TYCHE

ponedjeljak, 17.12.2007.

Bozicni jelovnik 2 - nema 'tice do prasice ...



Nastavljamo u primamljivom smjeru - riječ je naravno o receptima s jelovnika koji se tradicionalno priprema za Thanksgiving i Božić.

Prošli put u Thanksgiving menu postu je bilo riječi o mesu, a u ovom postu napisat cu nesto o prilozima, salate i deserte cemo raspravljati u jednom od iducih postova...

Stuffing - punjenje u ptičici

stuffing

Ovaj se prilog moze zgotoviti tako da se kako sto mu ime kaze - napuni u otvor ptičice i tako peče. Postoji i drukčiji način gdje ga pripravljate posebno i servirate posebno.
Kad je o ovom jelu rijec, postoji beskonačno varijacija na temu i sve su dobre i odgovarajuće, obavezan sastojak je kruh nasjeckan na kockice i osušen (možete tako iskoristiti i stari kruh), a najbolje ako može kukuruzni ili francuski kruh, nadalje: jaje, celer, luk, usitnjena paprika, začini svake vrste - obavezan je češnjak, papar, sol, senf, limunov sok, kadulja, peršin i timijan - a možete dodavati po vlastitom izboru (kopar, origano, ružmarin, majčina dušica )
Celer u ovom obliku nikad nisam koristila dok nisam dosla ovamo, međutim on je uz luk, papriku i mrkvu temelj američke južnjačke kuhinje na više načina. Kad ga kupujete obratite pozornost na to da je svijetlo zelen, takav je najbolji.

Digresija - pravim ga najčešće svježeg, sitno sjeckanog u salatama, pomiješanog zajedno s krastavcima i usitnjenom paprikom razih boja i malo zrna kuhanog kukuruza da se šareni, u dressingu napravljenom od 1/3 vrhnja,1/3 jogurta i nešto limunovog soka, uz dodatak suhog kopra, soli i bibera.

OBAVEZNO dodam jedan nasjeckan stapic u juhu, svjeze ih zaledim tako da su uvijek na raspolaganju, juha ima caroban miris koji se ne da prepricati njami. Celer jako dobro sjeda u sva kuhana variva.
Važno je takoder znati da je celer jedno od jela koje se odlikuju tzv " negativnim kalorijama", što u prijevodu znači da vaše tijelo troši više kalorija da ga preradi nego se što jedenjem unese - dakle, tko mršavi, salata od celera ! ( izbaciti vrhnje u tom slučaju smijeh)

Za one koji ne znaju, ovako izgleda ta biljcica

acclaim_images_0008-0407-1907-3850 celery

Ali vratimo se na stuffing, kao što rekoh ima ih raznih, a ovako ga ja pravim :

Koristim jedan kukuruzni kruh (mislim da u tom kolutu ima oko pola kilograma), isječem na kockice i osušim u pećnici na 200 stupnjeva oko desetak minuta - pripazite, nije svaka pećica ista i nije svaki kruh isti, tako da ovo može varirati, gotovo je kad fino miriši i postane zlatnožuto. Na maslacu (koliko stane u tri izdašno velike žlice) izdinstam na "laganoj vatri" dvije sitno isjeckane glavice luka dok ne omekšaju. Dodam jedno dvadeset dekagrama isjeckanih sampinjona i nastavim dinstati dok malo ne omeksaju - ne previse.

dressing

U većoj posudi razmutim dva cijela jajeta sa nepunom jušnom žlicom soli, dvije jogurtove čaše bistre pileće juhe (nešto manje od pola litre), nešto bibera, suhih začina kadulje i timijana, podosta svježeg sjeckanog peršinovog lista, i ohlađeni izdinstani luk i dvije stapke sitno nasjeckanog celera. To sve dobro promiješam i dodam osušene kockice kruha, a nekad i dva izgnječena češnja češnjaka - može i suhi začin češnjaka, po okusu. Sve to lijepo pretresem u maslacom namaštenu jena posudu i pod folijom pečem oko pola sata - nakon toga maknem foliju i pečem još desetak minuta na 200 stupnjeva da se napravi fina korica na površini. I to je to .

stuffing 1

stuffing3

U stuffing se također za neizlječive mesoždere može dodavati i još ponešto - tu kao što rekoh imate punu slobodu izbora i okusa - dinstana i usitnjena pileća jetrica, osušene kobasice, pečene i isjeckane kobasice koje inače volite, isjeckani pršut, sitno sjeckana fina slanina ...

