Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/demetra1

Marketing

Fota-3

Ovaj je post samo o jednoj obitelji crnih majmuna. Pauk majmuni.
Majmuni pauk su obitelj hvataša. Poput drugih hvataša žive u tropskim šumama Srednje i Južne Amerike, od južnog Meksika do Brazila. Rod sadrži sedam vrsta, od kojih su sve ugrožene.



Neproporcionalno su dugih udova a hvatanje i repom daje im ime. Majmuni pauk žive u gornjim slojevima prašume i hrane se u visokim slojevima, od 25 do 30 m. Prvenstveno jedu voće, ali će povremeno konzumirati lišće, cvijeće i kukce. Zbog svoje veličine, pauk majmuni zahtijevaju velike površine vlažnih zimzelenih šuma, uglavnom najradije nesmetanu primarnu prašumu. Oni su društvene životinje i žive u zajednicama do 35 jedinki, ali će se razdvojiti za vrijeme hranjenja tijekom dana.



Nedavne studije istraživanja o primatima pokazale su da su majmuni pauci najinteligentniji majmuni novog svijeta. Mogu proizvesti široki spektar zvukova i da će kada su ugroženi proizvesti zvukove slične rzanju konja i produžene krikove.



Oni su lokalnom stanovništvu važan izvor hrane zbog svoje veličine, pa se na široko love. Osim toga uništenje staništa zbog drva i raščišćavanje tla također prijeti ugroženosti vrste pauk majmuna. Osjetljivi su na malariju i koriste se u laboratorijskim studijama bolesti.



Populacija pauk majmuna je u stalnom opadanju.. IUCN Red List navodi jednu vrsta kao ranjive, četiri vrste kao ugrožene i dvije vrste, kao kritično ugrožena.



Dosta sam se dugo zadržala promatrajući to društvance. Kratko bi me pogledali kao da pitaju: "Kaj još si tu"? i nastavili kao da me i nema. Vjerujem da su se navikli na ljude pa nas ne doživljavaju kao lovce (iako ih lovimo kamerom) već kao "eto vas opet".
Šetnja po parku će se nastaviti u idućem postu. Nadam se da vam se nešto od pokazanog svidjelo.

Post je objavljen 09.09.2016. u 11:56 sati.