Stjepan Šuman

23.05.2016., ponedjeljak

Sok od bazge

Milijun različitih recepata
uberi 23 cvijeta, nikako 24!
Drži 24 sata
prokuvaj, ne prokuvaj
gluposti....
kao da rade neke vradžbine a ne sirup

Što je važno za sirup?
Pasterizirati da pobije sve bakterije i viruse u sirovini,
ujednačiti oluse kiseline i sladora,
konzervirati (najbolje prirodno, bez konzervansa).
Kako se može prirodno konzervirati?
Prvo pobiti bakterije, a dalje koncentrirati šećere toliko da se onemoguće štetni procesi.

Da sad i ja ne filozofiram, sve ostalo od navedenog je nepotrebno...

Važnost sirovine:

Cvijet bazge mora biti procvjetao a ne u pupovima. Isto tako cvijet ne smije biti star i bez peluda.


Ubrati cvijeće bazge. Najbolje da nije bilo 3-4 dana kiše prije branja, tako da ima peluda, isto vrijedi i za vjetar.
Brati tako da se prelomi vrh stapke gdje počinje grananje u cvijet. Prelomiti tako da se ne zatrese cvijet da ne ode pelud s njega. Ovo je ipak peludni sirup.

Cvjetove ne držati dulje od pola sata u nekom najlonu jer se upali, užegne. Najbolje kartonska kutija, ili vrećica od papira.

Cvijeće pokisati u hladnu pitku vodu (iz pipe).
Ne mora stajati 24 sata, važno da se pelud nakisa i sapere. Učinak će biti dobar i da se cvijeće samo opere. Ako predugo stoji u vodi i pogotovo ako je voda topla, onda dolazi do fermentacije i procesa razgradnje.

E, sad ono najvažnije,
Ako smo ubrali jednu standardnu veliku vrećicu punu cvijetova bazge, onda na to nalijemo vode ...recimo 7-8 litara.
Može i 5-6. Vode treba biti dovoljno da se opere pelud sa cvijeta ali ne previše jer što manje vode to bolji i aromatičniji sirup!

Što manje vode!

Voda (saprani pelud) 5-7 litara.
šećer 6kg
limunske kiseline vrećica od 200g

Vodu od saprenog peluda procijediti kroz kuhinjsku krpu u lonac i grijati dok se ne počme pušiti. Uopće ne mora provriti jer je pasterizacija grijanje na >60°C i preko 2 minute, i to pobije 99.9% svih mikroorganizama.
Daljnje zagrijavanje je nepotrebno jer trošite i vrijeme i energiju i uništavaju se vitamini iz peluda.

Disclaimer: Zagooglajte i provjerite ove podatke o pasterizaciji i uvjerite se u točnost uputa jer ja za bilo koje posljedice ne odgovaram. Ha ha

E, sad kad se taj procijeđeni "sok" ugrije, ugasite grijanje i samo ubacite kiselinu i šećer i promiješajte dok se sve ne otopi. Par minuta...

Uspite u prethodno zagrijane staklene boce u pećnici, i pasterizirani sirup od bazge je gotov. Umjesto boca mogu i tegle.
Ako nemate staklene boce, onda kad se potpuno ohladi u plastične boce ali onda u led jer, ne znam iz kojeg razloga ali staklo bolje drži od plastike, valjda na mikrorazini plastika ima pore a staklo nema, štajaznam.

Sva ostala pametovanja su seoske i bapske tradicije bez ikakve opravdane osnove.







Ponavljam:

što više cvjetova na što manje vode. Cvjetove dobro oprati od peluda u vodi i tu istu vodu procijediti u lonac. Taj sok zagrijati do pušenja (ne vrenja), dovoljno je da se ne može umočiti prst. Isključiti grijanje, usuti 6kg šećera i 200g limunske kiseline.

Usuti vrelo u pećnicom zagrijane boce (da ne puknu) ili potpuno ohladiti u loncu te usuti u plastične boce i zalediti. Staklene ne treba lediti.




Oznake: sok od bazge


- 15:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2016 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se