Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rant

Marketing

Legendfest

Po svim novinama čitam kako je Istra obogatila svoju ponudu. Što se tiče onoga što meni odlazak na more znači, iskreno: nije me briga. Kad odem na more, želilm si mir, sunčano vrijeme, maestral, hladnjikavo more i što manje turista. I teško mi je pala zamjena južnih dalmatinskih otoka za srednjodalmatinske, a bome u Istru na ljetne praznike teško da bi me divlji konji potjerali.

Ipak, Istra je i za mene posebna. Ona je bila moj training ground: kad sam počela voziti motor, moj je prvi motoristički susret bio u Poreču, a drugi u Puli - prvi puta sam svog Viraga, kojeg sam naučila voziti davno prije auta, izvela na otvorenu cestu prema Istri. Tamo sam se prvi put na motoru izgubila, i zato sada točno znam gdje je Žminj; tamo sam prvi puta ostala na cesti bez benzina, tamo sam prvi put vidjela nekoga kako s motocikla umire.

No, moji su motoristički dani prošlost. Ali Istra mi je ostala. Kako sam ja svoj interes prebacila drugdje, otkrila sam da me Istra prati u korak: pokriva (i to kao regija, najbolje u Hrvatskoj!) i taj moj novi interes: fantastiku. Osim dana Julesa Verna, već tradicionalnog Istrakona i ovogodišnjeg pomaknutog Festivala fantastične književnosti (čija kratica FFK u mojoj glavi gotovo uvijek starta loop brkanja s FKK) ovog je ljeta osvanuo još jedan takav festival - festival narodnih priča, legendi i mitova Istre pod nazivom Legendfest.

Legendfest se održava ovaj vikend, 29.07. i 30.07.2006 u malom srednjovjekovnom (pitam se, is there any other kind of small town in Istria?) gradiću, Pićanu, koji je udaljen tridesetak kilometara od Rapca.

Na službenom siteu ovako najavljuju Legendfest:
"Grad Pićan biti će obučen u stare istarske tkanine, stanovnici u istarskoj nošnji, okus dobrog vina, vizuali glagoljice i istarska melodija. Pićnom bi tako hodali divovi, štrige, gusari, vile, mlečani, carevi i biskupi ....
Svaki prostor, prazna kuća, livada ili trg bili bi ispunjeni malim sadržajima kao: pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, malim narodnim skečevima i predstavama.
Cilj i svrha festivala je popunjavanje kulturno umjetničke ponude Istre, oživljavanje grada Pićna i tog kraja Istre. Posjetitelji će moći saznati ponešto o Istri, običajima, legendama, pričama i zabaviti se.
Svake godine gost festivala biti će jedna zemlja koja će se predstaviti svojim teatrom i sličnim programima na istu temu. Ove godine je to Italija.
"

Detaljan program možete pogledati ovdje.

A meni ostaje još danas da se odlučim hoću li skočit do Istre ovaj vikend, turistima usprkos.

Post je objavljen 28.07.2006. u 10:38 sati.