Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podroom

Marketing

NAJBOLJI GITARISTI SVIH VREMENA

U raznim časopisima sa isključivo gitarskom tematikom (Total Guitar, Guitarist, Guitar One) te u časopisima poput Rolling Stonea izašle su liste sa najboljim gitaristima ikad. U prva tri spomenuta "gitaristička" časopisa, top liste još imaju kakvog kredibiliteta jer su liste sastavljali ljudi "iz struke" no u Rolling Stoneu je ona potpuno promašena. Na liste takve vrste obično ne utječe stvarna vrijednost gitarista po njegovom talentu i utjecaju, nego prodaja albuma i "trenutni" status u svijetu. Zato sam sastavio svoju listu u kojoj sam htio okupiti najutjecajnije i najtalentiranije gitariste, te ih poslagati po pripadajućim mjestima.
Možda će se mnogi začuditi, već u početku, ali za razliku od SVIH drugih lista Jimi Hendrix nije prvi!
Uostalom, pogledajte i pročitajte sami:


1. Robert Johnson

Image Hosted by ImageShack.us

Svi smo navikli govoriti da je Elvis otac R'n'R-a no ta titula bi definitivno trebala pripasti ovom Delta Blues gitaristu. Sam život Johnsona je obavijen velom tajne. Postoje samo dvije poznate njegove fotografije, čak ni datum rođenja i smrti nikada nisu službeno potvrđeni! Za njega se veže jedan od najpoznatijih mitova u R'n'R-u, a taj je da je prodao svoju dušu vragu na jednom raskrižju u zamjenu za nevjerojatnu tehniku sviranja gitare. Taj događaj je čak opisan u već kultnom filmu Tko je ovdje lud? braće Cohen. Njegov utjecaj na Hendrixa, Claptona, Becka, Frusciantea, Vaughna (za čudo, svi su na listi) je golem, te su svi oni radili obrade njegovim pjesama kojih ima samo 29.
Rolling Stone lista: 5.

2. Jimi Hendrix

Image Hosted by ImageShack.us

Kralj električne gitare. Čovjek koji je pokazao svijetu prave mogućnosti ovog instrumenta. Dok su svi ostali gitaristi koristili el. gitare samo kako bi imali glasniji instrument, on je napravio korak naprijed i iskoristio gotovo sve mogućnosti koje amplifikacija pruža, te u procesu "izmislio" nove tehnike koje mu se pripisuju. Gotovo da danas nema gitarista koji ga ne navodi kao uzora!
S obzirom na vrlo kratku karijeru (svega par godina), mnogi se danas pitaju koliko bi on dodatno izmijenio glazbeni svijet da nije umro ugušivši se u vlastitoj bljuvotini u Engleskoj kada je imao samo 27 godina.
Rolling Stone lista: 1.

3. Eric Clapton (Cream)

Image Hosted by ImageShack.us

Gitarist prve, i po mnogima, najveće super-grupe "Cream", slowhand kako ga danas zovu nije bio poznat po nekoj posebno brzoj tehnici sviranja nago po genijalnoj melodičnoj tehnici koja je proizvela brojne bezvremenske hitove koji su i danas rado slušani. Poznata je priča da je Jimi Hendrix iz Amerike došao u London samo kako bi imao priliku svirati sa svojim idolom Claptonom, no na kraju se situacija okrenula i Hendrix je imao veći utjecaj na Claptona. Nakon raspada "Cream"-a, Clapton se upustio u vrlo uspješnu solo karijeru, te je diljem svijeta prodao više od 30 milijuna primjeraka svojih solo albuma.
Rolling Stone lista: 4.

4. Jimmy Page (Led Zeppelin)

Image Hosted by ImageShack.us

Osnivač najpoznatijeg R'n'R sastava svih vremena (Led Zeppelin), popularizirao je gitaru sa dva vrata, napisao najpoznatiji riff na svijetu (Stairway To Heaven) te bio jedan od začetnika Hard Rocka. Zbog iznimnog stila sviranja i briljantnog umijeća komponiranja pjesama, danas ga brojni glazbenici iz raznih žanrovskih opredjeljenja imenuju kao uzora. Osim sviranja gitare bavio se i produciranjem te su njegove tehnike snimanja instrumenata imale velik utjecaj na sve buduće glazbene producente.
Rolling Stone lista: 9.

