mala skola rock'n'rolla

Black Sabbath

Clanovi
Ozzy Osbourne
Tony Iommi
Geezer Butler
Bill Ward
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
Albumi
Black Sabbath
Paranoid
Master of Reality
Black Sabbath Vol.4
Sabbath Bloody Sabath
Sabotage
Tehnical Ectasy
Never Say Die!
Heaven and Hell
Mob Rules
Born Again
Seventh Star
The Eternal Idol
Headless Cross
Tyr
Dehumanizer
Cross Purposes
Forbidden


Black Sabbath engleski je heavy metal bend iz Birminghama. Originalnu postavu cine Ozzy ( vokal), Tony Iommi ( gitara), Terence Geezer Butler ( bass) i Bill Ward ( bubnjevi).
Bend je nastao 1968. god. pod imenom Polka Tulk Blues Bend koje se kasnije promijenilo u ime Earth, a svirali su blues rock i hard rock. Bend je imao jedinstven zvuk koji je nastao iz razlicitih utjecaja. Na Iommia je jako imao utjecaj Hank Marvin i njegovo gotovo savrseno sviranje gitare sa elementima heavy metala, isto kao i jazzom nadahnuto sviranje Django Reinhardta. Rani utjecaji na Black Sabbath imali su elemente bluesa, jazza i rocka, a svoje su racune placali svirajuci pjesme u heavy rock verziji od Jimi Hendrixa, Blue Cheer i Creama. Osbourne tvrdi kako su na njega najvise utjecali The Beatles i kako je njegov najdrazi album svih vremena Revolver.
Earth se okrenuo mracnijoj glazbi kada je basist Geezer Butler, veliki fan novela Dennisa Wheatleya, napisao pjesmu sa temom okultizma pod nazivom Black Sabbath. Bend su onda dosta cesto mijesali sa jos jednim bendom istog imena pa su jednostavno odlucili preuzeti ime pjesme i tako su postali Black Sabbath. Svoj heavy metal sound otkrili su slucajno. Imali su studio preko puta kina u kojem su se prikazivali horor filmovi. Iommi je tada upitao ostatak benda:

