Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

UPALA POREBRICE (PLEURITIS)

UPALA POREBRICE (PLEURITIS)

Porebrica je glatka koža kojom je obložena unutamja strana rebara i oba plućna krila. Upala ove kožne prevlake naziva se upa-lom porebrice ili pleuritis. Bolest se javlja u 2 oblika: kao suha i kao tekuća (vlažna) upala. Najčešći joj je uzrok prehlada, ali može preći i sa susjednih organa, osrčja i pluća. Isto tako, upalu porebrice mogu izazvati razne zarazne bolesti, kao što su ospice, šarlah, reumatizam zglobova, difterija, tuberkuloza i sl. Upala porebrice skoro uvijek počinje osjećajem nelagodnosti i umora. Zatim se, odjednom, javlja jaka drhtavica kao znak groznice. Poslije toga odmah se javlja kašalj, probadanje u prsima, otežano disanje kao i kod upale pluća. Kašalj je suh i mučan, a izlučevine teške i ras-težljive.

SUHA UPALA POREBRICE

Suha upala porebrice prepoznaje se uglavnom po bolovima i izrazitim šumovima u vidu pucketanja kod disanja. Sum nastaje zato što se oba lista porebrice, koji su obloženi vlaknastom tvari, međusobno trljaju i dodiruju.
Liječenje
Piti čaj od jedne mješavine trava.
Sastav čaja (1):
50 g stabljike bijele gorčice 50 g listova gaveza 30 g stabljike preslice 30 g listova i cvjetova podbijela 30 g listova i cvjetova kunice 20 g stabljike komorača 20 g listova muške bokvice 10 g stabljike timijana
Sastav čaja (2):
20 g listova gaveza
20 g žila koprive
20 g listova i sjemena komorača
20 g korijena konjogriza
20 g stabljike preslice
20 g stabljike timijana
20 g žila zečjeg tma
20 g listova peršuna
Pripremanje i primjena čajeva:
Trave jako usitniti i smiješati zajedno. U 1 1/2 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu. Hladiti poklopljeno a zatina preliti u bocu i piti zaslađen medom ili šećerom 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Ostatak popiti između obroka mnjesto vode.
Jesti čorbastu hranu sa što više divljeg zelja (tušta). Hrana treba da bude kalorična i manje slana. U ishrani koristiti što više crvenoga i bijeloga luka. Obroci češći, a količinom manji.
Od drugih sredstava koristiti rakiju za lagano masiranje grudi i ispod rebara nakon čega se posušuje toplim ručnikom. Zatim namazati mlakim kantarion uljem ili neslanom svinjskom mašću. Utopliti pamučnim krpama i leći. Kada se tijelo masira, valja paziti na ujednačenost toplote tijela, prostorije i sredstava za masi-ranje.
Zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol i uzimati hladne na-pitke.

VODENA UPALA POREBRICE

Liječenje vodene upale porebrice provodi se istom mješavinom trava kao i za liječenje snhe porebrice. Ćaj se priprema na isd način, samo što u toku dana treba popiti 4 dcl čaja u osam navra^a po 1/2 dcl u jednakim vremenskim razmacima. Umje&to vode piti umjereno pripremljen čaj od jednako smiješanih količina listova peršuna, korijena iđirota i puzave paprike. Caj se pije ohlađen na sobnu temperaturu s malo svježe ocijeđena limunovog soka.
Neslanorn svinjskom rnašću namazati donju polovicu grudnog koša i ispod rebara te utopljen ležati u toploj prostoriji.
Jesti bolju hranu s manje tečnosti.
Odbaciti cigarete, alkohol, slanu hranu i hladne napitke.
GNOJNA UPALA PLUĆA
Bolest je koja obično slijedi kao nastavak zapuštene vlažne (vodene) upale porebrice kod koje se pored vodene iscjedine pojav-Ijuje i gnoj. Međutim, gnojna upala pluća može nastati i putem krvi, kada oboli neki drugi organ. Uzročnici bolesti mogu kolanjem krvi stići u pluća i izazvati gnojnu upalu. Do gnojne upale pluća često dolazi kada čovjeku u usta uleti neki strani, i najmanji pred-met. To se najčešće događa u besvjesnom stanju, posebno pri po-vraćanju, pri čemu se sadržina slijeva u dušnik pa u pluća. Isplju-vak iz zagnojenog dijela pluća jako zaudara. Bolest se, inače, liječi antibioticima.
Liječenje
Sastav čaja:
30 g stabljike timijana 30 g stabljike majčine dušice
30 g stabljike preslice
20 g stabljike rosopasa
20 g listova muške i ženske bokvice
20 g cvjetova zovine
20 g korijena koprive
10 g listova kadulje
10 g listova pelina
Prtpremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno na tihoj vatri 2 minute. Hladiti poklopljeno, zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela.
Kuhati kompot od suhih šljiva, smokava i dunja. Tečnost iz kompota piti umjesto vode. Kompot zasladiti medom.
Ishrana, posebna njega i zabrane kao i kod liječenja porebrice.



Post je objavljen 20.02.2012. u 11:18 sati.