minus40kg - kalorijski restoran

* Zaključci o mršavljenju



1. Ja to želim.
2. Trebam dovoljno sna.
3. Trebam ostvariv plan za par dana.
4. Jednostavni obroci se lako kalorijski kontroliraju.
5. Izbjegavati jesti kada sam sit, a jednako tome, i izgladnjivanje.
6. Potrebno je na vrijeme nabaviti kvalitetne namirnice.
7. Pravovremena priprema eliminira pogreške.
8. Ako ima pogreška, neka su iznimke.
9. Potrebna je akcija, a ne priča.
10. Svjesnost mogućnosti.
11. Izbaciti izgovore.
12. Ustrajnost.
13. Kreni.


Ovo bi napisao kao akcijski plan na početku,
ali i trenutno završni zaključci su isti ;)

Jedina bitna istina:
Mršaviš kada unosiš manje kalorija nego ih potrošiš!

Razmišljanja:
- Tjelesna aktivnost uz kontroliranu prehranu najviše može pomoći.
- Višak kila, ... nezadovoljstvo, ... bolest, ... sve su to poruke života.
- U dijeti si sam. Sam si sebi problem napravio, sam ćeš ga i riješiti.
- Dobre navike stečene mršavljenjem bi trebale biti trajno usvojene.
- Ma kako nevjerojatno zvučalo, izbor je najvećim dijelom na meni.



P.S. Zahvaljujem na podršci.




04.06.2017.
komentiraj (33)


* Srdele, krumpir i luk iz pećnice & kruška ... 460 kcal


6 dag srdela (135 kcal / 10 dag)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag)
20 dag crvenog luka (35 kcal / 10 dag)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, ružmarin

- krumpir i luk nareži na kockice, posoli, lagano naulji, stavi u vatrostalnu posudu, poklopi, peci u pećnici 15 min. na 200 st.
- dodaj ružmarin, promiješaj, dodaj posoljene i lagano nauljene ribe, poklopi, peci sve još 15 min. na 200 st.

voće: 10 dag kruške (55 kcal / 10 dag)

Ovaj se obrok temelji na matrici "Dijabetičke dijete Kliničke bolnice Dubrava - 1300 kcal". Postoji mala nedefiniranost, tj. razlika kod ribe. Dijeta navodi količinu termički obrađene namirnice, dok je za obračun kalorija potrebno baratati težinom sirove namirnice. Naravno, što se meso/riba pripremom više isušuju to će i razlika biti veća. Kod kuhanog su odstupanja zanemariva. Glavni dio ovog obroka je vrlo sličan većini koju sam do sada objavio.





Dodatak izvan standarda je voće koje je sastavni dio svakog obroka ove dijete. U nekim slučajevima ispadne da voćku treba prepoloviti, kao što je upravo ispalo s ovom kruškom. To i nije osobit problem. Drugu polovicu sam pojeo u sljedećem obroku. Naravno, kao i kod laganog povrća, ako i bude koji gram više ili manje neće bitno ugroziti cijeli koncept.





Zajedničko većini do sada objavljenih jela i ovom je vrlo precizno mjerenje ulja. Nikako ga ne treba izostaviti, ali svakako ga treba kontrolirati, tj. reducirati. Tu pomoći nema.


P.S. Gledao sam jučer na tv-u Anu, moju omiljenu kuharicu. Koristila je jako puno ulja i maslaca, nije skidala kožicu s mesa, a nije falilo ni škrobnog, slatkog, ... ali presudno je bilo to da su i ona i njeni mladi i očito aktivni gosti, jeli skroz male porcije, ma kako im sve bilo ukusno. Uz takav pristup nisu potrebne dijete, a vaga služi tek kao orijentacijsko pomagalo u svrhu replike recepta, i ništa više.


31.03.2014.
komentiraj (14)


* Pravilo zlatne jabuke



Jabuka (50 kcal / 10 dag)

Kada bi izabrao jednu namirnicu koja mi je najviše pomogla u mršavljenju to bi svakako bila jabuka. Iako je uglavnom nema u obrocima koje prezentiram, jabuka je moj glavni i gotovo svakodnevni barem jedan međuobrok.

