mala skola rock'n'rolla

QUEEN


Clanovi

John Deacon
Image Hosted by ImageShack.us
Brian May
Image Hosted by ImageShack.us
Freddie Mercury
Image Hosted by ImageShack.us
Roger Taylor
Image Hosted by ImageShack.us Albumi

Queen - 1973
Queen II - 1974
Sheer Heart Attack - 1974
A Night at the Opera - 1975
News of the World - 1977
Jazz - 1978
The Game - 1980
Flash Gordon - 1980
Hot Space - 1982
The Works - 1984
A Kind of Magic - 1986
The Miracle - 1989
Innuendo - 1991
Made in Heaven - 1995


Queen je engleski rock bend koji su osnovali Freddie Mercury, Brian May i Roger Taylor u Londonu oko 1970. god. Queen su vrlo cesto karakterizirali kao pionire glam rocka, hard rocka, arena rocka i progresivnog rocka. U emisiji Music of the Millenium Queen je bio izglasan kao drugi najbolji bend u povijesti glazbe. Sve ukupno bend je snimio 18 albuma, 17 singlica i 8 DVD - a.
U srpnju 1973. god izasao je prvi album pod nazivom Queen. Bend je krenuo na svoju prvu turneju kao predgrupa bendu Mott the Hoople. Tokom turneje svi su se slozili da Queen ipak nije samo obicna predgrupa. U ozujku 1974. napokon je izasao album Queen II. Bend je krenuo na svoju prvu samostalnu turneju po Britaniji pocevsi u Blackpool- u u ozujku 1974. god. U travnju bend se pojavio na svojoj prvoj turneji u Americi, ali opet kao gosti bendu Mott the Hoople. No, u svibnju dok su bili na turneji, Brian je obolio od hepatitisa pa su morali prekinuti sa turnejom. U studenom iste godine izasao je album Sheer Heart Attack. Bio je ogroman hit sa obje strane Atlanitka.
U sijecnju 1975. god. bend krece na svoju prvu samostalnu turneju po Americi. Karte su bile rasprodane vrlo brzo, a potraznja je bila velika tako da su odradili jos par dodatnih koncerata. U travnju su se zaputili u svoj prvi posjet Japanu. U svibnju je Freddie dobio Ivor Novello nagradu od Songwritters Guida za pjesmu Killer Queen.
Kada je bend odlucio 1975. izdati Bohemian Rhapsody svi su im rekli da je pjesma pre dugacka i da nema sanse da ce postati hit. No, Freddie je kopiju pjesme dao prijatelju DJ -u i on ju je pustio na radiju, cetrnaest puta u dva dana. Pjesma je postala jako veliki hit, ostala je broj jedan na ljestvicama nevjerojatnih devet tjedana.
U studenom 1975. izdali su svoj sljedeci album A Night at the Opera koji je odmah postao hit i ujedno prvi Queenov platinasti album.
U sijecnju 1976. god Freddie je dobio jos jednu Ivor Novello nagradu za Bohemian Rhapsody. Isti mjesec bend se zaputio na svoju trecu turneju po Americi. Do tog vremena sva cetiri albuma su bila na UK Top dvadeset. Iste godine u rujnu Queen se odlucio zahvaliti svim svojim fanovima te su organizirali veliki besplatni koncert u Londonskom Hyde Parku. Procjenjuje se da je na konceru bilo izmedu 150 i 200 tisuca ljudi. To je bila najveca publika pred kojom je Queen do tada svirao. U prosincu te iste godine izlazi album A Day at the Race. Pocetkom 1977. god. bend je krenuo na svoju turneju po Americi. Turneja je zavrsila u ozujku i Roger je nakon toga odlucio snimiti svoj solo album.
U listopadu 1977. god. clanovi fan kluba , po prvi puta, bili su zamoljeni da budu dio njihovog spota. We are the Champions snimljen je u londonskom kazalistu. Isti mjesec bendu je dodjeljena Britania Award za Top British Single za pjesmu Bohemian Rhapsody. 28. listopada bend je izdao jos jedan album News of the World.
Kako bi postigli sto veci publicitet za pjesmu Bicycle Race bend je iznajmio Wimbledonov stadion i 50 golih cura koje su se utrkivale na biciklima. 10. studenog izasao je album Jazz. Prvi live album benda Live Killers izasao je u lipnju 1979.
