digitalna kuglicaBožićna groznica već je uzela maha, iz izloga vire sobovi, snjegovići i ostala blagdanska ekipa, a Sam' što nije donosi seriju prigodnih gadget poklona za predstojeće blagdane. Prvi blagdanski gadget koji predstavljamo na prvi pogled izgleda kao obična kuglica za jelku, ali zapravo se radi o digitalnoj kuglici s memorijom i ekranom za prikazivanje fotografija. Prijeđemo li preko pitanja zašto bi netko htio svoju sliku na digitalnom, ekranu ugrađenom u božićni, ukras doista staviti na drvce, moramo primjetiti da ovaj uređaj ima i brojne druge mane.Za početak, tu je minijaturni ekran dijagonale 1.5 inča na kojemu fotke treba gledati uz upotrebu povećala. Zatim, postavlja se pitanje memorijskog kapaciteta, kojeg proizvođać nije izrazio u megabajtima, već broju slika, pa tako tvrdi da na ovu gadget/kuglicu stane pedesetak digitalnih fotki koje se na kuglicu uploadaju standardnim USB-kablom.

digitalna kuglica
Da bi vaša njuška zasjala sa drvca, potrebno je i nešto električne energije, a za to se koriste dvije AAA baterije koje, naravno, ne dolaze u kompletu. Upravo baterije donose nove probleme jer samo dodaju grame na ionako pretešku kuglicu, koja će zasigurno privući pažnju, jer će granu na kojoj visi istegnuti do poda. Sjajno! Ovog nedostatka svjestan je i proizvođač, pa tako nudi i stalak na kojemu se kuglica može držati na stolu ili polici.

Kuglica za jelku s ekranom poprilično je nepotrebna, ali ni upola koliko nepotrebnim smatramo USB Djeda Božićnjaka ili snjegovića koji bubnjaju čak četiri iznimno iritantne Božićne melodije. Ukoliko ste ikada bili na tržnici u predbožićno vrijeme, kada sa svih strana sviraju idiotske lampice za jelku opremljene piskutavim zvučnicima, bit će vam jasno o čemu pričamo.

Drumming Snowman
No, ukoliko ste mazohist, manje od 8 dolara dovoljno je da si kupite bubnjajuću USB-ulaznicu u svijet mentalnog oboljenja. Sami USB-bubnjari iznimno su jednostavni, spoje se na USB-port računala i pritiskom na jedno jedino dugme se pokreću ili zaustavljaju. Iako je uređaj opremljen samo tim jednim dugmetom, uz njega je velikim slovima napisano START/STOP, čime postaje očito kako je ovaj potpuno nepotrebni gadget namjenjen Amerikancima. Ukoliko doista nemate pametnijeg posla, pogledajte i video...



Janko
30.11.2008. u 17:49 • 5 KomentaraPrint#
Nokia N96 Bruce LeeLik i, pogotovo, djelo Luke Nižetića slabi su aduti za prodaju mobitela Sony Ericsson W350i kojeg su u T-Mobileu odlučili napuniti pjesmama i slikama mladog glazbenika kao dodatni poticaj za kupnju. Međutim, postavlja se pitanje zašto bi uopće netko htio slušati Luku Nižetića, zašto bi netko htio imati cijeli njegov album na mobitelu, što da radim sa slikom Luke Nižetića? Činjenica da su kupci navedenog modela odmah pobrisali sve sadržaje povezane s Lukinim imenom iz memorije jasno govori kako se radi o promašenom marketinškom potezu. No, ekipa iz Nokije, na svu sreću, ima više ukusa pa na tržište plasira posebnu Nokiju N96 u Bruce Lee izdanju.Sam uređaj nije promijenjen u funkcionalnom smislu pa se i dalje radi o malo većem kliznom mobitelu "nakrcanom" svim i svačim, kojemu je na pozadinu maske dodan lik Brucea Leeja s potpisom. No, sadržaj kutije Bruce Lee izdanja krije i malo iznenađenje u obliku lutke velikog poznavatelja borilačkih vještina. Igranje s lutkama definitivno nije muževno, ali vjerna minijatura majstora Leeja u žutom kombinezonu i borbenom stavu zasigurno jest. Da ne ostane sve na lutki, tu je i narukvica s neobičnim simbolima, za koje moramo vjerovati da predstavljaju Bruceovo ime, te najcool privjesak za ključeve u obliku malih "nunčaka". Treba naglasiti kako memorija uređaja nije zagađena pjesmama i fotkama wannabe pjevača, već glazbom iz Bruce Lee filmova te rijetkim fotografijama legendarnog borca.

