Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/diavola

Marketing

Što vam sve treba od opreme za planinarenje

Kako sam ja impulsivna šopingholičarka, kad sam krenula u planinarenje, već na prvom izletu, imala sam gotovo pa full opremu za uobičajeno planinarenje. Poluluda sam poharačila sve trgovine s planinarskom opremom prije svih sniženja. Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Svatko tko me vidio na tim mojim prvim planinarskim izletima pomislio bi "gle ti staaaare planinarke"! Možda bi me samo izdale glanc-nove gojzerice.

Nije dugo trebalo da sam skužila kako sam se malo zeznula. Nemojte kupovati stvari prije početka siječnja kad krenu sniženja, molim vas! Strpite se još malo! Cijene budu i više nego dvostruko jefitnije. Da ne spominjem da se isplati otići do Graza. Tamo ima par odličnih trgovina s planinarskom opremom. Recimo, Bruno Šibl iz Matice vodi na legendarni jednodnevni šoping izlet u Graz u siječnju. I ne bi on bio pravi gospodin da vas odmah ne poduči o kulturno-umjetničkim znamenitostima Graza. Odete u šoping, kupite si super stvari i još prošećete Grazom uz pravog vodiča! thumbup


No, da se vratimo na opremu. Već na samom početku svog planinarenja kupila sam:
- dvoslojna jaknu (gornja vjetrovka se odvaja od doljnje jakne)
- gojzerice
- ruksak (za dvodnevne izlete)
- dry-plus majicu (sintetika koja se ne vlaži kad se znojite, što je jako važno)
- potkošulju za planinarenje
- čarape za planinarenje
- hlače za planinarenje (koja sam kasnije prodala za masne pare hehe jer mi nisu pasale)
- ski-rukavice
- gamaše (štucne da ne pokisnu noge)
- kapa (koju sam možda jednom nosila, jer mi se brzo upari glava)

Primjer gojzerica:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Štapovi...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Primjer ovećeg ruksaka...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket



Ne moram vam reći koliko sam iskeširala za sve to. Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Opremu sam najviše kupovala u Intersportu (Merkator), marka McKinley (onak za radnički sloj planinara), a imate još u Hervisu (ne volim tu hangar-trgovinu s neljubaznim trgovcima) i Iglu Športu. U Iglu Športu mi je većina stvari preskupa, ne toliko što nemam love, nego što odbijam na svoje hobije više davati velike pare. Kad se budem ozbiljnije bavila planinarenjem bit će i ozbiljnijih stvari. Za sad radničko-hobističke trgovine dolaze u obzir! Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket U Turbo sportu sam nedavno kupila dry plus majice (anti-znoj majice) kratkih rukava, doduše, tamo se ne zovu tako, ali ista je spika i bile su jeftine, nekih 80-ak kuna .


Kasnije sam polako nadopunjavala pa sad već imam i...
- štapove (nezaobilazni dio planinarskog folklora! must have!)
- člansku iskaznicu
- plahtu za vreću za spavanje zubo
- švicarski nož
- mijeh za vodu (super fora! slamčicom povezani s vodom na leđima pa ne morate stalno vaditi bocu iz ruskaka dok hodate)
- "kabanicu" za navući na ruksak (praktična stvar!)
- mali kišobran
- nove dry-plus majice
- nove potkošulje
- tajice (da, da, dobro ste pročitali, super su praktične)
- svjetiljka za na čelo, tzv. čeonka svjetiljka (bez toga nigdje, ako vas slučajno mračak uhvati)
- kratke hlače za planinarenje
- dnevnici i jastučić za žigove
- duge planinarske "gaće" za zimu
- termosicu (nisam nikad nosila)
- tri knjige Željka Poljaka (počela sam pisati "Željka Pe.. rv.. ana") Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
- rukavice bez prstiju za planinarenje (da se ne ozlijedite ako su oštre stijene)

Posudila sam
- visinomjer (koji, by the way, dan-danas ne znam koristiti)


Hlače - po mogućnosti od materijala protiv vjetra i kiše (naravno da je preko ljeta oprema bitno jednostavnija i jeftinija!)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Treba mi
- još dry-plus majica, ali to čekam sniženja, ne dam 250 i više kuna za njih Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
- vreća za spavanje - jednostavno ne znam za koju se odlučiti, niti koja mi treba... neki kupuju one madrace za samonapuhivanje, ne znam jel to čemu...
- još koje planinarske čarape, za sad imam dvoje, jer sam treće izgubila
- stvari za prvu pomoć (možda neke tablete, zavoji)

Iznenadili bi se kako spickanih ljudi ima na planinarenju. Ne želim zaostajati u tome!! Nikako! Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Majice od posebnih sintetičkih materijala tako da kad se preznojite ne hodate u vlažnoj odjeći... dosta važne! U zadnje vrijeme ne mogu naći dugih rukava, a da nisu skupe!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


E sad, na temelju mog skromnog iskustva što vam zapravo treba na planinarenju za početak:
- gojzerice - to morate imati i to vam je gotovo pa jedino dovoljno! (na sniženjima ih možete naći i za 300 kn; kupujete ih tako da obučete debele čarape na nogu, najčešće onda kupite broj veći; ja nosim 38 broj, kupila sam si gojze 39); znam samo da su bitne dvije stvari: vibram džon da se ne kliže (super fora!) i da moraju bit iznad gležnjeva da ih štite u slučaju nezgoda! ekstra dodatak je da ne propuštaju vodu (te su i skuplje)
- ne morate kupovati NOVI ruksak, ako imate neki svoj neplaninarski, pogotovo za jednodnevne izlete! glavno da vam stane voda i hrana unutra i to je to! možete hodati i u jeans-hlačama ili trenirci za početak!
- svakako se slojevito obucite, ako je hladnije vrijeme, tj. da se možete skidati kako hodate, jer će vam već nakon par minuta hoda postati sve toplije i toplije... ako imate dry-plus majice, one ne upijaju znoj, tako da nećete bit kompletno mokri (i izloženi zimi)
- voda, voda, voda, voda i voda!!

I to je sve!

(nastavlja se!)

Post je objavljen 13.11.2007. u 11:02 sati.