uskoplje

28.08.2007., utorak

Danas je Dan republike...

"SRITAN VAM DAN HRVATSKE REPUBLIKE HERCEG-BOSNE


24. kolovoza 1993. godine u Livnu, na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a BiH je zaključeno da se 28. o8. proglasi Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Donesena je odluka o prestanku mandata svim Hrvatima u službenim tijelima R BiH i konstituiranju Zastupničkog doma Herceg-Bosne.
28. 08. u Grudama je konstituiran Zastupnički dom HR Herceg-Bosne....
Tog datuma prisjetio se posjetitelj HRHB delminium, te uredništvu i svim posjetiteljima uskoplje.blog.hr čestitao Dan republike. A kako je on obilježio ovaj dan pogledajte na njegovu poticajnom blogu: hrhb.blogger.ba...
- 10:50 - Komentari (103) - Isprintaj - #

25.08.2007., subota

Zašto Uskopljan(ke)i ne prijavljuju nasilje u obitelji?

Na području Uskoplja nema prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji...


Srednjobosanska županija prednjači u odnosu na ostale kada je u pitanju broj slučajeva nasilja u obitelji. Podatci su to iz policijskih krugova, s kojima se u Odjelu za borbu protiv organiziranog kriminala županijskog MUP-a i ne slažu. Uz činjenicu da, vjerojatno, veći broj nasilnika ostaje neprijavljen, podatci dobiveni iz MUP-a govore da su u prvih šest mjeseci ove godine zabilježena 24 kaznena djela protiv braka i obitelji, što je povećanje za četiri slučaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada ih je evidentirano 20.
Podaci se odnose samo na broj procesuiranih slučajeva dok je, kako se vjeruje, broj onih koji pomoć zatraže u centrima za socijalni rad ili je ne potraže nigdje puno veći.
Kako je novinarima Dnevnog lista potvrdio Amel Avdić, kriminalistički inspektor u Odjelu za posebne namjene MUP-a, 38 slučajeva koji su tijekom prošle godine prijavljeni MUP-u proslijeđeno je tužiteljstvu. U gotovo svim slučajevima, osim u jednom u Vitezu, počinitelji su bili muževi, odnosno radilo se o nasilju nad suprugama. U jedinom preostalom slučaju u Vitezu počinitelj je bio muškarac nad ženom, ali, kako je istaknuo Avdić, radilo se o nevjenčanom suprugu.
Manji broj prijavljenih su slučajevi nasilja očeva nad djecom. Isto se odnosi na prijavljivanje žena kao nasilnica, pa su tako na području Policijske postaje Busovača u dva navrata prijavljene žene kao počinitelji kaznenog djela.
Zabrinjavajuće je, jer zaista izgleda nevjerojatno, da na području općina Kreševo i Gornji Vakuf - Uskoplje nije bilo prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji. Postavlja se i pitanje znamo li zaista što je to nasilje u obitelji jer ga žrtve očigledno u nekim slučajevima i ne prepoznaju. Iako su ti simbolični primjeri, u odnosu na teške ozljede ili čak slučajevi koji su završavali smrću, nasiljem se smatra tzv. povišen ton, vika, psovke, uvrede i ružne riječi.

- 23:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #

24.08.2007., petak

Studentica u Osijeku

Gdje su i što rade: Monika Blažević


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Ovom prilikom podsjećam na jednu studenticu, odnosno prenosim na www.mathos.hr objavljene podatke o njoj...

Monika Blažević


student

e-mail: mblazev1@mathos.hr

Odjel za matematiku

Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku

Životopis:

č Rođena 10.12.1982. u Travniku (BiH)

č 1989-1992 Osnovna škola u Uskoplju (BiH)

č 1992-1997 Osnovna škola u Piškorevcima

č 1997-2001 Opća gimnazija ''A. G. Matoš'' u Đakovu

č 2001 Odjel za matematiku, smjer: Matematika-Informatika



Nastava:

č Trigonometrijske funkcije (izabrani linkovi)

č Teorem o leptiru

č Neuronske mreže (Klasifikacija gljiva)



Slobodno vrijeme:

č Glazba (Korn, Metallica)

č Filmovi (Matrix, LOTR)

č Serije (Star Trek, Sopranos, Lost)

č Knjige (S. King)

č Igra (Pharaon)


- 23:20 - Komentari (7) - Isprintaj - #

23.08.2007., četvrtak

"Ulični neredi većeg obima..."

