Stjepan Šuman

23.05.2016., ponedjeljak

Sok od bazge

Milijun različitih recepata
uberi 23 cvijeta, nikako 24!
Drži 24 sata
prokuvaj, ne prokuvaj
gluposti....
kao da rade neke vradžbine a ne sirup

Što je važno za sirup?
Pasterizirati da pobije sve bakterije i viruse u sirovini,
ujednačiti oluse kiseline i sladora,
konzervirati (najbolje prirodno, bez konzervansa).
Kako se može prirodno konzervirati?
Prvo pobiti bakterije, a dalje koncentrirati šećere toliko da se onemoguće štetni procesi.

Da sad i ja ne filozofiram, sve ostalo od navedenog je nepotrebno...

Važnost sirovine:

Cvijet bazge mora biti procvjetao a ne u pupovima. Isto tako cvijet ne smije biti star i bez peluda.


Ubrati cvijeće bazge. Najbolje da nije bilo 3-4 dana kiše prije branja, tako da ima peluda, isto vrijedi i za vjetar.
Brati tako da se prelomi vrh stapke gdje počinje grananje u cvijet. Prelomiti tako da se ne zatrese cvijet da ne ode pelud s njega. Ovo je ipak peludni sirup.

Cvjetove ne držati dulje od pola sata u nekom najlonu jer se upali, užegne. Najbolje kartonska kutija, ili vrećica od papira.

Cvijeće pokisati u hladnu pitku vodu (iz pipe).
Ne mora stajati 24 sata, važno da se pelud nakisa i sapere. Učinak će biti dobar i da se cvijeće samo opere. Ako predugo stoji u vodi i pogotovo ako je voda topla, onda dolazi do fermentacije i procesa razgradnje.

E, sad ono najvažnije,
Ako smo ubrali jednu standardnu veliku vrećicu punu cvijetova bazge, onda na to nalijemo vode ...recimo 7-8 litara.
Može i 5-6. Vode treba biti dovoljno da se opere pelud sa cvijeta ali ne previše jer što manje vode to bolji i aromatičniji sirup!

Što manje vode!

Voda (saprani pelud) 5-7 litara.
šećer 6kg
limunske kiseline vrećica od 200g

Vodu od saprenog peluda procijediti kroz kuhinjsku krpu u lonac i grijati dok se ne počme pušiti. Uopće ne mora provriti jer je pasterizacija grijanje na >60°C i preko 2 minute, i to pobije 99.9% svih mikroorganizama.
Daljnje zagrijavanje je nepotrebno jer trošite i vrijeme i energiju i uništavaju se vitamini iz peluda.

Disclaimer: Zagooglajte i provjerite ove podatke o pasterizaciji i uvjerite se u točnost uputa jer ja za bilo koje posljedice ne odgovaram. Ha ha

E, sad kad se taj procijeđeni "sok" ugrije, ugasite grijanje i samo ubacite kiselinu i šećer i promiješajte dok se sve ne otopi. Par minuta...

Uspite u prethodno zagrijane staklene boce u pećnici, i pasterizirani sirup od bazge je gotov. Umjesto boca mogu i tegle.
Ako nemate staklene boce, onda kad se potpuno ohladi u plastične boce ali onda u led jer, ne znam iz kojeg razloga ali staklo bolje drži od plastike, valjda na mikrorazini plastika ima pore a staklo nema, štajaznam.

Sva ostala pametovanja su seoske i bapske tradicije bez ikakve opravdane osnove.







Ponavljam:

što više cvjetova na što manje vode. Cvjetove dobro oprati od peluda u vodi i tu istu vodu procijediti u lonac. Taj sok zagrijati do pušenja (ne vrenja), dovoljno je da se ne može umočiti prst. Isključiti grijanje, usuti 6kg šećera i 200g limunske kiseline.

Usuti vrelo u pećnicom zagrijane boce (da ne puknu) ili potpuno ohladiti u loncu te usuti u plastične boce i zalediti. Staklene ne treba lediti.




Oznake: sok od bazge


- 15:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2016 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2017 (3)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (2)
Prosinac 2016 (4)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (9)
Srpanj 2016 (10)
Lipanj 2016 (4)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (1)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (6)
Prosinac 2015 (10)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (7)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (2)
Prosinac 2014 (7)
Studeni 2014 (3)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (2)
Studeni 2013 (5)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (4)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (9)
Svibanj 2013 (8)
Siječanj 2013 (10)
Prosinac 2012 (9)
Srpanj 2012 (2)
Lipanj 2012 (1)
Travanj 2012 (3)
Ožujak 2012 (4)
Veljača 2012 (6)
Siječanj 2012 (12)
Prosinac 2011 (22)
Studeni 2011 (7)
Listopad 2008 (1)
Travanj 2007 (3)
Ožujak 2007 (3)





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se