tiha buka

srijeda, 30.07.2008.

O kruhu i pogači (naslov je bezvezan)

Prepolovljeno ljeto ponudit će najmanje dva gledišta nalik pogledu na pola čaše vode, ili recimo domoljubno-športske krigle pive, bez detaljiziranja oko pripadajuće pjene. Otkotrljala se polovina nudeći usporedne proračune koliko su predsezonske kalkulacije bile realne, je li se moglo potrošačima malo dublje posegnuti u džep, te trljati zadovoljno ruke zato što je očuvan gotovo savršeni mir u kući.

Čudi me da se u sjeni vijesti o Karadžoćevu uhićenju nije provukla pokoja svinjarija iz visoke ili niske politike. Propuštena je savršena prilika u dizajniranju javnog mnenja, kad su se udarne minute na dalekovidnici trošile na pljačke razvikanih dizajnerskih očala i skupocijenih satova. Ne mogu vjerovati da je cijela "šihta" kreatora naše stvarnosti prespavala srpanj, a u kolovoz još nismo ni kročili. Navikli smo da nas stručno lažu. Neoprostivo bi bilo da se iste greške dogode i u kolovozu.

Blagodati odmora mnogi još nisu okusili. Neki niti neće jer se nemaju od čega odmarati, kao i oni upregnuti u žrvanj privremene turističke ponude, "sezonci", kojima je neugodno zamoliti slobodne dane, spremni da im se nakupljeni sati "užuntaju" u radne knjižice nakon završetka rada.

Odmor od nerada posebna je kategorija dangube lišena materijalnih blagodati, nositelj otužne spoznaje o nekorisnosti, suvišnosti. Bolan i zamarajući, postaje vlastita suprotnost, traži novu energiju, preporod, zrnce optimozma. Tu i tamo se nađe. Ne kažu džaba da i ćorava koka ponekad pronađe - pijevca. Zrno po zrno - pogača. Šta će nam pogača dok ima kruha i igara?

30.07.2008. u 11:22 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 23.07.2008.

Nema bezizlaznih situacija

Ljut sam. Sinoć mi dvaput progutalo post. Grrrrrr! U mlinu se dvaput govori, Treći put neću. Uključite intuiciju, maštu i telepatiju pa proniknite in medias res. Naslov je posuđen sa psihijatrova web portala. Pjesnička nesloboda?

23.07.2008. u 13:37 • 0 KomentaraPrint#

subota, 19.07.2008.

Sezonsko voće i saprofite

Spoznaja da se i u popodnevnoj siesti može sanjati bila mi je potpuno nova, iznenađujuća. Da li pod djelovanjem punoga mjeseca ili krša nakupljenih fantazmagorija, dogodio se san da smo jeli u nekakvom fast food restoranu. Ponuda je bila skromna, nismo se žalili, oboje smo uzeli obilje salate, glavnog se jela i ne sjećam, juha je bila povrtna.

Znala je uživati u hrani, nisam obdaren tim umijećem. Pojeo bih šutke, jedva čekajući da zapalim cigaretu. Znao bih biti nervozan kad bismo sjeli u odjeljku za nepušače. Tada bih je duboko promatrao, prateći svaki njezin zalogaj i gutljaj . Naglim buđenjem rastrgan je san. Nije mi se vratila.

Deset mjeseci ne pušim. Prestao sam najviše zbog toga da joj moji smradovi manje smetaju. Kasno. Ostavila me niti mjesec kasnije, za vladavine punoga mjeseca. Zadnje što je jela bile su kockice rashlađene lubenice.Čini mi se da će ovu sezonu kod mene preskočiti, kao što se dogodilo s višnjama i marelicama.

Čini mi se da prečesto jedem gljive. Možda se varam, moguće je da su statistike krive. Počinje li moj život ličiti na život gljive, koja snagu svog narastanja crpi iz mrtvoga organizma? Čini mi se da popiju više vina od mene. Možda i zato što ih nisam pokušao pripremati na pivu.

19.07.2008. u 23:43 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 15.07.2008.

Glupog li i apsurdnog naslova: Smrću doživljena sloboda

Prekinuti šutnju laprdanjem, objaviti prijateljima da sam živ, nek se ne brinu? Inspiriran banalnom okladom oko toga na čiju će kocku šećera muha ostaviti ogavni trag svoga postojana, nudeći priliku potomstvu da iz toga iznikne, zapodjenuo sam raspravu, zamalo svađu o tome je li Joseph Beuys držao u krilu upucanog zeca ili raskrvavljenoga kunića. Tko još pravi razliku između zeca i kunića? Razlika među rođacima je drastična.

Dok bismo kunića povezivali sa iluzionistima, koji će ih vaditi iz šešira, zecu su ponuđeni ražanj i šuma. Kavez nasuprot gotovo neograničenoj slobodi. Rijetko koji će dočekati prirodnu smrt, ona pripada privilegiranima.Kuniću je suđeno da kad dostigne propisanu težinu bude omamljen i usmrćen, pretvoren u slasne zalogaje nudeći gurmanima zadovoljenje nekih strasti. Za pripremu zeca, prvi je korak uloviti zeca. Kad vam ga pas dotjera na puškomet, upucat će ga, ispuniti formulare obavještavajući nadležne ta tako činite red i ravnotežu u lovištu.