Navijački sukobi na križanju ulica fra Anđela Zvizdovića i Mehmeda bega Stočanina...


Jučerašnje odigravanje prijateljskog nogometnog susreta između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine pratili su i sukobi između navijača. Mediji su informirali o navijačkim sukobima u Sarajevu i Kreševu, gdje je odigrana utakmica između mladih reprezentacija. No, već uobičajeni sukobi navijača gotovo uvijek kada igra reprezentacija Hrvatske (bez obzira koga ima za protivnika, budući da navijači iz gornjeg dijela grada uvijek navijaju za onoga protiv koga igra reprezentacija za koju navijaju navijači iz donjeg dijela grada, tj. Hrvatska) dogodili su se i u Uskoplju. Sukobi su bili takvih razmjera da su zahtijevali angažman dodatnih policijskih snaga. Prenosimo što o svemu stoji u današnjem policijskom izvješću:
Dana 22.8.2007. godine, oko 22,40 sati, u Gornjem Vakufu/Uskoplju, na raskrižju ulica Kralja Tomislava, fra A. Zvizdovića i M. Stočanina došlo je do narušavanja Javnog reda i mira u većem obimu, između osoba hrvatske i bošnjačke nacionalnosti sa područja općine Gornji Vakuf/Uskoplje. Narušavanje je započelo po završetku prijateljske nogometne utakmice reprezentacija BiH i Hrvatske okupljanjem veće grupe navijača, a potom verbalnim vrijeđanje između navijača i do uporabe kamenja i drugih tvrdih predmeta koje su bacali jedni na druge. Tom prilikom je oštećeno više vozila, koja su bila parkirana na mjestu događaja.
Oko 00,15 sati, uz pomoć kolega Policijske stanice Bugojno, situacija je stavljena pod kontrolu i pristupilo se pronalaženju i identificiranju osoba koje su sudjelovale u narušavanju Javnog reda i mira. Istražitelji kriminalističke policije su obavili očevid i uzeli pismene izjave od privedenih S.I. E.H.i M.H.
Dana 23.8.2007.godine, oko 01,45 sati, narušavanje Javnog reda i mira nastavljeno je po dolasku navijača iz Sarajeva. Nakon upozorenja službenika policije da se prestane sa narušavanjem Javnog reda i mira E. M. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja je fizički napao policajca Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje Šefika D. Navedeni napadać je lišen slobode, priveden i zadržan u Policijskoj stanici Bugojno, a nakon toga su privedeni A.Z. i H.F.
Oko 02,30 sati, službenici policije Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje i Policijske stanice Bugojno su situaciju stavili pod kontrolu, nakon čega su se okupljene osobe razišle a dalje se nastavljaju poduzimanje mjera protiv počinilaca narušavanja Javnog reda i mira.

- 13:30 - Komentari (178) - Isprintaj - #

21.08.2007., utorak

Sarajevo: Film "Živi i mrtvi" izazvao veliki interes medija

Film "Živi i mrtvi" prikazan je jučer na 13. Sarajevo film festivalu


Film "Živi i mrtvi", dobitnik ovogodišnje pulske Zlatne arene, prikazan je u ponedjeljak na 13. Sarajevo film festivalu gdje se natječe za nagrade u kategoriji za najbolji igrani film zajedno s još devet ostvarenja iz regije i gdje je doživio svoju međunarodnu premijeru.
Projekcija za novinare, upriličena tijekom dana prije prikazivanja festivalskoj publici, izazvala je veliko zanimanje predstavnika medija, kako zbog tematske vezanosti za područje Bosne i Hercegovine tako i zbog činjenice da je film rađen u koprodukciji Hrvatske televizije i TV Federacije BiH.
"Volim žanrovske filmove pa takve i radim",
kratko je prokomentirao svoje opredjeljenje da režira ovaj film Kristijan Milić.
Dodao je kako mu je pri radu na "Živima i mrtvima" uzor bilo film "Južnjačka utjeha", a složena struktura filma, koju su novinari zapazili, po Milićevim je riječima sama proistekla iz scenarističkog predloška.
Književnik Josip Mlakić, po čijem je scenariju film i rađen, kazao je kako mu je bilo važno istaknuti da je riječ o ratnoj priči u kojoj nema stereotipa poznatih iz partizanskih filmova.
"U mojoj priči nema dobrih i loših likova. Tamo su jednostavo prikazani ljudi",
kazao je Mlakić.
Glumac Velibor Topić istaknuo je pak kako je očevidno da i publika u Sarajevu dijeli iste dojmove kao i ona koja je film vidjela u Puli.
"Prva riječ koju su nam tada (u Puli) kazali bila je 'mučno', a druga 'antiratno'. To je i bio cilj našeg filma",
kazao je novinarima Topić.
(pincom.info)