Nokia N96 Bruce Lee
S obzirom Nokia N96 u Bruce Lee izdanju košta popriličnih 130 dolara više od "obične" verzije, teško je očekivati dolazak na police naših trgovina tehničkom robom. No, ako vam je potreban još jedan podsjetnik zašto je Bruce Lee cool i vrijedan dodatnih 130 dolara, pogledajte video.


Janko
27.11.2008. u 11:00 • 2 KomentaraPrint#
LG kf900 pradaLG je prije nekoliko dana izbacio na tržište svoj novitet u top klasi mobitela koji bi mogao ozbiljno poremetiti planove suparnicima na tržištu. Sigurno se pitate što to toliko posebno posjeduje jedan LG-ev proizvod, a odgovor ćete uskoro saznati. Naime, dvije se stvari nameću pri prvom pogledu na uređaj - ozbiljan i uglađen izgled čistih linija, čime LG definitivno cilja na stariju klijentelu, i izostanak tipkovnice, što nameće zaključak da je uređaj opremljen "touchscreen" displejom. Odmah ćemo istaknuti činjenicu da uređaj posjeduje "multi-touch" funkciju (iPhone, pazi se!) koja dodatno podiže doživljaj i funkcionalnost ovog proizvoda.
Ako ste jedni od onih koji ne preferiraju tipkovnicu na displeju, uređaj posjeduje i Qwerty tipkovnicu koja se izvlači (kao i na SonyEricssonu Xperia X1). Što se tiče standardnih pitanja vezanih za mogućnosti uređaja, bilo bi suludo gubiti vrijeme na nabrajanje, jer ipak je ovo novi uradak LG-a koji se već duže vrijemena trudi dati ponajbolji omjer uloženo-dobiveno .
A sada slijedi stvar koja nas sam' što nije oduševila - mnogi su vjerojatno bili u situaciji kada im "mobač" nije mogao biti pri ruci (nekakav sastanak ili igranje picigina u moru), a očekivali su nekakvav bitan poziv ili poruku. Evo rješenja i za to!

LG kf900 prada sat
LG kao dodatak ovome proizvodu prodaje ručni sat na kojemu se može vidjeti pozivatelj ili pročitati SMS, bez da se drži mobilni uređaj u ruci, jer su sat i mobitel povezani Bluetoothom. Osim toga, pokazuje i vrijeme te odlično izgleda. Iako osobno nismo ljubitelji LG-evih prozivoda, nova bi Prada mogla biti čista petica.
Kokanidja
25.11.2008. u 17:08 • 5 KomentaraPrint#
Društveni robotAko nemate otvoren profil na Facebooku, Myspaceu ili kojoj drugoj društvenoj mreži, onda ste stvarno danas u manjini. Svi su ostali vjerojatno već shvatili da je virtualni društveni život gotovo jednako naporno održavati kao i onaj stvarni, jer profil na društvenoj mreži mora biti aktivan – moraju se dodavati novi prijatelji, brisati stari i nepoželjni, dodavati razne aplikacije, slati virtualni pokloni, bacati virtualne ovce na prijatelje... Dizajner Nicolas Myers osmislio je, najblaže rečeno, zanimljivu aplikaciju za društvene mreže u obliku ljigave mase koja preuzima vaš virtualni identitet.
Društveni robot
Pojedinci prikupe stotine i tisuće virtualnih prijatelja, a s time se ponekad teško nositi. Međutim, ova ljigava masa, zvana “društveni robot”, mogla bi gotovo u potpunosti preuzeti nečiji identitet, a stvarna osoba jednostavno upravlja odlukama kroz sučelje koje predstavlja društvenu mrežu – sučelje je zabravo crna želatinasta masa, koja se razlijeva po radnom stolu ili kojoj drugoj površini, a prekrivena je šiljcima od kojih svaki od njih označava jednog virtualnog prijatelja. Mijenjajući izgled sučelja, osoba “komunicira” s robotom, što utječe na radnje u virtualnom svijetu - prihvaćanje virtualnih darova, dodavanje i odbijanje prijatelja, odgovaranje na njihove poruke...

