Stjepan Šuman

06.07.2013., subota

Recept za kruh (domaći, integralni)

copy/paste mog recepta obiteljskim prijateljima

-500 g (jedno cijelo pakiranje) GRAHAM brašna, Podravkinog
-pola kocke svježeg kvasca ili jedna kesica instant kvasca
-sol
-šećer
-ulje (sojino)
-sjemenke (kim, sezam, suncokret)


Ovako:
Dakle, u neku posudetinu, veliku teću ili slično...usuti suho brašno.
Na graham brašno možeš dodati i 50ak g bijelog glatkog da bolje poveže. Ustvari, najbolje ti je imati već načeto glatko brašno koje inače koristiš za koleče, palačinke i slično pa ću ti pbjesniti zašto...
Ovo graham brašno ti ne smije biti staro, jer se dijelovi ljuske sjemenke, (sadrže ulje) užegnu, brašno je lako kvarljivo pa prirazi u ztgovini da rok trajanja nije neki skoriji datum...
Dakle, imaš već načeto glatko doma, ono ti može dugo trajati (sastoji se samo od ugljikohidrata, bez ulja i minerala iz kore sjemenke). To glatko koristiš samo za korekciju tijesta a glavna baza ti je GRAHAM, od cjelog zrna.
Inače tipovi brašna ti govore koliko mg minerala imaš po kg, tako ti je tip 400 jako oljušteno, tip 500 manje, 1100 (crno), još manje oljušteno, ali ipak dosta oljušteno, i GRAHAM je jedini od cjelovitog zrna- najbolji je i inajkvalitetniji zbog mnošva vlakana i minerala i vitamina.

Kad si usula brašno onda uspeš cca 1 jušnu žlicu soli. Poravnaj je. Ovo ti govorim otprilike jer ja solim "ofrlje". Uglavnom kad zamijesiš probaj prije pečenja, i dosoljavaj ako je neslano. Ako presoliš da se i to sredit, dodaš brašna i vode....o tom-po tom.

Dakle u teći je brašno, sol, ubaci jušnu žlicu kima, pa isto tako suncokretovih sjemenki, i onda isto sezama. To je isto sve otpilike.

Sad dodaš ili suhi kvasac (instant + jušna žlica šećera)) ili onaj drugi koji si već trebala pripremiti ovako:

U 1dl tople (cca40°C) vode ubaciš 1 jušnu žlicu šećera i pola kocke kvasca i dobro razmutiš i ostaviš 10-30 minuta (neće pkodit ni više) da se kvasac aktivira, uspjeni se.

Uglavnom krećeš sa zamješavanjem kruva.
Suhi sastojci u teći već trebaju dobro bit izmješani u "suho" da se ne patiš kad je mokro. U izmiješano dodaš samo 1/2 L vode ako si ubacila instant kvasac.

AKO KORISTIŠ SVJEŽI KVASAC, aktiviranu smjesu pomješaš sa 1/2 L vode i onda umješaš.

Fora je da sad tako mokro tijesto ne mutiš predugo jer se nešto previše izlijepi na mikrorazini, nego umutiš samo da bude ravnomjerno mokro.

Konzistencija mokrine koju trebaš postići je nešto kao mokra betonsko-cementna smjesa. Dakle nema suhih grudvi i smjesa praktički teče kad se posuda nagne. Ali ne smije biti premokro jer onda balončići CO2 iz kvasca ne dižu tijesto nego izlaze van. Dakle, sama ćeš skužit koliko mokro mora bit, a ako uliješ previše vode, ubaciš malo glatkog brašna iz pričuve i to je to.

Ostaviš sve 1/2 do 1 h da se diže. Nakon toga premijesiš sve (inače miješaš drvenom kašikom), da se tijesto prozrači, izađu svi baloni CO2 i uđe svježiji zrak za bolje naredno dizanje kvasca...
Dakle, premiješano (1/2minute) ubaciš u minimalno nauljenu i pobrašnjenu posudu i ostaviš da se diže koliko treba...to ćeš vidit.
Može bit pola sata a može i do 2 sata. Uglavnom ima svoj optimum, nakon kojeg se počinje ispuhivati, skontat ćeš sama po greškama...

