeh te osvojila treće mjesto u disciplini 4x100 m s preprekama i prvu brončanu medalju za Hrvatsku u vatrogasnom sportu na svjetskim prvenstvima u kojima djevojke sudjeluju od 2014 godine kada je po prvi put u dugogodišnjoj povijesti održavanja svjetskih prvenstava organizirano natjecanje u ženskim kategorijama.
Image and video hosting by TinyPic
Štafeta u sastavu Enna Trupković, Anabella Pokrivač, Magdalena Doležaj i Lea Vugrinec i trener i voditelj Radovan Zadravec.
Tako se hrvatska reprezentacija uvrstila među 8 reprezentacija koje su osvojile medalje od 15 nastupajućih, najuspješniji su bili reprezentativci Rusije, Bjelorusije i domaćina Češke.
Image and video hosting by TinyPic
Ženska i muška ekipa sudjelovale su po prvi put na svjetskim prvenstvima te ostvarile i prve rezultate kao i stekle nova iskustva koje će biti od velike koristi u budućim nastupima, tako da će se o njihovim uspjesima vjerojatno čuti uskoro. Vatrogasni sport u Hrvatskoj tek je u začecima a sastoji se od 4 discipline od kojih su dvije pojedinačne a dvije ekipne, koje se izvode na svjetskim prvenstvima i vatrogasnim olimpijadama, a organiziraju se i pojedinačna natjecanja u ekipnim i pojedinačnim disciplinama. Sudeći po uspješnosti vatrogasaca u tradicionalnim natjecanjima uspjeh je moguće ostvariti samo je potrebna ustrajnosti u zadanim ciljevima.

Image and video hosting by TinyPic

25.08.2016. ...21:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U 5. SMJENU OTPUTOVALI VATROGASCI IZ DOMAGOVIĆA
[ # ]

JASTREBARSKO

Započela je i 5. smjena dislokacije jaskasnkih vatrogasaca na otoku Hvaru koja će trajati narednih 15 dana. Vatrogasci iz 4. smjene, nakon vrlo aktivno odrađenog posla vraćaju se u Jasku.
Image and video hosting by TinyPic
Puna dva tjedna trajala je 4. smjena dislokacije jaskanskih vatrogasaca u Sućuraju na Hvaru gdje su imali posla s nekoliko intervencija, požara otvorenih prostora među kojima je bio i velik požar borove šume. U smjeni su sudjelovala dvojica vatrogasaca iz DVD-a Cvetković Robert Rak i Nikola Šegudović te Želimir Benko iz DVD-a Črnilovec. Cvetkovčanci se vraćaju kućama, dok će Benko ostati i u petoj smijeni u kojoj mu se pridružuju Tomislav Fabijanić i Andrija Borković iz DVD-a Domagović. - Nadamo se da će požara otvorenog prostora u ovoj smjeni biti manje, a kolegama vatrogascima želimo uspješno odrađenu smjenu - rekli su iz Vatrogasne zajednice Jastrebarsko.….zg prsten

Image and video hosting by TinyPic

...15:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MINISTAR OREPIĆ S POLICIJSKIM I VATROGASNIM ČELNICIMA OBIŠAO ZGARIŠTE U ŽABORIĆU
[ # ]

ŠIBENIK

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić obišao je danas zgarište u Žaboriću gdje je jutros u 7 sati konačno ugašen požar koji je tri dana zadavao muke šibenskim vatrogascima, a zbog kojeg je u utorak na dva sata bila zatvorena i Jadranska magistrala.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, Volimir Milošević, prilikom obilaska terena izvijestio je ministra o situaciji na šibenskom području gdje je tijekom 48 sati bilo čak 25 požara. – Ministra Orepića zanimalo je kako smo organizirali obranu i načini na koje smo gasili, a spomenuo sam mu i probleme s kojima smo se ovih dana susretali u šumama u kojima nema dovoljno protupožarnih puteva. Šume nisu očišćene kako treba, a većinom su ovo propusti Hrvatskih šuma i privatnih vlasnika. Sama naša akcija gašenja bila bi efikasnija da su vozila mogla pristupiti vatri i da su se vatrogasci mogli slobodnije kretati na terenu. To su preventivne aktivnosti koje treba obaviti prije nego što požar plane – upozorio je zapovjednik Milošević ministra Orepića. Ministar je, vidjevši kroz kakav su se neprohodan teren vatrogasci morali probijati, pohvalio kako njihove, tako i napore ostalih hitnih službi koji su zajedničkim snagama obranile kuće i ljude od vatre. Milošević i Orepić dotakli su se i sustava vatrogastva na državnoj razini, a ministar se složio s Miloševićevom tvrdnjom kako bi svi koji se bave tom djelatnošću trebali biti pod istom kapom.

– Umjesto dvije ili tri organizacije koje se bave vatrogastvom, trebala bi postojati jedna jedinstvena – zaključio je zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević. U obilasku zgarišta, s ministrom su bili i načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić, županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić te Milovan Kević iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.…most-nl

Image and video hosting by TinyPic

...14:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

REAGIRANJE NA EMISIJU OTVORENO OD 24.KOLOVOZA 2016.g
[ # ]

ZAGREB

U emisiji Otvoreno od 24. kolovoza 2016.g. se, povodom potresa u Italiji, govorilo o sustavu civilne zaštite u Hrvatskoj, a da ni u jednom trenutku nije spomenuto vatrogastvo koje je najoperativnija sastavnica sustava civilne zaštite i koja sudjeluje pri svakoj katastrofi.

