uskoplje

25.08.2007., subota

Zašto Uskopljan(ke)i ne prijavljuju nasilje u obitelji?

Na području Uskoplja nema prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji...


Srednjobosanska županija prednjači u odnosu na ostale kada je u pitanju broj slučajeva nasilja u obitelji. Podatci su to iz policijskih krugova, s kojima se u Odjelu za borbu protiv organiziranog kriminala županijskog MUP-a i ne slažu. Uz činjenicu da, vjerojatno, veći broj nasilnika ostaje neprijavljen, podatci dobiveni iz MUP-a govore da su u prvih šest mjeseci ove godine zabilježena 24 kaznena djela protiv braka i obitelji, što je povećanje za četiri slučaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada ih je evidentirano 20.
Podaci se odnose samo na broj procesuiranih slučajeva dok je, kako se vjeruje, broj onih koji pomoć zatraže u centrima za socijalni rad ili je ne potraže nigdje puno veći.
Kako je novinarima Dnevnog lista potvrdio Amel Avdić, kriminalistički inspektor u Odjelu za posebne namjene MUP-a, 38 slučajeva koji su tijekom prošle godine prijavljeni MUP-u proslijeđeno je tužiteljstvu. U gotovo svim slučajevima, osim u jednom u Vitezu, počinitelji su bili muževi, odnosno radilo se o nasilju nad suprugama. U jedinom preostalom slučaju u Vitezu počinitelj je bio muškarac nad ženom, ali, kako je istaknuo Avdić, radilo se o nevjenčanom suprugu.
Manji broj prijavljenih su slučajevi nasilja očeva nad djecom. Isto se odnosi na prijavljivanje žena kao nasilnica, pa su tako na području Policijske postaje Busovača u dva navrata prijavljene žene kao počinitelji kaznenog djela.
Zabrinjavajuće je, jer zaista izgleda nevjerojatno, da na području općina Kreševo i Gornji Vakuf - Uskoplje nije bilo prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji. Postavlja se i pitanje znamo li zaista što je to nasilje u obitelji jer ga žrtve očigledno u nekim slučajevima i ne prepoznaju. Iako su ti simbolični primjeri, u odnosu na teške ozljede ili čak slučajevi koji su završavali smrću, nasiljem se smatra tzv. povišen ton, vika, psovke, uvrede i ružne riječi.

- 23:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Linkovi

Lektira