Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Oshov citat o meditaciji i tehnikama

Za ovaj post sam imao ideju da ću otvoriti Oshovu knjigu Tantra onako nasumično, citirati dvije-tri rečenice i u ostatku posta dati svoj komentar na to. Međutim, naišao sam na dio u kojem nisam mogao izdvojiti rečenicu ili dvije, već sam odlučio današnji post kompletno posvetiti Oshu citirajući dio knjige u kojem on govori o tehnikama i meditaciji bez ikakvog mog dodatnog komentara osim pitanja: "Što mislite o tome kada pogledate duboko u sebe? Da li je to istina za vas ili nije?"
Podebljao sam one rečenice koje izražavaju moj stav o tome što je prava meditacija.

Oshov citat: (Tantra, str. 175)
Razne tehnike mogu biti od pomoći, ali one nisu meditacija, one su samo bauljanje u tami. Ali jednog dana, dok nešto radite, odjednom ste postali svjedok. Dok radite meditaciju u pokretu, ili kundalini, ili vrtnju, jednog dana će se, odjenom meditacija nastaviti, ali vi se više nećete s njom poistovjećivati. Tiho ćete sjediti izvan nje, promatrati ćete - i tog dana će se dogoditi stvarna meditacija; tog dana tehnika neće više biti prepreka, neće više biti pomoć. Moći ćete u njoj uživati, ako to želite, kao u nekoj vježbi, davat će vam određenu živost, ali za nju više neće biti potrebe - jer se je dogodila stvarna meditacija.
Meditacija je svjedočenje. Meditirati znači postati svjedok. Meditacija nije nikakva tehnika. To će vas zbuniti, jer vam stalno daju nekakve tehnike. U krajnjem smislu, meditacija nije tehnika; meditacija je razumjevanje, svjesnost. Ali vama trebaju tehnike, jer je to konačno saznanje jako daleko od vas. Ono je skriveno duboko u vama, ali je svejedno jako daleko od vas. Možete ga dosegnuti upravo ovog trenutka, ali nećete ga dosegnuti, jer je trenutak prošao, a vaš um je otišao dalje. Ovog trenutka je to moguće, ali ipak je nemoguće. Tehnike će premostiti taj jaz, one postoje da bi premostile jaz.
Stoga u početku, tehnike jesu meditacija; na kraju ćete se tome smijati, jer tehnike nisu meditacija. Meditacija je potpuno drugačija kvaliteta postojanja, ona nema veze ni sa čim. Ali to će ipak biti na kraju; nemojte misliti da se to događa na početku, jer nećete premostiti jaz.




Post je objavljen 14.08.2007. u 08:44 sati.