Pećnica se ugrije na 225°C, LAGANO se ubaci dignuto tijesto (lagano da se ne trese jer se ispuhnu balončići).
Na 225 se peče 10 minuta, onda se smanji na 170°C i peče se još dodatnih 35-40 minuta.
Ovisno o sadržaju vode i debljini tepsije, ovo pečenje na 170 ako je jako morko tijesto, može ići i do 45 minuta, ali ne više.
Kad izgasiš pećnicu,ostavi je neotvorenu još 5-10 minuta.

Izvadi tepsiju sa kruvom i prekrij je sa slabo vlažnom krpom i ostavi da se ladi.

Kad se oladi odreži za jedan dan što će se izist a ostalo nareži pojedinačno za svaki dan i spremi u led, sve u jednoj kesi, vadi i odmrzavaj mikrovalnom.
;-)


------------------------------

zaboravio reć za ulje
kad zamijesiš vodu u tijesto i bude spremno za ostavit da se diže, e tada ubaciš 1dl ulja. Možeš i do 2dl, neće škodit, ovisi jel želiš sočniji kruv.
Snažne muške ruke neka sve to promiješaju drvenom kašikom. Ulje ne mora ući u samo središte kugle tijesta, dapače, ja mislim da je dobro da ostane u vanjskom sloju da se manje suši poslije

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ispravka posljednjeg posta (Family service)

Nakon što je supruga pročitala post ispravila me u sljedećem:

1. Na prvom pregledu kod ginekologa se dobije poklon paket (knjiga o trudnoći i prvim danima dojeništva, krema za bebu i Donat Mg). Potpisala je da je paket preuzela, dok ničim nije dobila na znanje da je potpisala nekakvu pristupnicu.

2. Oni su zvali za slikanje i rekli da je besplatno. Supruga je pitala kako to da je besplatno, oni su rekli da je to sad nova kampanja (valjda misle reći da šire tržište pa da im je to ulog). Za slike su rekli da je fotografiranje besplatno (i fotografije, a koliko, to nisu rekli iako se pitalo), a za dio koji se plaća rekli su da je bez obaveze i da su to neki njihovi "PROIZVODI".
Sad mala opaska: I fotografija je tehnički gledano "proizvod" ali su se manipulativno izrazili kako bi vas doveli u ćošak za plaćanje, dok vi pod "proizvode" u svojoj glavi automatski svrstate prazne albume, fotoaparate ili slično.

3. Ostavili su dojam da su profesionalni fotografi, te da se za par obiteljskih fotografija plaća neka normalna cijena tipa 50kn 5 slika (a ne 38/1).

Dakle ovdje se točno vidi da su na prevaru dobili telefonski broj, da su lagali da su profesionalci, te su slagali o svojoj "BESPLATNOSTI" višestrukim manipulacijama.
Poznavajući mentalitet građana, dao bi se kladiti da smo možda jedini koji im nismo dali ni jednu kunu, jer iako nisu fotografi, profesionalni su prevaratni i bezobraznici.


- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.07.2013., četvrtak

Family service (fotografiranje bebe)

Po rođenju djece ne znam sad gdje smo točno pokupili neki paket, brošuru, pretplatu, štoli već, supruga je potpisala. Mislim da je to bilo kod naše kvartosvske pedijatrice.
Servis se zove Family service.

U paketu je bilo nekakvo bespltno slikanje obitelji. Tako su ga reklamirali.
Kako ništa u kapitalizmu nije besplatno, onda smo samo cekali da vidimo sta je ispod reklame.