Društveni robot
Ne znamo što je strašnije – što mnoge osobe imaju više virtualnih, nego stvarnih prijatelja te što većinu vremena provode u virtualnom svijetu, ili činjenica da bi uskoro naše identitete mogla preuzeti crna, šiljasta, ljigava masa. O, da, budućnost nikada nije bila bliža.

Društveni robot
MiB
20.11.2008. u 10:35 • 4 KomentaraPrint#
Lunar Baby ThermometerKoliko su vam puta, dok ste bili manji, roditelji provjeravali temperaturu pritiskom dlana na čelo? Vjerojatno mnogo puta, pogotovo ako ste bili boležljivo dijete, a, iako ta metoda mjerenja temperature i nije najpreciznija, poprilično je raširena. Međutim, iz Duck Young Konga stiglo je praktičnije i preciznije rješenje – termometar koji zapravo mjeri temperaturu pritiskanjem dlana o čelo i to poprilično točno!Tzv. Lunar Baby Thermometer jednostavan je uređaj za provjeravanje temperature kod djece (a i kod odraslih, koji se osjećaju pomalo njonjavo zbog prehlade). Ovo je koristan izum i zbog toga što se više ne mora gurati hladni toplomjer u razne pretople dijelove tijela, poput usta, pazuha ili nečega još neugodnijeg. Kako kaže proizvođač, temperatura se provjerava skeniranjem čela, što skraćuje vrijeme potrebno da se izmjeri toplina tijela. Prilagođen oblik omogućuje lako korištenje, a ujedno sprječava i da isklizne iz ruke.

Lunar Baby Thermometer
Lunar Baby termometar poprilično je jednostavan – potrebno ga je smjestiti na čelo, a zučni signal popraćen svijetljenjem LED diodica obavijestit će kad je mjerenje gotovo. Visina temterature odmah je vidljiva na ekrančiću, dok je uređaj još uvijek na čelu djeteta. Korisna stvarčica, zar ne?
MiB
17.11.2008. u 17:47 • 5 KomentaraPrint#
Budućnost iz prošlostiRazigrana ljudska mašta oduvijek se bavila pitanjem što će donijeti sutra, što će donijeti iduće desetljeće ili stoljeće, kako će svijet izgledati jednog dana kada naša djeca i unuci budu gradili kuće, kupovali automobile i osnivali obitelj. Ista ta pitanja prolazila su kroz glave ljudi, vizionara, znanstvenika i zanesenjaka i prije 50-60 godina, a njihova je mašta stvarala budućnost u kojoj mi danas živimo. I dok su neka predviđanja bila iznenađujuće točna, dobar dio "budućnosti iz prošlosti“ danas je jednostavno smiješan.
Osobno računalo za on-line kupovinuOsobno računalo postojalo je samo u maštiDavne 1967. o osobnom se računalu moglo samo sanjati, a u eri vinila nastala je gotovo nevjerojatno točna projekcija budućnosti. Čak je i sam izgled računala poprilično točan onome što se danas koristi, a na ravnom ekranu u boji, kako je najavljeno sumnjičavoj javnosti, moći će se obavljati kupnja, plaćati račune i nadzirati kuću preko sustava videonadzora, sve sa jednog mjesta ne izlazeći iz naslonjača. Također, u kratkom filimiću spominje se i instant-tekstualna komunikacija s vlasnicima takvih uređaja bilo gdje u svijetu. Čini se, dakle, kako je ideja o internetskoj kupovini i bankarstvu te slanju e-mail poruka nastala puno prije nego smo mislili.



