Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/manekineko

Marketing

Kamakura, dan drugi. Dio drugi: planinarenje

Bilo je predfestivalsko vrijeme, i ulicama su prolazili kamioni s glazbenicima i festanjulima koji su reklamirali nadolazeći festival koji se održava u Tsurugaoka Hachimangu hramu.
Photobucket

Photobucket

Spomenuh već planinarsko-hodačku stazu koja vodi od Velikog Bude do Sjeverne Kamakure i hrama Jochi-ji. Danas sam se uputila njome, a predamnom je išao planinar i po. :)
Photobucket

Staza je mjestimice bila dosta gadna, strma... Povremeno sam zažalila što sam krenula njome u ovom smjeru, a onda sam se sjetila da bi to bile još strmije nizbrdice, i da mi vjerojatno ne ginu slične na spuštanju kod Jochi-ji. Šetnja je inače bila ugodna, kombinacija sljemenskih staza i lokrumske vrućine.
Photobucket

Photobucket

Kao Sljeme i Lokrum, i brdašca oko Kamakure su šumski rezervat, kako kaže znakić.
Photobucket

Oko dvije trećine puta je odmorište i odvojak nizbrdo do svetišta Benzaiten, poznatije kao Benten (koja je budistička svetica na crno, dok joj je glavno zanimanje šintoističke boginje blagostanja i umjetnosti). Ovo je svetište Zeniarai Benzaiten, gdje se na izvoru peru novci (zeni = novčić, arai = pranje) da bi se umnožili. Masovno su se prale najveće novčanice od 10000 jena, pretpostavljam s logikom da veće ulaganje nosi veći povrat. Nevjernik kakav jesam, nisam oprala ni zeni. Smještaj svetišta je spektakularan - u grotu do kojeg se dolazi kroz tunel urezan u stijeni... Neka slike same govore.
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Zeniarai jedno je od rijetkih šintoističkih svetišta koje odiše tamjanom kakav se obično pali po budističkim hramovima. Atmosfera je bila gotovo zagušljiva od dima...
Photobucket

Natrag uzbrdo do staze i odmorišta, gdje jedna mačka besramno žica hranu i prezire one koji joj nemaju ništa dati.
Photobucket

Staza ovdje postaje civiliziranija i zadire natrag u grad...
Photobucket

Photobucket
(ne mogu im zamjeriti)

Ima još znakova protiv zagađivača, kao dokaz i da su prethodne generacije Japanaca zagađivale okoliš:
Photobucket

A taman kad sam pomislila da je najgori dio staze gotov...
Photobucket

Bogovi su pali na tjeme! Otkad nema staklenih boca Cole.
Photobucket

Zadnji hram na rasporedu u Kamakuri - Sugimoto-dera, jedan od onih sitnih starinskih hramova na vrhu vlastite padine, i navodno najstariji u Kamakuri.
Photobucket

Photobucket

Pobočno šintoističko svetište, bez kojega nijedan pošteni budistički hram ne može.
Photobucket

Photobucket

Na kraju sam za oproštaj od Kamakure još jednom svratila do Tsurugaoka Hachimangu, u kojem je sada bila prilična gužva zbog prefestivalske atmosfere.
Photobucket

Photobucket


Post je objavljen 21.11.2008. u 16:41 sati.