Reagiranje na emisiju Otvoreno od 24. kolovoza 2016.g


Poštovani,

obično se reagiranja na emitirane emisije odnose na krive ili netočne navode. U ovome slučaju dostavljamo reagiranje jer navoda (niti predstavnika) o vatrogastvu nije bilo.
Da u emisiji u kojoj se govori o sustavu civilne zaštite a u povodu potresa u Italiji, nema navoda niti predstavnika vatrogastva u najmanju je ruku nekorektno barem iz dva razloga:

1. Vatrogastvo je najbrojnija i najoperativnija snaga sustava civilne zaštite s više od 60.000 profesionalnih i dobrovoljnih operativnih vatrogasaca. Na poplavi u županjskoj Posavini i migracijskoj krizi (krizna stanja na koja su se sugovornici emisije često referirali), osim vatrogasaca iz Vukovarsko-srijemske županije, sudjelovao je 581 vatrogasac iz svih županija RH sa 216 vozila i 264 pumpe, u migracijskoj krizi ukupno 2612 vatrogasaca i 509 vozila.
2. U informativnim emisijama koje izvješćuju s potresa u Italiji vidljivo je da većinu spasilačkih službi čine pripadnici vatrogasnih postrojbi. Zasigurno bi slična situacija bila i kod nas. Zbog toga Hrvatska vatrogasna zajednica, između ostalog, potiče osposobljavanje i opremanje za slučajeve potresa.

Samo u Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba osposobljeno je i opremljeno 438 vatrogasaca (35 profesionalnih i 403 dobrovoljna) za spašavanje iz ruševina a u Opatiji, Rijeci, Zagrebu, Šapjanama, Rovinju, Poreču, Zadru, Osijeku, Čakovcu, Lipovljanima, Solinu i Karlovcu organizirana su 22 vatrogasna spasilačka tima (vatrogasac-vodič i licencirani pas) za pretraživanje ruševina i traganje za nestalim osobama.….HVZ
S poštovanjem,
Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice
Željko Popović

Cijelu emisiju moguće je pogledati OVDJE

Image and video hosting by TinyPic

...13:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KARLOVČANKA NA TERASI ULOVILA VELIKOG ŠTAKORA: kad ostale službe ne rade, stvar spašavaju oni
[ # ]

KARLOVAC

Kad sve službe zakažu ili kad je pomoć nužno potrebna, u pomoć uvijek ulijeću karlovački vatrogasci, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca. Danas se u neugodnoj situaciji našla Karlovčanka, stanarka zgrade u Ulici Kralja Tomislava koja je na terasi svog stana u zamci ulovila velikog štakora. Štakor na terasi, nedjelja je i kome se u ovom slučaju obratiti. Kako nam je rekla ova čitateljica, nakon više “okrenutih” brojeva telefiona, saznala je da grad nema dežurnu službu za deratizaciju koja bi intervenirala u ovakvim slučajevima neradnim danima, no na poziv stižu – oni. – Vrijedni naši vatrogasci dolaze u pomoć i za ono što nije u opisu njihovog posla, predano rade i pomažu ljudima. Svaka čast i pohvala. Vatogasci grada Karlovca najbolji ste, piše nam čitateljica koja se i na ovaj način htjela zahvaliti ekipi vatrogasaca.….KAportal

Image and video hosting by TinyPic

21.08.2016. ...21:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VJERA KAO OBAVEZA :"Ako ne dođete na hodočašće, nećete dobiti novac za rad"
[ # ]

ZAGREB
Foto: Krunoslav Pavlina / CROPIX

Sva vatrogasna društva u Zagrebu obaviještena su da je hodočašće 11. rujna u Mariju Bistricu obavezno ako žele dobiti gradski novac

Hodočašće u Mariju Bistricu obvezno je za sve zagrebačke vatrogasce, a oni koji na njemu neće sudjelovati neće dobiti sredstva za rad. Tu obavijest dobila su sva Dobrovoljna vatrogasna društva, kao i Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba. U obavijesti, koju potpisuje tajnik Vatrogasne zajednice grada Zagreba Damir Vlahović, stoji sljedeće: “Napominjemo da je hodočašće u programu rada zajednice i da društva koja neće na njemu sudjelovati neće moći sudjelovati u raspodjeli financijskih sredstava iz financijskog plana zajednice”. Tajnik Vlahović potvrdio nam je da je obavijest zaista poslana svim društvima i ne vidi u njoj ništa sporno. Kaže - postoji godišnji program društva u kojem se propisuje da moraju odlaziti na brojne aktivnosti, poput osposobljavanja, natjecanja, vježbi... Tko ne sudjeluje u svim propisanim aktivnostima, neće dobiti sredstva. Dosta im je, kaže, onih koji ne rade baš ništa, a očekuju da ih Grad financira.
Image and video hosting by TinyPic
Motivacija
- Stvar je u tome da nam Grad plati 30 autobusa, a pola ih bude prazno jer se ljudima ne da dolaziti. To ostavlja loš dojam, naravno, pa smo zato odlučili da je toga dosta. Takvo ponašanje nije u redu, jer nas Grad financira, a ovo je jednako važna aktivnost kao i sve druge. Nije da kažnjavamo one koji ne žele doći, ali ima društava koja ne rade ništa. Nije valjda da im je tako teško potrošiti nekoliko sati na aktivnost koja im se, uostalom, nalazi u godišnjem planu aktivnosti - smatra Vlahović. U odluci ne vidi ništa sporno niti smatra da ona ima ikakve veze s nečijim religijskim uvjerenjima. Kaže, to je samo odlazak u Mariju Bistricu, a nitko ne mora zaista otići na misu. Svi oni koji ne vjeruju u boga ili pak vjeruju u nekog drugog boga mogu taj dan provesti šećući se mjestom, a ne u crkvi. - Nećemo nikoga prisiliti da ode na molitvu ako to ne želi. Nama je važno da vatrogasci odu na hodočašće, jednako kao što idu i na proslavu našeg sveca zaštitnika. Oni koji žele na misu, odu, oni koji neće, izbjegnu je. Ne vidim u tome problem, a mislim da ni kolegama to nije problematično - ističe Vlahović. No, Zakon o suzbijanju diskriminacije vrlo je jasan. On zabranjuje diskriminaciju na osnovi vjerskog uvjerenja, a kažnjivo je staviti neku osobu u nepovoljniji položaj zbog njene vjere. Iz Ureda pučke pravobraniteljice doznajemo kako o ovom slučaju nisu dosad bili obaviješteni, no da će se njime definitivno pozabaviti.

