Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

Hoshi (joseki) - prilazi 'zvijezdi' – 'konjičev skok' - uvod (60.)

Vidjeli smo ponešto od upada pod zvijezdu. Sada ćemo obrađivati prilaze tom kutnom kamenu. Početi ćemo s 'malim konjićevim skokom' (F3).
Kako se i dalje radi o početnom kamenu na zvijezdi, a na njoj su i prednosni kamenovi, ova otvaranja primjenjuju se ili se mogu primvjenjivati u prednosnim partijama. Veliki broj mogućih odgovora na prilaz sa 1.F3. Sjecišta najčešćih odgovora odgovora označena su u našoj slici sa 'x'.

Odabir odgovora ovisi o:
- rasporedu kamenova u okruženju,
- poznavanju otvaranja,
- poenskoj vrijednosti prostora na kraju razvoja,
- o mogućnostima koje ona nudi,
- o protivniku.

Na raspored kamenova u okruženju pri odabiru otvaranja ne možemo djelovati, jer oni
su već u okruženju. Mogli bi možda odložiti početak prilaza njihovom promjenom novim odigranim kamenova, ali tada dajemo mogućnost protivniku, da osujeti naše namjere prilaza. U različitim postavama kamenova u okruženju vrijede različiti dobri razvoji u kutovima.
Poznavanje otvaranja je promjenjiva vrijednost, koju učenjem mijenjamo u našu korist. Ovdje želim istaći da nije velika vrijednost čisto pamćenje razvoja, već njihovo razumjevanje i upotrebljivost.
Neki razvoji nude veću poensku vrijednost u kutu ili uz njega, a neki manju. To je sigurno jedan od faktora odluke, ali nije jedini. Velika, a često i veća vrijednost je slijedeće faktor odlučivanja.
Mogućnosti, koje nam nudi razvoj u djelovanju i podržavanju razvoja u širem prostoru ploče, veliki su razlok za odluku o odabiru razvoja u kutu. Za to nam je potrebna velika vještina i znanje. Pod vještinom posebno je značajna sposobnost gledanja razvoja u mislima. Tui nam često pomaže iskustvo i naučeno znanje, jer tako korigiramo naše zamisli u pravcu realnije i vrijednije slike u mislima i odluke o nastojanju njene provedbe. Tome će nam se suprostaviti protivnik, ako prozre naše namjere i ako su one valjane.
Protivnik je značajan faktor. Često i najvažniji. Cijelo vrijeme partije procjenjujemo njegove namjere, kojima se suprostavljamo svojim namjerama. U odnosu na protivnika one mogu biti u smislu spriječavanja njegovih. Poznavanjem protivnikovog stila igre, te načina igre koji mu odgovara ili ne, često vodimo partiju. Protiv igrača koji voli mirnu igru nastojati ćemo stvarati bure i oluje, a kod ovih drugih nadvladati ih mirnom igrom. Moguće je i burom na buru. Tada partija postaje 'ludilo', ali u pozitivnom smislu, ako igrači vješto to rade. Što su protivnbici vještiji igra je interesantnija, ali i za gledanje potrebno je znanje.
Kada već spomenuh gledatelje, potrebno je znanje i za to. Možemo gledati kamenčiće u njihovom 'kolopletu' i uživati u harmonijama koje iz njihovih oblika proizlaze, ali kada razumijemo što se tu zbiva i što stvaraoci traže i provode, ljepota je puno veća. Go je šport, ali i umjetnost.
I tako ja govorim o ljepoti, ali za ovu je potrebno nešto i naučiti. Puno ljudi učiti ne vole, ali kada biste gledali te kamenčiće i njihove oblike u sukobu suprotnih boja, možda bi vas nešto potaknulo. Od onih koji igraju go, dobar dio nije mogao odoljeti nekom izazovu nekih mogućnosti. Gledate i vidite male mogućnosti, pa kako gledate dalje vidite ih sve više i osjetite da tu nečega ima. Ušavši u to more mogućnosti ja sam tako otišao u vode u kojima je otkriven svijet ljepote crnih i bijelih kamenčića na ploči s linijama. Oni kao da govore.

I tako bi mogao pisati i pisati, ali ovaj puta za uvod u prilaz zvijezdanom kamenu u kutu to bi bilo dovoljno, već još samo pozdrav od blogera Mladena.
P.S. Znam da iako me skoro nitko ne čita, da je i ovo dio svijeta Gospodnjeg i kada to prođe mislima mojim ..... Hvala ti Gospode


Post je objavljen 08.09.2004. u 15:46 sati.