Kolekcionar https://blog.dnevnik.hr/toystory

srijeda, 28.12.2011.

Kakvim Smo Se Kockicama Igrali



Ako zanemarimo pobjednika svih igracaka ikad, a to nam je dobro znani, i najskuplji LEGO, onda nam ostaju sjećanja o igrackama s kojima smo proveli dobar dio uvoda u život. Kockice kakve god bile uvijek se kutija u kojoj su stajale iz dana u dan prevrtala i od njih bi se radilo novo malo carstvo za figurice iz kinder jaja, plasticne kauboje i indijance, gumenjake ili autice. Ovog puta necemo pricati o svijetu LEGO kocaka, (LEGO ce morati u zaseban post) ali cu vas podsjetiti na stare kocke s nasih prostora koje su žarile i palile prije nego se uvoznik dosjetio legica.

Drvene kocke, kazu i najzdravije za igranje jer su od prirodnih materijala. Jednostavni oblici mogu nam otkriti cuda. U danasnjem svijetu raznolikih kockica, kineskih kopija lega i sl. drvene kockice su skoro pa pale u zaborav. Oni rijetki koji se sjete drvenih kocaka i potraze ih u ducanima za svoje potomke nerijetko se šokiraju. Shvate da danasnje drvene i "zdrave" igracke kostaju kao i sve sto se zdravlja dodiruje, pa se na kraju odluce za radioaktivne kineze koji po otvaranju kutije s plastikom izdahnu opasnu maglicu. Danas mozete u ducanima pronaci ovakve jednostavne kocke, no ocekujte da im je cijena za ovu kolicinu biti oko 500 kn pa na vise.



Ako ste generacija 80ih, a isli ste u vrtić sjetiti cete se i velikih "u boji drva" kocaka, stožaca, valjaka. Stajale u velikim drvenim kolicima u vrtićkoj sobi. Nerijetko bi takva drvena gromada od kocke pala djetetu na nogu ili ruku sto bi znalo jako boljeti, no unatoc bolovima u vrtiću su te drvenjače bile jako popularne. Kućne verzije istih u 80ima bile su mnogo manje i obojane u raznim oblicima. Na slici ispod.



Postojale su jos plasticne kocke u obliku zidica kucica s prozorima na koje su se stavljali krovici, vidjene su i danas u prodaji. Kocke koje su se pokazale najzabavnijima i oblicima najraznolikijima (prije dolaska legica) bile su kocke tad dosta na cijeni , marke Italo Cremona i slične, bile su preteca legicima.

kocke o kojima govorim su ove prve u redu na slici dole.


Bilo je tu jos raznih varijacija, neke kocke su nas poducavale pisanju i racunanju. Neke su bile kao didakticka pomagala, po oblicima bi se gurale u rupe na kantici. Sjecate li se ovih kocaka slika dole-desno, sto su se spajale malim plasticnim stapicima.



Sve u svemu bilo je to jako lijepo djetinjstvo, a najbolja igra je bila kad bi se sve kockice zajedno pomijesale i kad bi se od njih slozio najveci grad.

Ugodni vam praznici, iskoristite ovo zimsko prazničko vrijeme za slaganje kocaka pod borom.

28.12.2011. u 11:16 • 4 KomentaraPrint#^

subota, 24.12.2011.

Šnikerikik Pisma

Isprike dragoj Nataši koja vjerno iscekuje novi post, bilo se na putu,
pa se nije imalo vremena pisati. Ni sad necu odvaliti dugi post jer je
Bozicna premetacina stana i darova, al nabacit cu podsjetnik na vremena
kada su se sakupljale mirisne koverte, pisma i listovi blokica.

Meni jedna od drazih su Šnikerikik pisma, rvackog podrijetla.
Nedavno je nekoliko komada novih pakiranja ovog sto vidite na slici bilo vidjeno na zagrebačkom
Hreliću. Pa pozurite dok ne nestanu i posaljite dragim osobama nostalgicne novogodisnje čestitke .

