Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agroglashrvatska

Marketing

nas = GRANIČARSKI ŠKOTSKI OVČAR , ILI U HRVATSKOJ POZNATIJI KAO BORDER COLLIE PLIJENI IZUZETNOM AKTIVNOŠĆU

Izuzetan pastirski pas
Ovaj pas voli raditi, brzo uči. Vrlo je privržen svome vodiču i obitelji. On je inteligentan, oprezan, oštrouman, živahan, veseo, hrabar i odlučan

Originalni naziv ove engleske pasmine je BORDER COLLIE i pripada 1.FCI skupini. To treba biti dobro proporcionalan pas, pri čemu elegancija vanjskih linija pokazuje kvalitetu, uglađenost i potpunu harmoniju povezanu s dovoljno supstance, pri čemu postoji dojam da je pas sposoban za dugotrajan rad. Priznate su dvije varijante dlake, jedna srednje duga i jedna kratka. Kod obje vrste pokrovna dlaka srednje građe, poddlaka meka i gusta, što osigurava zaštitu border kolija od lošeg vremena. Kod srednje duge dlake bogata odlakanost čini ovratnik, hlače i zastavice. Dlaka treba biti kratka i polegla na licu, ušima, prednjim nogama (izuzetak zastavica) i zadnjim nogama od skočnog zgloba do zemlje.
Dozvoljeno je mnoštvo boja, pri čemu bijela ne treba prevladavati.
Ovaj pas voli raditi, brzo uči. Vrlo je privržen svome vodiču i obitelji. On je inteligentan, oprezan, oštrouman, živahan, veseo, hrabar i odlučan.
Granični škotski ovčar je poznat u svijetu po svojoj izuzetnoj inteligenciji i svojoj želji da ugodi. Brzo uči nove naredbe i skoro svaki ima prirodnu sklonost za čuvanje ovaca.
Granični škotski ovčar će se radosno ophoditi s drugim psima, kućnim ljubimcima i djecom pod uvjetom da se s njim puno vježba i da mu se pruži dovoljno aktivnosti kako bi ga se zaokupilo.Ukoliko nema dovoljno aktivnosti, on će se sam zaposliti, što može biti i lovljenje vaše djece.
Nezaposleni graničarski ovčar može se ponašati izuzetno loše, čak i agresivno. Fizičke vježbe nisu dovoljne za ovu pasminu. Oni žele raditi i moraju raditi i to tijelom i umom izvršavajući razne zadatke. Nije iznenađujuće da su granični škotski ovčari među prvima na natjecanjima u raznim sportskim aktivnostima kao što su natjecanja u agitilyju, poslušnosti, fly-ballu i natjecanja za pastirske pse. Oni su perfekcionisti sa stalnom željom za ugađanjem.
Ova pasmina će se osjećati dobro u psećoj kućici pod uvjetom da ima dnevno dovoljno aktivnosti i ako je puno sa svojim vodičem. Za one koji žele postići visoke rezultate na natjecanjima za pse granični je škotski ovčar Božji dar. Seljaci će također biti sretni s graničnim škotskim ovčarom, koji će obavljati poslove za koje su uzgojeni. Oni nisu idealni kućni ljubimci.
Nasljedne bolesti oka kao što su progresivna atrofija mrežnice i CEA, zatim displazija kukova i u posve ili pretežno bijelih primjeraka urođena gluhoća. U novije vrijeme sve je veći broj bordera s epilepsijom
žautor = tekst i snimci: V.VORIH

ŽNASLOV = Povijest i uzgajivačnice
Potječe od srednjovjekovnih britanskih pasa za čuvanje stada (collie), a u novije vrijeme posebno je uzgajan u graničnom području između Škotske i Engleske, nazvanoj granična grofovija. To je izvrstan vodič stada, otporan, vješt i neumoran ovčarski pas koji je sposoban svladati bilo koju vrstu stoke. Za bordera kažu kako može očima hipnotizirati stoku. Puzeći se prikrada i skameni životinje na mjestu svojim intenzivnim zurenjem. Spada među pasmine koje se daju najbolje trenirati, a također služi kao pas za otkrivanje narkotika i eksplozivnih naprava. Vrlo često je odličan izvođač vježbi poslušnosti, agilitiya, natjecanja u hvatanju frizbija, flyballa i raznih trikova. Borderi također obavljaju policijski posao, traže i spašavaju ljude, a neki su vrlo uspješno obučeni kao psi vodiči slijepih.
O pasmini se od 1906. brine International Sheepdog Society (ISDS), a Kennel Club je priznaje 1976.
Valja istaći i neke od najpoznatijih hrvatskih uzgajivačnica gdje možete dobiti i više informacija o toj pasmini. To su Astraia, odnonsno Linda Bednjanec, Nova cesta 70,Zagreb, zatim Mawlch , Alen Mareković, Zelengaj 45/1, Zagreb. Tu je i uzgajivačnica Branka Šimića – Čampija, Bartolovi Dvori, Stari Pavljani 2, 43 000 Bjelovar, zatim Petrovi Dvori, Petar Malija, Jovača 3, 43226 Veliko Trojstvo, a ističemo i slovenski Flaeth, Maša Bajc, Hrašće 149, 6230 Postojna, Slovenija
Žautor = D.A.

IZDVOJENO IZ STANDARDA
Lubanja: Prilično široka lubanja, zatiljna kost nije izražena.
Stop: Jako izražen.
Nosna gljiva: Crna; izuzetak kod smeđeg ili pasa boje čokolade, gdje smije biti smeđe boje. Kod plavih pasa treba biti boje škriljca. Nosnice dobro razvijene.
Njuška: Vilice se sužavaju prema nosu, srednje snažne. Obrazi:Nisu ni puni, ni zaobljeni.
Oči: Daleko jedno od drugog postavljeno, ovalne, srednje velike i smeđe boje, izuzetak kod blue merl varijante gdje jedno ili oba djelomično ili potpuno smiju biti plava. Izraz blag, oprezan, živahan i inteligentan. Uši: Srednje veličine i građe, daleko jedno od drugog, uspravno ili poluuspravno nošene, izrazito pokretne.
Grudi: Duboke i prilično široke. Dobro prekrivena rebra. Slabine: Mišićave, ali ne uzdignute. Sapi: Široke i mišićave, gledano sa strane ljupko se produžavaju prema korijenu repa. Rep: Srednje dug, posljednjim kralješkom dopire najmanje do skočnog zgloba, nisko usađen, dobro odlakan s jednim zavojem na gore na kraju, koji zaokružuje ugodnu vanjsku liniju i harmoničnost psa. U akciji rep smije biti nešto više nošen, ali ne iznad linije leđa.
Prednje noge:Gledano od naprijed paralelne, došaplja gledana sa strane blago kosa. Kosti snažne, ali ne grube. Lopatice postavljene dobro unazad, laktovi čvrsto priliježu uz tijelo. Šape: Ovalne, jastučići dobro ispunjeni, snažne i zdrave. Prsti zaobljeni, spojeni, nokti kratki i snažni. Stražnje noge: Bedre duge, snažne i mišićave. Dobro zaobljeno koljeno. Snažan, nisko postavljen skočni zglob. Od skočnog zgloba do zemlje jake kosti. Gledano odozada stražnje noge su paralelne.
Kretanje: Mora biti slobodno, tečno i neumorno, pri čemu se šape malo podižu, tako se pas prikrada i može se kretati velikom brzinom.
Visina:
Idealna visina za mužjaka je 53 cm, dok su ženke nešto

Post je objavljen 18.01.2008. u 16:14 sati.