Kunsthistoričari tvrde da se Beuys obraća zecu tješeći ga okrvljavljenoga, govoreći mu svojevrsnu uspavanku, a ja istrčah sa tezom da u rukama drži kunića,.životinju čiji je životni put bitno drukčiji, koja je tek smrću doživjela slobodu.U priču su upleteni zlatni listići aplicirani na lice, skupocijeno odijelo upropašteno neoprostivim mrljama, med i mlijeko, još su samo nedostajali luk i voda da bi sve doveli do apsurda.

Na čiju će kocku šećera aterirati muha, saznat će se u rujnu. Nepoznat netko namjerava istražiti afinitete muha za slijetanje na med, kakicu i osunčane srdele, te to statistički obraditi. Bit će to velika pripomoć štovateljima oklada, svjesnih da ispunjavanjem tiketa izravno podupiru napaćenu nam državu.

15.07.2008. u 23:53 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 13.07.2008.

Ludopuhajuća grintanja

Od čega je mušica nastala? Od muhe. Umanjenica koja distancira rođakinju koja se vrti oko mošta ili komine, od one klasične u zelenkastim prelivima, spremna bez krzmanja aterirati i na med i na govno. Nikad nisam vidio muhu da leti bez glave, unatoč uzrečici - usporedbi o moovingu bez jasnog cilja, nalik letu obezglavljene muhe.
Ovih dana se na Visu može pogledati predstava "Amerikanska jahta u viškoj luci", djelo vrijednih kazališnih amatera. Jutros je tamo osvanula Todorićeva jahta uz cijeli niz jednako skupih, prostranih, koje nisu primorane zbog rastućeg juga čekati povoljnije vrijeme za isplovljavanje.

Prolaznici su malo grintali zbog zaklonjenoga pogleda prelijepe uvale, ništa više nego uobičajen, iako je bilo smjelijih pojedinaca koji bi mu kresnuli u brk da mu se seru na onu reklamu za Jamnicu, kojom samo pokazuje bahatost kako se novcima može sve, pa i široku populaciju pretvoriti u zombije, spremne za ispijanje Njegove vode ritualom nalik primanju svetih sakramenata. Unatoč jatima zunzara.

Kako gledati čovjeka preko mušice? Uobičajeno je da se svako malo otvore ispušni ventili, zavadi i naoruža ljude da bi se riješio neki od problema vezanih za višak radne snage, manjak hrane ili energije. Treba napraviti dobar timimg, da se ovi što se gledaju preko mušice ne bi sprijateljili. Stoga treba detaljno razraditi strategiju. Za to treba imati puno generala, inventurom se pronađe višak, pa boli glava.

Nije statistički obrađena jakost i učestalost glavobolje za vrijeme bure i za vladavine juga. Bliska je istini da je potonja rezultat ludopuha, već uobičajenog nadimka za jugoistočni vjetar.

13.07.2008. u 16:56 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 07.07.2008.

Previše pitanja

Ponudila mi je svađu. Rekreacijsku, da nam ganglije ne zahrđaju. Uvjet je da ne kompliciram previše, da se ne bi iskilavila tražeći skriveni smisao iza naoko prostodušnih riječi. Čini mi se da sam pristao, ali svađa nikako da krene. Izluđuje li to ona mene taktičkim povlačenjem da bi uzela zalet i pregazila me koristeći latentnu razliku između činilaca i faktora koje podugo smatrah istoznačnicama, ne razmišljajući o njihovom značenju.

Na drugom kanalu privid nekakvog pomirenja, valjalo je poslati isprike da se ne bi digao pozdrav. Doza sebičnog hedonizma priječi razilaženje u neslaganju čuvajući status quo nudeći časnu odstupnicu i otškrinuta vrata za povratak. Ljuti me kako država beskompromisno ubire svoj danak odnoseći više od petine utrška tvrdeći da je to realna cijena mira u kući koji se ne smije nazivati reketarenjem.

Šutnja se rimuje s ljutnjom, po neki put se slažu i bez stiha djeluju skladno,zajedno i svaka za sebe. Poželjeh pisati haiku, ali ne znam. S rimom ili bez nje, kao da cijedim suhu drenovinu, iscijedim tek poneku kaplju znoja. Naleti i koja suza vijesnica nemoći u jalovom batrganju kao pokazatelj pokušaja bijega, izdajica u flegmatičnom nastojanju plasiranja laži da je sve pod kontrolom.

Kako dozirati, kako kontrolirati laži? Koja je kritična masa nakon koje se paranoje pretvaraju u opravdani strah da su pobjegle kontroli i zagospodarile svime? Do kad ćemo slijegati ramenima?

07.07.2008. u 21:15 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 06.07.2008.

Zašto nisam pisao?

Nije mi se dalo. Fjaka. Bila volja moja. Ispričavam se zbog jalovih natezanja miša, kao i uzaludnih kliktaja. Ponovit će se. Tako je zapisano.

