Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Novela peta: Obiteljski posao



Dragi Bocaccio,

Peronela oženila siromaha. Pošto nisu imali novaca on svako jutro iš'o rano radit' il' samo tražit' pos'o. Čitave dane on tako marljivo radio i ukasna se kući vrać'o. A za to vrijeme, dok tako rabota il' ponekad samo pos'o traži, Peronela se zabavlja sa naočitim Gianelom.

Gianelo u nje dolazio čim bi joj muž jutrom otišao na posao. I tako bi više dana sve dok se jednog jutra muž prije reda kući ne vrati. Kad Peronela primijeti da se muž vrati, reče Gianelu nek' se brzo s'krije u vel'ko bure koje su imali u kući pa muža napadne da neće imat' što jest' misli li se on tako rano s posla vraćat'. Muž na to odvrati da je doveo kupca za ono vel'ko bure i da će mu kupac za njeg' dat pet srebrnih forinti. Lukava Peronela otpovijedi na to da i ona isto tako kupca ima a njen će joj kupac za isto bure čak sedam srebrnih forinti dati. I k tome da kupac je već u buretu pa ga pregledava da vidi je'l bure cijelo.

Kad to ću, muž potjera svog kupca jer ovaj je dav'o dvije forinte manje no onaj. Ter ode kod bureta da završi s njim' pos'o. Gianelo mužu reče da bure je cijelo i kako će ga kupiti ali samo ako mu ga muž očisti. I muž to učini. Pa dok je muž marljivo čistio bure, Peronela i Gianelo se zabavljali. Kad muž dovrši pos'o naočiti Gianelo plati bure i odnese ga kući.

Iz Firenze sa štovanjem,
Giovanni Bocaccio




Sjećate li se Filipa i Agnieszke? Istih iz one dvije novele. Prva bi Dobro jutro Margareta a druga Do re mi fa so la si do. Filipov je posao neizvjestan ali dobro zarađuje. Pa tako, krenulo njih dvoje u obiteljski posao. Jer sa poslom i parama jest da danas imaš ih a sutra nemaš ih a živjeti moraš i k’ tome jošte ponešto imati išćeš. Osigurati život, podići djecu na noge i k tom štogod za ugodnu starost koja nikome na teret imati bila ne bi.

„Danas jesi, sutra nisi.“ pričao je Filip Furbiju u onom istom Irish pabu u Miodowoj 3.
„Pravo veliš. Treba zaraditi i pametno uložiti kako bi se oplodilo. Da pruži ti sigurnost. Jer sigurnost u tvoj život donosi mir i spokoj.“ odgovori mu Furbi dok su oboje na ekranu gledali prijenos utakmice Manchester United – Juventus.

I tako, ukratko, Agnieszka i Filip ... Krenuli oni u posao sa nekretnina.


„Dragi, nekretnine su oduvijek bile i jesu dobar posao. Bez obzira na trenutnu situaciju i krizu. Uložiš li novce u banku ili dionice na kraju često izgubiš. Jest kako je lijepo dok imaš i dok raste ali sve se kreće gore dolje i ne pruža sigurnost. Stalno moraš brinuti. Živiš pod stresom. A ovako, kupiš nešto na zgodnoj lokaciji, malo to preurediš i čekaš da cijene porastu pak to masno prodaš.“ pričala je Agnieszka Filipu svoje poslovne planove.
„Hmmmm“ zamisli se Filip „Imaš pravo.“ uzvrati joj nakon kraćeg razmišljanja.
„Upravo tako dragi.“ sa smiješkom će Agnieszka i nastavi:
„A i dosadno mi je ... Imam sve ... Našu djecu, tebe, dobar i bezbrižan život. Uživam al' željela bi se nečim baviti. Aktualizirat’ se. A i ti se nećeš trebati toliko mučiti i stalno iz kuće izbivati potucajući se od nemila do nedraga da nam novce i život priskrbiš. Pa ćemo više vremena biti zajedno i provoditi ga ... mmmmm ... u krevetu.“ značajno se osmijehne Agnieszka pokazujući Filipu tek slutnju draži koju muškarac u ženi traži.
Pa značajno nastavi:
„Ah, zar nije nam lijepo lješkarit' u mekom svilenom jastuku znajući kako je pred nama veliki produljeni vikend.“ još jednom se nasmiješi i mazno poljubi Filipa.
„Daaaa ... Hoćeš reći pred nama je produljena vikend jebačina?“ otegne se Filipu osmijeh od uha do uha.
„Mmmmmmmmm, nemam ništa protiv nečeg takvog.“ Agnieszka navali na Filipa.


