::LUCY FAIR::

nedjelja, 13.07.2008.

KROZ PUSTINJU, PRAŠUMU, SITO I REŠETO

Drage i tobože cijenjene čitateljice, vaš omiljeni internet-časopis Morona u novom broju izvješćuje vas o kulturnom događaju sezone. Radojka Radijus-Gedžo, obilno sponzorirana umjetnica na području obnaženog rivanja u medije, nedavno se predstavila publici kao književnica.
Izalazak njenog književnog prvijenca, naslovljenog 'Kroz sito i rešeto', medijski je dobro pokriven, a poslovično razotkrivena autorica dovela je na promociju i svog ispovjednika, velečasnog Boženka Ćunka. Ćunko je autobiografski roman mlade spiskateljice pohvalio jer je spiskala oveću sumu, ne samo na troškove čašćenja urednika, nego i honorirajući podršku Crkve, a osim toga djelo je dokaz djelovanja providnosti. Uvijek u providnoj odjeći, skačući od jednog sponzora do drugog, medijska zvijezda Radijus-Gedžo ipak se uspjela koliko-toliko opismeniti, što je uistinu čudo božje.
I ne samo da znade sva slova, nego njezin uradak čak sadrži i hipotetske naznake natruha literarne vrijednosti. Uložimo li veći mentalni napor, možemo ga usporediti s klasikom 'Kroz pustinju i prašumu' uzoritog katolika Sienkiewicza i preporučiti za školsku lektiru.
Naime, oba romana obiluju dinamičnim radnjama, a likovi brode kroz bure i avanture da bi na koncu potonuli u bračnoj luci. Tako se i nekad nestašna, a uvijek rado razgolićena Radijus-Gedžo naposljetku udala za imućnog mladoženju i donijela na svijet ni pet, ni šest, nego dvoje djece. Aleluja!!!

S obzirom da je tiskan u nakladi ugledne izdavačke kuće Koprofil, čiji se urednici sigurno ne bi srozali dotle da izdaju kakvogod sranje ako im autor ubaci nešto eura u džep, nemamo razloga sumnjati u književnu vrijednost romana 'Kroz sito i rešeto'. Stoga smo angažirali renomiranu književnu teoretičarku.
Dr. Palinodija Bježi-Ideguja spremno se odazvala i rečenom djelu posvetila nadahnutu kritiku:


Vjerojatno najutjecajniji uzor modernog romana, Joyceov Uliks, građen je na ideji dekonstrukcije mita u banalnosti svakodnevice. Za razliku od Joycea, autorica romana 'Kroz sito i rešeto' banalnost fizičkih, u njenom slučaju istovremeno i poslovnih, odnosa uzdiže do paradigme, te tako postaje ishodište osebujne strukture, možda ne mita, ali svakako legende. Osobito u očima onih čitatelja koji redovite ili čak svakodnevne odnose smještaju u svijet bajke.
Jednosmjerno linijska naracija, lišena esejističkih digresija, ali zato prožeta fabularnom i općenitom retardacijom, prostosrdačno gradi masno tkivo ovog pusto-lovnog romana, u kojem pusta lova neoporezivo pada u džepove autoričinog alter-ega, nazvanog Rajka Radodajka.
Kako nas upozorava ruski strukturalist Lotman, jedan od temeljnih postupaka u izgradnji priče premještanje je likova u prostoru. U skladu s time, rečena Radodajka defilira kroz živopisne interijere, od svlačionica nogometnih momčadi do mnogih hotelskih soba, u kojima se po potrebi premješta s kreveta na pod, s bidea na lavabo, s balkona na ormar.
Bez obzira gdje se naša junakinja zatekla, svugdje se odigrava dinamična radnja, koja se uglavnom vrši na subjektu pripovijedanja, a ponekad i ispod.
Stepenasti tip razvijanja fabule vjerno slijedi Rajkin uspon, preko sve izdašnijih sponzora, do konačne bračne sreće, dajući pritom prostor dramaturškim obratima s leđa na trbuh i obratno.
Neumoran rad junakinje na sebi i drugima, uključujući članove uže obitelji, definira 'Kroz sito i rešeto' kao Bildungsroman, koji tematizira Rajkino odrastanje, te bujni razvoj njene osobnosti, s naglaskom na bildanju kružnih mišića.
Budući da su brojni muški likovi vođeni nesvakidašnje čvrstom i kruto samostojećom motivacijom, u ovom avan-turističkom romanu nitko u avan ne tura, već točno zna što hoće, a od glavne junakinje to i dobije.
Rezimirajmo zaključkom da nas ovo djelo vodi na mukotrpno putovanje kroz čudesne nakupine sirove građe iz intimnog dnevnika autorice. Ova se svojim pisanjem o privatnosti neopozivo afirmirala kao istaknuta javna osoba. Ženskog spola. Rječju – kao javna žena, koja svojim svijetlim primjerom čitatelju vraća pouzdanje u sferu individualne slobode, pod okriljem koje je dozvoljeno izvoditi i najsramotnije budalaštine, a tko ima dovoljno novca, može ih čak i ukoričiti! I s punim pravom računati na podršku medija, te državnih i vjerskih institucija.

U ime uredništva, sprdačno vas pozdravlja
Lucy Fair, vaša dopisnica iz Zone sumraka

- 00:46 - Dodaj komentar (24) - Print - #
< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Komentari On/Off

OPIS BLOGA

Svi samo tražimo svoje mjesto pod suncem.

Image and video hosting by TinyPic

Linkovi

cunterview

Forum.hr Monitor.hr

moja adresa-vedra nebesa

naruci!

svakako procitati!



BACI OKO:

FILOLOG
MOLJAC
BIGG
BUGI
BOOKALETA
SISA
JEZDI
OSVETNIK
ANE
ISPOVJEDNIK
LUCE
DOME
NYMPHEA
TEPLJUH
K***C
ZLI
STRINA
DIZAJNER
















































































































































...