Put jednostavnosti https://blog.dnevnik.hr/putjednostavnosti

četvrtak, 08.12.2011.

Buđenje i što sada?

Pažnja je popustila i dogodilo se! Našla sam se uvučena, dublje nego ikada prije, u priče i razmišljanja i analize o politici – domaćoj, europskoj, svjetskoj, o ekonomiji, novcima, neoliberalnom kapitalizmu, MMF-u, EU, ratovima, izrabljivanjima, igrama moći...

Godinama se trudim ignorirati takve stvari, graditi svoj život na mikro razini, stvoriti svoj mirni mikro kozmos, slijedeći geslo da je sreća stvar osobnog izbora a ne vanjskih uvijeta. I koliko god se trudila uvjeriti u to, sve mi se više čini da teza ipak ne drži vodu. Da, na svaku situaciju možemo gledati optimističnije ili pesimističnije, to je istina. Također da i u najtežim i najcrnjim situacijama možemo naći nešto dobro. Ali ipak to ne smije biti opravdanje za ignoriranje očitih lopovluka, nepravdi i obmana u čijoj mreži živimo. Tko, ili bolje reći ŠTO sam ja ako mirno i bez prigovora dopuštam da me se laže, krade, pretvara u robu i roblje koje svoj osobni, privatni život mora podrediti interesima firme, države, neke veće sile, ciljevima nečijeg osobnog bogaćenja i gomilanja moći....??? Pa, kada se tako opišem, sigurno nisam osoba koju bih pretjerano cijenila. To da se blago ocijenim.

Predugo sam spavala, prešutno vjerujući da se za moje dobro treba pobrinuti netko drugi, da ja tu ništa ne mogu i još gore da ništa ne trebam učiniti. Sada se, čini se, ipak budim. I tek sada shvaćam kako golema većina ljudi oko mene spava, kao što sam i ja. Uspavani smo u apatiji, lijeni smo razmišljati i analizirati, prihvaćamo mrvice koje su nam udijeljene... ne bunimo se, ili to činimo po inerciji bez ikakve inicijative da promijenimo išta od toga protiv čega mumljamo, dopuštamo da prihvatimo ono što nam govore, da je nama još dobro kako je mnogima, pokorno držimo spuštene glave, plaćamo, kupujemo lažnu sreću, gutamo laži koliko god nam gadan okus ostavljale u ustima, uvjeravamo se da drugačije ne može biti...

Pa, možda sam se najela ludih gljiva, ali vjerujem da može biti drugačije. Bolje. Humanije. Prirodnije. Poštenije. Jednostavnije.

Možda je utopija. Možda je u ljudskoj prirodi stvarno da smo predatori – čopor kojega predvode najagresivniji koji poberu sve najbolje za sebe, a ostali ih slijedimo podvučena repa i zadovoljavamo se kostima koje nam ostave za glodanje. I da jedina promjena može biti promjena vođe čopora i njegove svite, a suštinski se ništa nikada ne mijenja.

Ne znam, možda je. Ali ne želim u to vjerovati. Želim vjerovati i vjerujem da može bolje. Samo, prvo je bitno da se probudimo, da nas se dovoljan broj probudi. I da shvatimo kakav je to svijet u kojem želimo živjeti. Prvo da ga zamislimo, a onda da ga počnemo ostvarivati. San po san, kamen po kamen. Naravno, tu ne mislim na lude utopije da nitko ništa ne radi i zabavlja se po cijele dane, to su nezrele i glupe misli. Niti mislim da zemlja može postati raj u kojem je sve idealno i skladno, jer ipak ljudska svijest (još) nije ni približno na toj razini, a ni tada vjerovatno to ne bi bilo ostvarivo iz milion razloga. Ali definitivno mislim da je moguće bolje i humanije društvo, izgrađeno na zdravijim temeljima.

Kako? Što učiniti? Ne znam, to je frustrirajuće istina – trebam nešto učiniti, želim nešto učiniti ali ne vidim što i kako. Krenuti od mikro razine, „mijenjajući svoj svijet mijenjam i svijet oko sebe“, odnosno ono što i sada činim ali svjesnije – da li je to dovoljno? Nisam od velikih djela, nisam od gužve i buke, definitivno nisam predvodnik... Tražim svoj put. Jednostavan.

08.12.2011. u 15:47 • 10 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

< prosinac, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Studeni 2012 (1)
Listopad 2012 (2)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (3)
Rujan 2011 (7)
Kolovoz 2011 (2)
Srpanj 2011 (2)

Opis bloga

Crtice iz potrage za jednostavnošću, smirenošću i zadovoljstvom u kompliciranom svijetu zaposlene razvedene majke.

Padawana = naučnica Jedi vitezova, uči ovladati Silom (za sve neupućene, pogledati Star Wars ;)), nema nikakve veze s bilo kojom postojećom religijom

sunceiklonovi@gmail.com

Misli vodilje

What lies before us
and what lies beyond
are tiny compared to
what lies within us.

***
Tko hoće, nađe način.
Tko neće, nađe izgovor.

***
Iskustvo je ono što dobiješ
kada ne dobiješ ono što želiš.

***
Ne slijedi stazu.
Kreni kuda staze nema
i ostavi trag.

***
You can never get enough
of what you don’t really need
to make you happy.

***
1. Reduce
2. Repair
3. Reuse
4. Recycle

***
Samo je promjena stalna.

Koliko pogleda?

od 28.09.2011:
Free Web Counter
Free Web Counter

Zanimljivo i / ili korisno:

Zen habits
Green guide
Energetska efikasnost