Innit weird man that people pay money to see a movie that scares the shit out of them?
Tada je bend poceo pisati mracne tekstove kako bi postali glazbeni odgovor na horor filmove.
Uspjeh su postigli vec prvim albumom Black Sabbath koji je izasao 1970. god. Sljedeci album bio je Paranoid koji im je donio jos vise uspjeha u Americi i UK. Pjesma War Pigs napisana je kao protest protiv Vijetnamskog rata te je trebala biti i naslovna pjesma albuma. Paranoid su snimili u zadnji cas kako bi albumu dali duljinu. Ta dva albuma bili su bitan korak u uspostavljnju teskoce i mracnog ugodaja u kasnijim heavy metal tekstovima. Bili su jedan od prvih bendova sa takvim sadrzajem tekstova.
1971. god izlazi im jos jedan album pod nazivom Master of Reality. To je prvi album koji je imao dovoljan broj akusticnog materijala ( npr.Solitude - Iommi solo na flauti). Jos vise glazbenih elemenata dodali su na albumu Blac Sabbath Vol.4 iz 1972.god. Na albumu se moze naci balada Changes koja sadrzi samo vokal, bass i piano, te hard rock himne Supernaut i Snowblind. Do danas taj im je album definitivno najzreliji.
Do 1973. god. grupa je postala jednim od najvecih heavy bendova na svijetu. Sljedeci album koji su izdali bio je Sabbath Bloody Sabbath, a on sadrzi neke od njihovih najboljih materijala. Album sadrzi i space - rock stil u pjesmi Spiral Architect i prog - rockom nadahnutu pjesmu A National Acrobat.
Do tog vremena clanovi benda su se vec poprilicno jako navukli na droge, a Osbourne i Ward su navodno uzimali LSD svaki dan tokom dvije godine. Bend je takoder imao velikih problema sa managerom. No, bez obzira na probleme 1975. god izlazi album Sabotage. Problemi sa drogom, stalno eksperimentiranje sa glazbenim stilom, promjena okolisa hard rock scene i neki unutarnji problemi jako su utjecali na stabilnost benda.
1976. izlazi album tehnical Ecstasy, no pokazalo se da je album samo komercijalni neuspjeh. Album je vodio simfonijski orkestar, sintisajzer te vokal bubnjara Billa Warda koji je pratila mala dionica Osbournea. Nakon 1977. god. Ozzy je prekinuo turneju, a ostatak bend je snimio neke matrijale sa pjevacem Daveom Walkerom. Osbourne se vratio u bend prije snimanja Never Say Die! koji je izasao 1978. god. Taj album je sadrzavao mnogo stilova i na njemu je bend najvise eksperimentirao.
1979. god. zbog brojnih konflikata Ozzy je zamoljen da napusti bend, a zamjenjen je bivsim pjevacem Rainbowa, Ronnie James Diom.
Sljedeci album bio je Heaven and Hell koji je od albuma Sabotage iz 75. god bio najbolje prihvacen. Tokom turneje, zbog osobnih problema, Bill Ward je napustio bend. Zamjenio ga je bubnjar Vinny Appice. U toj postavi bend je snimio album Mob Rules cija se naslovna pjesma pojavila u filmu Heavy Metal.
Tokom snimanja live albuma Live Evil odnosi su se u bendu samo pogorsali, te su Dio i Appice na kraju napustili bend. Bill Ward je ponovno preuzeo palice i vrato se za bubnjeve, a Ian Gillan iz Deep Purplea zauzeo je mjesto novog pjevaca. Ta postava snimila je album Born Again, no Bill Ward je opet otisao iz benda i to tocno prije turneje. Zamijenio ga je Bev Bevan . Iako je album bio jedan od najuspjesnijih ni ova postava nije dugo potrajala. Ian Gillan se vratio u Deep Purple, a Bill Ward se opet vratio u bend, a 1984. god. dolazi i novi pjevac David Donato. Nakon sest mjeseci Donato je zbog financijskih problema otpusten iz benda.
Bend je zbog stalnih promjena u sastavu izgubio vjerodostojnost te se vrlo brzo nasao u sjeni sve veceg uspjeha solo karijere Osbournea. Originalna postava se okupila za Live Aid 1985. god. Nakon toga Tony Iommi se odlucio za solo karijeru, a njegov album Seventh Star izasao je kao album Black Sabbatha featuring Tony Iommi.
1986. god. tokom turneje Seveth Star Glenn Hughes se potukao te je zbog teskih ozljeda ostao bez glasa. Nepoznati mladi americki pjevac Ray Gillen zamjenio ga je i zavrsio turneju. Tokom snimanja albuma The Eternal Idol Gillen je napustio bend. Zamjenio ga je Tony Martin. Nakon snimanja The Eternal Idola vecina clanova je napustila Black Sabbath.
Malu stabilnost je bend dobio 1988. god sa zadrzavanjem Tonya Martina i Geoffa Nichollasa i dolaskom bubnjara Cazya Powella. Sa bassistom Laurenceom Cottle Sabbath je snimio album Headless Cross 1989. god. Taj album je bio najvise okrenut okultizmu i mnogi ga nazivaju cak i sotonistickim. 1990. god. Sabbath izdaje Tyr.
Tony Iommi je 1992. god. odlucio okupiti klasicnu postavu Black Sabbatha. Geezer Butler, Ronnie James Dio i Vinny Appice pridruzili su se Iommiu i zajedno su snimili Dehumanizer. Tada je Ozzy najavio da ide u mirovinu te je pozvao Black Sabbath da otvore njegova zadnja dva nastupa. Dio je odbio ali su Iommi, Butler i Appice odlucili nastupiti bez njega. Originalna postava ukljucujuci Billa Warda okupila se za zadnji koncert 15. studenog 1992. god. Na kraju je Ozzy odlucio da ipak nece ici u mirovinu te da ce nastaviti dalje u bendu. U zadnji cas, prije potpisivanja ugovora za snimanje novog albuma, Ozzy se opet predomislio i odlucio da on ipak ne zeli natrag u Sabbath.
Image Hosted by ImageShack.us
1996. god. Ozzy izdaje svoj vrlopopularan Ozzyfest metal festival tour. U prosincu 1997. god. okupili su se Ward, Osbourne, Iommi i Butler kako bi svirali na Live Aidu.
Black Sabbath je od onda izdao jednu duplu kompilaciju, dupli CD, duplu CD live kompilaciju i osam CD box setova.
U studenom 2005. Black Sabbath su uvrsteni u UK Music Hall Of Fame. Isti mjesec najavljeno je da ce 13, ozujka 2006. god. biti uvrsteni u US Rock and Roll Hall of Fame.
Blac Sabbath se iskazao svojim instrumentalnim vjestinama i vise nego sto je za to dobio priznanje. Postali su svjetski poznati heavy metal bend i svojom glazbom su utjecali na mnoge bendove. Neki grunge i alternativni rock bendovi kao sto su Alice in Chains, Soundgarden i Silverchair bili su pod utjecajem Blac Sabbatha. Hardcore bend Black Flag tvrde da je Black Sabbath imao glavni i najveci utjecaj na njihovu glazbu. Inspirirali su bendove koji ne spadaju pod heavy metal ili hard rock glazbu. Na primjer The Cardigans. 1987. god Antrax je obradio Sabbath Bloody Sabbath na svom EP singlu Im the Man. 1989. god. Faith No More je obradio War Pigs. 1993. god. Cannibal Corps su obradili Zero the Hero, 1994. god. Pantera je obradila Hole in the Sky, Planet Caravan... Imali su i jak utjecaj na alternativni metal bend System of a Down koji su obradili mnogo pjesama Sabbatha ukljucujuci Snowblind, Iron Man i Children of the Grave.
Image Hosted by ImageShack.us


by: Ana

24.11.2006. u 16:42 | 5 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


ovaj blog je doslovno mala skola rock'n'rolla namijenjen svima koje zanima ova vrsta glazbe

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Image Hosted by ImageShack.us

ZANA

God: 21
Obrazovanje: studentica kriznog upravljanja
Voli: indie rock, garage rock, psych folk, punk rock, ska
Idol: George Harrison
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


ANA

God: 20
Obrazovanje: studentica ekonomije
Voli: stari rock, grunge, psych folk, punk rock, zenski rock
Idol: Janis Joplin

/" target="_blank">Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Free Counters
Get a Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us