Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/soadforever

Marketing

Malo o knjizi koju upravo čitam...

Pisac koji me uvijek iznova oduševljava je Paulo Coelho. Napisao je dosta knjiga od kojih me se najviše dojmio „Alkemičar“. Uvijek kad je pročitam otkrivam nove mogućnosti života i ljubavi. Trenutno čitam njegovu novu knjigu „Zahir“ koja govori o opsesiji ljubavlju koja se čas čini svetom a čas ludom. Pronalazim se u rečenicama koje je on napisao dok je isto kao i ja tražio izlaz iz Ljubavi. Zahir je stari motiv iz islamske tradicije, znači nešto što je prisutno, vidljivo i što nije moguće predvidjeti. Svi imamo svog Zahira. On nije isključivo povezan s ludom opsesijom ljubavlju, on je sam po sebi opsesija, opsesija nakom stvari koja nam nikako ne daje mira nego sve više raste u nama, a prestaje tek kad pronađemo to za čim težimo! Ili ako uspijemo ugušiti želju za tim jer samim time gasimo i utjecaj Zahira! Knjigu ocjenjuju kao tešku ali uopće nije takva. Izgubiti ćete dosta ako ne pročitate bar neku njegovu knjigu. on u ovoj knjizi traži svoju ljubav, svog Zahira, njegovu ženu. Taj put ga odvodi iz sigurnosti njegova svijeta na posve neizvjestan put, na kojem će potražiti novi smisao prirode ljubavi i snage sudbine.
Evo vam jednog citata: “ Uvijek je važno znati kada je nekome razdoblju došao kraj. Zaokružiti cikluse, zatvoriti vrata, završiti poglavlje- ime nije važno, važno je prepustiti prošlosti životne trenutke kojih više nema.“
A sada malo o „Alkemičaru“. Knjiga govori o putovanju mladog pastira koji u potrazi za svojim blagom odlazi sve do egipatskih piramida. Na putu upoznaje mnoge ljude s različitim životnim sudbinama te ljubav svog života. Neću vam puno otkrivati jer ovu knjigu svatko drugačije protumači.
Evo vam nekoliko citata:
- Ne želim mjenjati, jer ne znam kako mjenjati.
- Katkad je nemoguće zaustaviti rijeku života.
- Kad štogod zaista želiš, cio se svijet uroti da to i osvariš.
- ...jer je život uvijek i samo trenutak u kojem živimo.
- ... na svijetu uvijek postoji netko tko upravo tebe čeka.
- ... a kad se dvoje sretnu i kad se ukrste pogledi, sva prošlost i budućnost izgube bilo kakvu važnost, te postoji samo taj trenutak, ta nevjerojatna sigurnost...
- Kad se ljubi, sve ima više smisla.
- Od tog dana, pustinja će postati važnija. Stalno će je promatrati, nastojeći doznati koju zvijedzu mladić slijedi u potrazi za blagom. Svoje će poljupce slati vjetrom, u nadi da će mu on dotaknuti lice i kazati mu da je živa, da ga čeka... Od tog dana, pustinja će postati samo jedno: nada da će se on vratiti.
- Jer tvoje je blago ondje gdje je i ono samo.
- Nitko ne može pobjeći od svog srca. Zato je bolje slušati što govori. Da nikad ne naiđe udarac kojeg ne očekuješ.
- Mi, srca, umiremo od straha kad samo i pomislimo na ljubavi koje su zauvijek otišle, na trenutke koji su mogli biti dobri, a nisu bili, na blaga koja su mogla biti otkrivena, a zauvijek su ostala sakrivena u pijesku. Jer kad se to dogodi , mi strašno patimo.
- Reci mu da je strah od patnje gori od same patnje. I da nijedno srce nije nikada patilo kad je otišlo u potragu za svojim snovima, jer svaki trenutak traženja trenutak je susreta s Bogom i Vječnošću.
- Svaki trenutak traženja trenutak je nalaženja.
- Traženje počinje uvijek Početničkom srećom. A završava uvijek Ispitom Osvajača.
- Sve je samo jedno.
- Oči pokazuju snagu duha.
- Smrt uglavnom navede ljude da budu osjetljiviji na život.
- Sve što se dogodi jednom, može se više nikad ne ponoviti. No sne što se dogodi dvaput, dogoditi će se zacijelo i treći put.


Nadam se da su vam ovi citati pobudili želju da pročitate barem nešto iz bogatog stvaralačkog opusa ovog pisca. Kiss!



Post je objavljen 26.08.2006. u 19:25 sati.