DRUGE NAMJENE

10.05.2017.



Ovo je prednji dio Kuće cvIJeća u Beogradu naposredno pred paviljonom i fontanom u sredini. To se danas razumijeva Titovim i Jovankinim grobom pa se često uspoređuje ta Tadge Mahalom.

Nekada je na tome prostoru bilo 5 jezera, a onda je pedesetih godina 20.stoljeća napravljen taj amfiteatar. To je autentična naša bogumilska crkva, jer se slične građevine mogu pronaći u Hercegovini, a jedna takva bila i u dvorištu Begove kuće u Trebinju, samo je bila mnogo manja.

Danas se to razumijeva Titovim grobom, mada je istina da taj kompleks može imati i drugačiju namjenu. To je Beograd mislio prodati za 60 milijuna dolara, ali je naporima Jovanke Broz sačuvan i danas se oko toga brine srbijanska država. Međutim, moguće je razmišljati i malo drugačije o namjeni tog kompleksa koji je danas pretvoren u ''Muzej istorije Jugoslavije'' i koji se uglavom brine oko spomena Titova imena.

Ako se malo bolje pogleda Otok sa specifičnim bijelim krugom i 2 mostića i ako je poznata filozofija te crkve, onda je svakako moguće razmišljati o tome, da se poviše Otoka u kosmosu postavi stacionarni satelit koji bi raspolagao laserskim uređajima. Razlozi za to leže u činjenici da je moguće citavu crkvu prevoriti u jednu vrstu jako suvremenog krematorija gdje bi osobe umorne od zivota potražile riješenje u nestajanju s ovoga svijeta.

Slično ovome postojao je i mali križ na dubrovačkom Boninovu koji je bio posljednje duhovno iskušenje čovjeka prije, nego bi se bacio u ponor i taj je institut trajao stoljećima u Dubrovniku, dok se nije dogodilo kako je za posljednjeg rata netko čekićem razbio taj križ, a vlasti Dubrovika nad cijelim prostorom izgradile visoku željeznu ogradu.

Dakle, moguće je da ovaj kompleks, koji se zove Kuća cvijeća, danas ima drugačije namjene.

Srdačno iz Adelaidea,
Zlatan

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.