Mesozderska varijanta

6 velikih skuhanih krumpira
6 dl mlijeka
3 zlice maslaca za krumpir pire
sol, biber po ukusu
1/2 kg fine lagano dimljene kobasice
1 zelena paprika, sitno isjeckana
1 sjeckani veci crveni luk
1 /2 kg kruha, isjecenog na kockice i osusenog
suseni kopar, timijan, kadulja, cesnjak

Ugrijati pecnicu na 175 stupnjeva celzija. Skuhani u slanoj vodi i izgnjeceni krumpir umutiti s mlijekom i maslacem. Izdinstati papriku i luk do zlatnozute boje, dodati u to na kolutice sjeckanu kobasicu i jos malo prodinstati. Posebno pomijesati krumpir pire sa suhim kockicama kruha, pazljivo da se kruh ne razdrobi, sve skupa dodati u mjesavinu povrca, zacina i kobasice, premjestiti u lim i peci 30-45 minuta.

Gravy umak

Tu se nema sto puno za reci, americke domacice ga uglavnom spravljaju ovako:
turk trav1

One koje su sklonije tradicionalnom pristupu postupaju na sljedeci nacin :
Na masnoci na kojoj se peklo meso se poprzi zlica do dvije brasna – ne bi trebalo potamniti, treba ga uprziti na laganoj vatri. Kad se dogotovi, zaliti vodom ili jos bolje juhom, dodati zacine po volji I pustiti da prokrcka dok se ne zagusti. Ne smije biti pregusto, konzistencija treba biti nesto rjeđa nego nas umak od rajcice. Tako zgotovljen umak se servira uz meso, a nerijetko se u nj doda ocisceno i usitnjeno meso s vrata purice, ili s leđa.

turkey gravy

Ima i varijanta koja se pravi na “mooći” koja ostane nakon pečenja mesa, dodaje se dvije-tri žlice brašna, poprži i sve zalije vrhnjem za kuhanje do željene gustoće začini…

Krumpir pire
Svi znamo kako se to pravi, nema puno razlika, dosta maslaca i mlijeka i dobro, dobro umutiti .

Yams - slatki krumpir

Ovako izgledaju prijesni

300_0000006658_0000034393

Nisam sigurna moze li se ova poslastica naći u hrvatskim trgovinama, ali ja ću ipak dati recept – veli JJA da ima za kupiti…Ima raznih varijanti pripreme, ja osobno ih nikad nisam kuhala, uvijek kupim u konzervi već skuhane.

yams1

Kuhaju se kao i običan krumpir, stave u kipuću vodu, oguljeni. Navodno su još bolji ako se zajedno s korom stave u alu foliju i peku u pećnici, a onda tako pečeni ogule.

Tu vidimo kako se radi s prijesnim krumpirom i kako se pravi jednostavan prilog.


VideoJug: How To Make Roasted Sweet Potato Mash

Najčešće se pravi u obliku koji Ameri zovu "casserole" – ne znam kako bih to drukčije prevela nego – složenac …

Casserole 1

1,5 kg skuhanog i isjeckanog slatkog krumpira
20 dag bijelog šećera
20 dag smeđeg šećera
1 vanilin šećer
2 jajeta
10 dag maslaca na sobnoj temperaturi
10 dag otopljenog maslaca
1,5 dl mlijeka
15 dag sjeckanih oraha (na slici vidite "pecans" u origigi verziji)
10 dag brašna

ayams2 225_12558_sweet

Krumpir mora biti dobro skuhan i izgnječen u pire. Pomiješamo ga s bijelim šećerom, jajima, maslacem na sobnoj temperaturi, mlijekom, vanili šećerom i sve dobro izmiksamo. Smjestimo u Jena posudu u kojoj će se peći i servirati. Posebno izmiksamo smeđi šećer, sitno isjeckane orase, brašno i otopljeni maslac. Prelijemo preko krumpira. Peče se oko 30-45, minuta na 175 stupnjeva celzija (prethodno ugrijati pećnicu) – ili probamo nožem, ne smije ostati tragova…

sl krumpirici

Casserole 2

yams zapeceno

5 kuhanih i isjeckanih velikih krumpira
50 g maslaca
110 g smeđeg šećera
salica grozdica natopljenih u
1,5 dl soka od naranče
cimeta po želji
1 pakiranje mini Marshmallows

Sve sastojke osim Marshmallowsa dobro izmiksati i staviti u maslacem namazanu malu cetvrtastui Jena posudu, ili nešto slične veličine. Pokriti mini Marshmallows preko smjese i peći na 175 stupnjeva celzija pola sata u prethodno zagrijanoj pećnici.

mm s

mamm

E sad, isto ne znam mogu li se Marshmallowsi kupiti u Hrvatskoj, a ovi koje ja tu koristim izgledaju ovako

mm

Marmelada od brusnice – domaća

jar-of-cranberry-chutney-~-bxp45593

Jos jedan nezaobilazan prilog koji se servira uz meso, vjerovali ili ne - jako dobro se okusom slaze, ne ustezite se pokusati smijeh

