Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Bosiljak i tikvice

Tikvice, rajčice, svježi bosiljak i zrna fenela tvore sočan ljetni subji.



Priča o bosiljku

Nježni zeleni mirisni listovi bosiljka cijenjeni su uzduž i popreko kugle zemaljske što i ne čudi kada mu ime mu potječe od grčke riječi basilikon phuton što doslovno znači kraljevska biljka. U Italiji je simbol ljubavi, Egipćani su ga nudili na svojim oltarima, a u grkokatoličkoj se pravoslavnoj crkvi koristi pri spravljanju svete vodice.
U Indiji se bosiljak također povezuje s božanskim.
I dok se vrsta Ocimum basilicum uzgaja i koristi kao začin (u Indiji Ocimum kilimandscharicum), Octimum sanctum većina hinduskih domova smatra vrlo svetim i ne jede ga.
Kažu da se njime Indijci čak zaklinju na sudu.


O bosiljku, božanstvima i meditaciji



Smatra se da Sveti bosiljak štiti od nesreće i naći ćete ga u središtu i vrtovima svakog Višnuovog, Raminog ili Krišninog hrama u Indiji. Ondje se naziva Tulasi ili Tulsi.
Tulsi je Višnuova pratilja i svježi se vijenci spleteni od njena lišća svakodnevno nude njegovim božanstvima. Čak se smatra da je udana za Višnua, (priča) te svake godine na datum njihova vjenčanja (Tulasi Vivaha - sredina listopada) počinje sezona vjenčanja u Indiji.
Drži se da je područje prekriveno Tulsi biljkom (i sama biljka) vrlo povoljno za meditaciju i obožavanje pa kada ste u Indiji pokušajte nabaviti njeno sjeme i zasaditi ga u svome vrtu, balkonu ili stanu.

Tulsi se u obliku božanstva, Vrinda Devi, obožava u indijskim hramovima.




Bosiljak u ayurvedi
Bosiljak je jedan od najvažnijih sastojaka ayurvedske medicine. Ayurveda ga koristi kao antioksidant, njime liječi artritis, bronhitis, astmu, srčane probleme jer snižava krvni tlak i razne infekcije mjehura i bubrega.
Također se smatra da smanjuje stres (uz promjenu životnog stila, naravno).
Bosiljak podiže imunitet tijela pa ga je dobro uzimati kod prehlade.
Kod kuhanja čaja u vrelu vodu ubacite i malo suhog ili svježeg bosiljka.
Kako bosiljak potpomaže probavu i pomaže kod probavnih smetnji, njegovo svježe ili suho lišće pomiješajte s malo suho prženog kumina, limunovog soka, papra, soli i ulja i prelijte preko povrća ili salate.
Iako se za gore navedene boljke u ayurvedi koristi Tulsi, moj mi je ayurvedski doktor preporučio i običan, 'hrvatski' bosiljak.

Bosiljak u vrtu ili teglici
Niz godina sadila sam Tulsi biljku i uz nju naučila se brinuti i o običnom bosiljku.
Ukoliko posadite 'običan' bosiljak kao začinsku biljku imajte na umu da mu treba dosta vode jer ne podnosi sušu.
Kod zalijevanja pazite da je temperatura vode za zalijevanje približno jednaka temperaturi okoline. Bosiljak se zalijeva sredinom dana, a uspješnom uzgoju pridonosi i često prskanje listova. Uz redovito zalijevanje, plijevljenje i okopavanje vaš će bosiljak predivno uspijevati.

Kako trgati lišće bosiljka
Da bi se vaš bosiljak razgranao i uspješno rastao najbolje mu je lišće rezati iznad svakog para listova.

Lako uočljivi parovi listova


Rezati ovdje



LOUKI TAMATAR TARKARI

Louki je vrsta indijske tikve. Zamijenite ju s mladim tikvicama ili tikvom (očistite sjemenke ukoliko su jako velike).
Vrijeme kuhanja će varirati u skladu s vrstom tikve koju ste izabrali.

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 30-50 minuta
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:



2 očišćena zelena čilija (preskočiti ukoliko ne želite)
2 cm velik komad đumbirova korijena, nasjeckan
3 žlice indijskih oraščića ili badema
1 1/2 žlice korijandera u zrnu
1 žličica kumina
1/4 žličice fenela (komorača)
1/4 šalice vode
3 žlice ghija ili maslaca
2 srednje velike rajčice, oguljene i nasjeckane
685 g tikvica ili tikve, oguljene i narezane na kockice od 2 cm
1/2 žličice kurkume
1 žličica soli
3 žlice nasjeckanog bosiljka

Postupak:

1. U blender ubacite čilije, đumbir, indijske oraščiće ili bademe, korijander, kumin, fenel (komorač) i vodu i izblendajte u gltku smjesu.

2. Zagrijte ghi ili maslac. Ulijte izblendani začinski pire i pržite ga dok ne zgusne i počne odvajati od ghija. Umiješajte rajčice i kuhajte par minuta.
3. Dodajte narezane tikvice (tikvu), kurkumu, sol i pola bosiljka. Pomiješajte i poklopite. Kuhajte na tihoj vatri. Promiješajte s vremena na vrijeme i pazite da se tikvice na zalijepe za dno posude. Ako su presuhe ulijte malo vode.

4. Kuhajte dok tikvice ne omekšaju (nemojte ih prekuhati) oko 20-40 minuta, ovisno o tipu tikve. Poslužite ih posipane s ostatkom bosiljka.




Post je objavljen 10.07.2007. u 12:45 sati.