Blog Sadašnjeg trenutka

utorak, 14.08.2007.

Oshov citat o meditaciji i tehnikama

Za ovaj post sam imao ideju da ću otvoriti Oshovu knjigu Tantra onako nasumično, citirati dvije-tri rečenice i u ostatku posta dati svoj komentar na to. Međutim, naišao sam na dio u kojem nisam mogao izdvojiti rečenicu ili dvije, već sam odlučio današnji post kompletno posvetiti Oshu citirajući dio knjige u kojem on govori o tehnikama i meditaciji bez ikakvog mog dodatnog komentara osim pitanja: "Što mislite o tome kada pogledate duboko u sebe? Da li je to istina za vas ili nije?"
Podebljao sam one rečenice koje izražavaju moj stav o tome što je prava meditacija.

Oshov citat: (Tantra, str. 175)
Razne tehnike mogu biti od pomoći, ali one nisu meditacija, one su samo bauljanje u tami. Ali jednog dana, dok nešto radite, odjednom ste postali svjedok. Dok radite meditaciju u pokretu, ili kundalini, ili vrtnju, jednog dana će se, odjenom meditacija nastaviti, ali vi se više nećete s njom poistovjećivati. Tiho ćete sjediti izvan nje, promatrati ćete - i tog dana će se dogoditi stvarna meditacija; tog dana tehnika neće više biti prepreka, neće više biti pomoć. Moći ćete u njoj uživati, ako to želite, kao u nekoj vježbi, davat će vam određenu živost, ali za nju više neće biti potrebe - jer se je dogodila stvarna meditacija.
Meditacija je svjedočenje. Meditirati znači postati svjedok. Meditacija nije nikakva tehnika. To će vas zbuniti, jer vam stalno daju nekakve tehnike. U krajnjem smislu, meditacija nije tehnika; meditacija je razumjevanje, svjesnost. Ali vama trebaju tehnike, jer je to konačno saznanje jako daleko od vas. Ono je skriveno duboko u vama, ali je svejedno jako daleko od vas. Možete ga dosegnuti upravo ovog trenutka, ali nećete ga dosegnuti, jer je trenutak prošao, a vaš um je otišao dalje. Ovog trenutka je to moguće, ali ipak je nemoguće. Tehnike će premostiti taj jaz, one postoje da bi premostile jaz.
Stoga u početku, tehnike jesu meditacija; na kraju ćete se tome smijati, jer tehnike nisu meditacija. Meditacija je potpuno drugačija kvaliteta postojanja, ona nema veze ni sa čim. Ali to će ipak biti na kraju; nemojte misliti da se to događa na početku, jer nećete premostiti jaz.


prijavi hr.digg - 08:44 - Komentari (10) - Isprintaj - #

My web office's WebRing
Ring Owner: Toni Anicic Site: My web office
Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet
Get Your Free Web Ring
by Bravenet.com