2,5 dl vode
20 dag šećera
400 gr svježih brusnica
1 oguljena i zdrobljena naranča
1 oguljena i isjeckana jabuka
1 oguljena i isjeckana kruška
15 dag ananasa – sjeckano i ocijeđeno
15 dag kajsija iz kompota, sjeckano i ocijeđeno
12 dag sjeckanih “pecans “ oraščića – mi vjerovatno u Hrvatskoj to nemamo, dakle ide zamjena u vidu oraha ili uprzenog mljevenog ljesnjaka
cimeta po želji
malo naribanog muškatnog oraščića-po vlastitom ukusu

Može se dodati i desetak dag višanja koje ukrademo od pripreme mesa iz prethodnog kuhinjskog posta.

cranberry-sauce-~-638740

Ja sve osim vode i šećera stavim u mikser i dobro izmiješam. U drugoj posudi u vodi otopim šećer i dodam sve izmiksane sastojke, to sve kuham oko otprilike pola sata ili dok se sve dobro ne raskuha.
cranberrycooked

Ostavi se na sobnoj temperaturi u nekoj lijepoj staklenoj posudi, otuda se servira sa žlicom svakom uz meso na tanjur.

Drugi način je da sve jos jednom kuhano i ohladeno na sobnu temperaturu dobro izmiksamo, potom pretresemo u plitku tacnu i pustimo da se stegne u hladnjaku preko noći u sloju od cca 1 cm debljine, potom sutradan vadimo razne oblike modlicama za sitne kolače – njih možemo servirati na staklenoj tacni netom prije iznošenja mesa na stol ( jer moraju zadržati čvrstu konzistenciju) I to izgleda vrlo dekorativno.

csauce1

A može i ovako:

csauce2

Čemu smo se i mi priklonili ove godine, u opcoj guzvi je uvijek jednostavnije otvoriti konzervu rofl.

Biscuits

biscuits1

To su oni koje ja najobožavam, gotovanski posao - kupe se poluzamrznuti u trgovini, kartonski ovitak se rasiječe nožem I iz njega iskoči pet ili osam komada već gotovog dizanog tijesta koje se samo stavi peći 10-15 minuta. Dobijemo savršene biscuits.

Onaj tko ih želi sam praviti ( to ponekad činim jer je brzo i lako, ali Gazda ih pravi bolje) može po ovom receptu:

Biskviti 1

pfo1576

Zagrijte pecnicu na 220 stupnjeva celzija. Pomiješajte pola kilograma brašna, 2 žličice praška za pecivo,1 žlicu soli, 6 velikih žlica maslaca i 3 dl mlijeka. Dobro izmiksajte u suho da se svi sastojci prožmu. Dodajte oko 3 dl mlijeka – ili koliko treba da se formira mekano tijesto. Rukama rasirite tijesto na podlogu u debljini od oko 1,5 cm i ostrim nozem sijecite u zeljene oblike (dobije se 6-8 komada). Nemojte sjeci čašom jer vam trebaju oštri rubovi da bi biskvit rastao .
Peci 10-15 minuta, ovisno o pecnici, vrebajte i izvadite kad postane zlatnozuto. Osobno, volim ih vruće za nedjeljni doručak , brzo se zgotove, brzo se ispeku …Nije grijeh ako se na tijesto prije odlaganja u pecnicu doda i malo naribanog sira.

Biskviti 2

freshly-baked-biscuits-~-u15950079

1/2 kg brasna
2 zlicice praska za pecivo
4 zlice ulja
tri velike zlice maslaca
zlica soli
vrhnje za kuhanje po potrebi

Izmijesati dobro u suho, dodavati vrhnja za kuhanje malo po malo u kolicini da se podmijesi mekano tjiesto, ne “raditi” ga previse da ne postane zilavo, sto je tijesto mekse to ce ukusniji i bogatiji biskviti biti kasnije.

Sve tako mekano i vrlo ljepljivo pretresti u maslacem podmazan lim, rastegnuti u debljini od oko 1,5 cm pobrasnjenim rukama, isjeci nasumicno na komade zeljene velicine nozem i peci 15 minuta na 200 stupnjeva celzija. Nakon toga premazati maslacem i staviti nazad u pecnicu. Provjeravati svakih 5 minuta dok ne budete sigurni da je peceno. Napominjem da se ovo tijesto ne mijesi, zato mu je takva izuzetno meka konzistencija. Nakon sto se ispece, ukloni se iz pecnice spatulom i preokrene naopacke. Komadi su malo nepravilnog oblika ali UUUUKUSNIIIIIIIIIIII pa im se sve dade oprostiti!