5. Toni Iommi (Black Sabbath)

Image Hosted by ImageShack.us

Ovaj čovjek je vlastoručno "izmislio" Heavy Rock te se smatra ocem Metala. Vlastoručno je zapravo vrlo dobar pojam jer je Iommi u industrijskoj nesreći izgubio dva prsta desne ruke (inače je ljevak) te je morao izraditi potpuno novu tehniku sviranja kako bi se nosio sa svojim hendikepom.
Tako je raštimavao žice na niže oktave, koristio tanje žice kako bi mogao brže i lakše solirati te je svirao pretežno "dublje" ali lakše power akorde. Sve te tehnike su postale ishodišna točka za svu buduću metal glazbu.
Rolling Stone lista: 86.

6. Kurt Cobain (Nirvana)

Image Hosted by ImageShack.us

Cobain se nikad nije dičio posebno inventivnom tehnikom sviranja, no njegov stil je sadržavao najbolje elemente punka i metala što je do tada smatrano nespojivim. Glavna obilježja njegovog sviranja su svega par akorda, svirana u frenetičnom ritmu sa čestim izmjenama tempa (brzo-polako-brzo) te vrlo jednostavne solaže, često sa samo par nota sviranih na istoj žici.
Cobainu se pripisuje ponovno populariziranje gitare kao instrumenta nakon "sintetičkih" osamdesetih, pogotovo akustične, nakon Mtv Unplugged koncerta.
Rolling Stone lista: 12.

7. John Frusciante (Red Hot Chili Peppers)

Image Hosted by ImageShack.us

Princ moderne funk gitare koji je većinu svojeg zanata "naučio" od svojeg prethodnika Hilella Slovaka te samo taj stil produbio nakon njegove smrti. Glavna obilježja njegovog sviranja nije osobita brzina nego Hendixovska melodičnost i minimalizam u čijim okvirima stvara jednostavne ali prekrasne i lako pamtljive pjesme. Nakon skoro dvadeset godina karijere, tek sada doživljava pravi procvat što dovoljno govori o njegovom iznimnom talentu.
Rolling Stone lista: 18.

8. Keith Richards (Rolling Stones)

Image Hosted by ImageShack.us

Gitarist najuspješnijega i najdugovječnijeg R'n'R sastava na svijetu je sa svojim unikatnim stilom koji je križanac između blues-a i country-a napisao bezvremenske klasike koji su pratili trenutna svjetska zbivanja i utjecali na generacije glazbenika. Čak ni danas se, kada su već u poznim godinama, ne nazire kraj Stonesima.
Rolling Stone lista: 10.

9. Eddie Van Halen (Van Halen)

Image Hosted by ImageShack.us

Jedini gitarist osamdesetih koji je imao značajnijeg utjecaja na glazbeni svijet, sa svojom iznimno brzom tehnikom sviranja i obilatim korištenjem tappinga je definirao budući način sviranja metala na gitari.
Rolling Stone lista: 70.

10. Pete Townshend (Who)

Image Hosted by ImageShack.us

Čovjek koji je zaslužan za jednu od ikona R'n'R, Marshallov "Stack". U stalnom ratu "glasnoće" sa svojim basistom zaslužan je za najglasnije pojačalo na svijetu koje se danas koristi u koncertnim dvoranama i stadionima diljem svijeta. Također je poznat, i u svoje vrijeme kontraverzan, zbog čestog uništavanja instrumenata na koncertima, nešto što su nakon njega "preuzeli" gitaristi poput Kurta Cobaina.
Rolling Stone lista: 50.

11. Chuck Berry

Image Hosted by ImageShack.us

Najpoznatiji po svojem "pačjem hodu", Berry je bio glavni utjecaj izvođača iz takozvane "britanske invazije", poglavito Beatles-a. Da bi ironija bila veća, britanska invazija se dogodila u vremenu koje je Berry proveo iza rešetaka te je po izlasku iz zatvora doživio procvat upravo iz razloga jer su ga "neki novi klinci" navodili kao uzor.
Rolling Stone lista: 6.