Imam i jedno pravilo koje s puno prava mogu zvati "Pravilo zlatne jabuke". Desi se ponekada da dođem u situaciju da sam izuzetno gladan, što bi se reklo na samom pragu gubitka kontrole. Tada nastupa jabuka. Ona je prvi i najbolji izbor u takvim prilikama. Ona ima okusa, a treba je i gristi, žvakati, osjeti se da se nešto jede i taman dok se pojede, do mozga stignu umirujući impulsi. Glad više nije prioritet, i tada u miru mogu napraviti ili pričekati obrok kakav sam planirao, tj. koji će kalorijski biti prihvatljiv. Sa čime god bi drugim krenuo, više ili manje, ne bi bilo dobro, dapače, puno sam koraka unazad učinio kada nisam poštovao, eto i sa vama podijeljeno: "Pravilo zlatne jabuke" ;).

P.S. Naravno, kada je jabuka gotovo živa, tj. neposredno ubrana, domaća, i još fina sorta, možete misliti kakvo je moje veselje. Eto, upravo ovih dana imam prilike uživati u najboljim jabukama kojih se mogu sjetiti da sam jeo. Naravno, to i ne mora biti samo do jabuka, nego mi je možda i pamćenje slabije nego bi moglo biti, a ne bi me iznenadilo da je začkoljica u podsvjesnom apostrofiranju upravo sadašnjeg trenutka, navodno jedinog u kojem zapravo živimo.



12.09.2012.
komentiraj (15)


* Osnovni principi mog mršavljenja




Manje jedem!



Ukupan dnevni zbroj kalorija je oko 1700 kcal


Jedem 3 veća obroka i 2 međuobroka:

... 07:00 Doručak - pahuljice sa suhim voćem i mlijekom
... 11:30 Prijepodnevna užina - voće (jabuka)
... 13:00 Ručak - meso ili riba, prilog, lagano povrće
... 17:30 Poslijepodnevna užina - voće (južno voće)
... 19:00 Večera - meso, kruh ili zamjene, lagano povrće

* Baza je dijabetička dijeta Kliničke bolnice Dubrava od 1300 kcal,
koju sam malo modificirao, tj. prilagodio trenutnim uvjetima i mogućnostima.

* Sve namirnice se količinski mjere.
Poseban je oprez kod najviše kaloričnih namirnica, i one se važu vrlo precizno.
Ulje se mjeri žličicom za lijek.

* Namirnice se uglavnom obrađuju kuhanjem u vodi ili na pari, pečenjem u pećnici
ili na teflonskoj tavici sa vrlo malo ili bez masnoće, te u woku.

* Jedem sve namirnice osim slatkoga (kolači, čokolada, pekmez, ...).

* Pijem vodu ili nezaslađeni čaj.


Dnevno šećem oko 1 sat ili vozim 30 minuta sobni bicikl ili vježbam.



Kile sam dobio tako da sam unosio više kalorija nego sam ih trošio, sada je situacija obrnuta, i rezultati su zadovoljavajući. Poželjno je što bolje planirat, i još više, držati se onoga što znamo da je u redu. Ponekada ne ispadne baš sve kako je zamišljeno, tj. po zadanim pravilima. Bude pokoja kava ili limunada sa medom, ali radi se o iznimci. Ono što je dugoročna konstanta je manjak kalorija. Ne tvrdim da otkrivam toplu vodu, samo kažem kako stvari stoje u mom slučaju, i to je to ;)

P.S. Moja preporuka: Stručan nadzor, ustrajnost i puno dobre volje!



26.01.2012.
komentiraj (1)


* Dnevni jelovnik SkVV 1300 kcal


U skladu s preporukama koje se provode u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac.

...
Klikni na fotografije za veći prikaz.



28.12.2011.
komentiraj (1)


* Dijabetička dijeta KBD 1300 kcal


Matrica za sastavljanje obroka
u dijabetičkoj dijeti Kliničke bolnice Dubrava od 1300 kcal.



Klikni na fotografije za veći prikaz.



15.12.2011.
komentiraj (5)


<< Arhiva >>