Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Dvije analize: O Miškoviću i Kadijeviću




Sanader nam umjesto Luke Rajića dovodi Miroslava Miškovića

Upitala su se dvojica blogera sm i frederik na Pollitiki što stoji iza Sanaderovih i Todorićevih prigovora Luki Rajiću i dali naslutiti da ćemo odgovore vidjeti uskoro.

Evo, koji sam ja trag ponudio:

Luki Rajiću su, prije nego Zagorcu, oteli sina. Platio je otkupninu i odselio u Švicarsku. Vi se upitajte je li naručitelj otmice bio isti kao i kod Zagorca! Čujem da je Rajić prije prodaje Dukata Lactalisu kupio dio vlasništva u Lactalisu tako da je on sada suvlasnik Dukata

Nastavak se upravo dogodio u Sanader-Pavićevoj Slobodnoj Dalmaciji gdje Frenki Laušić kao odgovor na Rajićev potez predlaže Todorić-Miškovićev model. Nemojte zaboraviti da je uoči posla stoljeća između Todorića i Miškovića nastupni intervju za hrvatsko tržište osobno odradio jedan od Pavićevih specijalaca iz Globusa, Darko Hudelist. Važno je za naglasiti da je u tom tekstu, gotovo beznačajnu pažnju hudelist posvetio činjenici da je Mišković svojedobno bio otet od strane Legije i ortaka te da je u roku 24 sata otmičarima platio 6 milijuna dolara u kešu. Sad su u Hrvatskoj odjednom poželjni srpski biznismeni, čije se porijeklo kapitala veže uz Miloševića i plaćali su reket mafiji koja je ubila tamošnjeg premijera. Rajić koji je plaćao domaćoj mafiji i Zagorec koji je odbio plaćati, proglašavaju se nacionalnim izdajnicima.

45 Lines, Polliika.com, 26/03/2007


Mesić naručio Kadijevićev intervju?


Ekskluzivni intervju Veljka Kadijevića novinarki Business.hr-a Nadi Starijaš-Al-Issa kao da je naručio predsjednik Stjepan Mesić, kojega potpisana novinarka često hvali. Prema Nadinom opisu, razgovor je vođen u konspirativnijim uvjetima nego su razgovarali Gotovina i Pukanić. Tonski je zapis morala uništiti (je li tko čuo ton razgovora Pukija i Ante? zašto ga Puki nije puknuo kao mp3-u na site Nacionala?), a fotografije naravno nema. Sve bi se to dalo progutati da Kadijević kroz čitav razgovor ne napada Stjepana Mesića i hvali pokojnog Franju Tuđmana. A što je najkontradiktornije, novinarka je od Kadijevićevih ljudi dobila stenogram razgovora Tuđman-Kadijević i objavila ga bez ograde kao da se radi o teškoj ekskluzivi, a zapravo je riječ o uratku KOS-a Aleksandra Vasiljevića publiciranom najprije u Beogradu 2000-e u vidu knjige uz audio kasetu, pa onda u Slobodnoj Dalmaciji, Gordoganu, a Ante Marković je izjavio Gordanu Maliću 2003-e da je on taj razgovor dobio od ekipe BBC-a koja je snimala "Smrt Jugoslavije".

Evo kako Nada Starijaš-Al-Issa prepričava stenogram koji je dobila od Kadijevićevih ljudi:

Kadijević je vjerovao Tuđmanu

Kadijević je tijekom razgovora za Business.hr nekoliko puta spomenuo da je vjerovao Tuđmanu, jer se "držao dogovora". Kao primjer i dokaz tomu dostavljen nam je stenogram njegovih razgovora s Tuđmanom o zaustavljanju borbi u Šibeniku u ljeto 1991. Tom prilikom razmatrali su kako zaustaviti "vatru". Na Kadijevićevo upozorenje: "Ako se rješenje ne nađe za stolom, onda ćemo se vratiti ratu", Tuđman panično odgovara: "Onda ćemo se vratiti ratu! Što to znači? To znači užas, razaranje...".

U istom stenogramu Kadijević upozorava Tuđmana na Antu Markovića, tadašnjeg saveznog premijera, uvjeravajući ga da mu ne smije vjerovati. Kadijević je, stoji u stenogramu, Tuđmanu kazao: "Marković misli da smo ti, ja i Milošević huligani koje treba objesiti", te da njih dvojica ne mogu biti ti "koji će stvarati mir". Stoga Kadijevića "taj Marković uopće ne interesira", jer on je "šarlatan, neznalica u svakom pogledu...", a osim toga: "Poražen je na sjednici Vlade, što ti, fala Bogu, znaš."

Business.hr, 26.3.07 11:02


A evo što je o tome Maliću rekao Marković:

Na završetku tog razgovora, novinari BBC-a su me zamolili: Biste li vi bili spremni, kad mi snimimo taj film i kad budemo imali u montaži prvu verziju, da je pogledate i da nam date neko svoje mišljenje. Ja sam rekao: pod uvjetom da nigdje ne objavite da sam ja u tome sudjelovao. I oni su, kad su napravili prvu montažu filma, poslali sav materijal. To sam pogledao u studiju Austrijske televizije u Grazu. Dao sam im neke sugestije, od kojih su neke primili a neke nisu, a oni su meni na završetku, kao, recimo, zahvalnost za to što sam ja u tome sudjelovao, dali jednu kasetu, razgovor Tuđman - Kadijević, u vremenu kad se vodila bitka za Šibenik.

*Zbog čega su vam to dali?

- Zato što otprilike polovicu tog razgovora između Kadijevića i Tuđmana čini razgovor o meni. Očito sam interesirao i jednog i drugog.

*Kakva je to bila vrsta razgovora?

- Obojica su me procjenjivala, ispipavali su jedan drugog pitanjima o meni. Tuđman je pitao Kadijevića kakav je to odnos između njega i mene. A Kadijević je odgovorio da ja u Generalštabu nikoga ne cijenim i da bih naradije da zarate Hrvatska i vojska. Uglavnom, Kadijević je vrlo loše o meni govorio. Tuđman je pitao, ali nije potvrđivao ništa.

Gordan Malić i Ante Marković, Danas, Beograd, 13-28. novembra 2003. godine


A isti razgovor je koristio i Slobodan Milošević u svojoj obrani pred ICTY-em ispitujući svjedoka Vladislava Jovanovića.


Čudna mi je ta Kadijevićeva logika da se ide "umiljavati" hrvatskom puku, koji je u zadnje vrijeme na njega naoštren, tako što će hvaliti Tuđmana, a kuditi Mesića.


Post je objavljen 26.03.2007. u 16:09 sati.