Istraga
- Zasad nije moguće dati konkretan odgovor prije nego što doznamo detaljnije informacije. Svakako ćemo ih istražiti i zatim utvrditi postoji li sumnja na diskriminaciju - kaže Ana Tretinjak, glasnogovornica Ureda. Neslužbeno doznajemo da će predmet biti otvoren i provest će se ispitni postupak, odnosno tražit će se informacije od Vatrogasne zajednice o obavijesti koja je poslana. O njihovu odgovoru ovisi koliko će postupak trajati, a obično traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Ako se potvrdi sumnja u diskriminaciju, tada će Vatrogasna zajednica Grada Zagreba biti upozorena na to.…. jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

...08:14 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U KALIFORNIJI VATROGASCI POLIJEVAJU SPALJENU ZEMLJU KAKO NE BI IZBILI NOVI POŽARI
[ # ]

CALIFORNIA

Vatrogasci polijevaju vodom spaljenu zemlju kako bi spriječili izbijanje novih požara u oblasti San Bernardino u Kaliforniji....
Image and video hosting by TinyPic
Požar koji se brzo širio izbio je u utorak ujutru u San Bernardinu u južnjoj Kaliforniji, spalivši više od 30.000 hektara šumskog zemljišta u tijeku dana i prisilio je više od 82.000 ljudi na evakuaciju, prenosi Xinhua.Požar Blue Cut istočno od Los Angelesa širio se svom brzinom, primoravši na evakuaciju više od 82.600 osoba, dok je guverner Kalifornije proglasio izvanredno stanje.Sezona požara u punom je jeku u Kaliforniji te se uporedo s požarom Blue Cut najnastanjeniji sjever zemlje borio s još jednim požarom.Oko 160 kilometara sjeverno od San Francisca, područja koje je već pogodio veliki požar 2015., vatra je nanovo zaprijetila stanovništvu u subotu. Požar Clayton zapalio je više od 1.600 hektara a približno 1.700 vatrogasaca svladalo je 35 posto žarišta.…. drukčiji

Image and video hosting by TinyPic

18.08.2016. ...08:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NEVRIJEME U SLOVENIJI, U MEDLOGU IZGORIO HANGAR
[ # ]

MARIBOR
Foto: Uroš Hočevar/Delo

Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, a ponegdje i tučom koje je u ponedjeljak popodne pogodilo istočni dio Slovenije izazvalo je velike štete, a zbog odrona zemlje koji je uništio cestu na austrijskoj strani zatvoren je granični prijelaz Ljubelj. Više stotina vatrogasaca na širem području Maribora nastavlja s ispumpavanjem vode iz kuća i pokrivanjem oštećenih krovova. U više krajeva na istoku i jugu zemlje štetu na usjevima i kućama izazvala je tuča.
Image and video hosting by TinyPic
U Medlogu kod Celja udar groma izazvao je požar u hangaru sportske zračne luke Levec. Vatrogasci su uspjeli spasiti ostale objekte, ali je hangar u kojemu se nalazilo više manjih motornih zrakoplova i zrakoplovnih jedrilica, prikolice za prijevoz i druga oprema potpuno izgorio. Požar su gasili vatrogasci Profesionalne postrojbe Celje te sva okolna dobrovoljna vatrogasna društva. Po prvim procjenama šteta je milijun eura.. Više je lokalnih cesta privremeno zatvoreno zbog odrona zemlje i iščupanog drveća, a zbog nevremena i oštećene ceste na austrijskoj strani zatvoren je do daljnjega prijelaz Ljubelj.

