mala skola rock'n'rolla

DEEP PURPLE


Clanovi
Ian Gillan
Steve Morse
Roger Glover
Don Airey
Ian Paice
Image Hosted by ImageShack.us
Bivsi clanovi
Ritchie Blackmore
John Lord
David Coverdale
Glenn Hughes
Rod Evans
Tommy Bolin
Joe Lynn Turner

Albumi : Shades of Deep Purple / The Book of Taliesyn / Deep Purple / Deep Purple in Rock / Fireball / Machiner Head / Who Do We Think We Are / Burn / Stormbringer / Come Taste The Band / Perfect Srtangers / The House Of Blue Light / Slaves & Masters / The Battle Rages On / Purpendicular / Abandon / Bananas / Rapture of the Deep
Image Hosted by ImageShack.us
Deep Purple engleski je hard rock bend koji je osnovan u Londonu 1968. godine. Zajedno sa Black Sabbathom i Led Zeppelinom bili su pioniri hard rock i heavy metal generacije.
1967. godine bubnjar Chris Curtis kontaktirao je businessmana Tonya Edwardsa u nadi da ce mu pomoci sataviti novi bend. Curtis je postavio grupu znanu kao Roundabout. Prvi susret imao je sa sviracem orgulja Johnom Lordom, a zatim sa gitaristom Ritchiem Blackmoreom. Curtis je vrlo brzo odustao od projekta, no Lord i Blackmore su htjeli nastaviti. Tako su okupili basistu Nicka Simpera, vokala Roda Evansa i bubnjara Iana Paicea. Nakon nekoliko prvih gaza na kratkoj turneji po Danskoj bend se dogovorio oko imena koje su preuzeli iz pjesme koju je skladao Peter de Rose, Deep Purple.
U listopadu 1968. godine grupa je imala veliki uspjeh sa svojim debitantskim albumom Shades of Deep Purple i bili su angazirani da sviraju kao predgrupa bendu Cream na njihovoj oprostajnoj turneji. No, uskoro su potjerani sa turneje, navodno, zato sto su zasjenili glavni nastup. Drugi album koji je bend izdao bio je The Best of Taliesyn. 1969. godine izasao je i treci album Deep Purple na kojem je u nekim pjesama gostovao i simfonijski orkestar. Nakon ova tri albuma i naporne turneje po SAD-u Rod Evans i Nick Samper izbaceni su iz benda i zamijenjeni pjevacem Ianom Gillanom i basistom Rogerom Gloverom. Ova verzija benda izdala je sjajan singl, na koji je vjerojatno utjecao onda vrlo popularan mjuzikl Kosa, Concert For Group and Orchestra, koji je komponzirao Lord i koji je bio izveden u Royal Albert Hallu sa Royal Philharmonic Orchestra.
1970.godine izlazi studijski album In Rock. Sa pjesmom Black Night bend je dospio na UK Top Ten. Kombinacija Blackmoreove i Lordove gitare i klavijature popracena sa silnim i jakim glasom Gillana uz cvrste ritmicke sekcije Glovera i Paicea odavala je vec vrlo prepoznatljiv zvuk.
Image Hosted by ImageShack.us
1971. godine izlazi album Fireball koji je bio nesto zreliji i progresivniji od ostalih. Album je dao i nekoliko hvaljenih pjesama kao sto su Fireball, Demons Eye, Fools i No One Came. Bend je opet usio doci na ljestvice i to sa pjesmom Kind of Woman. Zajedno sa Led zeppelinom i Black Sabbathom Deep Purple postavljao je temelje za ono sto se danas naziva heavy metal glazba iako je ta fraza u ono vrijeme bila poprilicno nepoznata.
Tokom 1972. godine izasao je album Machine Head koji je trebao biti snimljen u casinu u Montreuxu pomocu Rollin Stones Mobile Studia, no nakon pozara tokom gaze Frank Zappa i The Mothers of Invention studio je izgorio i album je snimljen u Grand Hotelu. Taj incident nadahnuo je band za pjesmu Smoke on the Water. Machine head je od onda do danas ostao bendov najklasicniji album. Nekoliko mjeseci kasnije uslijedila je i live verzija Made in Japan snimljena tokom tri koncerta odrzana u Japanu.
1973. godine izlazi album Who Do We Think We Are na kojem se nalazi hit singl Woman From Tokyo i nekoliko favorita kao sto su Mary Long, Smooth Dancer i Rat Bat Blue, no odnosi medu clanovima benda i nisu bili bas najbolji. Ta netrpeljivost zavrsila je odlaskom Gillana iz benda nakon druge turneje po Japanu 1973. godine, a uz njega izguran je i Roger Glover. Zamjene su bile nepoznati pjevac iz sjeverne Engleske David Coverdale i basista Glen Hoghes. Nova postava nastavila je 1974. godine sa novim heavy blues rock albumom Burn. Hughes i Coverdale unijeli su funky R&B i soul elemente u glazbu benda koji su do punog izrazaja dosli u albumu Stormbringer. No, Blackmore nije bio zadovoljan sa rezultatima bez obzira ba hitove kao sto su Lady Double Dealer, The Gypsy and Soldier Of Fortune i kao rezultat svega napustio je bend 1975. godine kako bi okupio svoj vlastiti bend pod nazivom Rainbow.
