Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toystory

Marketing

Klaunofobija

Žmarci vas prolaze jer poznajete kolekcionara maskenbalskih kostima i rekvizita. Kosa vam se dize na glavi kad ugledate na plakatu klauna, koji hoda od dječjeg rođendana do rođendana. Naprosto ne kužite kako takvo nešto moze nasmijati djecu. Jedete hamburger u poznatom lancu brze hrane dok u vas bulji lik jezovitog klauna Ronalda. Znate da postoje i dječje sobe koje imaju pretjeranu količinu klaunovskog štiha. Sa zavjese vise ljuljačke na kojima se njisu lutke porculanskih klaunova. Na krevetu leze izduzene lutke istog,al prije podsjecaju na jezivu krpenjacu za voodoo ritual nego na slatkog pratitelja u snovima. Ježite se zbog odlaska u cirkus, pogotovo kad su pauze izmedju točaka sa životinjama. Sjecate se kad ste isli u stravičan posjet zeni ciji je hobi izrada klaunovskih lutaka i maski. Mrzite prenaglaseno velike cipele koje moraju biti „prisilno“ smijesne, grozno kričavu periku i škripu balona. Mrzite „tu tuu“ nos. Grči vam se zeludac od pretjerano šarenog make-up-a. Znajte, fobija je tu i to jako česta fobija zvana klaunofobija, taa daaa (orgulje und evil eye)!



Kroz povijest se jako cesto pojam klaun prožima kroz razna umjenticka ostvarenja poput filma ili knjiga. Slikovnice katkad znaju biti jako brutalne, a filmska traka se vrlo često sluzi da stvori mistiku oko tog tako „sretno-tuznog“ bica. Klaune cesto povezuju u pricama kao osobe s poremećajem,osobe u depresivnom stanju koje se trude izigravati ludu kako bi im se drugi ismijavali. No, kad jednom netko pretjera, klaun je tu da ga smlavi.



Klaun = bedak. Prolazi kao suvremena dvorska luda. Klaunovi u tišini izvode povrsne fore, jeftine trikove, uvijek kod mase ljudi uspijevaju pridobiti smijeh i to je ono najčudnije i najstrašnije. Klaunofob umjesto smijeha guta knedle. Ako ste u djetinjstvu imali prilike iskusati utjecaj Kingovog serijala „ONO“ (It) onda ste sigurno zapamtili stravicnu melodiju vergla ili ringišpila koja cesto prati pojavu klauna. Ne samo da ste zbog serije dobili klaunofobiju nego ste skupili i araknofobiju. Mozda ste gledali i serijal „Masters of horror – We All Scream For Ice Cream“ koji također nije propustio priliku poigrati se s klaunom na stravičan način utrpavsi ga u zlokoban kombi za raznosenje sladoleda. Davno je postojala i njemačka krimi serija „Klaunovi su donijeli suze“ gdje su također bili na zlom glasu. Klaunove maske koriste se u filmovima kod pljačkanja banke sto dobro znamo u filmovima s Batmanom i Jokerovom bandom. Ono sto svakako preporučujem je trash horor Killer Klowns from Outer Space (1988) kao i prateću glazbu iz filma. Meni osobno najdrazi i najprobavljiviji klaun je Krusty the Clown iz Simpsona i to je jedini klaun čiji lik i figuru štujem i imam u kuci.






Post je objavljen 12.12.2011. u 02:38 sati.