Image and video hosting by TinyPic

16.08.2016. ...12:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

DVD-u PAVUČNJAK TURNIR U VOLAVJU
[ # ]

VOLAVJE

Image and video hosting by TinyPic
Dobrovoljno vatrogasno društvo Volavje pokazalo se kao vrlo dobar domaćin vatrogasnog malonogometnog turnira koji je okupio sedam vatrogasnih ekipa. Nakon cjelodnevnog nadmetanja turnir je osvojila ekipa DVD-a Pavučnjak koja je u finalnom susretu bila bolja od DVD-a Črnilovac, dok su treći bili vatrogasci iz Domagovića. Po završetku malonogometnog nadmetanja već tradicionalno je održana i vatrogasna zabava uz bogatu ponudu jela i pića.…. jaska danas

Image and video hosting by TinyPic

...10:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TUČA, VJETAR I OBILNA KIŠA POHARALO VARAŽDINSKO PODRUČJE
[ # ]

VARAŽDIN

Jučerašnje nevrijeme donijelo je sa sobom veliku količinu kiše, jakog vjetra i tuče. Bilo je izvjesno da će ostaviti posljedice, a danas smo saznali i kakve one jesu te koliko su jake. Uz to što je tuča uništila usjeve mnogih poljoprivrednika, rušila je stabla te poplavila određena područja.
Image and video hosting by TinyPic
Prema izvještaju Državnog ureda za zaštitu i spašavanje, intervencije su bile potrebne u Strmecu Podravskom, gdje se ispumpavala voda u naselju. Ispumpavanje vode vršilo se i u Svibecu Podravskom, u Dravskoj ulici na kućnom broju 2, Vodovodnoj ulici 27 u Varaždinu, Ludbregu, u Ulici M. Stančića 5 u Hraščici te u Ulici B. Radić u Varaždinu na kućnom broju 30. Već smo obavijestili o rušenju stabala tijekom nevremena, a intervencija pomicanja srušenog stabla sa ceste, obavljena je u Međimurskoj ulici u Varaždinu. Intervencija je bila potrebna i u Strmecu Podravskom u Ulici B. Radića te u Sračinecu u Ulici M. Melinčeka, gdje su stabla pala na kuće.

Ovako je izgledalo u šatoru u Biškupcu. Prema ovom video, slavlje je prekinuto velikom količinom vode koja je nahrlila u šator.


Donosimo vam i snimku tuče u Knegincu Gornjem.


Image and video hosting by TinyPic

...09:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OVO SU JUNACI DANA: HRABRI VATROGASCI I VOLONTERI U ISTRI SPASILI PSE KOJE JE PRIGNJEČIO ODRON
[ # ]

PAZIN

Puna tri dana volonteri i prijatelji istarske Udruge Happy End, koja se bavi spašavanjem i udomljavanjem napuštenih životinja, tragalo je za nestašnim Semijem i Casandrom koji su prokopali tunel ispod ograde azila i nestali u šumi.
Image and video hosting by TinyPic
Nadali su se da će se vratiti, no kako im nije bilo ni traga ni glasa, pokrenuta je ozbiljnija potražna akcija u koju su se uključili i sami psi pod skrbi udruge. Pokazalo se da je Semiju i Casandri jučer bio "novi rođendan", jer da nije bilo izuzetno požrtvovnih i hrabrih volontera i vatrogasaca, vrlo je vjerojatno da bi uginuli od gladi i žeđi, zatrpani pod odronom kamenja. "Trebalo nam je hitno više jakih ljudi, pozvali smo vatrogasce koji su odmah krenuli. Boris Bazon i Luciano Ujčić, pazinski vatrogasci, ovo im nećemo nikada zaboraviti i hvala im do neba! Nakon neizvjesnih pola sata, čuli smo sa vrha strmine te magične riječi: 'Imamo ih!'", prepričava voditeljica Udruge, koja za hrabre vatrogasce, ali i sve koji su sudjelovali ima samo riječi hvale.

"Hvala pazinskim vatrogascima koji uvijek, ali uvijek spremno dolaze kad ih trebamo. Hvala svim našim divnim ljudima na koje uvijek možemo računati - Elena Fatorić, Ivana Sunđer Katunar, Sabina Korlević, Kaja Beagle, Đani Celić, Roberta Berneš, nadam se da nisam nekoga zaboravila. Bebice su doma i na sigurnom. Jako žedni i gladni, zbunjeni, ali neozlijeđeni. A mi ćemo ove dane jako dugo pamtiti", zaključuje Mae, svjesna da su njene ljubimce samo trenuci dijelili od sigurne smrti.….index.hr

Image and video hosting by TinyPic

11.08.2016. ...21:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KAD NISU NA TERENU OSJEČKI VATROGASCI SE PRIPREMAJU ZA RAZNE INTERVENCIJE
[ # ]

OSIJEK

Za osječke vatrogasce početak ljeta bio je buran. Olujno nevrijeme koje je krajem lipnja poharalo Osijek zadalo im je puno posla. Uz to, posla ima i svakog dana. A kada nisu na terenu, pripadnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe u svom se dvorištu pripremaju za najrazličitije intervencije. Na jednoj takvoj vježbi bila je i naša ekipa!….slavonska televizija


Image and video hosting by TinyPic

...21:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OD RUGVICE DO DAVORA ODRŽANA PRVA VATROGASNA KARAVANA NA RIJECI SAVI
[ # ]

RUGVICA / DAVOR
Foto: Krasnodar Peršun

Karavana rijekom Savom ove je godine održana prvi puta, a već joj iduće godine organizatori namjeravaju dodati međunarodni karakter uključivanjem vatrogasnih društava iz Slovenije i Bosne i Hercegovine

Karavana rijekom Savom ove je godine održana prvi puta, a već joj iduće godine organizatori namjeravaju dodati međunarodni karakter uključivanjem vatrogasnih društava iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Život uz rijeku Savu obiluje običajima koji su dio egzistencijalne, kulturne i tradicijske važnosti za ljude koji žive uz rijeku Savu. Svoju dugogodišnju tradiciju u posavskim mjestima imaju i dobrovoljna vatrogasna društva (DVD). Sava, rijeka čiji tok spaja četiri države, mnoge gradove i sela, bila je nadahnućem članovima DVD-a Dubrava za pokretanjem projekta kojim bi se oživio jedan mali dio obale rijeke Save. Projekt nosi naziv Vatrogasna karavana Sava 2016. i održao se 5. i 6. kolovoza ove godine te je svoju završnicu imao u Davoru u kojemu je održana pokazna vježba u kojoj je sudjelovalo pedesetak vatrogasaca. Idejni začetnik toga projekta i predsjednik DVD-a Dubrava Ivica Pavlaković otkrio je da je jedan od ciljeva karavane okupljanje te povezivanje vatrogasaca i vatrogasnih društava uz rijeku Savu s naglaskom na obrazovno-rehabilitacijsko-turistički i zabavni sadržaj.

