Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

palačinke sa sirom na slavonski način

palačinke sa sirom na slavonski način

Kao prvo ovo jelo su izmislili Austrijanci, iako to nije važno. Slavonci ga vole i često kao i Zagorci priređuju, ponekad ne samo kao desert već i kao kompletan obrok.
Mlijeko razmutimo s jajetom, solju i šećerom; umiješamo toliko brašna da nastane rijetko tijesto. Rastopimo maslac i ispečemo od tijesta tanke palačinke promjera cca 15 cm.
Grožđice namočiti prethodno 2 sata u rum, izvaditi i obrisati. Maslac pjenasto izmješati sa šećerom, solju, limunovom korom i žumanjcima. Umiješamo sir, vrhnje i grožđice. Bjelanjke istučemo u snijeg (eventualno dodamo još malo šećera) i lagano ga dodamo u nadjev. Zavisi od šećera dio ga se može zamijeniti i sa vanili šećerom. Pećnicu ugrijemo na 175-180 C, maslacem namažemo vatrostalni kalup. Palačinke naravno napunimo nadjevom, smotamo i poslažemo u kalup.
E, sada postoje dva izlaza za preljev: Austrijanci vole izmješati jaje s mlijekom i šećerom, preliti palačinke i zapeći u pećnici do zlatnosmeđe boje, na kraju posuti šećerom u prahu; drugi, Slavonci i Zagorci jednostavno ih zaliju kiselim vrhjem i zapeku. Obadvije stvari su krasne, samo je prva verzija malo slađa.
(za palačinke: 1/8-0.2 litre mlijeka, 1 jaje, 1 prstohvat soli, žličica šećera, 150 g brašna, 4 žlice maslaca, za nadjev: 3-4 žlice grožđica koje mogu biti natopljene u rumu ili jednostavno oprane vrućom vodom i obrisane, 7 dag maslaca, 7 dag šećera, prstohvat soli, naribana kora četvrtine limuna, 3 žumanjka, 300 g svježeg sira koji može biti malo propasiran, 1.25 dcl kiselog vrhnja, 3 bjelanjka, 2 žlice šećera, eventualno vanili šećer, za polijevanje: jaje+1.25 dcl mlijeka+žlica šećera+šećer u prahu za posipanje ili verzija za polijevanje od 1-2 dcl kiselog vrhnja)


Post je objavljen 21.02.2011. u 18:19 sati.