- 00:15 - Komentari (11) - Isprintaj - #

20.08.2007., ponedjeljak

Za Gospojinu kući

Kratko izvješće o proslavi patrona uskopaljske župe objavljeno je i na bosnasrebrena.ba:


GORNJI VAKUF/USKOPLJE – I ove je godine svečano proslavljen patron župe G. Vakuf-Uskoplje, Uznesenje Bl. Dj. Marije na nebo – Velika Gospa.
Za proslavu zaštitnice crkve i župe župljani su se pripremali devetnicom i trodnevnicom. Gotovo svakog dana devetnice crkva je bila puna Marijinih štovatelja, a za trodnevnicu bila je pretijesna za sve posjetitelje.
Tradicija je već postala da mnogi Gornjoskopljaci koji žive i rade po Europi i svijetu planiraju i uzimaju godišnje odmore za Veliku Gospu i onda dolaze u svoj kraj i sa svojima proslavljaju ove velike i svete dane, uoči i za Veliku Gospu.
Nažalost, ove godine, nekoliko dana prije Gospojine dogodile su se dvije-tri prometne tragedije gdje je poginulo petoro mladih ljudi. Ti nesretni događaji unijeli su nemir u srca razboritih ljudi.
Uoči Velike Gospe bila je, treći dan trodnevnice, tradicionalna procesija s Gospinim zavjetnim kipom oko župne crkve. Kroz devetnicu i trodnevnicu ispovjedilo se i pričestilo vrlo mnogo vjernika.
Na sam dan Velike Gospe mnoštvo vjernika, hodočasnika i Gospinih štovatelja okupilo se oko župne crkve na svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Anto Batinić uz koncelebraciju župnika fra Krešimira Vukadina i desetak svećenika. Vjerničko mnoštvo skopaljskog kraja radosno je slavilo Boga i častilo svoju zaštitnicu, nebesku majku. Nakon svečanog euharistijskog slavlja mnogi su misari ostali u dvorištu župne crkve igrajući kolo uz ugodno sviranje domaćeg glazbenog sastava.
(bosnasrebrena.ba)
- 23:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nadogradnja

Obavijest blog.hr


Dragi korisnici i posjetitelji, u ponedjeljak, 20. kolovoza s početkom u 10 sati trebali bi započeti s nadogradnjom Blog.hr aplikacije.
Očekujemo da će nadogradnja trajati nekoliko sati, a za to vrijeme neće se moći pisati postovi i komentari, dok će blogovi biti dostupni za čitanje.
Zahvaljujemo na razumijevanju!

- 09:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.08.2007., petak

Uhićeni osumnjičeni za krađu automobila

Policija je uhitila osumnjičenike istoga dana kada je automobil i ukraden


Ni Gospojina nije mogla proći, a da Uskoplje opet ne zauzme svoje mjesto (treba li reći zapaženo?) u policijskom izvješću.
Najprije je u noći uoči Gospojine, točnije u 2.00 sata 15. kolovoza, prijavljeno Policijskoj stanici G. Vakuf - Uskoplje, da je u Ulici kralja Tomislava ukradeno vozilo marke “Audi A-6”, registarskih oznaka W 49380-L, vlasništvo Joze Ž. iz G. Vakufa - Uskoplja. Očevid su obavili istražitelji krim. policije Policijske uprave Bugojno.
Istoga dana, dakle, 15. kolovoza oko 22.00 sata istražitelji Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno, Policijske stanice Gornji Vakuf - Uskoplje i Jedinice za potporu uhitili su Z. B. i I. B., obojica iz G. Vakufa - Uskoplja, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo krađe već spomenutog vozila marke “Passat A-6”, registarskih oznaka W-49380-L, vlasništvo Joze Ž., iz Gornjeg Vakufa/ - Uskoplja. Protiv navedenih počinitelja su poduzete zakonom propisane mjere.
- 00:05 - Komentari (35) - Isprintaj - #

16.08.2007., četvrtak

Uskopljanin u Gorskom Kotaru

Gdje su i što rade: Josip Milišić


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas podsjećam na jednog agronoma i aktivnog katoličkog laika...