Zovu jedan dan na telefon i žele ugovorit termin, kod nas doma. Pretpostavili smo da će doći jedan fotograf(kinja), mi cemo se prethodno okupat, obrijat, i što sve ne, obuć u neku urednu robu, sredit pozadinu i tako to...

I eto njih, jedan dan, zovu na telefon mogu li doć sutra. Može, ajde, iako ne volim ta slikavanja, a pogotovo jer smo friški još iz roditlišta i prepun nam je rasporad hranjenje, podrigivanja, presvlačenja i u krug....

Zvone na portafon. Da, ZVONE, jer smo ocekivali 1 osobu ali njih smo prebrojali troje (3). Na nas četvero to je prava gužva. I to su uspjeli pozvoniti preko, selotpom zaštićenog električnog zvona na kojem piše: "KUCAJ!"

Njih troje, žena i ja uznojni od brzinskog kupanja, presvlačenja i sređivanja , gužvamo se i gledamo ŠTA SAD!
Mlada fotografkinja rasklapa opremu, stara ...ne znam što je, recimo da i ona slikava, ona posreduje među nama kao nekakav PR, da se sve ne raspadne, a neki mladi Francuzić, navodno šef svega toga je došao kao da nadgleda što se radi.

Da skratim priču, mlada je blicala po nama i bebama bez da je pitala smije li to, a na moj prigovor se pravdala da je blic okrenut u strop. To što su djeca non stop plakala i u pauzama imala iskolačene oči, to je nije brinulo.

U svemu tome mladi Francuzić, očito tu da ostavi umjetnički dojam sa svojom nacionalnošću i lošim engleskim, uzima stvar u svoje ruke. Bez da nas je išta pitao krenuo je posjedati djecu među jastuke, a djeca su imala 3 mjeseca (ne smiju sjediti do 6. mjeseca!).

Tad sam ja uzeo stvar u svoje ruke i kulturno ih izbacio van u 2 stupnja. Prvi je bio da sam ja uzeo jedno dijete, a žena drugo, pa kad su još jednom opalili blic rekao sam im da više nema slikanja (bebe isprepadane).
Kad su vidjeli da u nas nema više šta za radit (osim za oprat suđe), onda su se kulturno pokupili. Ja sam im psovao sve po spisku, sebi u bradu, nakon šta su otišli.

Zvone nakon par mjeseci da donesu slike. Mislim se, sve besplatno? Nije još do sad bilo govora o ikakvom plaćanju.

Dolaze dvije starije, jedna od prije. Pokazuju slike i album, te na naš upit o cijenama govore da je JEDNA slika besplatna a ostale su 38 kn po komadu. Album košta 500 kn ako se ne varam (ili 400, whatever).

Pitaju dalje, da li je sve bilo u redu. Ja, ko pravi šupak, a radio sam nešto svoje sa strane, pakovao neki paket, kažem ja da M-ha, kako, OK.
Kaže žena (moja supruga): nije OK, isprepadali ste nam djecu bez razloga i sjedali ste ih a ne smiju sjedati.
Onda sam se je odriješio:
"Da, nije smjelo bit sjedanja, sjedali ste djecu, nije smjelo bit blicanja, blicali ste-BEZ PITANJA. Pogledajte ove slike! Kako vas nije sramota ovo prodavati, pa ovo ne bi htio ni besplatno sve uzeti."

"Pa zar je tako loše? Ne bi htjeli ni ovu jednu besplatnu?"

"Što se mene tiče NE. Supruga vas je zvala, pa nek ona i odluči, što se neme tiče ne trebam ni ove slike koje se plaćaju niti jednu besplatnu. Pa ja kao poptuni amater znam o fotografiji puno više od vas. Kakva vam je kompozicija svih redom slika? Je li ovdje uopće ima kompozicije? Ajmo redom. Gdje je meni ovdje glava? Skroz u ćošku slike? Trebalo je slikati sitniji plan pa poslije rezati. Gdje mi je ovdje rame? Nema ga. Kakav vam je ovo kontrast na ovoj slici (crno bijela)? Izgleda kao da je stala u Dalmaciji na kamenu, na suncu 3 mjeseca. Da vidimo album, kakva je ovo slika (2D imitacija uvijene slike 3D)? Šta sam ja ovdje? Jajoglavi? Kakva su mi djeca na ovim slikama? Plaču. Oči iskolačene od straha. Meni ovo nije draga uspomena. I onda ovo idete naplatit 38 kn po komadu? Gospodo, ja sam nezaposlen pa znam dobro kako je doći do 38 kn. Vi se ko Jehovini svjedoci naguzite na prevaru u nečiji stan (i još gore od Jehovinih svjedoka), naslikavate i maltretirate ljude i onda za nikakvu kvalitetu pokušavate oderat ljude. Zašto? Zato jer bi ljudima kao trebalo bit neugodno jer ste se nacrtali kod njih, slikali, i sve na gotovo, pa onda im je lakše platit nego bit neugodan? E pa nemože to tako..."

"Gospodine, ovo je naš rizik poslovanja..."

"Koji rizik? A jesam li ja riskirao? Jesam li ja, u razdoblju kad nemam vremena spavat i jest, riskirao ulažući svoje vrijeme u vaš posao?"

Nakon toga su se lijepo zahvalile i otišle, mi smo se lijepo pozdravili sa njima i više nismo osjećali gorčinu jer sve što smo imali reći u vezi njih rekli smo njima.
Čemu onda ovaj post?
Da pokažemo kako nikad nije kasno postati ASERTIVAN, odnosno iskren prema sebi i drugima, te biti otvoren i direktna, pa nema veze što se sipa žuč okolo, i što smo neugodno. Bolje za zdravljeda se žuč sipa okolo nego po utrobi.

Samo još da dodam da je uz stol na kojem su razgrtale svoje remek djelo od slika bila prislonjena vjerna metalno/drvena replika ruske jurišne puške AK-74. Ostala mi odložena nakon vikend sporta (airsoft). To smo suprga i ja skontali tek poslije i onda samo se naslađivali njihovom možebitnom strahu i mogućim komentarima nakon što su napustili naš stan. He he...
- 21:01 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Razgovori sa građanima: poduzetnik (65 god.)

Naš poduzetnik nema veze sa poduzetnicom.

Došao je u stan sa "Faljen Isus i Marija".
Koliko je prosječni Hrvat uopće iskreni katolik (mada ih se 80% deklariralo kao katolici...), bacimo se u to pitanje!

"Koliko ode ima kvadrata? Dvajes'?"-"Ne, 35.5 metara kvadratnih", kaže moja supruga čisto informativno pokušavajući pokopati provokaciju. On se svojim dolaskom u Zagreb, a bilo ih je devetoro (9), smjestio u 65 kvadrata. Dakle, oni su imali 65/9= 7.2 kvadrata po osobi, dok mi imamo 8.8 kvadrata po osobi. S tim da je pola našeg osoblja mlađe od 1g (zahtjevi za prostorom minimalni). S tim da živimo u maksimalno funkcionalnom stanu . I imamo auto, oni ga nisu imali (a kao da je sve to skupa uopće imalo važno, op.a.).
Interpretacija:
1: mjeri nečiji život kvadratima,
2: to radi licemjerno (jer je živio u manje od svoje "mjere"),
3: sve je u svrhu pripreme terena za Sotonsko rešetanje...

"Znaš....radio je i u mene jedan čistunac...na kraju je umro". Napomena: ovome nije prethodio nikakav razgovor o mom životu.
Interpretacija:
1: etiketira me
2: pokušava mi podmetnuti sublimiranu poruku: da nisi "čistunac" -živio bi u više kvadrata!

Dok sam se ja pravio glup, on je nastavljao sa "uzaludnosti ispravljanja krivih Drina" i svim sličnim što uobičajeno Sotonim sluga koristi kako bi obeshrabrio i skrenuo sa puta nekog tko ide Božjim putem.