„Uhhhhh ... Toooo ...“ Agnieszka je stenjala dok su zvjezdice prskale mliječnu stazu posred Svemira. A sunce na to samo značajno zatrepće pa svijet se nasmiješi.
„Uf koja jebačina.“ nasmije se Filip promatrajući u odsjaju njene plavetne oči, ljubeći joj prćast nosić dok mu ova jezikom tanano miluje bradu.
„Dragi, bilo je predivno.“ uzvrati Agnieszka otvorenim smiješkom „Daj ostani još malo u krevetu da se mazimo. To je tako je ugodno ...“ otpovijedi mu želju na što on sa užitkom pristane na još.

I bi upravo tako kako se njih dvoje dogovore. Pa dok je Filip radio i novce kući donosio, Agnieszka ih je oplođivala.
„Draga, postala si prava poslovna žena.“ govorila joj je Vedrana, dobra prijateljica i supruga Filipovog kolege Furbija koja je jednako tako u životu uživala.
„Samosvjesna si, dobro zarađuješ, uvijek si lijepo dotjerana i uređena. Predivna majka, voziš dobar auto.“ komentirala ja pogledavajući u pravcu automobila koji bi parkiran tik podno terase Palainovke.


Palainovka, stara zagrebačka kavana. Prva kavana u tom dijelu Europe utemeljena davne 1844.-e godine podno kule što kasnije posta zvijezdarnicom i gdje mlađahni Furbi dobi prve poduke o zvjezdoznanstvu, astronautici i raketoplanima. Sa terase pruža se pogled na Ilirski trg okupan ranojesenskim suncem. I to baš tako kako to samo može pružiti lijeno popodne podno starog kestena što krošnjom širi ugodnu svježinu. Tihi cvrkut ptica u obližnjem se parku miješa sa lavežom pasa koje na šetnju izvode dokone gospođe koje ovdje redovno svraćaju poslijepodnevnu na kavu i trač partiju.


„A moja Vedrana ... Pa ni ti se ne možeš požaliti da ti baš nešto fali! I ti imaš ama baš sve.“ zatitra Agieszkin osmijeh pogledavajući na auto parkiran ispred Palainovke a koji je mamio poglede znatiželjnika.
„Nego pusti sad to. Daj da se mi dogovorimo oko posla sa onim, kako li se zove ... Aha Marko ... Kako ćemo nastupiti. Čovjek je malo tvrd i pravi se pametan. Misli zato što je muško i ima posla sa ženama i k tome plavušama, kako ima posla sa glupačama.“ nastavi Agnieszka.
„Imaš pravo. Misli da smo glupače i kako se ne razumijemo u posao. Nego hajde ... Ovako ... Mi ćemo se praviti glupe a za to vrijeme ćemo ...“
I tako se žene slože i sve lijepo međusobno dogovore. Kako će nastupiti i kako napraviti dobar posao na kome će osim zarade imati i ugodnu zabavu i to baš onakvu kakvu žene žele.
„Nema tog muškića koji neće stradati zbog malog crnog trokuta.“ obje s u glas zadovoljno osmijehnu.
„Mogu oni biti ne znam kakvi biznismeni, doktori, profesori, inženjeri ... Mogu biti bogati ili siromašni ... Mogu biti pismeni ili nepismeni. Ali kad zatitra glavić, glava, čak i ako ima pameti, e ona tu puno ne pomaže. I baš svi su u tome jednaki.“ obje su s smijale ispijajući kavu na ugodnoj zelenoj terasi Palainovke.


