Rajčice, jeftino

Nove postove čitajte na domeni moj.name!

nedjelja, 02.09.2007.

ClickHeat - statistike na višoj razini

Ako želite maksimalno unovčiti svoju stranicu vrlo je važno proučavati ponašanje vaših posjetitelja. To svi već vjerojatno rade pomoću Google Analyticsa ili sličnih programa ali možete otići korak dalje pa proučavati detaljno ponašanje vaših posjetitelja dok gledaju u vašu stranicu - gdje klikću mišem. To može biti vrlo korisno na primjer pri odabiru položaja reklama, kada bismo znali gdje ljudi najčešće klikću sa mišem na našoj stranici jednostavno na tu poziciju poziciju stavimo blok sa oglasima jer znamo da ce na tom mjestu sigurno biti primjecen. Takodjer može i pomoći kod raznih php skripti koje smo napravili da vidimo kako se korisnici snalaze sa korištenjem (možda je nama logično šta treba kliknuti da se pokrene skripta ali prosječnom korisniku ne mora biti pa mu moramo napisati malo više uputa), ili da vidimo da li je korisnicima navigacija našeg sajta dovoljno jednostavna.

ClickHeat
Besplatna i vrlo učinkovita php skripta za snimanje klikova na stranici (generiranje heatmapa) je ClickHeat. Instalacija je vrlo jednostavna, samo uploadamo skriptu na server i kada je pokrenemo jednostavno izgeneriramo javascript kod koji zalijepimo na stranice za koje želimo snimiti heatmap.

Skripta radi tako da javaskripta zabilježi koordinate svakog klika i bilježi je u bazu podataka. Kasnije uzima sve klikove iz baze podataka i crta ih sve zajedno pa možemo vidjeti područja na koja se najviše klika.
- 20:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Ako vas je Google izbacio iz AdSensa probajte WidgetBucks, ja ne mislim najbolje o njima ali barem žele prikazivati oglase na hrvatskim stranicama, a i daju u startu $25 što privlači ljude Earn $$ with WidgetBucks!
Go Daddy $1.99 Domains 125x125
Ikobo je program za slanje novca u strane zemlje uz ne tako velike provizije
iKobo Money Transfer
zarada sa blogom