Na kraju njegovog etiketiranja (nisam trebao čekati kraj) za kojeg nema nikakvo pravo, rekao sam: "Znaš, nitko tu nije čistunac, niti ispravlja krive Drine, nego je čovjek živio po savjesti a to kako je prošao , zar Isus nije rekao da tko ga bude slijedio da će i njega svijet mrziti jednako, čeka ga ista sudbina... ...Osim Isusa, i naš jedan velikan je na tu temu rekao: Navik živi ki zgine pošteno (Petar Zrinski) , zar ne?"
"Da, tako je", kaže poduzetnik.

Bilo je još 2 sata njegovog traženja rupe u mom duhovnom plaštu. Ja sam samo odgovarao citatima iz Biblije i molio sam Boga da mi prosvijetli pamet jer sam od početka znao da je ovo preko mog razgovora okršaj Boga i Sotone .

Na kraju dvosatnog duela, u kojem sam (možda nažalost, jer On to nije zaslužio hehe) bio fin, kulturan i biblijski obrazovan...na kraju je, vjerojatno nastojeći osobno posvjedočiti o smrtonosnosti "poštenja" rekao ovo: "kad sam ja imao problema sa srcem, moj sin X (inače visokopozicionirana "katolička" osoba) je otišao do Y (inače visokopozicionirana javna osoba)...", pa mu je Y rekao da ga operirao doktor Z i da ode kod njega dogovorit operaciju i da kaže da ga je on poslao.
I tako, da se on operirao, 5 premosnica, ovo i ono....i kako sad nema nikakvih problema...

Što sam ja mogao na to reći? Samo, da je Isus rekao: "Tko spasi svoj život izgubit će ga, a tko ga izgubi zbog radi mene, spasit će ga"...
Dobio sam salve laskanja o znanju Biblije... njih doživljavam isto dijelom simfonije koja me trebala maknuti sa ispravnog puta.

Kao čista priča o zdravlju/bolesti, ovo je dobro, ali da li je ovo čista priča? Duhovna interpretacija ovoga je: čista krađa. Krađa zdravlja, isto kao i krađa radnih mjesta opisanih u mnoštvu postova (uključujući i prethodni post). Pacijent "rodijak" (prekovezaš) se laktaši preko nekoliko drugih . Pokvareni doktor će prekoredašu posvetiti pažnju koju inače posvećuje na nekoliko drugih ljudi zajedno. I to bez obzira na hitnost i na to tko je prvi došao.

Na kraju je upozorio (gledano iz perspektive sukoba Boga i Sotone: prijetio): "Čuvaj zdravlje". Na to sam rekao: "Sad sam zdraviji nego prije. "Postao si ravnodušan?" (primjetite li Sotonu kako govori?, op.a).
"Ne, otkada sam otvoren i iskren, ništa me iznutra ne grize."

Još ću dodati kako lijepo u Bibliji piše: "Proklet čovijek koji se uzda u čovjeka". Svi smo mi grešni i nemamo što očekivati previše od ljudske rase, ali pitanje je zar baš toliko moramo biti sebični i iskvareni? Da li se moramo u prsa busati da smo veliki Hrvati, katolici, a upravljač vozila koje se zove država (društvo, zajednica) uporno skretati prema znakovima "U-SE, NA-SE, PODA-SE", te tako voziti ostatak društva u propast, a sebi i drugima pokušavati mozak isprati kako smo pošteni katolici? Puno je onih koji gledaju samo sebe, a ispod njihovog "katoličanstva" je zapravo krađa od društva (radna mjesta, poslovi, usluge doktora) te sustavno potkopavanje društva (kvarenje doktora, kolega, sustava...).

Veze ovakvi sugovornici iz opisanog razgovora nemaju sa ni sa kršćanstvom niti sa Bogom. Jedino na ovaj način:

„Onomu tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.“
- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio