KOME JE NAMJENJEN BLOG
BLOG SELJACI I TEŽACI NAMJENJEN JE MOJIM PRIJATELJIMA I MENI (DAMIR RUKOVANJSKI) KOJI ŽELIMO DA NAŠI TEKSTOVI BUDU DOSTUPNI ŠTO JE MOGUĆE VEĆEM BROJU SELJAKA I TEŽAKA I SVIMA ONIMA KOJE ZANIMA POLJOPRIVREDA. SVI SMO ČLANOVI AGROEKOLOŠKOG DRUŠTVA KOJE BROJI ZAVIDNIH 1922 ČLANA

Agroglas poljoprivredni savjetnik

18.01.2008., petak

nas = GRANIČARSKI ŠKOTSKI OVČAR , ILI U HRVATSKOJ POZNATIJI KAO BORDER COLLIE PLIJENI IZUZETNOM AKTIVNOŠĆU

Izuzetan pastirski pas
Ovaj pas voli raditi, brzo uči. Vrlo je privržen svome vodiču i obitelji. On je inteligentan, oprezan, oštrouman, živahan, veseo, hrabar i odlučan

Originalni naziv ove engleske pasmine je BORDER COLLIE i pripada 1.FCI skupini. To treba biti dobro proporcionalan pas, pri čemu elegancija vanjskih linija pokazuje kvalitetu, uglađenost i potpunu harmoniju povezanu s dovoljno supstance, pri čemu postoji dojam da je pas sposoban za dugotrajan rad. Priznate su dvije varijante dlake, jedna srednje duga i jedna kratka. Kod obje vrste pokrovna dlaka srednje građe, poddlaka meka i gusta, što osigurava zaštitu border kolija od lošeg vremena. Kod srednje duge dlake bogata odlakanost čini ovratnik, hlače i zastavice. Dlaka treba biti kratka i polegla na licu, ušima, prednjim nogama (izuzetak zastavica) i zadnjim nogama od skočnog zgloba do zemlje.
Dozvoljeno je mnoštvo boja, pri čemu bijela ne treba prevladavati.
Ovaj pas voli raditi, brzo uči. Vrlo je privržen svome vodiču i obitelji. On je inteligentan, oprezan, oštrouman, živahan, veseo, hrabar i odlučan.
Granični škotski ovčar je poznat u svijetu po svojoj izuzetnoj inteligenciji i svojoj želji da ugodi. Brzo uči nove naredbe i skoro svaki ima prirodnu sklonost za čuvanje ovaca.
Granični škotski ovčar će se radosno ophoditi s drugim psima, kućnim ljubimcima i djecom pod uvjetom da se s njim puno vježba i da mu se pruži dovoljno aktivnosti kako bi ga se zaokupilo.Ukoliko nema dovoljno aktivnosti, on će se sam zaposliti, što može biti i lovljenje vaše djece.
Nezaposleni graničarski ovčar može se ponašati izuzetno loše, čak i agresivno. Fizičke vježbe nisu dovoljne za ovu pasminu. Oni žele raditi i moraju raditi i to tijelom i umom izvršavajući razne zadatke. Nije iznenađujuće da su granični škotski ovčari među prvima na natjecanjima u raznim sportskim aktivnostima kao što su natjecanja u agitilyju, poslušnosti, fly-ballu i natjecanja za pastirske pse. Oni su perfekcionisti sa stalnom željom za ugađanjem.
Ova pasmina će se osjećati dobro u psećoj kućici pod uvjetom da ima dnevno dovoljno aktivnosti i ako je puno sa svojim vodičem. Za one koji žele postići visoke rezultate na natjecanjima za pse granični je škotski ovčar Božji dar. Seljaci će također biti sretni s graničnim škotskim ovčarom, koji će obavljati poslove za koje su uzgojeni. Oni nisu idealni kućni ljubimci.
Nasljedne bolesti oka kao što su progresivna atrofija mrežnice i CEA, zatim displazija kukova i u posve ili pretežno bijelih primjeraka urođena gluhoća. U novije vrijeme sve je veći broj bordera s epilepsijom
žautor = tekst i snimci: V.VORIH

