Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Rajma (rađma) iliti ususret 1. maju na indijski način

Obožavam praznik rada! Još ga više volim jer dolazi nakon proljetnih školskih praznika. (Ok, sada pogodite gdje radim.) I kada se još ovako lijepo po hrvatski spoji s još po kojim danom...nitko sretniji od mene! Iako bez Iveka ništa više ne bude isto...Eh!
Da nastavim u vedrijem tonu...Odlučila sam spojiti svoj hrvatski prvosvibanjski tanjur s tradicionalnim punjabskim jelom od graha – Rajmom (rađmom).
Ovo začinjeno jelo budi sjećanja na moje djetinjstvo koje sam provodila kod djeda i bake. Sjećam se kako sam baki Bari pomagala gnječiti skuhani grah za makedonsko 'gravče na tavče'. Nitko ga nije radio bolje!


Rajmu možete napraviti rijetku ili gustu, ovisno o ukusu.
Ja ju znam napraviti vrlo gustu i zapeći u pećnici,
baki Bari i Makedoncima u čast.
Ukoliko imate višak vremena sami skuhajte grah,
a ako ste u žurbi poslužit će vam i onaj iz konzerve.
Iako se tradicionalno radi s crvenim grahom
(red kidney beans), možete upotrijebiti i druge vrste.
Za rajmu vam je potreban i panir (vidi temeljne recepte).
Obično ju poslužuju uz purije (peciva pržena u dubokom ulju),
no bilo koja vrsta peciva, kruha ili riže dobro dođe.

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30ak minuta
(sa skuhanim grahom i napravljenim panirom)
Količina: 6-8 osoba


Sastojci:
2 i pol šalice suhog graha ili 5-6 kuhanog iz konzerve
2 i pol žlice korijandera u zrnu
1 žlica kumina
1/2 žličice fenela
1/3 žličice ajwaina
2-3 žlice fino nasjeckanog đumbira
pola šalice vode
1 žličica garam masale
1 žličica kurkume
1 žlica soli (ili po želji)
1 i pol žlica limunova soka
5 žlica gheeja ili ulja (ako ćete pržiti panir)
svježi panir spravljen od 1.5l mlijeka (vidi temeljne recepte)
4 rajčice srednje veličine, narezane na kockice veličine 1.5 cm
1 žlica gheeja ili maslaca
1/4 šalice nasjeckanog peršina ili lišća korijandera



Postupak:
1. Skuhajte 2 šalice graha (cca 410 g) ili uzmite 5-6 šalica graha iz konzerve. Napravite panir.
2. Zdrobite 3/4 šalice graha. Dolijte malo vode ako je pregusto.
3. U mlincu ili mužaru sameljite korijander, kumin, fenel i ajwain i stavite u posudicu.
4. Stavite đinđer i pola šalice vode u blender i izmiksajte. Prelijte dobivenu tekućinu preko samljevenih začina. Dodajte garam masalu, kurkumu, sol i limunov sok i izmiješajte. Ako je smjesa začina pregusta (trebala bi biti kao netučeno slatko vrhnje) dodajte malo vode.
5. U posudi na srednjoj vatri zagrijte 5 žlica gheeja ili ulja. Kada je ulje vruće (pazite da se ne počne pušiti) ubacite kocke panira i propržite ih 5-7 minuta da posmeđe.
Ako ne želite pržiti panir preskočite ovaj dio.
6. Izlijte mješavinu začina na ghee ili ulje i miješajući pržite 1-2 minute. Ubacite rajčice i kuhajte oko 8 minuta dok ne dobijete gusti sos i dok se ghee ili ulje ne odvoji od njega.
7. Dodajte cijeli grah i pire od graha, panir i 1 i pol šalicu vode (ako ste sami kuhali grah upotrijebite tu vodu). Smanjite vratu i lagano kuhajte 15 minuta.
Prije posluživanja ubacite sjeckani peršin i 1 žlicu gheeja ili maslaca.



Post je objavljen 30.04.2007. u 00:46 sati.