četvrtak, 29.04.2010.

Primjenjena Biologija

Neću napisati ništa svog teksta samo par ironičih komentara u zagrade. Mislim da je prilično jasno na što aludiram.
Samo ispisujem par definicija iz Bioloških opasnosti vezaih uz hranu:


Parazitizam je jedan od mnogih vrsta uzajamnog odnosa među živim bićima, tj. životinjama i biljkama (a ja naglašavam - i među ljudima)

Paraziti su živptinje (ili jel :D) koje žive na račun individua druge vrste, biološki ili ekološki su vezane za nju na duži ili kraći vremenski period svog životnog ciklusa.

Specifično svojstvo parazita je da za svoju ishranu koriste domaćina višekratno i na duži vremenski period za razliku od grabežljivaca. Pored ishrane koriste domaćina kao privremeno ili trajno kao boravište.

Predatori svoj plijen napadaju u uništavaju odmah, dok životinje napadnute parazitima ne podliježu odmah, nego u sprezi parazit-domaćin odvija se borba koja se može štetno završiti po jednoga ili drugog partnera.

Indirektna simbioza je vrsta udruživanja dvje individue gdje se jedna vrsta pričvrščuje na drugu, od čega praktički jedna vrsta ima izvjesnu korist, a druga nema štete. Podstanarstvo je udruživanje dvije individue gdje jedna koristi drugu kao prvremeno sklonište. Komensalizam je udruživanje dvije individue gdje jedna životinja koristi ostatke hrane druge, bez otimanja. Mutualizam je kada udruženi partneri imaju korist od zajednice. Parazitizam se dešava kada jedan član udruženih partnera počne živjeti na račun drugoga i pritom mu pričinja štetu.


(jel do ovog stanja danas dovelo premalo mutualizma i komensalisma između ljudi? hm. zanimljiva ta priroda jest)

- 12:42 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

-osjećaji, osjećaji i još malo osjećaja
-ovo je pokušaj da kažem neizrecivo pjeva


PRIČAT ĆE TI O PLOVIDBI
TI ŠTO NISU SIDRO DIGLI!
...šljiviš njih...
(Boljima se teško prašta ;) )