Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Moj prijedlog za današnji brunch - Aloo Hari Matar Tikki



Indijcima na sjeveru, tikki punjen graškom važan je kao i idliji onima na jugu. Ove 'popetice' je vrlo lako napraviti i ne zahtijevaju puno pažnje, osim u završnoj fazi. Stoga su idealne za doručak ili užinu.
Kod prženja je važno ne pretjerati s ghijem ili uljem jer će se tikki raspasti. Dovoljno je premazati tavu s onoliko ulja koliko je potrebno da se ne zalijepe za površinu i polagano ih pržiti na tihoj vatri 30ak minuta (15 minuta svaku stranu).
Poslužite ih sa začinjenim jogurtom, svježim chutneyem (ćatnijem) ili umakom.


ALOO HARI MATAR TIKKI

Vrijeme pripreme i kuhanja: oko 1 sat
Količina: za 4 osobe


Sastojci:
3 velika krumpira (oko 570 g)
1 žličica soli
1/4 žličice svježe samljevenog papra
2/3 šalice kuhanog graška
1/2 žlice nasjeckanog đumbira
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice garam masale
1/4 žličice soli
1 žličica suho prženog i samljevenog kumina
ghi ili ulje za prženje

Postupak:

1. Skuhajte krumpir i malo ga ohladite da ga lakše gulite. Dobro ga zgnječite, dodajte sol i papar i dobro pomiješajte da dobijete glatku smjesu.

Podijelite smjesu na 10 dijelova. Operite ruke i utrljajte malo ulja. Od svakog dijela oblikujte kuglicu. Dlanovima ju pritisnite i oblikujte 'popeticu' debelu oko 1.5 cm.



2. Vilicom zgnječite grašak. Dodajte mu ostale sastojek osim ghija ili ulja za prženje i promiješajte. Podijelite smjesu na deset dijelova.




3. Jednu po jednu, počnite slagati tikkie. Na sredinu 'popete' od krumpira stavite začinjeni grašak.



Skupite rubove i dobro zatvorite. Nježno pritisnite i oblikujte tikki pomjera oko 6.5 cm.



4. U tavu promjera 30 cm stavite 1 žličicu ghija ili ulja i grijte oko 2 minute na tihoj vatri. Polako stavite tikki i potpuno smanjite vatru. Pržite ih po 15 minuta sa svake strane ili dok ne porumene i ne dobiju hrskavu koricu. Po potrebi, dodajte još ghija ili ulja. (Ako ih želite speći u pećnici stavite ih na maslacem premazan pladanj. Pecite ih na 180 stupnjeva 15 minuta. Premažite ih maslacem, okrenite i pecite još narednih 15 minuta.)
Poslužite vruće.

Ja sam ih poslužila s bogatim, začinjenim, svježim chutneyem (ćatnijem) od tamarinda. Recept slijedi.






Post je objavljen 08.05.2007. u 18:44 sati.