Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Kuda s pepelom pokojnika


Vjerovatno se kod svakoga ponekad javi misao: A šta poslije (ne šta će biti poslije). Mislim kako dovesti sebe do kraja kad jednom prdeknem.
Uvijek se pri tome vraćam jednoj jedinoj opciji, kremiranju i rasipanju pepela morem ili livadama. Kada sam o tome pričao, obično sam nailazio na kategoričke tvrdnje kako se to nemože, kako je zabranjeno pepeo rasipati tamo gdje mi to želimo.



Val 4



Zbog toga sam malo procunjao Internteom pa evo do kakvih sam saznanja došao:
Katolička crkva je donijela odluku prema kojoj vjernici pokojnika smiju kremirati, ali urnu s njegovim pepelom ne smiju držati doma
Pa dalje kaže: Ako ste katolik i držite do riječi koja stiže iz Vatikana, pepeo pokojnika ne smijete prosuti.



Rječina



Na stranici Lider došao sam do ovih podataka:
U Hrvatskoj je moguće uzeti urnu s pepelom te prosuti po vlastitoj želji. Kopiram pasos koji o tome govori:

U Ministarstvu poduzetništva i obrta ističu da niti jedan zakon ili pravilnik ne brane da članovi obitelji slobodno raspolažu urnom u kojoj su ostaci umrlog. Nije zabranjeno prosipanje pepela pokojnika u moru, rijeci, šumi, planini ili livadi, a Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, rekli su, propisano je da se prijenos urne s pepelom umrle osobe obavlja bez sprovodnice koja se izdaje za prijevoz posmrtnih ostataka i pokop. Taj zakon ne sadrži odredbe kojima se uređuje prosipanje pepela na kopnu, moru ili rijekama, niti prekršajne odredbe. Niti Pravilnik o uvjetima i načinu obavljanja prijenosa, pogreba i iskopavanja umrlih osoba, dodaju, također ne regulira ovu problematiku, niti predviđa kazne.

No i tu ima jedna zanimljiva kvaka. A kakvi bi mi bili Hrvati kada za svaki guzpapir nebi trebali tražiti posebnu dozvolu.

Opet kopiram: Urna s ostacima umrle osobe nakon kremiranja ne predstavlja nikakvu ugrozu u smislu štetnog utjecaja na okoliš ili pak na zdravlje pučanstva. Takva praksa je i u Europskoj uniji i ostatku svijeta. Za sada jedino mjesto u Hrvatskoj službeno obilježeno za prosipanje pepela je ‘Sunčana poljana’ na jedinom krematoriju u Hrvatskoj, ovom u Zagrebu. Može se zatražiti pisanim putem u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode da se pepeo prospe na nekoj drugoj lokaciji po želji pokojnika ili obitelji te se takva dozvola ili suglasnost izdaje – pojašnjavaju u Ministarstvu.



Glade

Dakle, moramo dobiti dozvolu MINISTARSTVA ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE da bi sebe prosuli plavim ili zelenim prostranstvima.
Mene zanima dali uopće ministarstvo zna da su i te dozvole u njihovoj nadležnosti. Pa zar kod nas stvarno baš ništa nemože bez kompliciranja, pa ni to gdje želimo prosuti svoj pepeo?



Put tišine i sjećanja





Post je objavljen 31.10.2017. u 12:06 sati.