NEKOLIKO RIJEČI O “STIHIJI” I “NEVIDLJIVOJ RUCI” TRŽIŠTA

02.02.2018.

Vidite, ovaj problem je toliko važan i toliko je važno da ga pokušamo ispravno razumjeti. Baš na najnovijem primjeru tretiranja realnog tečaja dolara mogu se zamijetiti neke neobične karakteristike tržišta o kojem je riječ i najnoviji navodi da je u maloprodajnom sektoru zadržavana prijasnja visoka cijena petrola mada je na tržištu smanjena cijena nafte govori u prilog tezi, da tržište zapravo djeluje “stihijski” ukoliko njime vladaju sebični egzistencijalni motivi i poriv za bogaćenjem, grabež i bahatost.

U svim ovim elementima tržište djeluje stihijski, jer je upravo akcent na toj sebičnoj beskrupuloznoj individui. U tom slučaju kako i Hobes smatra snage državave su one kojima je zadaća reguliranje te socijalne sfere koja se razumijeva bojnim poljem u kojem su homo homini lupus ili u kojem vlada bellum omnium contra omnes. U tom smislu svaka intervencija državave je nužna inače je posljedica ovog prirodnog stanja socijalni rat ili socijalni nemiri ili građanski rat itd. itd. i ova filozofija se gotovo posve razlikuje od Smithovog mišljenja, da je tržište takav organizam u kojem njegova “nevidljiva ruka” dovodi sve stvari u red i savršeni sklad.

Zašto? Pa zato, jer je Smith bazično izuzetno veliki ekonomist koji smatra, da bojnim poljem tržišta vladaju interesi, motivi, namjere i psihologija uzajamnih pojedinačnih koristi iz kojih onda prirodno slijedi kooperacija svih članova zajednice ili jednog društva, a iz nje onda i svi oblici solidarnosti između njih. Međutim, istina je sasvim drugačija i ja se slažem sa Hobesom, da je društvo uglavnom socijalnim poljem snaga koje ističu devizu bellum omnium contra omnes, jer za potpunu spoznaju karaktera socijalnih i ekonomskih odnosa nije dovoljna ekonomika, nego mogao bih reći prije svega socijalna patologija. Tek u toj uzajamnosti osvjetljavanja jedne socijalne situacije i originalnosti povijesnog momenta moguće je doći do jedne više ili potpunije spoznaje karaktera zajednice u kojoj živimo.


iz moje knjige "Dnevnici - 2. dio"

Image and video hosting by TinyPic

http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic38.php

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.