„Osim toga, karavana je imala i humanitarni karakter jer smo prikupljali sredstva s kojima bismo omogućili siromašnijim DVD-ima u mjestima uz Savu da nabave opremu potrebnu za intervencije na samoj rijeci“, rekao nam je Pavlaković koji je na zamisao za projekt došao prije više od godinu dana, a u samu je realizaciju krenuo još u rujnu prošle godine.
U dva dana pedesetak vatrogasaca iz DVD-a s područja triju županija prošli su put od Rugvice kraj Zagreba do Davora. Karavana je krenula 5. kolovoza 2016. nizvodno Savom, a prva je stanica zaustavljanja karavane bila u selu Palanjek u Sisačko-moslavačkoj županiji, uzvodno od Siska. Karavanu je činilo pet čamaca uz cestovnu pratnju s ukupno 50 članova DVD-a i JVP-a. Nakon kratke okrepe i upoznavanja pristigle karavane s članovima DVD-a Palanjek karavana je nastavila put Save.
Image and video hosting by TinyPic
„Nakon Palanjeka stali smo u selu Gušća, a prvu smo noć proveli u Jasenovcu gdje nas je uhvatilo veliko nevrijeme. Zbog toga nevremena drugoga smo dana malo kasnili u polasku, ali smo ipak stigli do mjesta Orubica u kojemu su nam mještani priredili fantastičan doček s vatrogasnim vozilima na kojima su bila upaljena rotacijska svjetla i zvučni signali“, navodi Pavlaković koji je posebno istaknuo gostoljubivost svih ljudi koji su ugostili vatrogasce na njihovu putovanju. Nakon Orubice je karavana krenula prema posljednjemu odredištu u slavonskome mjestu Davor u kojemu je vatrogasce dočekalo nekoliko tisuća ljudi. Ubrzo nakon dolaska u Davor vatrogasci su u suradnji s policijom i Hrvatskim vodama održali pokaznu vježbu tijekom koje su gasili simulirani požar na jednome turističkom brodu. Vježba je prošla u najboljemu redu i svi su prisutni bili oduševljeni sposobnošću vatrogasaca koji su u njoj sudjelovali.

„Vježba u kojoj su sudjelovali vatrogasci DVD-ova iz Dubrave, Kutine, Davora, Siska i Resnika te ronioci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba bila je savršen način da se zaključi ova karavana koja je ispunila sve svoje ciljeve te zato već mogu najaviti da ćemo uskoro krenuti s pripremama za sljedeću godinu kad planiramo da karavana postane i međunarodnom jer bi na njoj trebali sudjelovati i vatrogasci iz Slovenije te Bosne i Hercegovine“, najavio je predsjednik DVD-a Dubrava Ivica Pavlaković koji je posebno htio zahvaliti svim pokroviteljima karavane među kojima je i Coca-Cola HBC Hrvatska.

„Organizacija je ove karavane bila vrlo teška jer je sve palo na osmoricu ljudi iz organizacijske skupine, a oni su ujedno bili odgovorni i za tehniku vrijednu oko dva milijuna kuna koja je bila korištena u karavani. Na kraju je sve prošlo u najboljemu redu, nije bilo nikakve štete na opremi i, što je najvažnije, ni jedan vatrogasac nije ozlijeđen“, zaključio je Ivica Pavlaković.….lijepa naša sava>

Image and video hosting by TinyPic


...19:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI O POŽARU NA KALIMA: “Temperatura je bila preko 500 stupnjeva, sreća da nitko nije ozlijeđen”
[ # ]

UGLJAN

Image and video hosting by TinyPic
Oko 15:30 dobili smo dojavu da gori katamaran na otoku Ugljanu. Po dolasku na intervenciju utvrđeno da se radi o luksuznom katamaranu dužine 30 i širine 12 metara. Na intervenciju pozvane sve raspoložive snage s otoka Pašmana i Ugljana: DVD Preko, Kukljica, Pašman, JVP Čakovec (dislokacija) i JVP Zadar. Na terenu bilo preko 15 vatrogasaca. Požar je bio u razbuktaloj fazi s temperaturom preko 500 stupnjeva te je bilo vrlo teško prići. Prilikom gašenja potrošeno je više od 500 L pjenila. Požar je ugašen, ali materijalna šteta je ogromna. Jedino je prostor motora ostao netaknut. Do požara je došlo prilikom varenja. Bitno je za naglasiti da katamaran ima sve moguće stabilne sustave za gašenje i 25 aparata za početno gašenje, ali to nije bilo dovoljno. Sreća je što nitko nije ozlijeđen.
Hvala vlasniku plovila na izvrsnoj pribranosti i suradnji.”….antena zadar