Vjernim pratiteljima ovog bloga zelim sretne i ugodne blagdane,
takodjer zelim puno darova za vase kolekcije kakve god one bile...
moze i kolekcije kilograma,bwahahah.



24.12.2011. u 11:46 • 1 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 12.12.2011.

Klaunofobija

Žmarci vas prolaze jer poznajete kolekcionara maskenbalskih kostima i rekvizita. Kosa vam se dize na glavi kad ugledate na plakatu klauna, koji hoda od dječjeg rođendana do rođendana. Naprosto ne kužite kako takvo nešto moze nasmijati djecu. Jedete hamburger u poznatom lancu brze hrane dok u vas bulji lik jezovitog klauna Ronalda. Znate da postoje i dječje sobe koje imaju pretjeranu količinu klaunovskog štiha. Sa zavjese vise ljuljačke na kojima se njisu lutke porculanskih klaunova. Na krevetu leze izduzene lutke istog,al prije podsjecaju na jezivu krpenjacu za voodoo ritual nego na slatkog pratitelja u snovima. Ježite se zbog odlaska u cirkus, pogotovo kad su pauze izmedju točaka sa životinjama. Sjecate se kad ste isli u stravičan posjet zeni ciji je hobi izrada klaunovskih lutaka i maski. Mrzite prenaglaseno velike cipele koje moraju biti „prisilno“ smijesne, grozno kričavu periku i škripu balona. Mrzite „tu tuu“ nos. Grči vam se zeludac od pretjerano šarenog make-up-a. Znajte, fobija je tu i to jako česta fobija zvana klaunofobija, taa daaa (orgulje und evil eye)!



Kroz povijest se jako cesto pojam klaun prožima kroz razna umjenticka ostvarenja poput filma ili knjiga. Slikovnice katkad znaju biti jako brutalne, a filmska traka se vrlo često sluzi da stvori mistiku oko tog tako „sretno-tuznog“ bica. Klaune cesto povezuju u pricama kao osobe s poremećajem,osobe u depresivnom stanju koje se trude izigravati ludu kako bi im se drugi ismijavali. No, kad jednom netko pretjera, klaun je tu da ga smlavi.



Klaun = bedak. Prolazi kao suvremena dvorska luda. Klaunovi u tišini izvode povrsne fore, jeftine trikove, uvijek kod mase ljudi uspijevaju pridobiti smijeh i to je ono najčudnije i najstrašnije. Klaunofob umjesto smijeha guta knedle. Ako ste u djetinjstvu imali prilike iskusati utjecaj Kingovog serijala „ONO“ (It) onda ste sigurno zapamtili stravicnu melodiju vergla ili ringišpila koja cesto prati pojavu klauna. Ne samo da ste zbog serije dobili klaunofobiju nego ste skupili i araknofobiju. Mozda ste gledali i serijal „Masters of horror – We All Scream For Ice Cream“ koji također nije propustio priliku poigrati se s klaunom na stravičan način utrpavsi ga u zlokoban kombi za raznosenje sladoleda. Davno je postojala i njemačka krimi serija „Klaunovi su donijeli suze“ gdje su također bili na zlom glasu. Klaunove maske koriste se u filmovima kod pljačkanja banke sto dobro znamo u filmovima s Batmanom i Jokerovom bandom. Ono sto svakako preporučujem je trash horor Killer Klowns from Outer Space (1988) kao i prateću glazbu iz filma. Meni osobno najdrazi i najprobavljiviji klaun je Krusty the Clown iz Simpsona i to je jedini klaun čiji lik i figuru štujem i imam u kuci.




12.12.2011. u 02:38 • 9 KomentaraPrint#^

srijeda, 07.12.2011.

Kinder Lada i Druga Iznenađenja

Osamdesetih i devedesetih imali smo Kinder ladu, pa smo kuhinjske vitirne zatrpavali
šalicama za mlijeko, čašama, zdjelama na kravicu i to nam je bilo tako super. Onda su dosla neka druga, estetskija vremena, pa smo te male poklone pospremili negdje u kutiju, ispod kreveta sa ostalim darovima od vjencanja, ili pak odnijeli na selo.



