23

subota

kolovoz

2014

Poludnevni izlet na Medvednicu

Izlet 26.06.2014.
Foto: A.L.H.V.


Sastali smo se u 9:45 sati na Britancu, autobusom krenuli za Šestine u 10:00.
Šetali smo uz potok Kraljevec prema Kraljičinom zdencu a u povratku posjetili Medvedgrad.

22

petak

kolovoz

2014

Vaganski vrh 1757 m

Izvještaj sa izleta 8.06.2014. M.T.

Evo kratkog izvještaja sa pohoda na Vaganski vrh (1757 m). Polazišna točka pješačenja nam je bila travnata visoravan Bunovac (na oko 1200 m visine). Do nje vodi strma i povremeno zahtjevna uska šumska cesta koja definitivno nije za niske aute. Za desetak kilometara nam je trebalo više od jednog sata vožnje. Već na početku visoravni nailazimo oznake miniranog terena. Razminirano je 5-10 m oko planinarske staze, pa ne bi trebalo biti opasno. Mi smo preživjeli, kao i brojni drugi planinari koje smo sreli jučer (njih 30-tak ukupno). Od Bunovca vodi strma staza kojom se ide oko sat i pol, a nakon toga se malo lakše hoda zbog polegnutijeg i neminiranog terena. Nije prelako, jer je najveći dio staze kamen, bilo sipar, bilo veće kamenje, povremeno oštro i sklisko. Gojzerice su obavezne, a štapovi poželjni. Kako se približavamo vrhu, tako je i staza sve udobnija. Već od pola staze pa do samog vrha je vidik spektakularan. Prema sjeveru se vidi sve do Lošinja. Odličan je pogled na vrhove srednjeg i sjevernog Velebita, zatim Gorski kotar (Klek nisam uspio uočiti), Kremen, Ozeblin, meni nepoznati vrhovi u BIH, Dinara & Co., te južni Velebiti koji nas mami da ga posjetimo. Vidjet more i otoke s te visine je uvijek impresivno, kao i Zadar, Gospić. Predivno nešto. Cijelo iskustvo nadopunjuju predivni mirisi raznih začina, cvijeća i svega ostalog zelenog. Od životinja smo vidjeli samo kukce i ptice. Od zmija ili kakvih viših sisavaca ni traga. Na vrhu smo se dugo zadržali (oko sat i pol) i dobili lijepu crvenu boju. Na silasku smo se popeli na usputni vrh Brundo (1715m). Ukupno smo prošli 10-tak kilometara pješke, oko 1400 m visinske razlike za oko pet sati hodanja. Brojke nisu impresivne, ali je teren zahtjevan (kamenje, sipar, strmina). Sve skupa odličan izlet kojeg ćemo sigurno ponoviti još puno puta u životu u raznim godišnjim dobima.


Foto: Vaganski vrh, izvor HPS

21

četvrtak

kolovoz

2014

Bijele i Samarske stijene

Izlet 10. i 11.05.2014.
Foto: A.L.H.V.


Sedam planinara na izletu je prešlo oko 6-7 km dnevno.
Mislite kak tak malo kilometara u jednom danu, ali čekajte da vidite fotke terena pa će vam biti jasno.
Prespavali smo u Ratkovom skloništu, tj. skladištu tj. "sauni", odnosno više je bilo pokušaja spavanja, a manje konkretnog spavanja. Svima je bilo odlično i to je najbitnije.
20

srijeda

kolovoz

2014

Članovi PD Uroboros na Triglavu

Triglav, Slovenija 15.-17.08.2014.
Izvještaj sa izleta:M.T. Foto M.T., Z.J.


Prvi dan smo prošli oko 12 km, drugi oko 10 km, a treći oko 16 km tj. ukupno oko 38 prijeđenih km. Prvi i drugi dan smo imali oko 7-8h hodanja (oba dana oko 1200m visinske razlike), dok je treći dan bio najnaporniji s 11-12h provedenih na nogama (ostvarenih oko 2900m visinske razlike, najvećim dijelom spuštanjem s vrha do auta). S pauzama se to odužilo, pa smo tako prvi dan došli u pl. kuću (1685m) tek oko pol 9. Prije toga smo imali uspon po kiši, a još prije toga obilaženje Bohinjskog jezera (525m) sa sjeverne strane. Drugi dan smo prolazili dolinom Sedmerih jezera, penjali se do Hribarice (2358m), pa spuštali do doma na Doliču (2151m) kojeg je razorila lavina snijega prije par godina. Dom je obnovljen i sve miriše na svježinu. Ne bih se žalio noćiti tamo. Nakon duže pauze smo nastavili uspon prema pl. domu Planika (2401m) gdje smo prespavali drugu noć. Tu smo večer odlučili da se budimo u nedjelju u 5, te krećemo na vrh (2864m) prije izlaska sunca. Takva je praksa česta, jer su prijepodne povoljnije vremenske prilike. To se i pokazalo točnim, jer su se već oko 11 počeli okupljati oblaci oko vrha. U pola 6 smo veseli krenuli na dug uspon. Vidik je već prije izlaska sunca bio impresivan. U daljini se vidio svjetionik na rtu Savudrija, a većina Slovenije je bila jedno veliko bijelo more magle. Sam uspon je bio teži od očekivanog, zbog tankog sloja snijega koji je pao tu noć. Povremeno je bilo jako sklisko, ali smo sve prošli oprezno i uspješno, kao i stotine drugih planinara to jutro. Pogled s vrha je bio spektakularan. Prema zapadu su se vidjeli Dolomiti u Italiji, prema sjeveru austrijske Alpe s istaknutim najvišim vrhom Austrije (3800m). Cijela Slovenija je bila kao na dlanu, a prepoznali smo i poneki hrvatski vrh (Učka je bila najistaknutija). Posebno je impresivno vidjeti plavo more u daljini. Spuštanje do auta je bilo teže i duže od očekivanog, ali smo i to savladali bez problema. Sve skupa je bio odličan izlet i svi 3 smo zadovoljni njime Financijski izlet nije tako zahtjevan kako se čini. 200kn za gorivo + 15 € za vinjetu se dijeli na broj ljudi u autu. Imali smo još trošak od 36€ za parkiranje 3 dana. Mi smo htjeli kružno hodanje (od auta do auta), a s drukčijim planiranjem se moglo proći jeftinije ili bez troška parkiranja. Najjeftinije spavanje košta 10.50€ u skupnim sobama. Vodu je moguće točiti putem na više mjesta. Jedino hranu treba nositi za sva 3 dana sa sobom ili kupovati svu ili dijelom u domovima.

Črno jezero na 1294m nm

Uski greben po kojem se penje tj. spušta

Na putu prema vrhu

Na vrhu

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se