12. Jeff Beck

Image Hosted by ImageShack.us

Makar je bio član nekih od najvećih rock sastava, Beck je najpoznatiji po plodnoj solo karijeri. Eksperimentirao je sa mnogim žanrovima (blues rock, heavy metal, jazz fusion...) te je prvi koji je vrlo otvoreno zagovarao korištenje gitarskih efekata (pedala), nešto što se danas smatra normalnim u svijetu rock gitare.
Rolling Stone lista: 14.

13. Stevie Ray Vaughn

Image Hosted by ImageShack.us

Najutjecajniji "električni blues" gitarist i dobitnik 6 Grammya, za svojeg "mentora" je spominjao Hendrixa a mnogi se danas slažu da je upravo Vaughn pokazao u kojem bi smjeru Hendrixova glazba išla da nije preuranjeno umro.
Rolling Stone lista: 7.

14. Mick Jones (Clash)

Image Hosted by ImageShack.us

Za neke otac punk gitare, Mick Jones je svojim minimalističkim korištenjem melodije i akorda imao neizbrisiv utjecaj na gitariste čak i iz drugih žanrova. Jones je dokazao da se sa svega par akorda može napraviti pjesma koja će biti ujedno lako pamtljiva ali i kvalitetna.
Rolling Stone lista: NEMA

15. Slash (Guns And Roses)

Image Hosted by ImageShack.us

Bend koji je doživio najveći uspjeh na prijelazu iz osamdesetih u devedesete je izrodio virtuoza gitare, čiji je stil lako prepoznatljiv. Čak ni nakon raspada Gunsa sredinom devedesetih, Slash (pravim imenom Saul Hudson) se nije zaustavio nego je oformio još nekoliko vrlo uspješnih grupa. Zadnja se zove Velvet Revolver te je s njom snimio multi-platinasti album.
Rolling Stone lista: NEMA

16. Carlos Santana

Image Hosted by ImageShack.us

Jedan od brojnih glazbenika koji su se proslavili nakon nastupa na mitskom Woodstock festivalu, Santanin stil se bazira na miješanju latino ritmova sa rock manirama. Nakon tišine u osamdesetima, Santana se vrača na scenu 1999. sa albumom Supernatural kojj je osvojio 9 Grammy-a.
Rolling Stone lista: 15.

17. Paco de Lucia

Image Hosted by ImageShack.us

Gitarist flamenca koji je dokazao da klasična akustična gitara može biti cool. Najpoznatiji je po nastupima sa Al Di Meolom i John McLaughlinom. Zanimljiva je činjenica da nikada nije naučio čitati ni pisati note, te da većinu svojih pjesama svira po pamćenju, što u prijevodu znači sa mnogo improvizacija.
Rolling Stone lista: NEMA

18. Joe Satriani

Image Hosted by ImageShack.us

Majstor el. gitare koji je popularizirao instrumentalni rock. Mnogi gitaristi danas tvrde da njegov stil i tehniku naprosto nije moguće kopirati.
Rolling Stone lista: NEMA

19. Angus Young (AC/DC)

Image Hosted by ImageShack.us

Na provokaciju da je koristio iste akorde na već dvanaest albuma, Young je odgovorio da to nije istina; da ih je koristio na četrnaest! Poznat po svojem odijevanju školske uniforme (ženske!!!), u osamdesetim i devedesetim, jedan od najutjecajnijih Hard Rock gitarista.
Rolling Stone lista: 96.

20. Mark Knopfler (Dire Straits)

Image Hosted by ImageShack.us

Najpoznatiji je po tome što skoro nikada ne svira sa trzalicom neko isključivo trza žice sa prstima.
Njegov stil sviranja se opisuje kao "dodavanje još jednog glasa pjesmama" što je u stvari prikladna izjava jer su melodije koje je Knopfler napisao baš onakve kakve trebaju biti: jednostavne, prekrasne i nezaboravne.
Rolling Stone lista: 27.




MOLIM VAS DA ODVOJITE SEKUNDU I GLASATE. HVALA!

Glasaj za moj blog na www.croblogeri.com



Post je objavljen 06.02.2007. u 10:25 sati.