Al' ovo nije priča o šalicama, ovo je priča o igračkama u hrani, napitku, pahuljicama...
Priča o malim iznenađenjima kojih je danas sve manje i manje. Da li se sjećate vremena kad ste zeljno iscekivali ili prisiljavali roditelje da u veliku zdjelu istresu cijeli sadrzaj tek kupljenog Kraš ekspresa? A onda ste po toj zdjeli zvjerali ne bi li ugledali u najlonu zapakiranu igračkicu.



Jedno vrijeme se medju cokoladnim granulama nalazio jedan vagoncic vlaka, a jedno vrijeme kricave sablone s glavama likova koji su predstavljali kras ekspres. Ako imate te šablone i ako mi ih mozete fotografirati bilo bi ih divno imati bar za moju kolekciju slika.



U to doba skoro bi svaki proizvod cija bi maskota bio neki nacrtani lik imao u sebi neko iznenadjenje, tako su i Medine loptice imale malo iznenadjenje u obliku naljepnice na veselog medu obojanog kao Stripy.
Postojale su i prozirne čaše punjene kinder ladom koje su imale na sebi otisnute likove, asterixa, pink panthera, disneyjevaca... Svasta se u to doba dobivalo. Sjecam se i nezaboravnih (ali i dalje ne mogu naci sliku toga, ako naletite, obavezno mi dojavite pliz!!!) vjeverica na straznjoj strani kutije Čokolešnika. Te vjeverice su se izrezivale s kutije zajedno s hrastovima pa bi postale kao 3D kartonske igracke. Treba pohvaliti Čokolino sto je zadrzao tradiciju sakupljanja medvjedica na ambalazi kako bi se dobio novi Lino kalendar.



Nekako kao da su odjednom ti mali ,sitni pokloni iščezli - nisu toliko bili zanimljivi kad za 8 kuna mozes u Kineza kupit cijeli vlak, 50 šablona, set čaša...
Uskocio je tu nekoliko puta Nesquik sa svojim Nestle igračkicama, al u zadnje dvije-tri godine u pahuljicama vise nista ne nudi osim samih pahuljica. Ne znam da li je to novi zakon u kojem se ne smiju medju hranu stavljati igracke da "ne bi djeca udahnula sitne dijelove". Tko zna možda danasnjoj djeci McDonalds i igračka mogu sve nadoknaditi.



07.12.2011. u 04:17 • 12 KomentaraPrint#^

nedjelja, 04.12.2011.

Da Se Ne Zaboravi

Danica Rusjan (Gorizia, 1926.) pripada generaciji ilustratora koji su obilježili hrvatsku knjigu za djecu i slikovnicu u šezdesetim godinama prošloga stoljeća. Mnoge su generacije upravo na ilustracijama Danice Rusjan ušle u svijet najpoznatijih svjetskih i hrvatskih bajki kao i romana za djecu koji su danas klasici književnosti za djecu.
Diplomirala je slikarstvo i grafiku na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Nakon diplome bavi se isključivo ilustracijom za koju je dobila niz nagrada.
Zanimljivost ove izložbe čine neobjavljene ilustracije koje još čekaju svoju slikovnicu.
Likovi snjegovića i životinja karakteristični za njezin umjetnički rukopis, odišu ljupkošću s osjećajem mjere, potvrđuju poseban emocionalni slikaričin stav koji nikada ne prelazi u sladunjavost, već stvara bliskost između gledatelja i ilustracije.

preneseno sa Knjižnice grada Zagreba



Danica je ocrtala i moje djetinjstvo. Njene ilustracije kod mene su uvijek ostavljale neki gorak okus, graniče s nečim jezivim i necim snenim i mekanim. Koliko god mi sad stilski ne leži takva ilustracija, lijepo se podsjetit na neke naslovnice dječjeg časopisa Radost kojeg smo primali u školi. Danica se treba pamtit i češće spominjat. Jedva o njoj ima nešto na internetu. Nedavno mi je u ruke dosao velik lot Radost časopisa i ne vjerujem koliko je ta žena puno crtala. Ilustrirala je tolike slikovnice, ne zaboravimo i vecinu naslovnica za knjige biblioteke Vjeverica... Rispekt!