Image and video hosting by TinyPic

...10:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TANJA CRLJEN: "Osjećaj nakon ugašenog požara nitko ne može opisati"
[ # ]

SPLIT

Splićanka za volanom vatrogasnog vozila punih 20 godina sudjeluje na svim intervencijama podjednako kao i njezine muške kolege

Tanja Crljen je dobrovoljni ženski vatrogasac u DVD-u Split. Koliko su žene rijetkost u ovom zanimanju, pokazuje možda i nepostojanje imenice ženskog roda za vatrogasca. Tanju smo pronašli u DVD-u Split, tamo je svaki dan, s kolegama, već punih dvadeset godina.
Kako je započela vaša ljubav prema vatrogastvu?
- Od djetinjstva sam učlanjena u vatrogasno društvo, a 1996. godine sam današnje kolege upoznala na požarištu i od tada sam prešla u DVD Split. Nadam se da ću tu biti sve dok ne ostarim jer ovo obožavam raditi i vatrogastvo je ono što me čini sretnom.
Tko je na vas prenio ljubav prema ovom poslu?
- Roditelji koji su bili vatrogasci, te su tu ljubav prenijeli na mene i bili mi velika podrška. Oboje su odlazili na požarišta, a mama je bila uspješna na natjecanjima. U Jugoslaviji je bila prvakinja Europe. Otac je obožavao voziti kamione i uvijek bih ga pratila kako on to radi i to me privlačilo. Imala sam u roditeljima potpunu podršku, a tata mi je odmah platio polaganje za kategoriju kamiona bez ikakvog problema.
Dvadeset godina je rada u ovom poslu iza vas. Što je čar ovog posla?
- Ljudi s kojima radim su ti koji ovaj posao čine ljepšim. Mi smo kao obitelj i sve radimo skupa. Od intervencija, druženja, puno lijepih stvari skupa prolazimo, kao i teških trenutaka kada nam to zajedništvo uvelike znači.
Kako bi opisali svoj posao?
- Opasan, ali iznimno interesantan. Uvijek, čak i kada se stvori situacija napetosti, sjetim se kako se nekome time pomaže, a osjećaj nakon ugašenog požara ne može nitko opisati. E, to su gušti, to ne može nitko platiti, taj smijeh i sreću koju proživimo.
Što vaš posao zahtijeva?
- Prvenstveno, kako bi mi u žargonu kazali, moram biti normalna, jako staložena, smirena, odgovorna… Kada odemo negdje, treba biti odgovoran za ljude, opremu i teren koji pokrivamo, Tako da se radi o jako zahtjevnom poslu, kojeg ne može razumjeti u potpunosti onaj koji nije bio na terenu. Muške kolege su tu ako dođe do kvara na vozilu, ja tu mogu nekom sitnicom uskočiti. Vožnja je jedan od omiljenih trenutaka na poslu, ona mi je sve. To nosi adrenalin koji se ne može opisati, svaki put mi je osjećaj kao da vozim prvi put.
Image and video hosting by TinyPic
Postoje li predrasude muških kolega prema vama?
- Neke kolege su navikle, neke nisu. Ne mogu kazati da ja mogu više ili manje nego muškarci jer je ovo timski posao i rad. I nakon svih tih godina, uvijek postoje pogledi 'Što će žena na terenu', ali ja sam navikla na to, kao i moji kolege iz društva što mi je jedino važno.
Biste li voljeli kada bi u vašem društvu bilo više žena?
- Imam ja kolegicu Robertu koja povremeno i koliko ima slobodnog vremena radi kod nas. Voljela bih da nas je što više, pogotovo operativaca. Uvijek u šali mamim djevojke kako je na poslu odlično jer ima mnoštvo zgodnih vatrogasaca, ako naravno vole muškarce, hehe. Nedavno sam u novinama pročitala kako u Šibeniku imaju dvije žene i to mi je drago za čuti. Dosta je žena u ovome, ali nisu na terenu već se isključivo natječu. Muškim kolegama bih dala savjet neka ih puste, jer one su tu zbog ljubavi prema poslu i mislim da bi i te kako pomogle na terenu.
Jeste li ikada požalili što ste odabrali ovaj posao?
- Završila sam za veterinarskog tehničara te u tom smjeru nisam nastavila. Nikada se u životu ne bi voljela baviti drugim poslom. Za mene je ovo više od posla, više od dvadeset godina sam dobrovoljac te želim i dalje to biti.
Što ukućani kažu na vaš posao?
- Imam dvije kćeri od 13 i 16 godina, one su na to navikle i njima je to normalna stvar. Mislim da njih ne zanima vatrogastvo, one su u nekom svom svijetu, a ovo su danas neke druge generacije. Više nema masovnih društava to su prošla vremena u kojima su roditelji imali posao, a djeca su dolazila u društvo zbog druženja, imala su pravo na svoje djetinjstvo. Danas na žalost ta djeca moraju zarađivati za svoj kruh.

