Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Gibanica od oraha, rogača i pekmeza

Image and video hosting by TinyPic


Nadjev od oraha
200 g oraha
oko 80 ml mlijeka
2-3 žlice šećera
1 žlica ruma

Nadjev od rogača
180 g rogača
4-5 žlica šećera
1 čajna žlica cimeta
220 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma

Nadjev od pekmeza
450 g pekmeza
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
4 žlice vode
1 žlica ruma

Tijesto
500 g brašna
1 čaša jogurta ili vrhnja
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca ili pola paketića suhog kvasca
pola praška za pecivo
1 jaje
prstohvat soli
pola čaše (od jogurta) ulja
pola čaše mlijeka


Za nadjev od oraha, zakuhajte mlijeko i prelijte po orasima pomiješanim sa svim ostalim sastojcima. Ostavite da se ohladi.

Za nadjev od rogača, zakuhajte mlijeko i prelijte po rogaču pomiješanom sa svim ostalim sastojcima. Ostavite da se ohladi.

Za nadjev od pekmeza, 3 žlice vode pomiješajte s praškom za puding. Ispasirajte pekmez i stavite ga u lonac s 1 žlicom vode i 1 žlicom ruma. Miješajte na laganoj vatri da zakuha. Kad zakuha umiješajte razmućeni puding. Kuhajte miješajući da smjesa zakuha, prokuhajte i minutu pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.


Ako koristite suhi kvasac od svih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da se digne. Kad se tijesto digne podijelite ga na dva dijela, razvaljajte... kako je dolje opisano.

Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite brašno, jogurt, prašak, kvasac, jaje, sol, ulje i hladno mlijeko. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i jedan dio razvaljajte u pravokutnik.

Zamislite da se taj pravokutnik sastoji od 3 jednake «trećine».
Na onu «trećinu» koja se nalazi u sredini stavite nadjeve uz rub te "trećine", sredinu ostavite praznu: uz jedan rub stavite polovicu nadjeva od oraha, a uz drugi polovicu nadjev od rogača.
Image and video hosting by TinyPic

Jedan kraj tijesta, odnosno jednu «trećinu» prebacite preko oba nadjeva.
Drškom kuhače pritisnite u sredini tijesto tik uz oba nadjeva da između njih možete staviti polovicu nadjeva od pekmeza.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Preostalu «trećinu» tijesta prebacite preko svega.
Pritisnite dinji i gornji kraj da nadjev ne bi iscurio.
Image and video hosting by TinyPic

Gibanicu stavite u namašteni lim i premažite ju uljem. Nabockajte ju štapićem.
Na isti način napravite drugu gibanicu.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva da porumeni, 30-40 min.

Pečenu gibanicu premažite uljem i pokrijte kuhinjskom krpom, ostavite da se ohladi.


Image and video hosting by TinyPic


*Recept se temelji na receptu za Miliczinu Plitvičku štrudlu


Slični recepti
Plitvička gibanica od dunja, oraha i kupina
Plitvička gibanica od dunja, višanja i bresaka
Plitvička gibanica od jabuka, rogača i bobičastog voća
Plitvička gibanica od kokosa, višanja i oraha
Plitvička gibanica od rogača, maka i jabuka
Plitvička gibanica od sira, blitve i jaja
Gibanica s jabukama
Gibanica s pudingom
Gibanica s višnjama, šljivama...



Post je objavljen 05.09.2008. u 12:25 sati.