Biskviti 3
SLATKA VARIJANTA !!!

Recept kao u prethodnom slucaju, samo dodati manje vrhnja za kuhanje da tijesto ne bude premekano, rolati male zmijice koje potom uvaljamo u smedi secer pomijesan s cimetom, pa u mljevene orase ili jos bolje mljevene poprzene ljesnjake. Peci u (sa svih strana) jako dobro maslacem podmazanom plehu… dobra stvar za uz kavu ili caj – il topli dorucak i vecera...

Ako ne volite slatko, ove biskvitne zmijice mozete uvaljati u naribani cheddar sir…

Tijesto sa sirom

Zbog specificne arome koristi se Cheedar sir - ali dobro je i s bilo kojim tvrdim sirom ako se doda mirisavog zacinskog bilja.

Varijanta 1

macaroni-cheese

1/2 kg makarona – ili bilo kojeg krupnog tijesta po zelji
30 gr rastopljenog maslaca
50 dag naribanog cheddar sira
1 litra mlijeka
4 jajeta
2 žličice senfa
1 žličica soli
po zelji bibera – ne previse
1 žlica crvene paprike

Makarone ujutro stavite u mlijeko u koje ste prethodno umijesali otopljeni maslac i ostavite stajati par sati, povremeno promijesajte. Kad krenete s pripremom izmijesajte dobro sve ostale sastojke, sir na kraju i naposljetku sve dodajte u makarone s mlijekom. Napravite ravnomjernu smjesu. Pecite 45 minuta nepokriveno na 175 stupnjeva celzija, ili ovisno o pecnici, dok ne omeksa i dobije zlatnozutu boju.

macaroni-bake-topic-bakes-~01

Varijanta 2

mac-cheese-2-web

25 dag makarona
4 velike zlice maslaca
1 glavica luka
1 cesanj cesnjaka / ili 2 zlicice praha
5 oguljenihi isjeckanih rajcica
3 dl mlijeka
4 dag brasna
30 dag naribanog Cheddar sira
5 dag krusnih mrvica
Sol, biber, bosiljak, majcina dusica, kadulja … po zelji

Skuhati makarone u slanoj vodi. U vecoj zdjeli otopiti dvije žlice maslaca i na njemu prodinstati sitno nasjeckani crveni luk dok ne dobije finu zlacanu boju i postane mekan i mirisav, pri kraju dodati usitnjeni cesnjak i jos kratko prodinstati. Dodati rajcice i nastaviti uz povremeno mijesanje dok malo ne omeksaju-nakon toga dodati mlijeko i oko 3/4 kolicine Cheddar sira. Pustiti da prokrcka na laganoj vatri. U to sve skupa umijesati makarone i premjestiti u lim za pecenje. Posuti s preostale dvije zlice otopljenog maslaca i preko toga posuti krusne mrvice i preostalu 1/4 kolicine sira. Peci na 175 stupnjeva celzija oko 45 minuta. Naposljetku prije serviranja ja dodam malo susenog kopra ili usitnjene susene kadulje povrh svega. U ovo se mogu dodati i sjeckani sampinjoni, u kojem slucaju se dinstaju s lukom. Dobro je i kad se dodaju broccoli, sjeckana na sitne komadice paprika crvene, zelene ili narancaste boje ili mali komadi susene slaninice, kobasice, sunke ili sjeckane pecene piletine ili puretine.

pasta-bake-with-ham-carrots-broccoli-and-cheese-~-925121

Ovdje na kraju pecenja dodajem nama omiljen zacin - CHIVES.

pasta-shells-and-cheese-~-bxp50040

2084a

To je biljcica od roda luka, izgledom i okusom ponajvise lici sasvim malenim i tanusnim percima mladog luka, ali je aroma bogatija. Ima izrazena ljekovita svojstva poput cesnjaka, s tim da nema tako napastan miris i smek. Ja ga koristim vecinom prijesnog i sitno sjeckanog u salatama, prilozima i kao zacin mesu dodan 5 minuta pred kraj pecenja.

chives

Kolicine koje sam dala u receptima variraju - za dvije ili cetiri osobe, nisu svi isti, ali vjerujem da je to svima prepoznatljivo. Takoder, ja ovdje kuham u drugom mjernom sustavu - na salice, tzv. CUPS - ali sam preracunala mjere u SI sustav kojim se sluzimo svi mi ostali normalan svijet - osim Amera. Nadam se da malena odstupanja nece skoditi ukupnom rezultatu.

U iducem kuhinjskom postu dolaze na red salate i deserti ...

Do tad - ostajte u dobru.

- 10:47 - Komentari (3) - Isprintaj - #