Josip Milišić rođen je u Bistrici. Osnovnu i srednju školu završio je u Uskoplju, a u Zagrebu je studirao na agronomskom fakultetu. Nakon diplome zaposlio se u Delnicama, gdje i danas živi i radi u tamošnjoj općini.
Pored toga, Josip je i iznimno aktivan u životu Župe sv. Ivana Krstitelja, tajnik je Župnog pastoralnog vijeća. Ipak, u jednoj reportaži iz Delnica za Glas Koncila ističe da je u njegovoj rodnoj župi Bistrici narod bio više vezan za Crkvu, više su se okupljali oko crkve.
»Trebalo bi i ovdje više okupljanja, druženja i promicanja zajedništva«, rekao je Milišić. »Ovako svatko dođe na misu samo za sebe. Iako nije veliko mjesto, susjed susjeda ne poznaje. U stanovima se ljudi ne vide po tjedan ili po mjesec dana, osobito kad je loše vrijeme. To treba mijenjati jer čovjek mora živjeti u društvu i nužno je upućen na drugoga.«
- 13:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

15.08.2007., srijeda

Gospojina!!!

Eto, tako dolazi i Gospojina. Taman nas obuzme ljetna obamrlost, pa nam se čini da ljetu zapravo i nema kraja, a onda zatišje najednom mine. Na ulicama se počinje zamjećivati sve više automobila, ljudi se vraćaju s odmora, po njivama uz cestu umjesto žita sve češće se viđaju strnjike, prispjevaju kruške gospojinke... sve se nekako uskomeša. Ta vrhunac je ljeta! Gospojina, odjednom nam sine kroz glavu. U grad, ili bolje reći u crkveno dvorište slije se gomila svijeta, koji, što zbog vjere, što zbog navike, prestoji dugačku misu i sve brišući znoj napola uha sluša propovjednika, a svojom drugom polovicom misli na ručak koji će uslijediti poslije mise kod nekoga u gostima ili na prostrtoj deci u crkvenom dvorištu. A kasnije, kad mlaka piva počne polako iz želuca dizati upravo pojedenu hladnu janjetinu i vrući karpuz (koji upravo nakon Gospojine postane prezreo i trul), svi će krenuti vidjeti «šta ima», pa sve tako pozdravljajući se s onima koje nisu vidjeli od prošle Gospojine, ući u noć.....


(foto:Z.M., 2006.)
- 10:00 - Komentari (11) - Isprintaj - #

14.08.2007., utorak

Poskupio kruh

Kratka vijest


Jučer je u Uskoplju, a također i u susjednim općinama Bugojnu, Donjem Vakufu i Jajcu poskupio kruh.
Standardni hljeb bijelog, polubijelog i crnog kruha od 400 grama, umjesto dosadašnjih 50, od jučer košta 80 pfeninga, a poskupile su i sve vrste peciva i drugih pekarskih proizvoda. Neke cijene su čak udvostručene.

- 23:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Krađa automobila

U prvoj polovici ove godine u Uskoplju je ukradeno pet automobila...


Federalna uprava policije u prvih pola godine raspisala je 570 potraga za otuđenim motornim vozilima, što je manje za 158 ili 21,7 posto nego u istom razdoblju prošle godine. Međutim, u toj se brojci ne nalaze ukradena vozila koja na ovaj ili onaj način pronađu vlasnici.
Najviše potraga je raspisano na zahtjev MUP-a Sarajevske županije - 230, zatim Hercegovačko-neretvanske - 39, Tuzlanske - 37, Srednjobosanske – 32, Zeničko-dobojske – 31, itd, iz MUP-a Republike Srpske - 46. Iz navedenog se može zaključiti, da je najviše potraga za motornim vozilima raspisano na zahtjev sarajevskog MUP-a - 54,1 posto od ukupnog broja.
Vrh ljestvice po krađama vozila zasigurno drži i Srednjobosanska županija. Samo u prvih sedam dana kolovoza, MUP-u Srednjobosanske županije prijavljena je krađa, čak četrnaest vozila i dva pokušaja krađe. U prvoj polovici ove godine ukradena su 92 motorna vozila, što je za 14 više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na toj crnoj listi prednjače Novi Travnik, gdje su otuđena 23 vozila, Vitez, gdje ih je nestalo 22, Travnik 13, Kiseljak 10, Busovača devet, Bugojno sedam, Gornji Vakuf - Uskoplje pet, Fojnica dva i Jajce jedan.
(DL/uskopljeblog.hr)

