Stjepan Šuman

06.07.2013., subota

Recept za kruh (domaći, integralni)

copy/paste mog recepta obiteljskim prijateljima

-500 g (jedno cijelo pakiranje) GRAHAM brašna, Podravkinog
-pola kocke svježeg kvasca ili jedna kesica instant kvasca
-sol
-šećer
-ulje (sojino)
-sjemenke (kim, sezam, suncokret)


Ovako:
Dakle, u neku posudetinu, veliku teću ili slično...usuti suho brašno.
Na graham brašno možeš dodati i 50ak g bijelog glatkog da bolje poveže. Ustvari, najbolje ti je imati već načeto glatko brašno koje inače koristiš za koleče, palačinke i slično pa ću ti pbjesniti zašto...
Ovo graham brašno ti ne smije biti staro, jer se dijelovi ljuske sjemenke, (sadrže ulje) užegnu, brašno je lako kvarljivo pa prirazi u ztgovini da rok trajanja nije neki skoriji datum...
Dakle, imaš već načeto glatko doma, ono ti može dugo trajati (sastoji se samo od ugljikohidrata, bez ulja i minerala iz kore sjemenke). To glatko koristiš samo za korekciju tijesta a glavna baza ti je GRAHAM, od cjelog zrna.
Inače tipovi brašna ti govore koliko mg minerala imaš po kg, tako ti je tip 400 jako oljušteno, tip 500 manje, 1100 (crno), još manje oljušteno, ali ipak dosta oljušteno, i GRAHAM je jedini od cjelovitog zrna- najbolji je i inajkvalitetniji zbog mnošva vlakana i minerala i vitamina.

Kad si usula brašno onda uspeš cca 1 jušnu žlicu soli. Poravnaj je. Ovo ti govorim otprilike jer ja solim "ofrlje". Uglavnom kad zamijesiš probaj prije pečenja, i dosoljavaj ako je neslano. Ako presoliš da se i to sredit, dodaš brašna i vode....o tom-po tom.

Dakle u teći je brašno, sol, ubaci jušnu žlicu kima, pa isto tako suncokretovih sjemenki, i onda isto sezama. To je isto sve otpilike.

Sad dodaš ili suhi kvasac (instant + jušna žlica šećera)) ili onaj drugi koji si već trebala pripremiti ovako:

U 1dl tople (cca40°C) vode ubaciš 1 jušnu žlicu šećera i pola kocke kvasca i dobro razmutiš i ostaviš 10-30 minuta (neće pkodit ni više) da se kvasac aktivira, uspjeni se.

Uglavnom krećeš sa zamješavanjem kruva.
Suhi sastojci u teći već trebaju dobro bit izmješani u "suho" da se ne patiš kad je mokro. U izmiješano dodaš samo 1/2 L vode ako si ubacila instant kvasac.

AKO KORISTIŠ SVJEŽI KVASAC, aktiviranu smjesu pomješaš sa 1/2 L vode i onda umješaš.

Fora je da sad tako mokro tijesto ne mutiš predugo jer se nešto previše izlijepi na mikrorazini, nego umutiš samo da bude ravnomjerno mokro.

Konzistencija mokrine koju trebaš postići je nešto kao mokra betonsko-cementna smjesa. Dakle nema suhih grudvi i smjesa praktički teče kad se posuda nagne. Ali ne smije biti premokro jer onda balončići CO2 iz kvasca ne dižu tijesto nego izlaze van. Dakle, sama ćeš skužit koliko mokro mora bit, a ako uliješ previše vode, ubaciš malo glatkog brašna iz pričuve i to je to.

Ostaviš sve 1/2 do 1 h da se diže. Nakon toga premijesiš sve (inače miješaš drvenom kašikom), da se tijesto prozrači, izađu svi baloni CO2 i uđe svježiji zrak za bolje naredno dizanje kvasca...
Dakle, premiješano (1/2minute) ubaciš u minimalno nauljenu i pobrašnjenu posudu i ostaviš da se diže koliko treba...to ćeš vidit.
Može bit pola sata a može i do 2 sata. Uglavnom ima svoj optimum, nakon kojeg se počinje ispuhivati, skontat ćeš sama po greškama...

Pećnica se ugrije na 225°C, LAGANO se ubaci dignuto tijesto (lagano da se ne trese jer se ispuhnu balončići).
Na 225 se peče 10 minuta, onda se smanji na 170°C i peče se još dodatnih 35-40 minuta.
Ovisno o sadržaju vode i debljini tepsije, ovo pečenje na 170 ako je jako morko tijesto, može ići i do 45 minuta, ali ne više.
Kad izgasiš pećnicu,ostavi je neotvorenu još 5-10 minuta.

Izvadi tepsiju sa kruvom i prekrij je sa slabo vlažnom krpom i ostavi da se ladi.

Kad se oladi odreži za jedan dan što će se izist a ostalo nareži pojedinačno za svaki dan i spremi u led, sve u jednoj kesi, vadi i odmrzavaj mikrovalnom.
;-)


------------------------------

zaboravio reć za ulje
kad zamijesiš vodu u tijesto i bude spremno za ostavit da se diže, e tada ubaciš 1dl ulja. Možeš i do 2dl, neće škodit, ovisi jel želiš sočniji kruv.
Snažne muške ruke neka sve to promiješaju drvenom kašikom. Ulje ne mora ući u samo središte kugle tijesta, dapače, ja mislim da je dobro da ostane u vanjskom sloju da se manje suši poslije

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio