Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Cikla punjena palentom i blitvom

Image and video hosting by TinyPic


4-6 srednjih ili većih cikli
ocat
sol

Nadjev
100 ml mlijeka
100 ml vode
50 ml kiselog vrhnja
pola povrtne kocke za juhu
80 g instant kukuruzne palente
1 žlica nasjeckanog peršinovog lišća
1 žumanjak
sol, papar
70 g blitve (može i špinat)
50 g naribanog tvrdog sira (Gauda, Emmentaler...)
+
voda
1 povrtna kocka za juhu

Za umak
250 ml kiselog vrhnja
2 žlice naribanog parmezana
sol, papar


Ciklu operite, nemojte ju rezati no odozdo ni odozgo (odrežite samo lišće).
U lonac stavite vodu. Kad zakuha dodajte malo soli, žlicu octa i opranu ciklu.
Kad zakuha, kuhajte 40-60 min, ovisno o veličini cikle, ali pazite da se ne raskuha.
Prelijte ciklu hladnom vodom. Odrežite ciklu odozgo i odozdo pa pod mlazom hladne vode prstima zgulite kožu s vruće cikle (pomozite si nožem).
Odozdo odrežite ciklu da može ravno stajati, odozgo ju izdubite pomoću čajne žlice i noža, pazeći da ne oštetite dno i stranice cikle.

Blitvi trokutasto odrežite središnji bijeli dio.
Zeleni dio operite pa ga blanširajte 1 min u kipućoj vodi. Blitvu ocijedite i prelijte hladnom vodom. Odvojite nekoliko većih komada blitve, osušite ih krpom i njima obložite unutrašnjost cikle. Iz ostatka blitve iscijedite što više vode, sitno ju nasjeckajte.

U lonac stavite mlijeko, vodu, vrhnje i natrganu kocku za juhu pa zakuhajte. Kad zakuha, umiješajte krupicu i prokuhajte 1-2 min. Maknite s vatre i dodajte sir, peršinovo lišće i blitvu pa začinite solju i paprom. Dobro promiješajte i umiješajte žumanjak.

Toplom palentom napunite ciklu.
Image and video hosting by TinyPic

Cikle složite u posudu za pečenje i zalijte vodom u kojoj ste rastopili kocku za juhu; voda treba sezati do pola visine cikle.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, pecite 30-40 min.


Ono što ste izdubili iz cikli, narežite na male kockice. Stavite u lonac i zalijte s malo vode (da pokriva dno), kratko kuhajte na laganoj vatri, podlijavajući vodom, da cikla omekša.
Kad cikla omekša dodajte kiselo vrhnje i parmezan. Zakuhajte.
Po potrebi začinite paprom i solju.

Umak poslužite uz punjenu ciklu.


Image and video hosting by TinyPic


*Recept se temelji na receptu sa stranice
http://www.cyberbulevar.com/kuhar-recepti/vegetarijanska-jela/cikla-u-umaku/153/



Recepti s ciklom
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Ravioli od cikle i sira
Rižoto s ciklom


Recepti sa zelenim dijelom blitve
Bešamel blitva
Kruh-pita od blitve i sira
Kuhani svitak s blitvom
Lisnata pita od špinata
Pikantne buhtle
Pita od blitve i sira
Plitvička gibanica od sira, blitve i jaja
Rolada od blitve
Svitci od lazanja i blitve
Talijanska uskršnja pita
Torta od tjestenine, špinata i sira
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom

Recepti s cijelom blitvom
Lazanje od blitve
Rižoto s blitvom
Savijača od blitve, poriluka i paprike
Torta-složenac od riže i blitve
Zamotuljci od blitve punjeni rižom
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečena blitva s krumpirom
Zelena pita od riže i sira





Post je objavljen 08.10.2008. u 11:56 sati.