Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Kada Smrt odluči ispričati priču...

Nekako su svi za moj prošli rođendan znali da bih se knjigama jako veselio, i tako da mi je svatko nabavio nešto drugo, sve zanimljivije od zanimljivijeg. I tako sam jedva dočekao ljeto kako bih to isto mogao pročitati. Uglavnom, neki dan sam završio knjigu Markusa Zusaka skladno nazvanu "The Book Thief". Još uvijek vidim slike koje nakon te knjige zaostaju u pamćenju, baš poput kakve dobre kazališne predstave ili filma. Jedino što mi je možda malo teže palo je to što je to bila već treća u nizu knjiga smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata, ali zanimljivost pripovjedanja kojom odiše je postupno izbrisala i tu činjenicu.

"Osuđen da bude klasik." - to su rekli iz časopisa USA Today, i mislim kako se nisu prevarili.

Dakle, sve započinje 1939. godinom, kada život Liesel Meminger poprima novu dimenziju. Naime, na pogrebu svoga brata, ona otkriva malu knjižicu u snijegu i odlučuje ju zadržati. To je bio Priručnik za grobare, i njena prva krađa knjige. Tako započinje ljubav s knjigama i riječima, a Liesel se seli kod novih staratelja, gdje upoznaje svog "novog oca", koji joj pak pomaže u učenju čitanja. Uskoro, ona krade knjige odasvuda, i iz najnezamislivih događanja izađe s jednim primjerkom pod rukom. Ali uskoro se približe opasna vremena, i njena nova obitelj i ona moraju skloniti jednog Židova u podrumu. No, za Liesel je to novi početak, početak novog prijateljstva koje je osuđeno na propast. Ili ne?

Prvo boje.
Onda ljudi.
Tako inače vidim stvari.
Ili, napokon, kako se trudim.
---
POSTOJI JEDNA MALENA ČINJENICA:
Umrijet ćete.


Uglavnom, The Book Thief je knjiga koja nam govori o snazi riječi i mogućnosti knjiga da nahrane dušu, kako kažu nakladnici, a ja bih samo dodao da je to jedna od knjiga koje su u cijeloj povijesti pisanja najvjernije uspjele predočiti psihu djeteta u svom iskrenom obliku. Poduprta vještim pripovjedanjem Markusa Zusaka, mislim kako ovoj knjizi zaista više ništa ne nedostaje.

Jer, vješto rečeno, kada Smrt priča priču, zaista ju trebate poslušati.

;-) Boris

Post je objavljen 14.07.2007. u 00:42 sati.