Fascinacija letećim automobilimaleteći automobilU vrijeme dok su američkim prometnicama krstarili nevjerojatno ružni automobili, dugi i po šest metara, znanstvenici su maštali o letećim vozilima veličine i praktičnosti automobila. Tako su 50-ih i 60-ih mnogi bili uvjereni kako će na prekretnici tisućljeća sve obitelji imati automobil kojim će samo poletjeti do trgovine ili radnog mjesta. Fasinacija letećim prijevoznim sredstvima nastavila se i 80-ih, a i tada se smatralo kako će se kroz 20-ak godina vozila, umjesto na ugradnju plinske boce u prtljažnik, voziti na "leteću konverziju“. Pogledajte samo trilogiju "Povratak u budućnost“, ako kojim nevjerojatnim čudom niste. Ipak, od letećih automobila još uvijek ništa, a nema naznaka da bi i moglo biti u nekoj bližoj budućnosti.

Plastika, materijal budućnosti!?Plastična kućaSredina prošlog stoljeća donijela je početak masovne uporabe potpuno novog, nevjerojatno svestranog materijala – plastike. Plastika je u kućanstva ušla na velika vrata, koristila se za sve i svašta, od izolacije i posuđa sve do cijelih komada zidova ili krova te za kućišta raznih uređaja. Znanstvenici i dizajneri prognozirali su veliku budućnost za plastiku, a njihova su se predviđanja dobrim dijelom i ispunila. Kako bi se prezentirala moć plastike sagrađane ja i cijela kuća uz upotrebu plastike gdje god se moglo, a plastična je bila i posteljina. Plastika se uvukla i u proizvodnju automobila pa je tako je 1957. proizveden automobil koji je umjesto limarije imao "plastikariju“, a radi se o legendarnom Trabantu. Osvrnite se oko sebe, sigurno na dohvat ruke u ovom trenutku imate na desetke stvari od plastike, krenuvši od miša i tipkovnice.

Automoatizirano, robotizirano, elektrificiranoKuhinja budućnostiS obzirom da su sredinom prošlog stoljeća radna mjesta žena uglavnom bile kuhinje obiteljskih kuća, upravo kuhinjama je posvećena velika pažnja kod predviđanja njihovog izgleda u budućnosti. Tako je svaka ladica ili pretinac bila elektrificirana, aparati poput miksera sami bi se pospremali u elemente koji bi se otvarali na struju. Bušene kartice s receptima bile bi dovoljne da kuhinja sama skuha ručak i pospremi nered, a sve to kako bi domaćicama ostalo više slobodnog vremena za druge obiteljske zadatke. Današnja realnost znatno je drugačija. Obroci ne nastaju sami od sebe, nered valja pospremiti, a hladnjaci se ne izvlače iz zidova.

Modne projekcije – potpuni promašaj
moda budućnostiI modni dizajneri uvijek su bili inspirirani pitanjem što će donijeti budućnost, a mnogi su bili dovoljno hrabri (ili ludi) da javnosti predstave kolekciju jesen/zima za iduće stoljeće. Gledajući danas kreacije koje je netko dizajnirao prije 50-ak godina upravo za nas potpuno je jasno kako je nekadašnja vizija budućnosti odlepršala u krivom smjeru. Dok su nastajale sulude plastično-aluminijske kreacije teško je bilo predvidjeti da će i 2008. godine ljudi nositi jeans hlače i obične majice kratkih rukava.
Janko
11.11.2008. u 17:00 • 5 KomentaraPrint#