„I tako veliš, pokloni joj auto." Furbi se smiješkao dok se FIlip prisjećao riječi kojima je Agnieszka prihvatila njegov poklon. Veselo je zagledavala u smjeru Porsche-a parkiranog u vrtu obiteljske kuće.
„Carerra! Oduvijek sam željela takvu igračku. Savršeno. I za posao i da Malenka i ja sjednemo u njega i brzo, brže, najbrže se odvezemo u našu kućicu na moru gdje nas čekaš ti."
Kao što pretpostavljate, Malenka bi njihova slatka mala kćer u čijim su se očima smiješili anđeli.
„Da, dobila je Carreru." odvrati Filip na što u šali Furbi doda:
„A nakon Carrere, je li dobila karu?" na što se bojica nasmiju i veselo nazdrave poslu.


„Marko, Marko, sunce žarko.“ veselo su se smijale Agnieszka i Vedrana ispijajući na terasi Palainovke šampanjac. A uz to, konobar im donese rashlađene jagode sa šlagom.
„Baš kao da smo na Wimbledonu.“ komentirala je obavljeni posao Vedrana.
„As, gem, set, meč!" smijala se Agnieszka.

„Što to čine plavuše i što se u međuvremenu zbi?’ pitate se dragi moji malobrojni čitatelji. Vi što navraćate u ovaj zabiti kutak gdje ugodno se provodi vrijeme. No ne brinite, samo za vas, vaš će vam omiljeni pisac sažeto, u par slova, skicirati što zbi se oko one kupoprodaje.

Agnieszka se izvijala dok je Marko ispijao jezerce skriveno izmeđ’ njenih bedara.
„Još, joooš. Ah. Daj, daaaj." šaptale su njene prćaste usne dok su ruke plovile kroz njegovu kosu. I tako se ona oblizivala jezikom sve dok u grču nije svršila. Potom usta, rukama se osloni na rub i okrene. Marko, bi na koljenima i na to se uspravi te njegova palica je poput pauna strasno poljubi straga. Stali se oni meškoljiti u ritmu strasti sve dok ponovo, ovaj puta oboje, slatko ne ispjevaju pjesmu o ljubavi i njenim plodovima.

„I tako, mjesto da mi samo od njega kupimo onu parcelu, mi sklopile pravi posao. On daje zemlju, mi gradimo kuću a zatim zajednički prodajemo apartmane. To se zove zajedničko ulaganje." Agnieszka i Vedrana se smiju i gledaju sa terase pred Palainovkom Ilirski trg na koji se polako spušta sumrak.




(gotovo)


Bonus novela

Današnji dan je poseban. Sjećamo se naših najmilijih i za njihove duše palimo svijeće. I dan taj ne shvaćamo kao slavlje smrti već kao slavlje života koji se rađa i umire da bi se opet i ponovo rodio. No svega toga ne bi bilo bez ljubavi. Ljubavi vječne iz koje nastajemo i u koju poniremo a u kojoj mudri za života uživaju. Baš zato želim vam ljubav. Ljubav majke, oca, ljubavnika, ljubavnice, supruga, supruge, kćeri, sina, unuke, unuka. Ljubav da vidite kada ste slijepi, ljubav da plačete kada ste veseli, ljubav da sanjate kada ste budni i ljubav da budete ljubljeni, možda baš ovako kako to priča sljedeća priča koja je nastavak jedne stare što svijetlo dana ugleda pred godinu dana a koju možete pročitati kliknete li na OVDJE.


Samo za ljubav


Svirala je melodiju. Melodija je sjetno prebirala crno bijele tipke klavira ispunjavajući tišinu prostrane sobe. U sobi bi sve jednostavno, klavir, stolica i komoda iznad koje stoji slika. Dva prozora okrenuta trgu. U jednom nema ničeg a u drugom je starinska vaza. Svjetiljka pored klavira je nijema. Mir i spokoj popodneva, tihi šapat ulice što dopire sa trga, nježna melodija koja ispunjuje prostor i vrijeme. Iza žene stji muškarac i u kolijevci ljuljuška zaspalog anđela.
„Samo tiho, da se ne probudi." njegove usne šapuć ženi cjelivajući njen vrat i pričaju vječnu storiju o životu i ljubavi.




(fine ma ne passa)




Post je objavljen 31.10.2009. u 16:00 sati.