Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drustvopovjesnicara

Marketing

Poziv za dostavu radova


Časopis Historia Varasdiensis objavljuje poziv svim zainteresiranima autorima i našim potencijalnim suradnicima da pošalju svoje radove o kulturno-povijesnom nasljeđu grada Varaždina i Varaždinske županije. U prilogu se nalaze osnovne informacije o časopisu i upute autorima. Imate li prijedlog za istraživanje, članak ili pitanje vezano za časopis, obratite nam se na e-mail adresu:

historia.varasdiensis@gmail.com


Rok za predaju radova je 30. listopada 2010.

Osnovni podaci o časopisu Historia Varasdiensis


Naslov časopisa: Historia Varasdiensis. Časopis za varaždinsku povjesnicu

Nakladnik:
Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije

Glavni urednik: Ivan Obadić

Uredničko vijeće: Rajko Guščić, Vladimir Huzjan, Suzana Jagić, Ivančica Jež, Siniša Krznar, Magdalena Lončarić, Hrvoje Petrić, Spomenka Težak

Koncepcija časopisa:

Časopis Historia Varasdiensis. Časopis za varaždinsku povjesnicu izdaje Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije s ciljem promicanja i unapređenja naših spoznaja o kulturno-povijesnom nasljeđu grada Varaždina i Varaždinske županije. Namjera je uredništva da se u časopisu sa širokog sadržajnog spektra razmotre različita znanstvena područja od povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije, geografije i drugih područja humanističkih znanosti tematski vezanih uz Varaždin i Varaždinsku županiju. Zamišljeno je da časopis kroz znanstvene i stručne radove, bibliografije i prikaze knjiga, intervjue, prijevode arhivske građe i ostalih izvora, te informacije o djelovanju Društva i ostalim događanjima u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji vezanim uz povijesne i ostale humanističke znanosti otvori prostor za razmjenu ideja, mišljenja i novih spoznaja, kao i za promicanje novih pogleda na povijest Varaždina i varaždinskog kraja koji će uvažiti trend širenja povijesne perspektive i otvaranja povijesne znanosti prema novim temama što odgovara kretanjima u suvremenoj historiografiji i sve većoj interdisciplinarnoj i transdisciplinarnoj usmjerenosti u društveno-humanističkim znanostima. Zagovaranjem multidisciplinarnog pristupa u časopisu želimo potaknuti istraživanja i kritički dijalog o raznovrsnim temama vezanim uz kulturne, gospodarske, društvene i socijalne aspekte razvoja grada Varaždina i varaždinske regije od povijesti žena, povijesti rada, ekohistorije, povijesti svakodnevice i ostalih tema kojima ćemo pratiti spoznaje suvremene historiografije.

Časopis je podijeljen na nekoliko cjelina. U prvom dijelu časopisa objavit će se znanstveni članci koji podliježu recenziji dvaju recenzenta i koji će biti okarakterizirani kao izvorni znanstveni rad, prethodno priopćenje, pregledni rad, izlaganje sa znanstvenog skupa ili kao stručni rad. U drugom dijelu će se nalaziti prilozi koji neće biti recenzirani, ali koje će uredništvo ocijeniti kao korisne i interesantne priloge historiografiji grada Varaždina u kojima autori na popularan način dopunjuju znanstvene spoznaje o povijesti grada i regije. U ovom dijelu objavljivat će se i radovi iz područja numizmatike, filatelije, militarije, heraldike i drugih disciplina bliskih humanističkim znanostima. Treći dio sadržavat će prikaze knjiga i periodike iz povijesti grada i regije, ali i literature koja se bavi širom tematikom koja je istovremeno i od interesa za povijest našega kraja. U ovom dijelu objavljivat će se i bibliografije čime želimo potaknuti rad na stvaranju cjelokupne bibliografije ovoga kraja koja će predstavljati putokaz i poticaj za daljnja povijesna istraživanja. Zamišljeno je da, uz znanstvene i stručne radove, bibliografije i prikaze novih knjiga, u časopisu objavljujemo transkripte i prijevode izvorne arhivske i ostale građe s latinskog, njemačkog i ostalih jezika. Ovime želimo omogućiti veću dostupnost primarnih povijesnih izvora širem broju istraživača što će vjerujemo dodatno potaknuti istraživanja i nove valorizacije povijesti varaždinskoga kraja. Uz to, kroz časopis želimo pružiti još jedan dodatan izvor za istraživanje nedavne prošlosti – intervjue s istaknutim i važnim osobama koje su sudjelovale u stvaranju povijesti grada i županije. Naša je namjera da metodom usmene povijesti sačuvamo vrijedna svjedočanstva iz naše nedavne prošlosti, što će proširiti mogućnosti istraživanja povijesti 20. stoljeća i pridonijeti boljem poznavanju događaja i procesa koji su obilježili ovo razdoblje. Također, u ovom dijelu objavljivali bi i intervjue s istaknutim povjesničarima našega grada i regije. U posljednjem dijelu objavit će se informacije o djelatnostima Društva i ostalim događanjima vezanim uz povijesne znanosti na području sjeverozapadne Hrvatske. Namjera je uredništva da u ovom dijelu pruži pregled događanja od interesa za povjesničare i zaljubljenike u prošlost varaždinskog kraja, ali i najave i informacije o budućim događanjima, predavanjima, znanstvenim skupovima, konferencijama, izložbama i slično.


Post je objavljen 04.06.2010. u 13:46 sati.