- 08:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

13.08.2007., ponedjeljak

Prvi pohod biskupa Dobretića

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan daleke 1773. godine u Uskoplju je, u okviru svoga prvoga kanonskoga pohoda bosanskom vikarijatu koji je trajao od 3. srpnja do 13. prosinca 1773. godine, boravio apostolski administrator fra Marko Dobretić (1772.-1784.) S ovoga pohoda biskup je dao izvješće o cjelokupnom katoličkom pučanstvu Bosanskog vikarijata, a ne po pojedinim župama. Vikarijat je tada brojio 66.896 katolika, a na svome prvom pohodu biskup Dobretić krizmao je ukupno 11.175 duša (Škegro).

- 08:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

12.08.2007., nedjelja

Škoro u Uskoplju

Najava


Nakon Tomislavgrada i Posušja, gradova u kojima je odradio obične gaže u disko klubovima, popularni pjevač i kantautor Miroslav Škoro održat će večeras u 21.00 sat koncert u sportskoj dvorani u Uskoplju.
Inače, nakon što je u Hit Recordsu objavio dvije kompilacije svojih najvećih hitova "Sve najbolje Vol. I" i "Sve najbolje Vol. II", sa svojim posljednjim hitom "Šil, dil, daj" Škoro je odnio nagradu glazbenih urednika za najbolju pjesmu u kategoriji zabavne glazbe na ovogodišnjem Hrvatskom radijskom festivalu, koji je održan u lipnju na Hvaru.

- 10:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

11.08.2007., subota

Darovnica Tvrtka I.

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 11. kolovoza daleke 1366. godine kralj Stjepan Tvrtko I. Kotromanić izdao je Vukcu Hrvatiniću darovnicu u kojoj se spominje Krtova jela kao granično područje između župa Plive i Uskoplja.
Inače, od samoga početka vladavine bana/kralja Stjepana Tvrtka I. Kotromanića (1353. - 1377./1395.) Uskoplje je bilo pod njegovom vlašću. Nakon Tvrtkove smrti vlast bosanskih kraljeva naglo slabi, pa se njihovi posjedi stalno smanjuju. Prvih dvadesetak godina 15. st. tek je nekoliko župa između gornjih tokova Vrbasa i Bosne bilo pod njihovom vlašću. Među njima je bilo i Uskoplje, u kojemu su kraljevi rado boravili... (Škegro)

- 08:00 - Komentari (28) - Isprintaj - #

09.08.2007., četvrtak

Motor usmrtio pješakinju

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Protekla 24 sata, na području policijskih uprava KSB/SBK prijavljeno je 14 kaznenih djela, od kojih izdvajamo:
- Dana 8.8.2007. godine, oko 07,50 sati, Pero N. iz mjesta Trnovača, općina Gornji Vakuf/Uskoplje je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da mu je u noći 7/8.8.2007. godine ukradeno vozilo marke “Mercedes 300 D”, registarskih oznaka VB-345-AB, koje je bilo parkirano ispred obiteljske kuće u navedenom mjestu stanovanja. Očevid su obavili istražitelji Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- Dana 8.8.2007. godine, oko 08,00 sati, Vehbija O. iz mjesta Odvode, općina Gornji Vakuf/Uskoplje je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da mu je u noći 7/8.8.2007. godine ukradeno vozilo marke “Golf IV”, registarskih oznaka LL-308-DC, koje je bilo parkirano ispred obiteljske kuće u navedenom mjestu stanovanja. Očevid su obavili istražitelji Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- Dana 8.8.2007. godine, oko 08,15 sati, Bejamil B. iz mjesta Batuša, općina Gornji Vakuf/Uskoplje je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da mu je u noći 7/8.8.2007. godine ukradeno vozilo marke “Passat”, registarskih oznaka VB-505-EB, koje je bilo parkirano ispred obiteljske kuće u navedenom mjestu stanovanja. Po izjavi vlasnika, u vozilu su se nalazili slijedeći predmeti: mobilni telefon marke “Nokia N73” sa austrijskom karticom, dječija kolica marke “Cicho”, kompletna dječija odječa i obuća, digitalni foto aparat marke “Sony” i lap-top marke “Sony”. Očevid su obavili istražitelji Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- Dana 8.8.2007. godine, oko 10,20 sati, Ređo Š. iz mjesta Crkvice, općina Gornji Vakuf/Uskoplje je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da mu je u vremenu od 01,00 do 05,00 sati ukradeno vozilo marke “Audi A-3”, registarskih oznaka L-937-DJ, koje je bilo parkirano ispred obiteljske kuće, vlasništvo Midhata O. u mjestu Odvode, općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Očevid su obavili istražitelji Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