Sa odlskom Blackmorea Deep Purple morao je upotpuniti jednu od najvecih rupa u rock glazbi uopce. Usprkos tome bend nije zelio odustati bez borbe i uspjeli su naci zamjenu za Blackmorea. Bio je to mladi Amerikanac Tommy Bolin. Tommy je bio clan mnogih danas zaboravljenih bendova iz sredine sezdesetih: Denny & Triumphs, American Standard i Zephyr.
1976. godine izlazi album pod nazivom Taste the Band.
U srpnju 1976. godine raspad Deep Purplea je napokon bio i javno objavljen. Bolin je nastavio sam i snimio je svoj prvi solo album Private Eyes. 4. prosinca 1976. godine dogodila se prava tragedija. Bolina je pronasla njegova djevojka onesvjestenog u sobi. Nakon sto ga nije uspijela probuditi pozvala je hitnu pomoc, no bilo je pre kasno. Bolin je umro u 25. godini zivota od konzumiranja vise razlicitih opojnih sredstava.
1980. god Rod Evans zajedno sa grupom nepoznatih glazbenika otisao je na turneju po imenom Deep Purple. Kao jedini originalni clan i publici najmanje poznat vrlo brzo je bio osuden od strane medija kao i publike te je prijevara vrlo brzo otkrivena.
U travnju 1984. godine, punih osam godina nakon raspada, Deep Purple se legalno okupio u svom punom sastavu. Okupljanje je najavljeno u emisiji BBc radija The Friday Night Show. Album Perfect Strangers izasao je u listopadu 1984. godine. Na albumu su se nalazili brojni hitovi kao sto su Knockin At Your Door, Under The Gun, Gypsys Kidd i naravno Perfect Strangers.
1974. godine izlazi The House of Blue Light koji nam donosi brojne klasike tog razdoblja kao sto su Bad Attitute, The Unwritten Law, Dead or Alive i Hard Lovin Woman. Taj album prati je i jos jedan live album Nobodys Perfect. U UK izdana je i nova verzija Husha povodom dvadesete godisnjice postojanja benda.
1989. god. Ian Gillian je otpusten iz benda, a njegova zamjena je pjevac Joe Lynn Turner. Ta postava benda snimila je samo jedan album Slaves & Masters 1990. godine. Nakon tog albuma Turner je morao otici jer su Lord, Paice i Glover htjeli Gillana natrag. Klasicna postava snimila je album The Battle Rages On. 1993. godine Blackmore napusta bend i nikada se vise nije vratio. Joe Satriani usao je kao njegova zamjena, no zbog vlastitih obaveza nije mogao ostati pa je na njegovo mjesto uskocio Steve Morse, gitarist iz benda Dixie Dregs. Steve Morse je osvjezio bend i do danas se smtra jednim od najboljih gitarista. 1996. bend izasao je album Purpendicular koji je odisao samouvjerenoscu, novim idejama i apsolutno sjajnim pjesmama. 1998. izlazi jos jedan album Abandon.
2003. godine Deep Purple izdaje album Bananas. U srpnju 2005. bend je nastupao na Live 8 koncertu i u listopadu iste godine izasao je album Rapture of the Deep.
Image Hosted by ImageShack.us


by: Ana

03.11.2006. u 10:12 | 5 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


ovaj blog je doslovno mala skola rock'n'rolla namijenjen svima koje zanima ova vrsta glazbe

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Image Hosted by ImageShack.us

ZANA

God: 21
Obrazovanje: studentica kriznog upravljanja
Voli: indie rock, garage rock, psych folk, punk rock, ska
Idol: George Harrison
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge


ANA

God: 20
Obrazovanje: studentica ekonomije
Voli: stari rock, grunge, psych folk, punk rock, zenski rock
Idol: Janis Joplin

/" target="_blank">Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge

Free Counters
Get a Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us