turska kava https://blog.dnevnik.hr/turskakava

subota, 17.11.2007.

Zakon ravnoteže

Došao je Bog u ponedjeljak na posao, u svoj ured, tamo negdje na Iu. Na stolu ga je dočekala vruća kava, iz koje su izvirali mirisni pramenovi kofeina, i statistički izvještaj sa Zemlje.
- Tajnica je bila vrijedna. Razmislit ću o povišici –nasmiješio se Bog, zavalio u kožnu fotelju i prionuo na proučavanje.
Uvidio je Bog da se čeljad zemaljska namnožila, možda i obilnije no što je nekad davno imao na umu. Devet milijardi ljudi. Nazvao je Geu i pitao kako se drži.
- Stanje je alarmantno – požalila se – previše me cijede, ne znam dokle ću imati snage okretati se.
- Smatraj to riješenim – utješio ju je Bog i poslao na Zemlju jedan veliki tsunami, dva do tri tornada, jednu malo veću poplavu i nekoliko minornih erupcija vulkana. Tako je odmah na početku tjedna osiromašio čeljad za milijardicu članova.
Pogleda Bog svoje djelo još jednom i vidje da je dobro, te zadovoljan napusti ured.
***
U utorak, nakon što je ispio sok od borovnice, uočio je Bog u izvještaju da na Zemlji obitava više žena nego muškaraca. Čak pola milijarde više. Zabrinuo se Bog zbog neravnoteže i iste sekunde poslao na Zemlju enormne količine rakova da srede stvar. Rakovi su se, zbog sporoće, neko vrijeme zadržali, te je Bog morao raditi prekovremeno. No rakovi su, uporni kakvi jesu, ipak uspijeli obaviti zadatak i prije zalaska sunca pola milijardice žena preselilo se na drugi svijet.
Pogleda Bog svoje djelo još jednom i vidje da je dobro, te zadovoljan napusti ured.
***
Srijedu je započeo čašom bijelog vina. Opsjeo ga je mamurluk, privučen jučerašnjim pretjeranim radom, te je odlučio klin izbiti klinom. Muka ga je hvatala već pri pogledu na snop statističkih podataka, no posao je posao. Uvidio je Bog da na Zemlji ima više gladnih nego sitih. Gladnima su, naravno, bili pribrojeni i anoreksičari. Zabrinuo se Bog i poslao na Zemlju tuču gigantskih razmjera da uništi usjeve, a na humanitarna skladišta s hranom otpremio požare. Tako je do kraja radnog dana živote izgubio onaj višak gladnih ljudi.
Pogleda Bog svoje djelo još jednom i vidje da je dobro, te zadovoljan napusti ured.
***
Četvrtog dana probudio se Bog oslobođen od mamurluka, pa je zadovoljan dohopsao na Io.
- Naruči mi porciju ćevapa – doviknuo je tajnici preko stola iz svoje kožne fotelje.
Statistički se izvještaj još uvijek lijeno izležavao na stolu.
- Odmah, šefe! – rekla je okrećući brojčanik na unikatnom telefonu.
Prstima masnim od ćevapa i očiju suznih od luka proučavao je današnji zadatak. Uvidio je tako Bog da na Zemlji ima više starih nego mladih od čega se prenerazio. Duboko se zamislio na izvjesno vrijeme, a zatim na Zemlju poslao lopove. Naredio im je da iz svih laboratorija ukradu formule za lijekove kojima se tretiraju staračke bolesti, a potom neka ukradu i sve postojeće zalihe tih istih lijekova. Lopovi, profesionalci kakvi jesu, su uspiješno obavili zadatak već do pola radnog vremena. No, Bog je čamio u uredu sve dok i posljednji višak staraca nije ispustio dušu.
Pogleda, zatim, Bog svoje djelo još jednom i vidje da je dobro, te zadovoljan napusti ured.
***
U petak su Boga, odmah po dolasku na posao, napale probavne smetnje, te se zaželio šalice čaja za čišćenje organizma. Čišćenje je potrajalo neko vrijeme, a zatim je prionuo na statistiku. Uvidio je Bog da na Zemlji obitava više siromašnih no bogatih, što ga je duboko zabrinulo. Mozgao je i mozgao. Vidjevši da siromašni grcaju u kreditima, poslao im je na Zemlju gigantsko povećanje kamata. Do kraja radnog vremena višak zaduženih siromaha počinio je samoubojstvo na najrazličitije načine. Pogleda Bog svoje djelo još jednom i vidje da je dobro, te zadovoljan napusti ured.
***
U subotu je broj stranica statističkog izvještaja već dobrano smršavio, što je odobrovoljilo Boga. Odlučio je tako najprije pojesti kremšnitu. Nakon kalorijske bombe uvidio je Bog da na Zemlji ima mnogo više savijesnih vozača od nesavijesnih, i nikako mu se nije sviđala takva neravnoteža. Poslao je na cestu sve nesavijesne vozače i potaknuo njihove šašave mozgove da budu još luđi i brži. Rado su ga poslušali. Do kraja dana dogodilo se više prometnih nesreća nego ikada u povijesti, a živote su izgubili svi oni savijesni vozači koji su, prema statističkom izvještaju, bili tehnološki višak.
Pogleda Bog svoje djelo još jednom i vidje da je dobro, te zadovoljan napusti ured.
- Zaista ste sjajan menadžer – rekla mu je tajnica na odlasku.
***
Sedmog dana, u nedjelju, nitko nije izgubio živu glavu, jer je Bog, zadovoljan novostvorenom ravnotežom počivao i, duboko u sebi, kovao nove poslovne planove.

Slika by Aleksandra

17.11.2007. u 12:17 • 9 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (5)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Liječenje osobnih frustracija i trošenje slobodnog vremena (negdje ga moraš spiskati).

Only one thing makes a dream impossible - the fear of failure.

Choosing one path means abandoning others - if you try to follow every possible path you will end up following none.

Linkovi

Ravencrow88 Ementaler19
Bookaleta
Niniane
Arachidus
Lucia
Chablis

Čovjek se rodio da bi izdao svoju sudbinu. Bog uvijek usadi u srca neostvarive ciljeve.
Paulo Coelho

Čovjek je hitac prirode uperen protiv samoga sebe.
Herman Hesse