Prijavljeno je 7 narušavanja javnog reda i mra. Dogodilo se 9 prometnih nezgoda, s manjom materijalnom štetom u kojima je jedna osoba smrtno stradala, a 4 osobe su ozlijeđene. Iz prometa su isključena 2 vozila i jedan vozač.
- Dana 8.8.2007. godine, oko 21,50 sati, u ulici K. Tomislava u Gornjem Vakufu/Uskoplju dogodila se prometna nezgoda, u kojoj je motociklista B.P., rođen 1991. godine iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja sa motorom marke “Honda”, bez registarskih oznaka ostvario kontakt sa pješakom Gordanom L., rođena 1968. godine, nastanjena u Njemačkoj. U nezgodi je Gordana L. zadobila teže tjelesne ozljede i prevezena je u bolnicu Nova Bila, gdje je oko 23,20 sati preminula. Očevid su obavili istražitelji Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 16:15 - Komentari (10) - Isprintaj - #

08.08.2007., srijeda

Ukraden Audi

Iz današnjeg policijskog izvješća


Dana 8.8.2007. godine, oko 05,10 sati, Jozo B. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje, da mu je u noći 7/8.8.2007. godine, u ulici K. Domagoja u Gornjem Vakufu/Uskoplju ukradeno vozilo marke “Audi-A4”, registarskih oznaka SD-615-AZ. Očevid su obavili istražitelji Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 16:25 - Komentari (2) - Isprintaj - #

07.08.2007., utorak

Teška prometna nezgoda na Ploči

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 7.8.2007. godine, oko 01,40 sati, na magistralnom putu Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, u mjestu Ploča, općina Gornji Vakuf/Uskoplje dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovalii: vozač Ilija P. iz Šipova sa teretnim motornim vozilom marke “MAN”, registarskih oznaka 892-J-111, vozač Stanko Č. iz Bosanska Gradiške sa teretnim motornim vozilom marke “DAF”, registarskih oznaka 952-K-754 i vozač Ivan Ž. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja sa vozilom marke “Opel-Vektra”, registarskih oznaka 013-J-040.
Ivan Ž. sa vozilom marke “Opel-Vektra” se kretao iz pravca Gornji Vakuf/Uskoplje u pravcu Bugojna, kada je prešao na suprotnu kolovoznu traku i ostvario kontakt sa tmv marke “Daf”. Nakon toga je izgubio kontrolu nad vozilom, te udario u kamion marke «MAN» i zaustavio se sa lijeve strane kolovoza.
U nezgodi su smrtno stradali: Ivan Ž., rođen 1985. godine - vozač Opel-Vektre i njegovi saputnici Zrinko G., rođen 1986. godine i Hrvoje S. rođen 1984. godine, svi iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Očevid su obavili istražitelji Odjeljena kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno sa tužiteljem Ljubom Tokićem. Dalji postupak je u tijeku.

Dnevni list o nesreći
- 16:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

02.08.2007., četvrtak

Predstavnici Uskoplja u Županijskom odboru HDZBiH

Kratka vijest


Na VII. izbornoj skupštini ŽO HDZBiH Županije Središnja Bosna, koja je održana 28. srpnja 2007. godine, izabran je Nadzorni odbor ŽO HDZBiH ŽSB: Viktorija Kaurinović Nenadić - predsjednik, Željko Kocaj i Josip Tolo - članovi.
U ŽO HDZBiH Županije Središnja Bosna izabrana su 24 člana, među kojima i dvojica iz Uskoplja: Jozo Jurina i Zrinko Tokić.





- 07:00 - Komentari (18) - Isprintaj - #

01.08.2007., srijeda

Mateju Trbari stipendija Croatian Scholarship Fund-a

Ovu ste vijest već imali prilike pročitati u Vašim komentarima, no vrijedi ju ponoviti...


Najveća hrvatsko-američka zaklada za stipendiranje nadarenih studenata u domovini Croatian Scholarship Fund iz San Francisca, izabrala je 10 ovogodišnjih maturanata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine kojima će dodijeliti četverogodišnje sveučilišne stipendije, a među izabranima je i Matej Trbara iz Uskoplja, koji je maturant KŠC-a u Travniku... Više...
- 00:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Linkovi

Lektira