06.07.2008. u 23:13 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 02.07.2008.

Tko će slušati radio?

Zazvonio je telefon. Iz metropole. Melodiozan glas operaterke obavijestio me da sam dobitnik nagrade njihovoh sponzora, nekakav radio koji će mi biti uručen na besplatnoj večeri.Rekla mi je ime restorana, adresu i timing male svečanosti u iduću srijedu, navečer. Premišljao sam se - ne gine mi večer potrošiti na nekakve prezentacije, neće valjda opet biti o zdravom spavanju, garniranom kremicama, eliksirima i tko zna čime?

Progutao sam pljuvačku i pristao. Srijeda je, nije se zgorega malo prošetati, zanimljivo je vidjeti kakvu će ekipu telefonistica uspjeti okupiti. Rutinski je provjerila slažu li se moji podaci s onima iz imenika. Onda me je pitala za ime žene. Rekao sam da je nemam. Udovac sam. Kao opržena počela se izvlačiti isprikom da su u programu samo bračni parovi, pa da će morati povući ponudu, ne pitajući me imam li ljubavnicu, rođakinju ili jednostavno osobu s kojom bih došao na tu njihovu večeru.

Prije nekoliko mjeseci jedna se agentica, rješavajući isti problem, snašla unoseći na pozivnicu ime Lane uz moje, kada sam dobio zidni sat. Bio je malo hirovit, pored nove baterije nije htio pokazivati trošenje vremena. Držim ga, zapakiranoga, na ormaru, kao sjećanje na virtualnu Lanu.

Ne zamjeram joj što me je "otkantala", savjesno radeći svoj posao; u neku ruku mi je i drago. Raditi se mora, makar navlačenjem ljudi na dosadne večere. Pozivajući mene, nije ispunila normu, morala je lutati dalje. Bude tu i zanimljivih inovacija. Netko se dosjetio skupiti devet prezimenjaka, koji se prije te "svečanosti uručenje zgoditaka" nikad nisu bili sreli. Blagodati života u velikim gradovima. Prilike za nova druženja, upoznavanje i prepoznavanje rođaka.

02.07.2008. u 20:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (4)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (4)
Studeni 2008 (8)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (18)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (8)
Lipanj 2008 (10)
Svibanj 2008 (10)
Travanj 2008 (12)
Ožujak 2008 (14)
Veljača 2008 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Razina gliba i stresa, bulliten & adresa

Sklonost peglanja kartica zatomljena. U vinu iskao istinu. Ima i kvasine, vrhunske... Ostao bez pepela za posipanje.
Što se pila pilom naopako? Zub vremena metereologija ne priznaje. Puhati u prste zbog vrućine ili hladnoće? Hladne riječi mogu opržiti. . Ledenjaci se otapaju, ima vode. Desalinizacijom do soli za soljenje pameti. Koliko neslana može biti šala? Kako ugasiti mrak? Stigla je nova peć. Drva ima. Indijanci prodaju CD-ove, poglavica mudro šuti. Bit će i pepela... manjige opet zriju; beru se masline neobrane. Jugo djeluje i na lunatike.


solomoon@net.hr

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Zdrava pamet ne stanuje ovdje,
je li možda adresa za to kriva?
Možda i nije, cinički se smije!?!?
Dobar dan, kažeš? Šta ako nije?
Ima li druga adresa? - Ima. Nekoliko. Inboksi vrište prazni, prepunjeni prazninom.

izbrojani

brojač se umorio od brojanja,laže... . Navikli na zbrajanje, iskušajte suprotnu operaciju.Čupanje iz korijena ne bih preporučio. Pukne li nit, moglo bi se nasaditi na guzicu. Pa ti onda sjedi na modro...U pola godine pet tisuća klikova. Koliko ih li je praćeno nelagodom? Sitnica - moglo je i svršit gore...Možda i nije...Nabrajanje i brojanje nisu istoznačnice.


Free Site Counter
Free Site Counter

nema sata,ukidoh ga dekretom

Može li se ukamaćivanjem vremena osloboditi zarobljeni rok? Rasipništvom nadmudriti inflaciju? I glupi potez je potez. Neodlučni odlučuju - povijesna je istina. Misli lokalno, propadaj globalno! Ja bih malo topline! Zar je važno koliko je sati? Jebeš zeta koji nema sata!

Varijabilni dio oslobođen komentara. Vrijeme je za reklame. Trošite struju, bolje nego da ona troši vas! Tko reče da bolje misli hladna glava? Zabluda se zabludom izbija? Ta je teorija na veoma klimavim nogama. Kolutanje očima ne pomaže. Vikanje ćemo razumjeti tek kad i ako se stiša ton. Dokaz je i snaga šaputanja.. Prodorna do ruba razdora.

Buđenja ni nalik snima. Razlika boli. Odgođeno. Nije baš neko rješenje. Ona zna. Može li proljeće pružiti utjehu ili će produbiti jaz? Razglabanje oglodanih tema jača facijalnu muskulaturu. možda se generira novi smiješak?

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se