04.12.2011. u 17:11 • 6 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Veljača 2013 (1)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (9)
Listopad 2011 (14)
Rujan 2011 (17)
Kolovoz 2011 (12)
Srpanj 2011 (10)



Ne znate kamo ćete sa vrećama igračaka koje vam zauzimaju stan, podrum, potkrovlje? Igračke nikada nemojte bacati u smeće. Donirajte ih u dobre ruke, možda jednog dana završe u muzeju.
Možete me kontaktirati preko ovog bloga, ostaviti mi e-mail adresu na koju cu vas kontaktirati.
Razveselite me :) Hvala unaprijed! Kolekcionar



Propustili ste, pročitajte!
(podebljane su bile na naslovnici Blog.hr)

Što znači kolekcionirati
Psihološki pristup - Igračke
Dark Age
Prostor i prašina
Zašto Forum
Stavi u košaricu
Sex Igračke
Buvljak - Raj na Zemlji
Made In China
Zaboravljene Homemade Igračke
Kreativno Igranje
TOP 15 - Slikovnice vašeg djetinjstva
Igračke Gumenjaci - Biseri Našeg Doba
Kolekcionari Kao Luđaci
O Kinder Jajima
Djeca Koja Dobiju Sve Što Požele
Recenzije Forever
12 Najdražih Albuma sa Sličicama
Kič Igračke Za Kojima Ste Ludovali
Tko Kupuje Igračke
Kako Smo i Mi Postali Moderni
Što će drugi mislit!
Novi Brandovi, novi Trendovi
Ljeto, Jesen, Zima, Proljeće Kolekcija
Priprema Za Novogodišnje Poklone
Retro je opet u modi
Žicanje u Službi Spašavanja
Igračke Za Dvorište i Tjelovježbu
Koliko je Važna Ambalaža
Sretan Obrok Uz Nesretne Činjenice
Kolekcioniranje Komentara
Dovraga, Što je Vintage?
Roba s Greškom
Neki Ljudi su Guano
TOP 10 - Dječja Literatura
Vaša Igračka Dana
Držanje u plastici
Emisije Koje Smo Čekali
Stickermania
Mikijeva Radionica
Životinjsko Carstvo
San o Kontejneru
Društvene Igre
Medvjedići Dobra Srca
Štrumpfovi Opet u Akciji
Kolekcionari, Pronađite Se!
Kad je kolekcionar Sretan
Vjerovanje o Poklanjanju
Stare Fotografije - Djeca s Igračkom (Prvi Dio)
Škrinja za Igračke
Puzzle - Zabava Za Sve Generacije
Advent Kalendar
Da Se Ne Zaboravi - Danica Rusjan
Kinder Lada i Druga Iznenađenja
Klaunofobija
Šnikerikik Pisma
Kakvim Smo Se Kockicama Igrali
Kolekcioniranje Govana
Strah od Zaborava

Rubrika Igračka
Igračka 01 - Žaba na Razvlačenje
Igračka 02 - Košarka u Vodi
Igračka 03 - View-master
Igračka 04 - Mehanotehnika
Igračka 05 - Kuhalo
Igračka 06 - Čarobna Vrećica
Igračka 07 - Slagalica
Igračka 08 - Bojanka
Igračka 09 - Dollhouse
Igračka 10 - Bockalica

Forumi:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hrvatski Forum o Igračkama

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


O Igračkama:

Štrumpfovi

Štrumpfovi 2

SideShowToy

ActionFigureArchive

VirtualToyChest

He-Man

Transformersi

ActionMan

TMNT

DigitalToys

Matchbox Autići



free counters
Free counters



hotel Thirty Thirty New York

Powered by Best Free Counters