Tanja probija granice, a njezini kolege kažu kako između nje i muških kolega nema nikakve razlike. - Kada je ona došla, možda smo bili malo skeptični, ali smo imali hrabrosti da je pustimo s nama na teren. Tanja je kod mene promijenila mišljenje i odbacila sve predrasude. Danas bih više želio deset žena, nego dvadeset muškaraca. Muškarci su sujetni, misle da su najpametniji, kod žena toga nema. Sa ženama se možeš dogovoriti, a to uvijek rezultira dobro odrađenim poslom. Osobno, meni su žene pouzdanije i volio bih ih imati dosta u društvu. Tanja vam radi čuda s vozilima, prolazi kroz nemoguća mjesta, vozi u rikverc kroz divljinu - kazao nam je predsjednik DVD-a Dalibor Radnić, koji je pun hvale za jednu od rijetkih 'vatrogaskinja' u Dalmaciji.…. dalmatinski portal

Image and video hosting by TinyPic

07.08.2016. ...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

12. MEMORIJAL "JASMIN FILIPOVIĆ" POMAKNUT ZBOG LOŠEG VREMENA
[ # ]

NOVI VINODOLSKI
Piše: Damir Marenić

12. Memorijal "Jasmin Filipović koji se trebao održati 06.08. 2016. godine prolongiran je i premješten na novi termin a to je 27.08.2016. godine na igralištu malih sportova s početkom u 19,00 sati.. O razlogu premještanja doznali smo kroz komentare gospodina Velibora Vele Topolovca " Promjena termina 12.Memorijala nastala je iz jednog jedinog razloga a to su veoma izuzetno loše vremenske prognoze koja ne bi dozvolila održavanje natjecateljskih ekipa. Na upite zašto je termin pomaknut na 27. kolovoza 2016 je taj što smo turističko mjesto i jednostavno svi termini su nam zauzeti sa nekim velikim događanjima u Gradu. I nama je malo otežavajući termin jer je drugi dan Mimohod u Vodicama i sami ćemo direktno sa natjecanja put Vodica. Termini za prijavu je 24. kolovoz ali će Raspis ići društvima" rekao je Velibor Velo Topolovac.

Image and video hosting by TinyPic

...10:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNI ZAPOVJEDNIK: 'Subota je bila najvatreniji dan u godini, ugasili smo čak šest požara'
[ # ]

DUBROVNIK

Požari su izbili na Lastovu, Mljetu, na Korčuli, te u mjestu Štedrica, a kod mjesta Trnovica zbog pojačane bure vratio se krak požara iz BiH koji je planuo još u srijedu...

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je u subotu navečer kako je danas bio "najvatreniji dan u ovoj godini" s obzirom da su požari izbili na Lastovu, Mljetu, na Korčuli, te u mjestu Štedrica, a kod mjesta Trnovica zbog pojačane bure vratio se krak požara iz BiH koji je planuo još u srijedu. "Ovo je bio najvatreniji dan u godini dosad, imali smo jedan požar na Lastovu, nakon toga četiri manja požara na Mljetu od udara groma, potom na Korčuli u Pupnatskoj luci. Na sreću brzo su izgašeni, a nešto kasnije nam se vratio požar iz BiH na predjelu Trnovice, gori i u Štedrici desetak kilometara dalje", rekao je Simović.

Rekao je kako je na Lastovu izgorjelo 10 hektara šume, a dodao i kako su požari na Mljetu bili manji, ali je gorjelo na izrazito nepristupačnom terenu dok je u Pupnatskoj lici na Korčuli izgorjelo dva hektara šumovitog predjela. "U Trnovici nam je večeras 30-ak vatrogasaca, a tamo je još od srijede izgorjelo više od 300 hektara većinom makije i raslinja, ali u Štedrici je velik požar. Izgorjelo je više od 100 hektara raslinja i nešto šume, a na terenu nam je 60-ak vatrogasaca", rekao je Simović te zaključio kako je pred vatrogascima teška noć.…. rtl.hr

Image and video hosting by TinyPic

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNO NATJECANJE U SKLOPU DANA OPĆINE KAPELA
[ # ]

KAPELA
Piše/Foto : Toni Jakovov

Image and video hosting by TinyPic
U sklopu Dana općine Kapela 31.7. održano je i vatrogasno natjecanje u Kapeli.Natjecali su se vatrogasci na području općine Kapela kao i vatrogasna mladež. Bilo je dosta posjetitelja a od gostiju bio je vatrogasni zapovjednik Bjelovarsko-bilogorske županije kao i načelnik općine Danijel Kovačec. Nakon natjecanja u vatrogasnom domu priređen je domjenak a tu se prisutnima obratio vatrogasni zapovjednik Bjelovarsko-bilogorske županije i VZO Kapele kao i načelnik. Potom su se dijelila priznanja i pehari. Tako su sa cisternama pehare i vatrogasna crijeva dobili pobjednici.
1.Jabućeta
2.Donji Mosti
3.Babotok
a sa brentačama vatrogasna mladež osvojila su tri mjesta i to
1.Kapela
2.Donji Mosti
3.Srednji Mosti
Nakon domjenka svi su se sakupili ispred općinske zgrade gdje je pokazana zanimljiva vatrogasna vježba,gasila se zgrada općine.Za uzvanike domjenak je priređen u Babotoku.