">Periskop za Kindle

nedjelja, 09.11.2008.
periskop za kindleIz dana u dan tržište se preplavljuje novim raznovrsnim gadgetima, ali s vremena na vrijeme pojavi se neki koji postane toliko popularan da za sobom povuče cijelu jednu granu industrije koja će proizvoditi dodatke i napravice za taj proizvod. Tako je bilo s iPodom koji je samo jedan od Mp3 playera, ali je pokrenuo lavinu proizvoda namijenjenih upravo sebi, slična je situacija s iPhoneom, a sudeći prema ponudi najsvježije gadget robe, to se ponavlja i s Amazon Kindleom.
amazon kindleAko netko slučajno još nije upoznat s tim tko ili što je Kindle, samo par krajnje subjektivnih riječi o njemu (jer, naime, autoru ovog članka se sama zamisao Kindlea nikako ne sviđa pa ne može ostati objektivan). Amazon Kindle je jedna sasvim blesava naprava koja vam omogućava da ni knjige više ne čitate na papiru. Dakle strojčić koji ima ekran, nekoliko tipki i memoriju, u njega nakrcate gomilu e-knjiga i čitate do mile volje gdje god se našli. Ideja je jednostavna, ako već dobar dio dana provedete pred nekom vrstom ekrana i želite se opustiti uz knjigu, sada više ne morate odmarati oči čitajući pisanu riječ na papiru, već i svoje knjige prebacite na ekran i ponovno provedete nekoliko sati pred njim, jednostavno ne može bolje (naime, postoje neki podatci o tome kako Kindle ima jako dobar ekran koji ne umara oči, ali autor to ponovno odbija prihvatiti, bar dok se sam u to sam ne uvjeri).

periskop za kindle
No, da se vratimo sada na temu. Jedna od najnovijih spravica koje su se pojavile na tržištu, a namijenjene su tome da opremite svoj Kindle, je svjetlo za njega, koje dolazi iz firme Periscope, a nosi (vrlo maštovit) naziv Periscope for Kindle. Dakle, ako već čitate riječi na ekranu, ovo svjetlo vam omogućuje da taj ekran dodatno osvijetlite. Iako ekrani uglavnom imaju svoje osvjetljenje, ova naprava će bacati snop svjetlosti direktno u vaš ekran i stvarno sumnjamo da će vam ikako pomoći (osim ako ne želite da vam osvijetli tipke, ali to se opet može puno sretnije riješiti s nekim diskretnim osvjetljenjem ispod tipki). Ova spravica kao izvor struje koristi tri AA baterije s kojima tvrde da može izgurati 40 sati rada. No, sve u svemu, ekipa iz Periscopea je napravila proizvod, upravo ga pokušavaju izreklamirati kao nešto gotovo neophodno i prodati ga naivnom puku po bezobrazno visokoj cijeni od 50 dolara. Pa ako ste kojim slučajem već odlučili odvojiti 400 dolara za Kindle, onda ste vrlo vjerojatno kao stvoreni za to da iskeširate još 50 kako biste ubuduće mogli čitati knjige na ekranu u kojeg udara svjetlost.
GG
09.11.2008. u 09:11 • 5 KomentaraPrint#
Smart lockSvi vlasnici bicikala znaju koliki je rizik ostavljati svog voznog ljubimca na otvorenom. Drske kradljivce često neće spriječiti ni debeli lanci da otuđe bicikl ili barem sjedalo ili kotač. Očito je slična iskustva imao Mike Lambourn koji je osmislio “pametnu bravu” - neugodno iznenađenje za svakog kradljivca bicikala.
Smart lockPametna brava štiti bicikl na jednak način kao i ostali lanci i lokoti, ali u sebi skriva “malo” iznenađenje. Naime, riječ je o cijevi ispunjenoj kompresiranim zrakom i tekućinom, koji eksplodiraju ukoliko netko cijev prereže. Lopov u tom trenutku biva prekriven bojom i onom nevidljivom tekućinom koju koriste forenzičari (tzv. Smartwater), a na isti će način biti označeni njegov alat kojim pokušava obiti bravu, bicikl, mjesto zločina... Sličan se prinicip upotrebljava u pojedinim trgovinama odjećom – ukoliko kradljivac pokuša skinuti zaštitu s odjeće, boja će sve otkriti.

Osim maštovite zaštite, “pametna” brava ojačana je čelikom. Lako se koristi, a vlasnik bicikla njom može zaključati oba kotača istovremeno. Boja koja prekrije bicikl i lopova nakon krađe može se oprati, ali ne i Smartwater, što svakako može pomoći u pronalasku kradljivca uz pomoć ultraljubičastog svjetla.



MiB
06.11.2008. u 16:42 • 3 KomentaraPrint#