ŽNASLOV = Povijest i uzgajivačnice
Potječe od srednjovjekovnih britanskih pasa za čuvanje stada (collie), a u novije vrijeme posebno je uzgajan u graničnom području između Škotske i Engleske, nazvanoj granična grofovija. To je izvrstan vodič stada, otporan, vješt i neumoran ovčarski pas koji je sposoban svladati bilo koju vrstu stoke. Za bordera kažu kako može očima hipnotizirati stoku. Puzeći se prikrada i skameni životinje na mjestu svojim intenzivnim zurenjem. Spada među pasmine koje se daju najbolje trenirati, a također služi kao pas za otkrivanje narkotika i eksplozivnih naprava. Vrlo često je odličan izvođač vježbi poslušnosti, agilitiya, natjecanja u hvatanju frizbija, flyballa i raznih trikova. Borderi također obavljaju policijski posao, traže i spašavaju ljude, a neki su vrlo uspješno obučeni kao psi vodiči slijepih.
O pasmini se od 1906. brine International Sheepdog Society (ISDS), a Kennel Club je priznaje 1976.
Valja istaći i neke od najpoznatijih hrvatskih uzgajivačnica gdje možete dobiti i više informacija o toj pasmini. To su Astraia, odnonsno Linda Bednjanec, Nova cesta 70,Zagreb, zatim Mawlch , Alen Mareković, Zelengaj 45/1, Zagreb. Tu je i uzgajivačnica Branka Šimića – Čampija, Bartolovi Dvori, Stari Pavljani 2, 43 000 Bjelovar, zatim Petrovi Dvori, Petar Malija, Jovača 3, 43226 Veliko Trojstvo, a ističemo i slovenski Flaeth, Maša Bajc, Hrašće 149, 6230 Postojna, Slovenija
Žautor = D.A.

IZDVOJENO IZ STANDARDA
Lubanja: Prilično široka lubanja, zatiljna kost nije izražena.
Stop: Jako izražen.
Nosna gljiva: Crna; izuzetak kod smeđeg ili pasa boje čokolade, gdje smije biti smeđe boje. Kod plavih pasa treba biti boje škriljca. Nosnice dobro razvijene.
Njuška: Vilice se sužavaju prema nosu, srednje snažne. Obrazi:Nisu ni puni, ni zaobljeni.
Oči: Daleko jedno od drugog postavljeno, ovalne, srednje velike i smeđe boje, izuzetak kod blue merl varijante gdje jedno ili oba djelomično ili potpuno smiju biti plava. Izraz blag, oprezan, živahan i inteligentan. Uši: Srednje veličine i građe, daleko jedno od drugog, uspravno ili poluuspravno nošene, izrazito pokretne.
Grudi: Duboke i prilično široke. Dobro prekrivena rebra. Slabine: Mišićave, ali ne uzdignute. Sapi: Široke i mišićave, gledano sa strane ljupko se produžavaju prema korijenu repa. Rep: Srednje dug, posljednjim kralješkom dopire najmanje do skočnog zgloba, nisko usađen, dobro odlakan s jednim zavojem na gore na kraju, koji zaokružuje ugodnu vanjsku liniju i harmoničnost psa. U akciji rep smije biti nešto više nošen, ali ne iznad linije leđa.
Prednje noge:Gledano od naprijed paralelne, došaplja gledana sa strane blago kosa. Kosti snažne, ali ne grube. Lopatice postavljene dobro unazad, laktovi čvrsto priliježu uz tijelo. Šape: Ovalne, jastučići dobro ispunjeni, snažne i zdrave. Prsti zaobljeni, spojeni, nokti kratki i snažni. Stražnje noge: Bedre duge, snažne i mišićave. Dobro zaobljeno koljeno. Snažan, nisko postavljen skočni zglob. Od skočnog zgloba do zemlje jake kosti. Gledano odozada stražnje noge su paralelne.
Kretanje: Mora biti slobodno, tečno i neumorno, pri čemu se šape malo podižu, tako se pas prikrada i može se kretati velikom brzinom.
Visina:
Idealna visina za mužjaka je 53 cm, dok su ženke nešto

- 16:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2008 (5)
Lipanj 2008 (12)
Svibanj 2008 (13)
Travanj 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (10)
Prosinac 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Vijesti
ČITAJTE ČASOPISE U KOJIMA SURAĐUJU ČLANOVI AGRO EKOLOŠKOG DRUŠTVA

1. Agroglas, dvotjednik za poljoprivredu 031 223282
2. Gospodarski list, dvotjednik za poljoprivredu
3. Ovčarstvo i kozarstvo, dvomjesečnik
4. Pčela, mjesečnik za pčelare
5. Holstein, časopis za uzgajivače holstein goveda
6. Moj pas, časopis za kinologiju
7. Lovački vjesnik, mjesečnik za lovstvo
8. Racing pigeon, njemački časopis za golubarstvo
9. Nova Zemlja, povremenik za poljoprivredu