Image and video hosting by TinyPic

06.08.2016. ...16:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UJEDINJUJU SE IMOTSKI VATROGASCI ????
[ # ]

IMOTSKI

Čini se da bi sutra imotski vatrogasci mogli preduhitriti i političare,koji još uvijek dvoje o reorganizaciji lokalne samouprave.Naime,predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društva Imotski, Zagvozd, Lovreć te Javne vatrogasne postrojbe,odlučiti hoće li ući u novi Područnu zajednicu vatrogasaca Imotska krajina Imotski.Ulazak u zajednicu je dobrovoljan,a sutra bi se trebalo izabrati Predsjedništvo,predsjednik,kao i usvojiti statut.Bila bi to prva jedinstvena zajednica vatrogasaca svih općina.Skupština je od 19 sati u Vatrogasnom domu.…. radio imotski

Image and video hosting by TinyPic

03.08.2016. ...13:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA ZABAVA U DRAGOVANŠĆAKU PROTEKLA U PJESMI, PLESU I VESELJU
[ # ]

DRAGOVANŠĆAK

Image and video hosting by TinyPic
U organizaciji DVD-a Dragovanšćak u subotu, 30. srpnja ispred društvenog doma održana je već tradicionalna vatrogasna zabava na kojoj se okupio velik broj gostiju. Između ostalih na zabavi su bili viđeni vatrogasci iz Petrovine, Gornjeg Desinca, Belčića, Svete Jane i Volavja. Svima njima u ime domaćina dobrodošlicu je zaželio predsjednik DVD-a Dragovanšćak Josip Jurelinac. Na zadovoljstvo domaćina i svih gostiju zabava uz svirku grupe Maestral protekla je u pjesmi, plesu i veselju…. jaska danas

Image and video hosting by TinyPic

02.08.2016. ...19:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽENA VATROGASNOG ZAPOVJEDNIKA: 200 ljudi je gledalo kako im omiljena sugrađanka živa izgara
[ # ]

HRVATSKA
Piše: Ante Tomić
Foto: Paun Paunović/CROPIX

Kad bi se zapovjednikova žena Veronika pojavila na širokom kolnom ulazu u stanicu, sa zasljepljujućim popodnevnim suncem iza leđa, i pod laganom se pamučnom haljinom u kontralihtu ukazao obris njezina zrelog tijela, čvrsta bedra, obli bokovi i pune, teške prsi, svi bi se okrenuli prema njoj. Oni što su sapunicom prali jarkocrvenu cisternu zapanjeno bi se uspravili sa spužvama u rukama, oni što su užinali luk i jeger zaustavili se sa zalogajem pred otvorenim ustima, a oni što su se hihotali nad pornografskim slikama posramljeno bi zamukli i sakrili časopis pod bluzu. Svi su vatrogasci zurili u nju smeteno se osmjehujući, očarani kao dječaci ruku punih darova na božićno jutro, a ona bi ukočeno prošla između njih, nikoga ne gledajući i jedva odgovarajući na pozdrave, i zbog toga je u jedinici vladalo vjerovanje kako je gospođa Veronika hladna, ohola rospija koja strahovito muči njihova dobrog šefa Marka.

I dijelom je to bila istina, zapovjednik gradske vatrogasne službe zaista je patio. Brojni svjedoci njegova uzrujanog poluglasnog siktanja ako bi ona nazvala i očajnog, odsutnog pogleda kad bi spustio slušalicu s razlogom su zaključivali kako je u njihovu braku mnogo teških trenutaka. Nije to ipak bilo stoga što je Veronika hladna. Naprotiv, ona je bila izvanredno osjećajna žena i strastveno zaljubljena u svog supruga te bi je čak i danas, u posve nevinim, svakodnevnim prigodama, dok bi recimo slagala čisti veš u ladicu, samo na dodir rasporka na njegovim bijelim gaćama iznenada preplavila vrela žudnja. Gledajući krišom ujutro iz kuhinje kako njezin naočiti i plećati muž pred ogledalom u hodniku češlja brkove i zakopčava modru uniformu sa zlatnim pucetima, morala je sjesti dok joj se noge ne prestanu tresti.
Image and video hosting by TinyPic
Uznemirio bi je jednakom snagom kao one davne večeri kad je kao štrkljasta mlada profesorica glazbe pratila kolegu na njegovom diplomskom ispitu i kad je u dvoranu ušao nepoznat mladić, vatrogasni inženjer, otkrit će se kasnije, koji je došao provjeriti ispravnost protupožarne opreme, pa tiho sjeo u prvi red, a dotad skladna Mozartova Sonata za violinu i klavir u A-duru stala se upravo groteskno raspadati. “Veronika, pa pička mu materina!” zavikao je na koncu maestro Jedlička iznerviran nepojmljivim, početničkim falšanjem darovite pijanistice. Gotovo dva desetljeća kasnije i dvije kćeri koje su u braku dobili i podigli, evo, do gimnazijskog uzrasta, njezina je ljubav za Marka jednakim naponom pucketala, zujala i iskrila, ali jednako silovita, bezumna i neukrotiva bila je, nažalost, i njezina ljubomora.

Počelo je jednim snom, kratko nakon vjenčanja. U svome snu Veronika je hodala niz korzo u blago ljetno predvečerje, srdačno usput pozdravljajući nekadašnje školske prijatelje i rodice, zaustavljajući se da kratko razgovara sa susjedama i tetkama, kad je ugledala muža. Prilazio joj je izranjajući iz žutog bagremovog cvata što se kovitlao na vjetru, takav prekrasan i neodoljiv da mu je potrčala ususret. Bez razmišljanja, željne noge nekako su je same ponijele. Ali, odnekud sa strane iskrsla je tada njezina vjenčana kuma Višnja, odgurnula je, ovila Marku ruke oko vrata i nešto mu šapnula, a on joj se bestidno nacerio i na Veronikine je oči i pred svim onim narodom na ulici čvrsto privukao i poljubio u usta. Veronika se skamenila od nelagode, okrenula se, a sve susjede i tetke i rodice zlurado su joj se smijale.…. pročitaj više

Image and video hosting by TinyPic

...19:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters