Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Savijača sa sirom i voćem

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
200 g brašna
1 žumanjak
2 žlice ulja
prstohvat soli
60ak ml mlake vode
ulje za premazivanje

Nadjev
500 g manje masnog sira
60 g šećera
2 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
1 prašak za puding od vanilije
+
400 g jabuka
2 žlice limunovog soka
7-8 žlica šećera
+
(po 100 g borovnica i brusnica – nije obavezno)
+
2 žlice krušnih mrvica

4 žlice kiselog vrhnja za premazivanje savijača


Za tijesto, od brašna, žumanjka, soli, ulja i vode zamijesite glatko tijesto. Možete ga prvo «zamijesiti» pomoću miksera tj. svrdlastih nastavaka za tijesto.
Tijesto dobro premijesite rukama na pobrašnjenoj podlozi.
Tijesto oblikujte u kuglu, sa svih strana premažite kuglu uljem i zamotajte ju u aluminijsku foliju. Tijesto stavite u hladnjak preko noći.


Za nadjev, dobro ocijeđeni sir zdrobite (možete ga izmiksati), dodajte mu jaja, 60 g šećera, vrhnje i prašak za puding, dobro promiješajte. Po želji, možete staviti više šećera.

Jabuke ogulite i narežite ih na kockice, odmah ih nakapajte limunovim sokom.


Tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite ga na dva dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu pravokutnika 20ak cm x 20ak cm. Tijesto premažite 1 žlicom ulja i ostavite ga da stoji 15ak min.
Image and video hosting by TinyPic

Nakon toga tijesto najprije malo razvaljajte pomoću valjka, a onda ga razvucite rukama u pravokutnik veličine 40 x 60 cm. Tijesto se može razvući da bude još većih dimenzija a samim time i tanje, ali nije preporučljivo jer će biti pretanko i popucat će.
Image and video hosting by TinyPic


Na razvučenu koru u hrpicama rasporedite polovicu nadjeva od sira, oprezno ga razmažite.
Image and video hosting by TinyPic


Po siru posipajte 1 žlicu mrvica. Sve to posipajte polovicom jabuka i posipajte s 3-4 žlice šećera (ovisno koliko su jabuke kisele, odnosno koliko ste šećera stavili u sir).
Image and video hosting by TinyPic


U originalnom receptu u nadjev se stavlja i 100 g svježih borovnica i 100 g svježih brusnica. Nisam nikad to probala, ponekad stavim neko smrznuto bobičasto voće (kupovnu mješavinu bobičastog voća ili kupine…), ali najčešće to uopće ne stavljam, jer ne volim takvo voće – prekiselo mi je pa moram staviti više šećera.
Obično radim jednostavnu verziju: stavim samo jabuke i sir.
Ako želite staviti neko smrznuto bobičasto voće, stavite ga u cjedilo i ostavite da se odmrzne preko noći.
Ako koristite svježe brusnice i borovnice (ili neko drugo bobičasto voće)operite ih i malo posušite krpom.


Dakle, po želji, po siru i jabukama posipajte još i 100 g svježeg ili odmrznutog bobičastog voća – posipajte s još šećera (ja dodam još barem 2 žlice šećera, a ako su u pitanju npr. ribizli onda i više).
Image and video hosting by TinyPic


Narolajte pomoću stolnjaka, krajeve pritisnite (može i drškom kuhače) da nadjev ne bi izlazio, višak tijesta odrežite.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Pomoću stolnjaka stavite savijaču u lim (strana na kojoj se kore preklapaju okrenuta je prema dolje).

Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta i nadjenite ga nadjevom.

Image and video hosting by TinyPic

Savijače premažite kiselim vrhnjem.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 30-40 min.

Savijaču ostavite da se ohladi, poslužite ju mlaku ili hladnu, posipanu šećerom u prahu.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Ovo je varijanta s kupinama.
Image and video hosting by TinyPic


*Recept se temelji na receptu sa stranice
http://www.brigitte.de/kochen/rezeptsuche/rezept/index.html?id=2194&rezept=Obstkuchen:+Quarkstrudel+mit+Fr%C3%BCchten


Slični recepti
Minhenska štrudla od jabuka i vrhnja




Post je objavljen 31.10.2008. u 18:14 sati.