Pocetkom 1980. bend je radio na novom albumu The Game na kojem je prvi put upotrijebljen elektronski zvuk sintisajzera. Roger je takoder poceo raditi na svom solo albumu. The Game je izasao u lipnju i samo u Kanadi je postigao peterostruku platinastu nakladu. Another One Bites the Dust postala je bendova do danas najprodavanija singlica. Bend je dobio Dick Clark nagradu kao najbolji bend, Top Billboard nagradu za Top Crossover single i bili su nominirani za jos brojne nagrade kao sto su i Grammy i kanadski Juno. U prosincu je izasao soundtreck album Flash Gordon. Do kraja osamdesetih Queen je prodao vise od 45 000 000 albuma.
Greatest hits, Greatest Flix i Greatest Pix izdani su u listopadu 1981. god. Album Greatest Hits dospio je na liste cim je izasao i od onda rijetko izade sa Britanskih lista. Video Greatest Flix je prva prava kolekcija promo videa koju je ikada ijedan bend izdao.Knjigu Greatest Pix napisao je Jacques Lowe.
Dvanaesti album benda Hot Space je izasao u svibnju 1982. dok je bend bio na turneji po Europi. 25. lipnja te godine odsvirali su ogroman open air Milton Keynes Bowl koncert.
U sijecnju 1983. Freddie je zapoceo svoj prvi solo album, a Roger je poceo raditi na svom drugom solo albumu. U kolovozu su se vratili u studio i snimili svoj sljedeci album koji je izasao u veljaci 1984. god. pod nazivom The Workers. Pjesma Radio Ga Ga preuzeta sa tog albuma postala je veliki hit. Dospjela je na prvo mjesto na ljestvicama u cak 19 drzava. Sa tog albuma preuzet je jos jedan single I Want to Breake Free koji je postigao jos veci uspjeh.
Prvi video Queena punog trajanja izasao je u rujnu 1984. god. We Will Rock You snimljen je tokom kocerta u Montrealu. Tokom rujna grupa je imala ni manje ni vise nego devet albuma na UK Top 200.
Image Hosted by ImageShack.us
25. travnja 1985. izlazi Freddiev prvo solo album pod nazivom Mr. Bad Guy dok je bend bio na turneji po Australiji. 13. srpnja iste godine na Live Aidu Queen je dobio sansu kao jedan od top bendova koji su svirali 20 minuta.
2. lipnja 1986 izasao je i cetrnaesti album , soundtreck za Highlander, pod nazivom A Kind of Magic.
1987 izlazi trilogija u stilu dokumentarnih videa The Magic Years. Trilogija je osvojila brojne nagrade ukljucujuci i Silver Screen nagradu. Sesnaesti album izasao je pod nazivom The Miracle. dospio je na prvo mjesto UK top liste te je postao ogroman hit i u ostalim drzavama. U sijecnju bend je izdao sest i pol minuta dugacku pjesmu Innuendo kao singlicu koja je vrlo brzo postala masovni hit. Singlica je bendu donijela jos jedno prvo mjeto na UK listi singlica.
U studenom ( 23.11.1991) Freddie je objavio svijetu da boluje od AIDS-a. Vec sljedeci dan njegova borba sa bolesti je bila gotova. Freddie je umro u svojoj kuci okruzen prijateljima i obitelji. Svijet je bio sokiran, ponajprije stoga sto je Freddie svoju bolest vrlo uspjesno skrivao od javnosti. U cast Freddiu i da bi se prikupila dodatna sredstva za Terence Higgins Trust za borbu protiv AIDS- a, kao posljednja Freddieva zelja, Bohemian Rhapsody/ The Days Of Our Lives je pustena u prodaju kao dupla singlica.
1992. god, na godisnjim dodjelama BRIT nagrada Freddie je posthumno primio nagradu za Outstanding Contribution To British Music i od tri nominacije Best of Our Lives je dobila ngradu za Best Single of 1991.
Image Hosted by ImageShack.us

05.10.2006. u 08:31 | 6 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


ovaj blog je doslovno mala skola rock'n'rolla namijenjen svima koje zanima ova vrsta glazbe

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Image Hosted by ImageShack.us

ZANA

God: 21
Obrazovanje: studentica kriznog upravljanja
Voli: indie rock, garage rock, psych folk, punk rock, ska
Idol: George Harrison
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


ANA

God: 20
Obrazovanje: studentica ekonomije
Voli: stari rock, grunge, psych folk, punk rock, zenski rock
Idol: Janis Joplin

/" target="_blank">Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Free Counters
Get a Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us